Mušle uvaříme v bílém víně či ve vodě. Zbavíme skořápek a smícháme s pepřem, solí, octem a olivovým olejem. Podáváme s francouzskou bagetou a dobrým... více o Salát z mušlí
Mušle vaříme, dokud se neotevřou. Vyloupeme, obalíme v trojobalu a osmažíme. Podáváme jako předkrm s francouzskou bagetou a dobrým suchým bílým vínem.... více o Smažené mušle
Žampióny omyjeme a oloupeme. Vykrojíme nožičky. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme nakrájené nožičky, šunku, směs osolíme, opepříme a podusíme.... více o Plněné žampióny speciál
Mušle omyjeme a vložíme do hrnce. Zalijeme bílým vínem, přidáme svazek zelené petrželky (event. nastrouhanou kořenovou zeleninu, ale to není vůbec... více o Mušle na bílém víně
Papriku umyjeme a vykrojíme semena se stopkou. Nakrájíme si na jemno cibuli (jen jednu), smícháme s mletým masem, rýží, prolisovaným česnekem.... více o Plněné papriky v rajčatové omáčce
Zeleninu a ostatní ingredience nakrájíme na kousky, ochutíme jogurtem, majonézou, octem a olivových olejem, opepříme, lehce osolíme. Necháme trochu... více o Letní zeleninový salát
Umícháme těsto, nenecháme kynout (vykyne až při pečení v troubě), vložíme na pekáč vyložený papírem na pečení, pokryjeme namočenými houbami, posypeme... více o Houbová pizza II.
Na oleji opečeme nakrájenou zeleninu, přidáme namočené houby. Nudle vložíme na cca 3 minuty do vařící vody. Ve wok pánvi necháme rozpálit olivový olej... více o Čínské nudle se zeleninou
Těsto rozprostřeme na pekáč či plech vyložený papírem na pečení. Slaninu nakrájíme na kousky, vložíme do kastrolu, necháme rozpustit a přidáme cibuli.... více o Slaninový či šunkový koláč (quiche)
Skopové nebo hovězí maso umeleme spolu s cibulí. Potom přidáme nadrobno nakrájené natě cibulky, koriandru, petrželky a bazalky, pepř, sůl, tuk nebo... více o Lulja kabab
Nakrájenou cibuli a česnek osmažíme na oleji. Kuře či králíka naporcujeme, ze všech stran opečeme, přidáme houby, koření, podlijeme vodou a pečeme... více o Provensálské kuře
Kuře očistíme, rozdělíme na kousky asi po 40 gramech, osolíme, opepříme, zbavíme kůží a zprudka opečeme na másle. Kuře z hrnce vyndáme a zpěníme... více o Ázerbájdžánská Bozartma z kuřete
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme rajčatový protlak, kmín, mletou červenou papriku, sušenou mátu, osolíme, opepříme a přisypeme... více o Turecké plněné papriky
Brambory nakrájíme na kolečka, kotlety naklepeme a osolíme. Pekáč vyložíme papírem na pečení a pokryjeme kolečky brambor. Na brambory dáme kotlety,... více o Přátelské kotlety II.
Skopové nebo hovězí maso umeleme spolu s cibulí. Do směsi přidáme ryži, nasekanou nať (koriandru, kopru a máty), sůl, pepř, špetku skořice, někdy... více o Jarpag dolma - masem plněné vinné listy
Syrečky nakrájíme na kousky, přidáme nakrájenou cibuli, opepříme, osolíme a zalejeme troškou piva (směs v něm nesmí plavat). Necháme uležet v lednici... více o Syrečkový salát
Poněkud složitější příprava, ale stojí za to. Cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme hovězí maso nakrájené na kostičky, opečeme, opepříme,... více o Bigos speciál
Maso omyjeme, ze všech stran opečeme, okmínujeme, osolíme a dáme péct spolu s kuličkami černého pepř. Přidáme zázvor. Cca v polovině pečení přidáme... více o Vepřová pečeně s jablky
Osmažíme cibulku na oleji, přidáme houby (nebo papriky), opepříme, osolíme, později přidáme rajčata, nivu, necháme nivu rozpustit. Směsí naplníme... více o Plněné mušle
Syrové brambory nakrájíme na tenčí kolečka, rozprostřeme je na dno pekáče vyloženého papírem na pečení, brambory osolíme, na brambory dáme vrstvu zelí... více o Zapékané brambory se zelím
Balkánský sýr smícháme s vejcem, přidáme pepř a bylinky (sušené či čerstvé), směsí naplníme papriky, vložíme je na pekáč a zalejeme olejem. Pečeme do... více o Bulharské papriky plněné sýrem
Lilek nakrájíme na plátky (event. očistíme papriky), smícháme balkánský sýr či nivu s vejcem, sýrovou směsí spojíme vždy dva plátky lilku (nebo směsí... více o Smažený lilek či papriky
Na plech vyložený papírem na pečení rozprostřeme těsto, špenát smícháme s balkánským sýrem, opepříme, lehce osolíme a smícháme s 1 vejcem (použijeme... více o Špenátový koláč (quiche)
Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme nakrájenou mrkev, osmažíme, vložíme mleté maso, osmažíme, opepříme, osolíme. Pak vložíme masovou směs do... více o Shepard's pie (Ovčákův koláč)
Zaděláme těsto a necháme cca 20 minut ztuhnout v lednici. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. 1/2 těsta nastrouháme na velkém struhadle,... více o Královský dort
Utřeme hnědý cukr s máslem (množství podle velikosti dortové formy), dortovou formu poklademe kousky či kolečky ananasu, na ananas navršíme utřený... více o Pineapple Upside-Down Cake
Zpracujeme těsto, připravíme si tvarohovou náplň. Těsto rozprostřeme na pekáč vyložený papírem na pečení, uděláme vyšší okraje, na těsto rozprostřeme... více o Ovocné tvarohové řezy
Houby nakrájíme na silnější plátky, krátce podusíme na Ramě (bez podlévání), pak rozpálíme olej, houby na něm znovu osmažíme, ze zbývajících... více o Houby po čínsku
Roštěnou dobře naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem, obalíme v trojobalu a osmažíme. Česnekem nešetříme. Podáváme s vařenými... více o Roštěná trampa Vaňky
Krátce povaříme brokolici - vkládáme ji do vařící vody, méně se tím ničí vitamin C (růžičky vkládáme do vařící vody později), rozsekáme ji na kousky,... více o Zapékaná brokolice II.
Houby podusíme na cibuli (uvedené množství hub je orientační, čím víc hub a čím víc různých druhů, tím lépe), opepříme, osolíme, vmícháme krupici,... více o Houbovec
Osmahneme 1/2 cibule na oleji, vmícháme do mletého masa spolu s krátce povařenou rýží, opepříme, osolíme. Směsí naplníme papriky a přiklopíme... více o Plněné papriky na smetaně
Slepici vykostíme a maso nakrájíme na kostky. Kostru můžeme použít na menší množství polévky. V kastrole rozehřejeme tuk, na kterém osmažíme... více o Guláš ze slepice s uzeninou
Nakrájíme na kostičky omyté plátky řízečků, které okořeníme podravkou a maggi, opečeme na rozpáleném oleji, zalijeme šlehačkou, přidáme sýry a necháme... více o Pikantní kuřecí kostičky
Uvaříme těstoviny a necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme zeleninu a sýr na malé kousky. Ochutíme solí, pepřem a bazalkou. Přidáme těstoviny,... více o Rychlý těstovinový salát
Kuřecí prsa nakrájíme na menší proužky. Mletou papriku smícháme s majoránkou a kousky v něm obalíme. Pak smažíme a solíme až na talíři. Dle chuti může... více o Kuřecí kousky v paprice
Na oleji a másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli, přidáme brambory nakrájené na kostičky a orestujeme. Zalijeme horkým vývarem, přidáme koření a... více o Majoránková bramboračka
Ze sairy vybereme páteřní kosti a v misce vidličkou rozmělníme, přidáme na drobno pokrájenou menší cibuli, trochu pepře a asi třetinu tuby sardelové... více o Rybí pomazánka
Vepřový bůček nakrájíme na kostky asi 3x3 cm, osolíme, opepříme a vetřeme drcený kmín, necháme odležet. Těstíčko: z piva, hladké mouky, jemně... více o Bůčkové kostky v pivním těstíčku
Vnitřek pečlivě očištěné kachny vytřeme lisovaným česnekem a naplníme směsí z králičího masa, čtvrtek cibule a jablíčka. Osolíme, okmínujeme a upečeme... více o Kachnička Otíkovy babičky
Tvaroh rozmícháme s máslem, s oběma cukry a trochou mléka. Na krajíc toustového chleba dáme tvaroh a na něj povidla. Přiklopíme druhým krajícem a dáme... více o Sladké toustíčky - jedna báseň
Na plech dáme olej, přidáme nakrájená rajčata, brambory na čtvrtky, cibuli na kolečka a papriku na proužky. Vše okořeníme bazalkou, oregánem, osolíme... více o Italské kuře II.
Všechny suroviny smícháme a dáme péct ma 170-160 °C na 20-25 minut. Po vychladnutí korpusu natřeme libovolnou marmeladou a polejeme čokoládou.... více o Mrkvový koláč s ořechy
Amasaké již připravíme se švestkami (nešetřit!), nebo švestky necháme přes noc ve vodě nabobtnat. Rozmixujeme všechny suroviny na hladkou pěnu.... více o Krém z Amasaké se švestkami a Ricottou
Celer, vysočinu najemno nastrouhat, cibuli nadrobno nakrájet a smíchat s majolkou. Nakonec dle chuti osolit.... více o Celerová pomazánka II.
Maso nakrájíme na menší nudličky, orestujeme na oleji, osolíme, opepříme, zastříkneme sójovkou, ještě při restování přidáme houby a restujeme do... více o Prsa na žampionech
Uděláme kvásek (kvasnice+voda+špetka cukru a mouky). Smícháme mouku, vodu, vejce, škvarky a kmín. Uděláme tužší těsto a necháme na teplém místě... více o Škvarkový chleba
Uvařit těstoviny, zvlášť lehce povařit brokolici s bujónem. Cibuli a česnek zpěnit na oleji, přidat na kostičky nakrájené maso a až se orestuje,... více o Zapečená bašta
Těstoviny uvařit, vše ostatní nakrájet a smíchat. Dát pořádně vychladit!... více o Chlazené vrtule
Cibuli si nakrájíme na hrubší kostičky a osmahneme na oleji. Přidáme párek a klobásu nakrájené na kolečka a papriku nakrájenou na proužky a mírně... více o Fazolový guláš IV.