Mřížkový koláč s mákem

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 250
      g hera
    • 2
      ks vejce
    • 130
      g moučkový cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      ks prášek do pečiva
    • 380
      g hladká mouka
    • 1
      špetka sůl
  • Maková náplň
    • 250
      g mák mletý
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • moučkový cukr dle chuti
    • 250
      ml mléko
  • Ostatní
    • olej a strouhanka na vymazání plechu

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Vejce smícháme s cukry, změklou heru nakrájíme na plátky, dobře promícháme. Do mouky přidáme prášek do pečiva a špetku soli a vše dobře prohněteme v hladké těsto. Necháme ho odpočinout, a zatím si umeleme mák. Mléko zahříváme tak dlouho, dokud nezačíná vařit, potom ho ještě horké nalejeme do máku, přidáme vanilkový cukr a močkový - dle chuti. Plech vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Zapneme troubu na 170 °C.
2
Těsto rozdělíme, 3/4 těsta opatrně dáme na plech a dlaněmi roztáhneme na velikost plechu, na to rozetřeme makovou nádivku a ze zbytku těsta válíme válečky, klademe na mák a tvoříme mřížky. Pečeme asi 25 minut, dokud koláč nezačne zlátnout. Po vychladnutí pocukrujeme.
3
Možná by koláč mohl dobře chutnat s tvarohovou nádivkou, nebo s makovou, ale těsto se potře marmeládou a pak mákem.

Komentáře k receptu

  • Jarka z Bratislavy
    Jarka z Bratislavy |

    29. 8. 2006 17:05

    Kydysi dávno v stredoškolskom internáte bývala som mnou Dita zo Senice. Nasievala vynikajúce koláče a zákusky s makom či orechmi. Takýto mrežovník mávala z troch vrstiev. Prvá bola potretá džemom, druhá makom a tretia bola tá mriežka.