Na první pohled vás zaujmou krásnou barvou, kterou mají díky přidanému špenátu. Pokud nepatříte mezi fanoušky této zeleniny, nemusíte se vůbec bát, protože špenát v nich není vůbec cítit. Skvěle chutnají s krémem a čerstvým ovocem.
Do mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a vanilku. Vše společně vyšlehejte do nadýchané a husté pěny. Přilijte do ní polovinu oleje, přidejte špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru.
2
Špenát omyjte a spařte vroucí vodou. Nechte ho okapat v cedníku a pak ho přendejte do mixéru. Přilijte zbývající olej, společně rozmixujte na hladkou kaši a přilijte ke žloutkové směsi. Nakonec do mísy prosejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a rozdělte do nich těsto. Muffiny dejte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 25 minut. Dávejte pozor, aby muffiny na povrchu nezhnědly. Pokud začnou tmavnout, zakryjte je alobalem. Zda jsou upečené, vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu jednoho z muffinů – po vytažení musí zůstat suchá a bez drobečků. Hotové muffiny nechte vychladnout a pak jeden nebo dva rozdrobte prsty a nechte si stranou na posypání.
Vychlazenou šlehačku ušlehejte dotuha. Přidejte cukr a po částech zašlehejte mascarpone. Hotový krém dejte na chvíli ztuhnout do ledničky, pak ho naplňte do cukrářského sáčku a muffiny jím ozdobte. Nakonec každý posypte připravenými drobečky a doplňte čerstvým ovocem.