Krémové řezy s vaječným koňakem

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 5
      ks žloutek
    • 5
      lžíce cukr
    • 1
      lžíce voda horká
    • 3
      lžíce rostlinný olej
    • 1
      balíček prášek do pečiva
    • 5
      lžíce polohrubá mouka
    • 1
      lžíce kakao
    • 5
      ks sníh z bílku
  • Krém č.1
    • 1
      l mléko
    • 2
      lžíce cukr
    • 2
      balíček vanilkový pudink
    • 200
      ml vaječný koňak
    • 1
      kostka máslo
  • Krém č.2
    • 1
      kelímek smetana ke šlehání
    • 2
      balíček ztužovač šlehačky
    • 1
      kelímek zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Žloutky, cukr, vodu a olej šleháme do pěny. Poté přidáme mouku s práškem do pečiva, obarvíme těsto kakaem a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct. Upečené těsto se začne odchlipovat od okrajů plechu. Po upečení necháme těsto vychladnout.
2
Připravíme si krém č.1: v mléce,oslazeném dle vlastní chuti, uvaříme hustý pudink. Poté necháme trochu vychladnout a zamícháme do něj vaječný koňak, vhodíme jedno celé máslo a vyšleháme hladký krém. Navrstvíme na těsto a dáme na chvilku do lednice ztuhnout.
3
Krém č. 2: vyšleháme smetanu na šlehání s oběma ztužovači. Poté přimícháme opatrně zakysanou smetanu a osladíme dle chuti. Navrstvíme na pudinkový krém a můžeme posypat např. grankem. Plech vrátíme zpět do lednice a necháme úplně zatuhnout.

Komentáře k receptu

  • Kamila Tatíčková
    Kamila Tatíčková |

    24. 5. 2010 10:20

    Minulý týden jsem dělala podobný. Pouze v krém č. 1 z 0,75l mléka s cukrem dle chuti a 3 van.pudinky +do ještě horkého 200 ml vaj. likéru (spadlo toho tam víc a nebylo to na škodu :-) ). Po zchladnutí zašlehat do předem ušlehaného 1 másla se 2 van. cukry. Horní vrstva - pařížská šlehačka - uvařit 2 šlehačky a 2 ledové kaštany, po odstavení přidat kousíček másla (uvařit den předem, druhý den vyšlehat). Ozdobit trochou vaj. likéru a čokol. polevou. Prý to chutnalo jako polárkový dort. Ráda zkusím i tuto variantu!

  • Olga Zehnalová
    Olga Zehnalová |

    20. 8. 2008 20:25

    Mirka, ďakujem ,že si reagovala na dotaz, určite tento zákusok v najbližšej dobe urobím, krém robievam tiež tým istým pôsobom- puding pridávam do vymiešaného masla, všetko v rovnakej teplote.

  • Miroslava Severová
    Miroslava Severová |

    20. 8. 2008 09:51

    Jinak, krém mezi dvěma pláty listového těsta jsou myslím žloutkové řezy, tak, že upéci dva pláty z listového těsta a naplnit krémem - máslo,cukr,pudink a žloutky. Navrh na vrchní plát dělám citronovou polevu, ale nejdřívě potřu nějakou kyselou marmeládou a teprve navrch citr. poleva.

  • Miroslava Severová
    Miroslava Severová |

    20. 8. 2008 09:44

    Olgo, myslím si že by tak zřídnout nemuselo, protože je tam 1/2 l mléka a dva pudinky. Jinak krémy šlehám tak, jak popisuje Oldřich - máslo a cukr a po částech prochladlý pudink. Vždy si pudink uvařím den předem a máslo vytáhnu z lednice taky den předem, aby oboje mělo stejnou teplotu.Pokud chci krém použít na zdobení dortů, uvařím pudink z vody - ne z mléka, pak je krém krásně tuhý a pevný.

  • Olga Zehnalová
    Olga Zehnalová |

    19. 8. 2008 18:00

    Tieto rezy vyzerajú veľmi lákavo, ešte som ich nerobila, len sa chcem spytať či nie je 200ml koňaku veľa do toho prvého krému, nebude to potom riedke?200ml je 2 dcl.

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    19. 8. 2008 14:53

    V cukrařině=Krémové řezy=Krémšnyt=máslový (šlehačkový) krém mezi dvěma pláty listového těsta. Rád bych tento cviboch otestoval, ale musím hodit kotvu; za poslední měsíc jsem díky Recepty.cz šel 2kg nahoru, místo dolů!!! Moc chutí. Nakyslá šlehačka, "ajerkrém",snad i Granko? No,dejte vědět.

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    19. 8. 2008 14:30

    V cukrařině Krémové řezy=Krémšnyt=mezi dvěma pláty listového těsta máslový krém (nanejvýš ještě tak šlehačkový). Rád bych tento cviboch otestoval, ale musím hodit kotvu-za poslední měsíc díky Recepty.cz 2kg nahoru a ne dolů! Dejte vědět, jaké to je, ale těch chutí co tam je. Ale když se to třeba bude ulizovat shora po vrstvách, proč ne?

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    19. 8. 2008 14:02

    U tukových krémů má být stejná teplota obou složek (chladit puding, než tavit máslo). Šlehá se máslo a puding se přidává po částech. Pokud se krém srazí, tak opatrně nahřát a znovu vyšlehat.

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    19. 8. 2008 14:01

    U tukových krémů má být stejná teplota obou složek (chladit puding, než tavit máslo). Šlehá se máslo a puding se přidává po částech. Pokud se krém srazí, tak opatrně nahřát a znovu vyšlehat.

  • Miroslava Severová
    Miroslava Severová |

    19. 8. 2008 13:27

    I já přidala do oblíbených, ale budu muset mít odvahu to zkusit - jak teplý musí být ten uvařený pudink, aby se tam jen tak mohlo vhodit máslo, aby se rozpustilo a dalo se z toho ušlehat krém ? Při mé "šikovnosti" se mě to určitě srazí.

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    6. 8. 2008 13:07

    Hmmmm,opravdu to vypadá grandiózně.Budu to muset vyzkoušet,jen jsem zvědavá,jestli ty dvě hmoty na sobě ztuhnou tak,aby se to dalo krájet,nemám moc zkušeností se ztužovačem,tak uvidíme.Pak se vrátím k hodnocení,prozatím si recept dávám do oblíbených.

  • Jana Řezníčková
    Jana Řezníčková |

    6. 8. 2008 11:37

    Velice lákavé, je zapotřebí je vyzkoušet. Už je mám v oblíbených....