Dušený listový špenát na špeku (slanině)

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 3 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks cibule velká
    • 400
      g listový špenát mražený nebo vypraný čerstvý
    • 50
      g uzený špek nebo prorostlejší slanina
    • 3
      stroužek česnek dle chuti, cca
    • sůl
    • pepř mletý
    • smetana ke šlehání
    • 1
      ks vejce

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Špek s velkou oloupanou cibulí pokrájíme na drobno a společně osmažíme dorůžova. Přidáme vypraný pokrájený špenát nebo přisypeme mražený, dochutíme strouhaným nebo nasekaným česnekem, osolíme, opepříme a dusíme doměkka za občasného promíchání. Pokud je třeba přilévat tekutinu, použijeme smetanu ke šlehání, kterou přidáváme po lžících, abychom špenát neulili. Nakonec vmícháme do špenátu vejce, které necháme za stálého míchání srazit. Je-li třeba špenát ještě dochutíme solí, pepřem nebo česnekem a můžeme podávat.
2
Podáváme k plněným raviolám, pirožkům, s gnocchi, bramborami, nebo s knedlíkem a uzeným ...také ho můžeme použít jako náplň slaných palačinek, cannelloni...
3
Pokud chceme, můžeme místo zahuštění špenátu vejcem použít trochu výraznějšího kvalitního sýru (Ementál, Gouda, Niva...)

Komentáře k receptu

  • Menšíková
    Menšíková |

    12. 11. 2016 21:23

    Jednoduché a výborné. Dělala jsem k němu mašličky, ale dovedla bych si k němu představit snad cokoli.

  • Nina
    Nina |

    5. 3. 2016 17:12

    Vynikající! Špek jsem použila náš, domácí.