Kokosové hříbečky, kokosové myšky

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 5
doba přípravy: 45 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Simča S.

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Vše v míse hňácám a hňácám, a - ač se z počátku zdá, že se to nikdy nemůže spojit - časem se to povede... Z hmoty na hříbečky oddělím asi 1/4, ke které přidám 2 - 3 lžíce kakaa, abych to obarvila nahnědo. Z bílé hmoty dělám kuličky o průměru cca 1 - 1,5 cm, které potom „špetkou“ - třemi prsty - připlacatím k válu, aby stály a nahoře se zúžily. Z hnědé hmoty menší kuličky, prstem do nich vmáčknu důlek. Doma jsme na ty bílé spodky hned namáčkli ty hlavičky a sušili to spolu. Ale potom se stávalo, že na míse se hříbeček rozpadl, což bylo škoda. Já tedy usuším zvlášť nožky a zvlášť hlavičky. Při zdobení perníčků kapnu do každého důlku trochu polevy a přilepím k nožce - když poleva trochu teče nevadí, je bílá jako ty nožičky. Díky neobvyklému tvaru je to na míse moc ozdobné.
2
**Poznámka:** hříbečky tvarujeme asi z poloviny dávky, z druhé poloviny děláme myšky, které ovšem na stůl přicházejí o Silvestrovské půlnoci aby nikdo nemohl tvrdit, že byl střízlivý a neviděl "bílé myšky". Myšičky vznikají z asi 4 cm dlouhých válečků, které se na jednom konci (čumáček) zužují a polovičky mandlí (přilepím bílou polevou, jinak mají ve zvyku vypadávat) představují uši. Do baculatějšího konce zapíchneme párátko širším koncem a to pak znázorňuje ocásek. Při slepování lineckého uděláme marmeládou myškám červená očka "jako korálky" a při zdobení perníčků doděláme čoko-polevou čumáčky.

Komentáře k receptu

  • barus.v
    barus.v |

    28. 11. 2012 14:00

    Alkohol, pokud vím, je těkavý. Takže za těch 10 dní, co cukroví čeká někde v krabici, určitě vyprchá a zůstane jen aroma. A vždycky jde rum nahradit trestí. ;-)

  • Simča S.
    Simča S. |

    8. 12. 2011 21:47

    Lori - dělám to tak týden až deset dní před vánocemi, po usušení dám v krabici do studeného špajzu (mám tam skoror všechno cukroví, kromě čokolády, kterou mám v lednici) a tam to vydrží, dokud se to nesní. ale musím přiznat, že hříbečky jsou jedno z prvních cukroví, co zmizí.....

  • lori
    lori |

    7. 12. 2011 17:00

    Jak dlouho dopředu je to dobré vyrábět? Vydrží? Jinak vypadají moc krásně. Děti budou nadšené.

  • Ladia
    Ladia |

    24. 1. 2011 21:43

    Ale proč ne, akorát primárně bych to neřadila, jako recept určený pro děti. Naštěstí už to někdo opravil. K kategorii pro děti, bych čekala vyloženě dětské recepty a že těch omezení pro děti obzvláště do 3 let je hodně a ne to, co se jaksi jinak nevešlo ... a pro ty starší už zase nepotřebuju spešl řazení 8-)

  • recepty73
    recepty73 |

    24. 1. 2011 06:54

    ...tak to já už jsem je vychoval :-D ,protože mladej má nepečené cukroví s příchutí rumu nejraději...

  • Simča S.
    Simča S. |

    23. 1. 2011 22:32

    Jo tááák... aha, tak tohle jsem tedy nikdy neřešila - pár lžiček rumu a je z toho tak 70 - 80 kousků hříbečků - to je v každým kapička, dvě.... (Nebo když se dělají i myšky, tak z celého množství vyjde tak 50 - 60 hříbečků a 15 - 20 myšek...). Asi tedy vychováváme alkoholiky - v kréu v úlech máme také rum, v čokládovým salámu nebo košíčkách také.... Jejda, to mne nikdy nenapadlo, beru to jako "ochucení" a ne "alkohol"... Fakt je, že holky se mnou na vánoce mlsají i vaječný koňak - a tam je toho Rumu přece jen víc.... Jejda , jejda, vychovávám malé alkoholiky ;-)

  • recepty73
    recepty73 |

    23. 1. 2011 21:51

    ...pro děti rum ;-)

  • Simča S.
    Simča S. |

    23. 1. 2011 21:42

    Ladi - copak zase????

  • Ladia
    Ladia |

    22. 1. 2011 23:39

    A zas

  • Jaroslava Rišková
    Jaroslava Rišková |

    13. 12. 2007 18:45

    tie myšky su skvele, urcite vyskúšam recept, len sa chcem opytat či to maslo tam nieje moc cítiť?

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    24. 11. 2006 00:03

    Tino, většinou to holky uplácají a já to přes noc nechám na vále uschnout normálně v kuchyni. A druhý den to jde dát do krabičky. Zatím zvlášť hlavičky a zvlášť nožky. A až děláme s polevou, tak krabici podám, poslepujeme a po zaschnutí polevy (opět většinou přes noc) uložíme už hotové hříbky..

  • tina
    tina |

    23. 11. 2006 16:28

    ahojky, vypadá to strašně roztomile, určitě to zkusím, ale chci se zeptat na to sušení - jak dlouho se to suší a kde ? moc díky

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    10. 11. 2006 14:19

    Jojo, je to cukr moučka. A děti to bude fakt bavit! Naše holky se s tím vždycka vyblbnou....

  • Eva
    Eva |

    10. 11. 2006 12:44

    Prima recept, zabavím tím děti :-) Jen se ujistím: práškový cukr=cukr moučka? Děkuji

Poslední navštívené:

Abecední seznam: