Jednoduchá směs / guláš z václavek (hlívy, bedel)

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 3 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g václavky pokrájené a krátce spařené v osolené vroucí vodě
    • olej
    • 1
      ks cibule velká
    • 3
      stroužek česnek dle chuti 2 -
    • 80
      g moravská slanina nebo anglická, váhalova... cca
    • sůl
    • pepř mletý
    • drcený kmín - není nutný
    • tymián nebo majoránka dle chuti
    • 120
      g rajský protlak nebo plechovka krájených loupaných rajčat

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Směs na topinky, toasty, pečivo...:
2
Na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou velkou cibuli (nebo dvě menší). Přidáme drobně pokrájenou slaninu, nasekaný česnek a ještě krátce osmažíme. Přisypeme bylinky, přidáme protlak a promícháme. Přisypeme okapané spařené václavky, osolíme, okořeníme a krátce pod poklicí za občasného promíchání podusíme. Je-li třeba podléváme minimálním množstvím vývaru. Pokud jsme použili kyselejší protlak, můžeme přidat i nepatrně cukru krupice. Nakonec můžeme ještě dochutit kořením, česnekem bylinkami solí nebo sojovou omáčkou.
3
Pokud jsme se rozhodli dělat guláš, postup bude téměř stejný, jen s tím rozdílem, že při dušení přilijeme více vývaru a nakonec budeme guláš zahušťovat jíškou nebo solamylem, případně hladkou moukou rozmíchanou v malém množství studené vody. Guláš podáváme s pečivem, těstovinami, bramborovým knedlíkem, rýží...
4
Do směsi (guláše) můžeme přidat pokrájenou papriku nebo chilli papričku. Pokud chceme směs (guláš) bezmasý, vynecháme slaninu. Jestliže chceme naopak směs (guláš) více masitou, se slaninou přidáme i 200 gramů mletého vepřového masa.
5
Pokud nemáme k dispozici václavky, můžeme použít bedly nebo hlívu ústřičnou.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Sandra
    Sandra |

    27. 8. 2016 16:55

    Proč není vidět můj příspěvek?

  • Sandra
    Sandra |

    27. 8. 2016 16:53

    Já taky dělala směs z hlívy a byla boží :)

  • Sandra
    Sandra |

    27. 8. 2016 16:52

    A ještě jsem chtěla napsat, že jsem slaninu vůbec nedala, protože jsem jí neměla

  • Sandra
    Sandra |

    27. 8. 2016 16:50

    Já taky dělal směs z hlívy a byla boží :)

  • Simonka
    Simonka |

    21. 6. 2016 06:03

    Delala jsem z hlivy ustricne a byla to delikateska. Dekuji za skvely recept. <3