Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme části jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Pokapeme citronovou šťávou. V pánvi rozpustíme tři lžíce másla a plátky jablek na něm krátce do zlatova opečeme. Potom je vyjmeme a necháme vychladnout.
2
V misce ručním šlehačem rozšleháme zbytek másla. Přitom postupně přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Po jednom pak přidáváme vejce a dobře je zašleháme.
3
Troubu mezitím předehřejeme na 200 °C.
4
Pak smícháme mouku s kypřícím práškem a mlékem a vmícháme do vajec, až získáme polotuhé těsto. Koláčovou formu vymažeme tukem, do ní nalijeme těsto a špachtlí je shora narovnáme. Plátky jablek klademe na povrch tak, aby se částečně překrývaly. V troubě pečeme 40-50 minut (plyn 3-4/s cirkulací vzduchu 180 °C).
5
Koláč vyjmeme z trouby, necháme trochu zchladnout na drátěné mřížce a pak jej vyndáme z formy. Povrch koláče hojně pocukrujeme a rozkrájíme ho na 12 kousků.