Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 8
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • citronová kůra dle chuti
    • 30
      g droždí
    • sůl na špičku nože
    • 320
      ml vlažná voda cca
  • Dále
    • jablka zralá, oloupaná, bez jádřinců
    • hrušky oloupané, zralé, měkčí, bez jádřinců
    • skořice - mletá nebo skořicový cukr
    • zakysaná smetana nebo jogurt, šlehačka...
    • skořicový cukr
    • rozpuštěné máslo
    • moučkový cukr
    • tvrdý tvaroh nastrouhaný nebo strouhaný perník...
    • drobenka dle zdejšího receptu: Křupavá drobenka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, na droždí nasypeme vanilkový cukr a zalijeme částí vlažné vody. Mírně promícháme na řidší kašičku a necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbylou vodu a vše propracujeme v hladké nelepivé těsto, které zakryté utěrkou necháme v míse na teplém místě kynout cca 40 minut.
2
Pak těsto opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které na pomoučněném stole zploštíme, naplníme pokrájenými jablky nebo hruškami, které mírně posypeme (můžeme je předem obalit) skořicovým cukrem. Knedlíky pak pevně uzavřeme, spojem klademe na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě cca 15 minut v teple kynout.
3
Pak je naházíme do vroucí vody, zaklopíme a vaříme cca 5-7 minut, dle velikosti knedlíků. Během vaření je alespoň jednou opatrně promícháme. Na zkoušku je nejlepší jeden knedlík vyndat, roztrhnout, zjistit tak, zda je vařený a pak rychle vyndat cedníkem do větší mísy i ty ostatní.
4
Ihned po vyndání je nutné knedlíky několikrát propíchnout jehlicí či vidličkou, aby vyšla z knedlíků přebytečná pára, která by nám knedlíky srazila. Pokud nechceme, aby se nám knedlíky slepily, pocukrujeme je moučkovým cukrem nebo pokapeme rozpuštěným máslem a promícháme.
5
Knedlíky podáváme s oslazenou smetanou, jogurtem, nastrouhaným tvarohem, rozpuštěným máslem, moučkovým nebo skořicovým cukrem...
6
Jablka ani hrušky se během vaření nerozváří, spíše zůstávají pevnější a tak si vybíráme hodně zralé měkčí plody nebo ovoce pokrájíme na menší kostičky či plátky. Nám pevnější konzistence ovoce spíše vyhovuje :-) ...a do těsta opravdu vejce nepotřebujeme. :-)
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Hočková
    Hočková |

    5. 5. 2017 19:15

    Levné a výborné.

  • Lenka
    Lenka |

    17. 5. 2016 13:58

    Pamatuji je od babičky a dneska je dělám své rodině. Jsou výborné a skořice nesmí chybět.

  • Křenková
    Křenková |

    13. 1. 2016 16:12

    Vynikající knedlíky

  • Hofirkova
    Hofirkova |

    4. 12. 2015 06:07

    Hodne muziky za malo penez :-* . Doporucuji!

  • Hofirkova
    Hofirkova |

    4. 12. 2015 06:06

    Hodne muziky za malo penez :-* . Doporucuji!

  • Kačka
    Kačka |

    4. 10. 2015 16:25

    Knedlíky byly výborné a nadýchané jako peří, děkuji za recept a určitě brzy udělám znova, když všem tak moc chutnaly.

Poslední navštívené:

Abecední seznam: