Kynuté Honzovy buchty jsou jednodušší než by se zdálo, ale vyžadují dostatek času na kynutí. Nejprve si připravíme kásek. V misce rozetřeme kvasnice se lžičkou cukru. Vznikne z toho řídká kaše, do které přidáme 50 ml vlažného (ne horkého) mléka a lžíci hladké mouky. Zamícháme a necháme kvasnice pracovat v teple na kuchyňské lince cca 15-20 minut. Během té doby by se mel objem přibližně zdvojnásobit.
2
Zatím si do mísy na zadělávání těsta prosejeme mouku, přidáme cukr a vanilkový cukr a pár strouhnutí citronové kůry. Nezapomeneme také přidat velkou špetku soli. Vše promícháme.
3
Při nízké teplotě si v hrnci rozpustíme máslo a smícháme ho z vlažným mlékem.
4
Až vzejde kvásek, tak jej přidáme do zadělávací mísy, přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek a vlažné mléko smíchané s rozpuštěným máslem. Vše smícháme do těsta a ho můžeme začít zpracovávat. Najdeme si pohodlnou židli a těsto hněteme vařečkou alespoň 10 minut až se zjemní a bude hladké.
Nyní nastává fáze kynutí, která trvá skoro 3 hodiny. Mísu s vypracovaným těstem přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 50-60 minut podle teploty v místnosti (mělo by zhruba zdvojnásobit svoji velikost). Po této době těsto znovu promícháme a propracujeme. Přitom se z něho vypustí plyny a zase se zmenší. Opět přikryjeme utěrkou a po dalších 50-60 minutách postup zopakujeme a těsto necháme znovu kynout.
6
Zatímco těsto kyne připravíme náplně do buchet. U tvarohové náplně je důležité použít tvaroh v alobalu, protože z vaničky je příliš řídký a špatně se to pak balí. Pokud máme jenom vaničkový tvaroh, tak ho můžeme zahustit vanilkovým pudingem (použijeme ho přímo jako prášek na zahuštění). Rozinky naložíme do rumu, tvaroh rozmícháme, přidáme špetku citronové kůry, vanilkový cukr a cukr podle chuti. Přimícháme žloutek a rozinky, které předtim přecedíme. Rum samozřejmě nevylejeme, ale trochu použijeme do tvarohu a zbytek se hodí do povidel. Povidla rozmícháme, přidáme skořici a mletý hřebíček, mandle nebo ořechy a doředíme rumem. U obou náplní je důležité, aby zůstaly husté, jinak se buchty budou špatně balit.
7
Po cca 50-60 minutách po druhém promíchání těsta jsme připravení na balení buchet. Rozpustíme si sádlo a vymažeme jím pekáč. Těsto si rozdělíme na dvě části. Každou vyválíme do cca 5 mm tlusté placky. Tu rozřežeme na díly cca 6x6 cm. Na každý díl dáme lžičku tvarohové a lžičku povidlové náplně. Zabalíme tak, že spojím protilehle rohy, pak spojíme zbylé 4 otvory a řádně utáhneme. Pokládáme na vymazaný pekáč spojem dolů a každou buchtu pořádně pomažeme sádlem, aby šly po upečení od sebe. Není třeba se bát použití sádla, ve výsledku z buchet není cítit. Buchty pokládáme vedle sebe tak aby se dotýkaly. Buchty s zvětší a mezery vyplní. Pokud je dáme blíž k sobě, tak vyběhnou nahoru.
8
Buchty necháme ještě cca 20 minut kynout na pekáči. Pak je vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Po 10 minutách stáhneme teplotu na cca 170 a pečeme dalších cca 25 minut až budou mít tu správnou barvu.
9
Před dopečením rozpustíme trochu másla a smícháme ho s rumem. Hned po vyndání z trouby touto směsí buchty řádně potřeme.