Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky - bez pšenice, vajec, mléka)

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: 90 minut
počet porcí: 8 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: TerkaO

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g žitná mouka Lze použít i část pšeničný nebo špaldy (různé kombinace množství jsou možné)
    • 1
      lžíce sádlo
    • 350
      g vlažná voda Místo části vody dáme rozpuštěné sádlo
    • 15
      g sůl
    • hrubá sůl
    • 0,3
      lžička cukr
    • 0,5
      balení jedlá soda
    • kmín
    • 1
      balení sušené droždí

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do misky si nasypeme 500 g mouky, přidáme 15 g soli, cukr, balíček droždí a vmícháme vodu se sádlem (vlažné). To celé důkladně promícháme a necháme cca 45-60 minut nakynout.
2
Na pomoučeném válu si vytvarujeme váleček, který rozdělíme na 8 ks a vytvarujeme houstičky (lze i rohlíky).
3
Mezitím v hrnci přivedeme k varu vodu se sodou a za stálého vření vkládáme vytvarované bochánky, které povaříme cca 30 sekund. Následně je vyndáme na plech s pečícím papírem. Na každý bochánek uděláme nožem lehce křížek a posypeme solí a kmínem. Lze použít i lněné semínko, sýr, mák atd.
4
Plech dáme do předem vyhřáté trouby 170-180°C na cca 25-30 minut. Po vyjmutí necháme housky vychladnout nejlépe na nějaké mřížce. Housky vydrží 2-3 dny měkké.
5
Poznámka: Pokud použijete i pšeničnou mouku, tak jsou housky světlejší a možná trochu chutnější. Ale pro alergiky jsou vhodnou a rychlou alternativou běžného pečiva a hlavně z běžných surovin.
Kategorie: Chléb & placky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Isa
    Isa |

    12. 3. 2017 08:38

    odzkoušeno a moc dobré :-)

  • Ivča
    Ivča |

    21. 7. 2016 21:13

    Super recept! Dělala jsem ze žitné, grahamové a pšeničné mouky. Do těsta jsem ještě dala chia a slunečnicové semínka a vysledek výborný. Hned měkké a chutné-doporučuji :-).

  • Romča
    Romča |

    26. 1. 2016 22:47

    Zkusila jsem s celozrnné žitné, přeskočila krok vaření, jen jsem tedy musela přilít více vody a byl boj umíchat. Ale těsto hezky naskočilo a housky taky .o) Byly i druhý den měkké. O víkendu peču zase .o)

  • doktorka
    doktorka |

    5. 11. 2015 14:51

    Dobrý den, prosím o vysvětlení z jakého důvodu se napřed syrové těsto 30sec. musí vařit?

  • alena
    alena |

    23. 5. 2015 20:08

    ahoj mám takový dotaz jak velké je sušené droždí nyslíte to na půl kg mouky?

  • pepik321
    pepik321 |

    11. 9. 2014 21:10

    Vyzkouseno. Chutnaji vyborne. Zaradime do jidelnicku.

 
 

Další doporučené recepty: