Bryndzové halušky

moje hodnocení:

4,3

hodnotilo: 27
doba přípravy: 40 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 750
      g brambory
    • 250
      g hladká mouka nebo 1:1 hladká s polohrubou
    • sůl trochu
    • 250
      g bryndza
    • 150
      g slanina nebo domácí špek

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory nastrouháme na jemném struhadle jako na bramborák, přidáme sůl, mouku a zamícháme. Těsto protlačíme přes síto na halušky nebo nasekáme na prkýnku a shazujeme do vroucí osolené vody. Můžeme je vykrajovat lžičkou namočenou ve vroucí vodě, nebo je odkrajovat nožem z prkénka, případně je protlačovat do vroucí vody skrz speciální haluškové síto.
2
Vaříme asi 4-5 minut tj. až halušky vyplavou na povrch vody, to jsou uvařené. Buď je scedíme a propláchneme studenou vodou, abychom je zbavili slizkosti, nebo je vytahujeme dírkatou vařečkou případně naběračkou.
3
V teplé míse případně rovnou v hrnci je dobře promícháme s bryndzou, která se na horkých haluškách rozpustí. Na talířích je pak ještě sypeme rozškvařenou na kostičky nakrájenou slaninou.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • MíšaK.
    MíšaK. |

    12. 1. 2017 22:20

    Halušky se luxusně povedly, jen úplně zešedly. Mají barvu jako má Fantomas... :-)) Napadá někoho proč??

  • Terka
    Terka |

    7. 8. 2016 18:34

    A právě třeba já se úplně bez slaniny obejdu a co se špeku týče, ten se mi vyloženě hnusí. Nejsem vegetarián, ale asi je to tím že nešetřím bryndzou a pak je to už tak dost mastné :-) inu, každému podle jeho gusta. 8-)

  • joudes
    joudes |

    15. 3. 2016 13:59

    :-D :-D :-D :-D

  • ludmila
    ludmila |

    23. 9. 2015 00:55

    do halusiek sa dáva slanina ktorá sa spečie a bryndza sa zjemňuje zakysanou smetanou....

  • milan
    milan |

    30. 8. 2014 20:21

    Pročetl jsem vase komentare' ale zapomeli jste na zakladni surovinu kvalitnich halusek a to je Kvalitni slanina' zadne uzene a podobnel

  • YyeELYZhFE
    YyeELYZhFE |

    5. 11. 2013 06:44

    <a href=http://tuf-tite.com/box/#20316>tramadol online</a> tramadol for dogs cancer - if you overdose tramadol

  • izchen
    izchen |

    7. 12. 2012 13:07

    dnes mam na ne strasnou chut. Jsem zvedava jak to dopadne. Maminka je Slovenka, takze ji nemuzu nikdy prekonat. Manzel je Ital, takze budu muset improvizovat a pouzit italsky ovci syr, jiny neni k dostani. Bude to domaci bryndza ala Isabela :-D

  • Cukrářka Hanka
    Cukrářka Hanka |

    28. 10. 2012 11:17

    Určitě vyzkouším ;-)

  • Kuba a Bára
    Kuba a Bára |

    26. 9. 2012 19:32

    Nám to trvalo 2 hodiny :-)

  • Miro
    Miro |

    3. 2. 2012 15:10

    Treba si dávať pozor aj na kvalitu bryndze. Bryndza nesmie byť pasterizovaná. Pasterizáciou sa ničia priaznivé mikroorganizmy, tzv. probiotiká. A bryndza musí byť vyrobená z ovčieho mlieka, nie z kravského. Avšak do bryndze sa častokrat pridáva kravské mlieko. Potom treba sledovať pomer ovčieho a kravského. Čím je tam viac ovčieho, tým ide o pravejšiu bryndzu. Vplyv bryndze na zdravie viď: http://www.probiofix.sk/klinicke-studie/klinicky-test-bryndza/ http://www.labuznik.com/forum_posts2.php?ID=4847

  • Bovariová
    Bovariová |

    11. 1. 2012 13:33

    Dnes jsem dělala halušky prvně, právě podle tohoto receptu a jsou výborné :) Akorát, stejně jak už tu někdo psal, dělala jsem vše od oka. Halušky jsou lehké na přípravu a dobré :)

  • martina
    martina |

    5. 1. 2012 10:39

    manzel je slovák...a porad,že by si dal halušky.tak vse nachystane,jde se na vec.SNAD TO ZVLADNU,A BUDOU JAKO OD MAMINKY ;-)

  • vorisek
    vorisek |

    27. 5. 2011 19:56

    K hustotě těsta, resp. k poměru mouky a brambor: moje slovenská teta přidává do brambor mouku tak dlouho, dokud v těstě nezůstane stát vařečka :-) . Jakmile se vařečka zapíchnutá do těsta nekácí, má těsto správnou hustotu. Tak jsem se to naučila a tak se mi to zatím vždy osvědčilo ;-) .

  • jája
    jája |

    5. 4. 2011 14:17

    :-D Chutná paní aneb tá bryndza :-P

  • Petr
    Petr |

    3. 2. 2011 19:28

    Hlavně , aby si slováci brynzu nechali chránit EU. Všichni to jenom kopírují, nebo i šidí. Takové halušky se žinčicou waw i paní Čirina je vařila Havlovi : ) Štve mne, žinčica se nedá dnes sehnat, někdo to do čech doovážel, ale vzhledem k záruce zboží, přepravě, ceně to asi vzdal. Škoda češi jsou prožraní a na jídle moc nešetří.

  • Majuška
    Majuška |

    1. 12. 2010 16:54

    Když pořebujete rychle, tak je to dobrý i z hotového bramborového těsta.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    20. 5. 2009 13:13

    V Prahe je stánok s bryndzou aj pri východe z metra na Pankráci :)))

  • Jakub Zelinko
    Jakub Zelinko |

    20. 5. 2009 02:21

    Halušky jsou nejlepší jídlo jaké jsem kdy jedl.

  • Andrea Bůžková
    Andrea Bůžková |

    19. 5. 2009 17:35

    Všem, kteří chtějí koupit kvalitní brynzu v Praze... U nákupního centra na Chodově, přímo před vstupem do hypermarketu je malý stánek, kde paní prodává slovenskou brynzu váženou(i jiné sýry a žinčicu). Vždycky je chutná a čerstvá.

  • Olga Zehnalová
    Olga Zehnalová |

    7. 5. 2009 08:42

    Kristýnka, množstvo múky záleží od zemiakov, niekedy obsahujú viacej vody, ale aj od múky, takže to nie je nikdy presné. To už musíš odhadnúť sama ako si písala.Hlavne nikdy nepreplachovať hotové halušky, strácajú tým na kvalite.

  • Kristýna Macháčková
    Kristýna Macháčková |

    6. 5. 2009 19:52

    Tak jsem dneska poprvé dělala halušky, zkusila jsem to podle tohohle receptu ... musela jsem tam přidát trochu víc mouky, jinak jsou výborný! mňamka

  • hh
    hh |

    11. 4. 2008 10:45

    pravou bryndzu slovenskou maji v kazdym lidlu .. 250g za 66 kč

  • Leonard Rafael
    Leonard Rafael |

    1. 3. 2008 22:53

    Hezký den, já do těsta přidávám ještě 2 vařené brambory nastrouhané přes jemné struhadlo.Mouku používám polohrubou. Jak již zde někdo napsal, nikdy nic nevážím udělám to od oka. Tak jsem se to naučil od své matky.

  • Olga
    Olga |

    17. 1. 2008 20:32

    Pravé liptovské halušky sa preplachovať NESMU, ba dobré je nechať tej vody , v ktorej sa varili a po zamiešaní s bryndzou ju prípadne troška doliať k haluškam aby to nebolo také tuhé.Radšej treba doliať tejtovody ako riediť bryndzu.Preplachovaní m strácajú halušky tú typickú chuť a samozrejme ochládnu.

  • Hanka
    Hanka |

    16. 1. 2008 17:34

    A u nás v podkrkonoší se těmto knedlíkům říká chlupaté knedlíky,těsto se dělá přesně tak jak je v receptu,dá se na prkýnko a odkrajuje se nožem nebo lžící do vařící vody.Nejčastěji se uvařené smíchají s houbama a smaženou cibulkou

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    6. 9. 2007 20:03

    Štěpánka, musíte poterať obal slovenskej bryndze. Tá, ktorá sa robí tradičnou receptúrou, teda z nepasterizovaného mlieka, má označenie "pravá" alebo "tradičná" . Ak to tam nie je, tak je to bryndza vyrobená mliekarňami z pasterizovaného mlieka. A to už nie je ono, ani chuťove ani bilogicky.

  • Štěpánka Chroustová
    Štěpánka Chroustová |

    6. 9. 2007 18:18

    Máte všichni pravdu, halušky s brynzou jsou velice dobré, poprvé jsem je jedla u jedné starší pani, která je dělala ,jako pravé slovenské. Používala výhradně brynzu ze Slovenska ale tady se dá velice těžko sehnat. Koupila jsem si jednu v Tescu ale nebylo to ono. Později jsem sehnala Valašskou, ta je lepší.

  • Zora Manasová
    Zora Manasová |

    16. 5. 2007 18:15

    Bryndzové mám rada (od istého veku), ale moje najobľúbenejšie jedlo sú cibuľové strapačky - strapačky zmiešané s nadrobno nakrájanou, opečenou cibuľou. Ešte radšej ich mám zohrievané - pripečené a ten pripečený spodok!!!!Môžem aj trikrát denne - raňajky, obed, večera.

  • Petra Ž
    Petra Ž |

    10. 3. 2007 18:37

    Výýýborné...na všechny způsoby..dávám za jedna a děkuji za recept!

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    12. 2. 2007 14:56

    Simčo, o takých haluškách, kde sa bryndza dáva do cesta, som nepočula. Možné to je, ale, čo s tým, to neviem. Na halušky sa robí cesto tak, ako je tu napísané. Potom sa robia buď s bryndzou, alebo tvarohom, alebo hlávkovou či kyslou kapustou, dobré sú aj so syrom. A samozrejme rozškvarená slaninka. Robia sa teda tak, ako je tu napísané. Tak ich dostanete aj na salašoch, v reštauráciách, keď si ich budete pýtať. Rozdiel je len v tej bryndzi, niekde tak ako je tu ( tak robíme vúčšinou doma), niedke zmiešajú bryndzu s trochou smotany a vylejú na halušky. Ale to je len vec zvyku.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    7. 2. 2007 23:39

    Terezko, můj manžel se se mnou dohaduje, že "Brynzové halušky" jsou takové, kde se brynza nastrouhá do hmoty - do těsta na halušky. Já tvrdím, že se to nedělá, že se uvaří z br. těsta a s brynzou se pak smíchají - tak, jak je to v tomto receptu. Můžeš mi napsat, zda se dělá i taková vyrianta, že by brynza byla součástí těsta? Abych svému drahouškovi nekřivdila :o)))) ? Jinak zrovna dnes jsme k obědu dojídali halušky (se zelím a slaninou) a potvrzuji - halušky jsou mňamka v každé podobě :o)))

  • Kuchtik Matej
    Kuchtik Matej |

    15. 12. 2006 20:10

    Nechal jsem je jeste 5 min. varit.nemam sitko,tak jsem to tam hazel s prkenka a byly trochu vetsi.potrebovaly trochu povarit.Musim rict ze z nivou jsou fakt perfekni.mel jsem uspech

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    15. 12. 2006 15:49

    Matěji, akonáhle halušky vyplávu hore, sú uvarené, treba ich scediť.

  • Matěj Fulneček
    Matěj Fulneček |

    15. 12. 2006 13:51

    Tak zrovna je varim a prvni 2 halusky se mi rozpadly...Pridal jsem hladkou i polohrubou mouku 1:1 a uz se to zlepsilo.Uz si pekne plavou.zkousim tu nivu misto brynzy.tak jsem zvedav

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    11. 12. 2006 07:01

    Máte pravdu, p. Václav:))) Ten škraloup je najlepší, preto to môj otecko rád robieval ,( viď Tatínkovi trepanky) a my radi jedli. A halušky, či strapačky či trepanky ( je to stále to isté ) sú u nás bežné jedlo, bez ohľadu na to, s čím sú. Až tak bežné, že veľa ľudí nimi pohŕda. Bolo to voľakedy jedlo chudobných.

  • Václav Bucko
    Václav Bucko |

    9. 12. 2006 22:29

    Halušky jsou supr mám je nejen jako jídlo, ale spíš jako pochoutku.Vinikající jsou s tvarohem a opečené na pánvi s vytvořeným škraloupem. O ten jsme se doma vždycky prali.

  • Eva
    Eva |

    8. 12. 2006 10:37

    Keď sa do halušiek s bryndzou pridá kysaná pochuťková smotana a nasekaná čerstvá pažitka tak nie je nič lepšie. Doporučujem ale kupovať slovenskú bryndzu, ktorá sa v čechách dá dostať v podobe válčeku zabaleného do drevenej dýhy. Nedoporučujem kupovať bryndzu v plastovom kelímku atd. + Poriadne mastná prerastená domáca slaninka (nie anglická) MŇAM MŇAM

  • ANNA POLÁKOVÁ
    ANNA POLÁKOVÁ |

    16. 11. 2006 09:02

    Paní Terezko, díky za radu, síto jsem sehnala, i na hustotu jsem přišla a včera jsem je dělala rodince k večeři, s anglickou a uzenou slaninkou na cibulce, bryndzu jsem nahradila nivou. Byla jsem pochválena:-)))))

  • Petr Kazik
    Petr Kazik |

    14. 11. 2006 15:52

    taky bych moc nekoukal na gramaz, proste brambory najemno nastrouhat, rozhodne neslevat vodu co pusti, posolit a zacneme pridavat mouku, pouzivam polohrubou ( all purpose ) a az je testo jako ridke bahno, sup s tim pres sito do vrouci vody. Cim vice varite vody, tim lip, protoze se voda tak neochladi. scedime a hned tam prihodime bryndzu. Halusky nejsou noky, muzou se trochu lepit, v bryndze se to stejne ztrati. Rozhodne bych je neproplachoval, musi byt horke. A hned s tim na stul, kazdy si nabere.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    14. 11. 2006 13:38

    Pani Anna, pretlačte halušky cez to strúhadlo, s väčšímí otvormi, nie úplne drobnými. Bežne takto sádžeme halušky. Neurobte riedke cesto, cesto musíte trochu pri sádzaní pritlačiť, to aby vedeli, že dobré halušky stoja trocha námahy :)))

  • ANNA POLÁKOVÁ
    ANNA POLÁKOVÁ |

    14. 11. 2006 11:31

    nemůžu sehnat síto na halušky, dá se těsto protlačit přes normální očkové struhadlo?a mám mít konzistenci asi jako bramborový knedlík?nějak se mi nechce zadařit:-(((

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    7. 11. 2006 07:42

    Hospodyňko, neriaďte sa presne danou gramážou, každá múka je iná. Nikdy múku ani zemiaky nevážim, jednoducho nastrúhajte zemiaky, pridajte soľ a polohrubú múku toľko, aby ste dostali cesto, ktoré sa nerozteká a dá sa pretláčať cez dierky strúhadla alebo sita. Nesmie byť riedke, pri hádzaní halušiek ruku troška pritlačíte, skúste to ešte raz, podarí sa :)))

  • Hospodyňka
    Hospodyňka |

    6. 11. 2006 15:11

    Ne, já je nemíchala hned, protože jsem protlačovala přes to síto a když jsem protlačila, už to byla jen ta nechutná hmota. Příště udělám pokus podle rady Zdeny z JM - dva kousky na zkoušku a hned se uvidí.

  • Jana
    Jana |

    6. 11. 2006 12:33

    Ještě mě napadlo-nemichaly jste hned,jak halušky napadaly do vody?To se nesmí,nebo těsto rozmícháte a pak je z toho kaše.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    6. 11. 2006 10:30

    Halušky se rozvaří,pokud je těsto řídké-tedy pokud dáte málo mouky.Je lepší vyzkoušet zavařit 2-3 halušky na zkoušku.Pokud se rozvaří,přidám mouku,pokud drží pohromadě,je mouky akorát.

  • Zdeňka
    Zdeňka |

    6. 11. 2006 10:23

    Hospodyňko,mně se stalo totéž,vznikl nevzhledný slepenec.Příště raději sleju vodu z brambor nebo dám víc mouky.Dělala jsem halušky poprvé,tak nemám zkušenost,jak má být těsto husté.Druhá polovina brynzy čeká v lednici na další pokus,ale zatím jsem neměla odvahu.

  • Hospodyňka
    Hospodyňka |

    6. 11. 2006 08:50

    Nevím, kde se stala chyba. Smíchala jsem strouhané syrové brambory a hladkou mouku v poměru 3/4 brambor a 1/4 mouky, protlačila přes to haluškové síto a - halušky vůbec nedržely pohromadě a v kastrolu se vařila taková bramborovo-moučná kaše. Bylo málo mouky?

  • Airan
    Airan |

    27. 10. 2006 15:20

    Teri, myslela jsem si to, vzdy se mi zda ze po proplachovani vsechno ztraci na chuti :-)

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    26. 10. 2006 14:43

    Urobila si Airan dobre, netreba preplachovať, pretože sa potom lepšie na halušky "prilepí" bryndza.

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    26. 10. 2006 13:28

    Chudacku Aarone, nevzdychej zbytecne a pochlub se kolik krat jsi si tech halusek pridal...ja do 3 jeste pocitat umim:-))) Delala jsem je presne podle tohoto receptu a byli vyborne, akorat jsem je neproplahovala studenou vodu, zdalo se mi zbytecne:-)

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    26. 10. 2006 08:27

    Udělal jsem si je poprvé asi před měsícem a od té doby je vyrábím pořád.Šíleně mi toto nenáročné a přesto výborné jídlo zachutnalo.Dělávám ho téměř s čímkoliv.S brynzou,plísňovám sýrem,slaninou,uzeným,smetanou,zelíčkem,taveným sýrem a pořád nám to chutná a myslím,že najdeme ještě i jiné,skvostné varianty:o)

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    26. 10. 2006 07:07

    Ja z nastrúhaných zemiakov vodu nezlievam, škoda minerálov, ktoré by som vyliala. Halušky máte hotové pani Marie, keď vyplávu navrch. Vtedy ich sceďte, je to rýchlo.

  • Aaron Novák
    Aaron Novák |

    25. 10. 2006 18:36

    Airan, tohle kdybych věděl před 30lety, tak ti koupím vagon bryndzy. Teď bych nemusel vzdychat "chudák já" ale "chudák bača" :-)))

  • Marie L.
    Marie L. |

    25. 10. 2006 14:35

    Prosím, sléváte vodu z nastrouhaných brambor? A jak se halušky vaří, aby se nerozvářely? Naše chupaté knedlíky jsou asi obdoba halušek a je docela umění je uvařit.

  • Mirka g.
    Mirka g. |

    24. 10. 2006 22:59

    Niekedy robievam halušky so syrokrémom poliate namiesto slaninky rozpraženým maslom - je to tiež výborné:-)

  • zdenka .
    zdenka . |

    24. 10. 2006 17:22

    U nás doma sa halušky robia s bryndzou, poliate sladkou aj kyslou smotanou a ešte pridávam vypečené škvarky so slaniny,halušky nesmú byť suché je to doslova kalorická bomba "zdravé slovenské jedlo "ale každý kto ochutnal chválil.Kto nemá rád bryndzu odporúčam syrokrém alebo podobný mäkký syr v horúcich neprepláchnutých haluškách sa rýchlo rozpustí a opäť pridávam smotany a slaninku.Prajem všetkým milovníkom halušiek Dobrú chuť zo Slonenska .

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    24. 10. 2006 13:44

    Halušky sa robia s bryndzou, kyslou aj hlávkovou kapustou, tvarohom, ale výborné sú aj so syrom . Na Slovensku Bambino, v Čechách neviem, či ho dostať, ale je to syr v črievku , smotanový. A vždy s opraženou slaninkou : )))

  • Alena Vykopalová
    Alena Vykopalová |

    24. 10. 2006 13:04

    Je pravda, že ať uděláte halušky z vájíčkem nebo bez něj, s jakoukoliv moukou jsou VYNIKAJÍCÍ a jestli někdo nemusí brynzu, udělejte je s kysanou smetanou - děti mi brynzu nejedly a se smetanou taky nemají chybu!!! Měla jsem taky maminku Slovenku a halušky miluji s čím-koliv i s hlávkovým zelím atd.

  • Airan
    Airan |

    22. 10. 2006 15:03

    Tak tomuhle rikam pochoutka! Dokonce sy myslim, ze se mi povedli:-) Ja brinzu muzu, silene mi chutna. Kdybych ji okusila za mlada, tak mam ted za manzela baču:-)))

  • Martanek
    Martanek |

    12. 9. 2006 16:45

    Výborné a nejlepší....halušky jsou moje!!!

  • Pavla Tyrolerova
    Pavla Tyrolerova |

    1. 8. 2006 19:16

    V Americe je mozno nahradit brynzu syrem "feta". Je chutove brynze hodne podobny.

  • Mirka G.
    Mirka G. |

    14. 7. 2006 23:01

    Do pravých liptovských halušiek sa nedáva vajce, oni sú to vlastne strapačky. Halušky sa robia z múky, vajca a vody alebo mlieka a používahú sa ako príloha k paprikášu napr. Tmavosť halušiek určite nespôsobuje hladká múka, tiež dávam hladkú aj polohrubú zhruba na polovicu a sú krásne biele. Zemiaky ale rozmixujem, ide to veľmi rýchlo, nestačia oxidovat a po zmiešaní s múkou cesto ostáva biele.

  • Monika
    Monika |

    18. 4. 2006 16:38

    Mám recept od maminky, která je ze Slovenska a její halušky všichni milují. Také přidávám do těsta 2 vejce, místo hladké mouky, dávám hrubou mouku. Množství mouky se různí, záleží, jak jsou vodnaté brambory. Dává, se prostě tolik, aby šlo těsto protlačit přes sítko, ale aby to nešlo zase moc snadno. Rozhodně halušky neproplachuji, pouze je scedím. V prvé řadě přidám po scezení osmažený špek, zamíchám a teprve potom dávám brynzu. Jo, a rozhodně si pořiďte sítko na halušky, neumím si představit, jak to těsto krájím... :o)

  • Pavla Tyrolerova
    Pavla Tyrolerova |

    26. 2. 2006 16:08

    Ja do testa jeste davam 2 vejce-mam ten recept ze stare slovenske kucharky po tchyni.

  • Rasto
    Rasto |

    18. 2. 2006 16:31

    Este jeden tip pre ludi, ktori nemozu zohnat bryndzu, prip. bryndzu neradi - vyborne su s hrudkovym tvarohom, takto ich robievame doma este castejsie, nez s bryndzou a su vyyyborne :-)

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    13. 2. 2006 09:20

    Ten predchádzajúci anonym som ja, som na inom počítači a zabudla som sa prihlásiť : )))

  • Anonym
    Anonym |

    13. 2. 2006 09:14

    Ak máte čerstvé mlieko, teda nie s 3-mesačnou trvanlivosťou, urobte si tvaroh sama. nechaje skysnúť , na 1 l kyslého prilejte 1/4 l sladkého mlieka a priveďte k varu. Keď začne hrudkovatieť, odstavte, zlejte do utierky, zaviažte a nechajte hrudku otiecť.

  • Anonym
    Anonym |

    10. 2. 2006 23:10

    no veru niekto bryndzu nemusi ale ja ju milujem ! bohuzial tu v amerike nikto bryndzu ani "poriadny" tvaroh nepozna nieto este aby sa tu predaval !

  • Naďa
    Naďa |

    9. 2. 2006 17:46

    Já taky brynzu nemusím,ale kupuju balkánský sýr a ten "rozkvedlám a rozňahňám" v zakysané smetaně .Asi je to té brynze nejpříbuznější...

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    9. 2. 2006 09:57

    Dievčatá, ten , kto vymyslel tie naše halušky, bol génius. Chutia so všetkým.

  • Kafenka :-)
    Kafenka :-) |

    9. 2. 2006 08:26

    Můj přítel bryndzu moc nemusí a tak jsme si zvykli dělat halušky s rozkškvařenou slaninou a směsí nivy a tvrdého sýra, jsou mňam!!!

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    9. 2. 2006 06:58

    A výborné sú aj s tvarohom a slaninkou.

  • Monika
    Monika |

    9. 2. 2006 06:05

    Místo brynzy je dobrá i Niva + kysaná smetana nebo Cottage, nebo horké posypat nahrubo nastrouhanou cihlou a přidat kys. smetanu.

  • Líba
    Líba |

    8. 2. 2006 23:02

    pro paní Marii...se zelím jsou také skvělé..s kysaným i hlávkovým...a může se přidat i zbylé pečené maso...halušky jsou vynikající i jako příloha ke guláši, nebo umíchat s vajíčkem :-) dobrou chuť

  • Líba
    Líba |

    8. 2. 2006 22:50

    Ahoj...k tomu čím nahradit bryndzu...moje mamka kdysi když bryndza nebyla k sehnání...dánala nivu a tavený sýr..taky dobré ;-)

  • lenka
    lenka |

    8. 2. 2006 20:02

    Jo halušky se zelím jsou taky moc dobré.A taky halušky jenom s taveným sýrem. A taky my moc chutná polévka z vody v který vaříte halušky. Stačí když do té vody přidáte pepř, podravku, sůl, trochu brynzy a nebo taveného sýra. Je fakt moc dobrá. A jestli můžu poradit, když vaříte halušky přidejte do vody očištěné brambory, když se uvařej a dáte je jen tak k haluškám je to úžasné.a taky jsou dobré do té polévky

  • Marie Němcová
    Marie Němcová |

    8. 2. 2006 17:09

    Vypadá to lákavě.Tyhle klasický jídla jsou stejně nejleší.Ráda bych muže překvapila touto pochoutkou.Nevím,ale jestli bryndzu seženu.Dá se něčím nahradit? A co halušky se zelím? Jsou také takhle dobré?

  • Al.Mel.
    Al.Mel. |

    8. 2. 2006 12:27

    Výborné. Dělala jsem již 2x.

  • Marek
    Marek |

    5. 2. 2006 11:57

    No to byla dobrotka... Zkoušel jsem to poprve... na veletrhu prodávali domáci brynzu. To je rozdíl...

  • M L
    M L |

    3. 2. 2006 23:41

    Bryndza je bryndza, neproplachovat. mnam

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    24. 1. 2006 15:21

    Súhlasím s anonymom, bryndza je bryndza. : )))

  • Anonym
    Anonym |

    24. 1. 2006 15:06

    Nazdárek! Kdepak, bryndza je bryndza!! Tady na Slovensku není problém sehnat i naprosto čerstvou, domácí....jedna z mála výhod života na Slovensku :) Ale halušky jsou dokonalost!

  • Anonym
    Anonym |

    1. 1. 2006 11:35

    Ahojda, taky je neproplachuju, jenom mastím. Jsem ráda, že mají takový ohlas, je to fakt výborné jídlo, jen škoda, že se dobrá liptovská bryndza nedá moc sehnat, více méně jen ve vaničce ( mluvím o menších městech )Děda ji nahrazoval balkánským sýrem smíchaným s tvarohem a zakysanou smetanou. Taky to není nejhorší.

  • Anonym
    Anonym |

    14. 11. 2005 10:33

    Bača liptovský má plnú pravdu, halušky sa nepreplachujú, len sa nechajú odkvapkať a ihneď sa mastia

  • Janinka
    Janinka |

    13. 11. 2005 12:58

    Musím souhlasit, že tento recept je asi jeden z nejlepších. Děláme ho už mnoho let a vždy se po nich jen zapráší. Souhlasím s Peterem - propláchnout důkladně vodou. Když byl problém sehnat brynzu, nahrazovala jsem to strouhaným uzeným sýrem a kysanou smetanou(pro ty, co brynzu nemají rádi). Taky to bylo skvělé, ale "pravé brynzové" jsou nedostižné!!! Určitě to zkuste!

  • Peter Molitoris
    Peter Molitoris |

    12. 11. 2005 10:52

    - Hladka muka nie je do halusiek dobra, lebo potom su tmave - nepekne. Vseobecne plati: cim hladsia muka, tym tmavsie halusky. Takze radsej pouzit tu polohrubu resp. hrubu muku.- struhadlo by malo byt tzv "trelko", teda ako poznamenal baca liptovky nizsie "typ-diry od hrebiku", lebo inac su v haluskach kusy zemiakov a to nie je dobre.- Ako sa pise v recepte, halusky je po uvareni dobre preplachnut v studenej vode, aby neboli mazlave. - Pred pridanim bryndze je dobre rozpustit v rajnicke (maly kastrulek) maslo a najskor halusky omastit nim. Je to stary trik, ktory pouziva moja starka, a vzdy sa vdaka tomu ideme o tie halusky doslova pobit. - Ak je bryndza velmi tuha, tak je dobre rozmiesat ju s kyslou smotanou.- K haluskam je najlepsia zakysanka, zial v Cechach som zatial nenasiel dost dobry ekvivalent. - prakticka rada na zaver: Riad (nadobi) z pripravy halusiek umyvajte studensou vodou ... ide to lepsie ako teplou :-)

  • Gabriel Tobák
    Gabriel Tobák |

    6. 11. 2005 03:01

    Do pravých Liptovských halušiek sa nesmie dávať hladká múka. Len hrubá a polohrubá 1:1

  • ivana
    ivana |

    25. 10. 2005 17:11

    a dobre je pridat si k tomu na tanier este kusok kyslej smotany...mnam :)

  • bača liptovský
    bača liptovský |

    25. 10. 2005 10:26

    Připomínky: Bydlím na Liptově, takže od pramene. Struhadlo by mělo být typ-díry od hřebíku. Vařit ve velkém hrnci, 5 ti litrovém např. Při tavařování těsta-házení- je potřebné pomíchat, aby se nepřilepily na dno. Hotové halušky je lepší neproplachovat, po propláchnutí studenou vodou mají trochu jinou chuť. Část bryndzy je možné nahradit taveným sýrem. Slaninka je lepší s cibulkou. Na zapití je nejlepší nějaké acidofilní mléko.

  • majka
    majka |

    24. 10. 2005 19:09

    No konecne recept na opravdove slovenske halusky.Mnam mnam.