Brambory v karamelu

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 40 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Ladia

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 750
      g brambory malé, pokud možno kulaté
    • 50
      g cukr
    • 50
      g máslo
    • 1
      lžička bílé víno
    • 100
      g slanina prorostlá
    • 2
      ks jablka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory omyjeme, zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 15-20 minut (pozor, nepřevařit). Ještě horké brambory oloupeme a dáme do tepla.
2
Za stálého míchání zahříváme na pánvi cukr do zhnědnutí, přidáme máslo, necháme rozpustit a přikápneme bílé víno. Nakonec přidáme brambory a ještě 5-10 minut dusíme.
3
Slaninu nakrájíme na kostičky, vyškvaříme, přidáme oloupaná, na plátky nakrájená jablka, krátce osmahneme a přimícháme do brambor.
4
Podáváme jako přílohu k masovým minutkám.

Komentáře k receptu

  • vevuna
    vevuna |

    28. 9. 2015 23:06

    Na Islandu jsme dostali k večeři jídlo, o kterém majitelku kempu říkala, že je to Islandské štědrovečerní jídlo. Bylo to uzené maso, červené zelí a k tomu malé brambůrky na karamelu. Napsala jsem jí následně o recept. Malé brambůrky uvařené ve slupce se mají oloupat - když jsou ještě horké. Na pánvi se rozpustí trocha másla a na něm zkaramelizuje cukr, když je cukr hnědý a tekutý, dají se na něj brambůrky, s pánví se třepe, aby byly brambůrky rovnoměrně olepené karamelem. Zkusila jsem to, ale nebylo to takové jak na Islandu. A toto jídlo na Islandu, no to bylo vynikající. :-))

  • Pája S
    Pája S |

    10. 10. 2010 20:33

    Ladio,to je hodně zvláštní recept tedy. :-\ Vyzkouším,jsem zvědavá jak chutná tedy. :-)