Biskupský chlebíček

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 14
doba přípravy: 65 minut
počet porcí: 10 porce
počet kalorií: neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      ks vejce
    • 150
      g moučkový cukr
    • 120
      g máslo změklé
    • 150
      g hladká mouka
    • prášek do pečiva stačí 1/2 balení
    • 100
      g hořká čokoláda nasekaná
    • 100
      g rozinky
    • 1
      hrst lískové oříšky nasekané
  • Na polevu:
    • 100
      g hořká čokoláda
    • 100
      ml smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Troubu předehřejte na 160 °C.
2
Změklé máslo utřeme s cukrem do světlé pěny. Poté do ní postupně zašleháme žloutky. Přisypeme ořechy, rozinky a čokoládu (popřípadě kandované ovoce). Bílky ušleháme do tuhého sněhu. Za stálého míchání přisypeme do žloutkové směsi mouku s práškem do pečiva a nakonec k ní opatrně připojíme našlehaný sníh.
3
Chlebíčkovou formu (nebo srnčí hřbet) vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy a tu pak vložíme do trouby. Chlebíček necháme péct asi 45 minut.
4
Po upečení ho necháme zcela vychladnout.
5
Mezitím si připravíme čokoládovou polevu „ganache“. Smetanu dáme do hrnce a přivedeme ji k varu. Nalámanou čokoládu nasypeme do mísy a zalijeme ji vařící smetanou. Za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit, po té získáme hladkou polevu.
6
Chlebíček zalijeme připravenou čokoládovou polevou. Necháme ji v klidu vystydnout.
7
Hotový biskupský chlebíček krájíme na plátky.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • jituvelu@seznam.cz
    jituvelu@seznam.cz |

    23. 12. 2014 11:32

    je to výbornej recept a klidně přidej 1 kostu měkého tvarohu a prašek do peřiva ej celej .Je toho víc a je t výborné ,ale stejně je tsta jen do 1 hřbetu :-P

  • kjik
    kjik |

    15. 11. 2014 21:10

    Skvělý, nadýchaný a chuťově vynikající! Místo čokolády jsem dala snickers :-) mňamka. Dávám 1*

  • Pavlička
    Pavlička |

    28. 10. 2014 17:52

    právě vychladl a nakrojila jsem ho...dala jsem jen tři vejce, ořechy a kandované ovoce a je to mnamka. Cokoladu na polevu nemam, myslim, ze není třeba...rána asi nedožije...vynikající dobrota

  • danio.rerio
    danio.rerio |

    10. 12. 2013 15:55

    Je moc dobrý, dnes jsem zkusila variantu s čerstvým ovocem - do těsta nastrouhaná tabulka čokolády a nakrájené dvě čerstvé hruštičky, bez rozinek a ořechů. Taky moc dobré a ta čokoládová poleva už je skoro zbytečná :-)

  • vantina
    vantina |

    22. 12. 2012 08:58

    výborný,dávám za jeda

  • Bopik
    Bopik |

    6. 9. 2012 11:42

    Výborný chlebíček, nestihla jsem ani udělat polevu, byl hned pryč. Dávám za 1 a přidávám do kuchařky.

  • silvik T.
    silvik T. |

    20. 5. 2012 15:38

    Po ochutnání chlebíčku,jsem se vrátila do dětství :),kdy jsme právě biskupský chlebíček dostávali od babičky a přesně takle chutnal.Moc mě to potěšilo :)Dávám za 1.