Báječný jablkový koláč

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 33
doba přípravy: 45 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 1
      ks hera
    • 1
      ks měkký tvaroh
    • 250
      g polohrubá mouka
  • Náplň
    • 1
      kg jablka
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 1
      ks skořicový cukr
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 50
      g rozinky
    • 1
      lžíce cukr krupice
    • 1
      lžíce strouhanka
  • Na plech
    • tuk
    • 1
      ks vejce
    • 1
      balení vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z Hery, tvarohu a mouky vypracujeme těsto a rozdělíme na 2 části. Dáme na 1 hod. do chladničky. Mezitím nastrouháme na hrubo jablka a namočíme rozinky do rumu. Vyválíme jeden plát, dáme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme jablky, rozinkami, cukrem, vanilkovým cukrem a skořicovým cukrem a strouhankou.
2
Na náplň dáme druhou vyválenou placku, propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem.
3
Pečeme nejprve zprudka (15 min. asi na 200 °C) a poté 15 minut zvolna - asi na 170 °C. Upečený posypeme vanilkovým cukrem.
4
Do těsta se skutečně nedává cukr ani vejce - podobně jako do výborných tvarohových šátečků.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • igy
    igy |

    30. 11. 2015 14:52

    Nechápu jak někdo dokáže vyválet placku z lepivého těsta,chtělo by to video,jinak děs běs :-S :-S

  • Ladunaa
    Ladunaa |

    22. 11. 2013 14:13

    nic moc, jako štrúdl trochu, ale štrúdl je lepší..:/

  • kristaaaaa
    kristaaaaa |

    9. 11. 2013 14:19

    Kolac je opravdu vyborny, stavnaty a vsem chutnal. S testem se snadno pracuje.

  • Ajinka
    Ajinka |

    21. 10. 2013 13:37

    Tenhle kolac miluju od malicka :-) mamka ho delavala kazdou chvily..je naprosto vynikajici a jednoduchy :-) hned jak zmizne buchta z margotky tak se vrhnu do peceni;-)

  • jakub
    jakub |

    13. 10. 2013 08:58

    moc dobrá buchta :-) :-( ;-) :-P :-D :-[ :-\ =-O :-* 8-)

  • mouris
    mouris |

    7. 4. 2013 16:56

    to je vynikající buchta jeden čas jsem ji dělala pomalu ob den.ještě sem do tej jablkové směsi dala pudinkový prášek .s př,vanilky.po upečení to krásně ztuhne.tak že nevytéká.miluju tuhle buchtu.... <3

  • SisiZ
    SisiZ |

    22. 10. 2012 21:38

    Děkuji za recept.Je to moc dobrá buchta.Dávám 1:-)

  • kacka
    kacka |

    22. 10. 2012 10:07

    Dělám z tohohle těsta už léta závin, zrovna včera. O tom, dát jablka mezi dvě placky jsem taky přemýšlela, ale zatím nezkoušela. Tak příště. :-)

  • Patrik
    Patrik |

    20. 10. 2012 01:22

    Opravdu, kdo by to řekl.... To je skoro každá buchta. :) Musíš se naučit péct 8-)

  • Jover
    Jover |

    19. 10. 2012 12:50

    Je super, šátečky dělám taky :-).

  • Bílč44
    Bílč44 |

    29. 9. 2012 17:30

    Dobrý.

  • Sp
    Sp |

    20. 8. 2012 12:03

    :-\ :-* Velká sračky

  • Žaneta
    Žaneta |

    19. 1. 2012 15:12

    Povedlo se. Bylo to velmi dobré a mamce to chutnalo. Je to rychlé, není z toho moc nádobí a těsto se mi dělalo jedna radost.

  • Alžběta
    Alžběta |

    3. 6. 2011 14:58

    totožný koláč mě naučila někdejší skorotchýně a všichni z přítelovy rodiny se po něm mohli vždycky utlouct.

  • rusovlaska.e
    rusovlaska.e |

    3. 4. 2011 17:15

    Těsto bylo příliš tučné a hutné.

  • sbbbbytečččččnnýýýý!!!!!!!!!
    sbbbbytečččččnnýýýý!!!!!!!!! |

    2. 3. 2011 18:11

    no, musim uznat ze ten babci jablový koláč byl fakt dobrej a to jsem kluk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    9. 11. 2010 11:15

    Moc dobrý

  • Renatka
    Renatka |

    4. 11. 2010 15:41

    Je opravdu moc dobrý. Moje rodina jen vychvalovala, a to je správně. Ještě vyzkouším s tvarohem. Doporučuji ;-)

  • Maky
    Maky |

    23. 10. 2010 16:39

    Tak už je v troubě a musim říct že krásně voní tak určitě bude i tak dobře chutnat.. :-)

  • Maky
    Maky |

    23. 10. 2010 16:38

    Dnes

  • Johča
    Johča |

    22. 10. 2010 20:00

    Dnes jsem ho pekla.... doporučuju přimíchat trošku pudinku do nastrouhaných jablek...pak to je více jemné.... ;-) úžasný recept ;)))

  • pavla kuglerova
    pavla kuglerova |

    5. 2. 2010 22:46

    výborný,rychlý - i když s náplní si člověk vyhraje,vhodný i pro diabetiky,prostě za 1

  • Anna Vobroučková
    Anna Vobroučková |

    30. 5. 2009 17:27

    Toto těsto používám na zmíněné šátečky,musím zkusit i s jblky,díky za nápad.

  • Jana Záchová
    Jana Záchová |

    30. 5. 2009 17:22

    Zatím je v troubě, ale vypadá a voní krásně, určitě bude výborný

  • eva kobzíková
    eva kobzíková |

    20. 10. 2008 12:53

    jsou výborné a hlavně rychlé

  • Aha
    Aha |

    12. 1. 2008 21:25

    Koláč je výborný, dělala jsem již 2x a všem strašně chutnal.Jen se mi špatně zpracovává a válí těsto, suroviny dávám podle receptu.Nedělám něco špatně?

  • Mirka K
    Mirka K |

    23. 8. 2007 17:18

    Já tento koláč dělám velmi ráda, vždycky se po něm jen zapráší. Na náplň dávám 0.5 kg nastrouhaných jablek, která podusím se 100g moučk. cukru a 0.5 lžičky skořice. Vrchní placku ničím nepotírám, jen propíchám vidličkou.

  • Jana ----
    Jana ---- |

    21. 7. 2007 13:27

    nevím, teda jak ostatním, ale nám koláč nechutnal, připadal nám bez chuťi, nic moc, asi máme rádi sladší moučníky.Ale zkusit se má všechno, takže díky za recept.

  • Anonym
    Anonym |

    8. 4. 2007 10:25

    Určitě velmi dobré

  • ren pan
    ren pan |

    20. 3. 2007 19:26

    Nám teda moc nechutnal. Každému jazýčku lahodí něco jiného.

  • Edita Martínková
    Edita Martínková |

    12. 3. 2007 21:57

    Výborné, jednoduché a rychlé! I druhý den chutná jako čerstvý. Můžu jen doporučit a děkuji za výborný recept!

  • Eva
    Eva |

    23. 11. 2006 09:31

    Výborné je nahradit vanilkový cukr medem a skořicový cukr skořicí a navíc přidat vlašské ořechy celé. Já si tu jablečnou náplň smíchám dohromady a nechám trochu odležet. Ta sladkost je pak stejnoměrná, ne jen navrchu. A co takhle potřít povrch mlékem místo vajíčkem?

  • Keteřina Koblihová
    Keteřina Koblihová |

    21. 11. 2006 13:38

    výborný

  • Anonym
    Anonym |

    16. 11. 2006 22:28

    Zkuste těsto nakrájet rádýlkem na čtverečky a naplnit povidly, přeložit, přitisknout - říkáme jim chrupinky - děti je zbožňují

  • Jana Č.
    Jana Č. |

    16. 11. 2006 17:37

    Koláč je bezvadnej!!!Moc nám chutná.Těsto jsem dělala přesně podle receptu, bylo vláčné a nelepilo se,nic jsem nepřidávala ani neubírala,koupila jsem normální tvaroh balený jako máslo ne ten ve vaničce-ten je totiž vodovější.A náplň jsem smíchala dohromady všechny suroviny a natřela to na to těsto,aspoň se vše pěkně spojilo.Dávám za 1!

  • Miloslava
    Miloslava |

    6. 11. 2006 17:29

    Koláč byl výborný. Nesmíme moc sladit a chutnal i návštěvám. Předali jsme recept dále. Také jsem přidala rozdrcené piškoty místo strouhanky.

  • Míša
    Míša |

    2. 10. 2006 18:05

    Tak jsem vyzkoušela a musím jen chválit, jednoduché, rychlé a hlavně výborné, všem chutnal a to nejsem moc zdatná kuchařka :-)). Jen jsem musela přidat malinko mouky, těsto se mi lepilo, ale to bude tím tvarohem.Teď mám spoustu švestek, myslíte, že bych mohla použít místo jablek a nebo to použít oboje??Děkuji

  • karotka
    karotka |

    2. 5. 2006 12:17

    tohle těsto jde i na slano. Naplním ho žampiony s cibulkou a kečipem, potřu závin žloutkem a posypu sezamem. Je to taky vynikající

  • Zuzka
    Zuzka |

    30. 4. 2006 11:55

    Koláč dělávám také, jako velmi dobrou o b m ě n u doporučuji smíchat jablka pouze s práškovým vanilkovým pudinkem. Nepřidávám rozinky ani nic jeného, ale to už je na každém ...

  • Martina Stavková
    Martina Stavková |

    14. 4. 2006 15:26

    Koláč je opravdu báječný. Připoměl mi mojí babičku. Dělávala podobný. Také dávám 1.

  • aneta zabranska
    aneta zabranska |

    26. 3. 2006 01:48

    jojojo

  • Janka
    Janka |

    24. 3. 2006 23:32

    Chutnalo nám,dávám za 1.

  • Jana
    Jana |

    24. 3. 2006 15:46

    Za mých mladých let se tomuhle těstu říkalo rovnovážné/obsahuje všechny přísady o stejné váze/ a používalo se na záviny.Na řezy ne.Já osobně jablka do tohoto typu závinu nesladím vůbec,dávám dost rozinek a je to také dobré.

  • Zuzana Šindlerová
    Zuzana Šindlerová |

    15. 2. 2006 10:09

    Místo strouhanky do všech jablečných koláčů i do štrůdlů dávám rozdrcené piškoty. Pohltí zbytečnou vlhkost a jsou chutnější.

  • d.l lehocka
    d.l lehocka |

    13. 2. 2006 08:06

    Tento koláč som upiekla a musím povedať že už som jedla aj lepši a na môj vkus bol dosť bez chuti.Chcelo by to este zmenu.Ale to je len môj názor.

  • Anonym
    Anonym |

    9. 2. 2006 19:53

    Takhle to neznám, ale z tohohle těsta dělám závin, ten recept na závin jsem také našla na Vašich stránkách. Moc mi chutná

  • Hanka Vitova
    Hanka Vitova |

    9. 2. 2006 17:13

    super za bezva papů a dávám 1

  • Pavlína Svitáková
    Pavlína Svitáková |

    13. 1. 2006 08:12

    Zkoušela jsem dát hladkou mouku místo polohrubé a také výborné.Peču na silikonové podložce bez vymazávání plechu.

  • Lála
    Lála |

    29. 11. 2005 18:10

    Potřebovala jsem mít rychle napečeno - z uvedeného těsta jsem upekla dva jablkové štrůdly. Skvělý výsledek, příště vyzkouším udělat šátečky s tvarohem. Díky za inspiraci!

  • Hana
    Hana |

    1. 11. 2005 10:38

    Z tohoto těsta jsou vynikající šátečky s pikantní marmeládou. Po upečení pocukrovat.

  • Jana Hamalová
    Jana Hamalová |

    13. 10. 2005 18:29

    Z tohoto těsta dělám štrůdl, jen přidávám prášek do pečiva,Z tohoto množství nadělám tři šišky. Co jsem toto těsto objevila, štrůdl z jiného těsta nedělám. Je bezvadný, že si mohu dát cukru, tak jak nám to vyhovuje.

  • Marta M.
    Marta M. |

    13. 10. 2005 14:31

    Tak tento koláč se mi zdál nepoživatelný a i nevzhledný - horní plát těsta se propadal podle jablek pod ním. Návštěva ho sice snědla, ale podruhé ho dělat nebudu.

  • šmudlinka
    šmudlinka |

    12. 8. 2005 06:50

    Těsto je rychlé, jednoduché... Jablka jsem namíchala s rebarborou a rybízem. Pěkně barevné.Je to trochu jako závin... Výborné!

  • Di
    Di |

    17. 7. 2005 10:56

    Tento koláč dělávám většinou koncem prázdnin, když je spousta padaných jablek. Mouky dávám také 250 g, plech pouze vymažu papírem od Hery a nevysypávám (těsto je dostatečně masné). Náplň dělám jednoduchou: na spodní díl těsta, který lze lehce pomastit, doslova napěchuju spoustu větších kousků jablek (třeba celé čtvrtky nebo poloviny), trochu pocukruji a posypu skoro celým vanilkovým pudinkem (váže šťávu z jablek). Vrchní plát nemažu vajíčkem, ale během pečení ho potřu trochu máslem, aby zrůžověl. Jíme většinou ihned, tento koláč mámě rádi teplý až horký. Tvarohové těsto je dobré také pro diabetiky - je odlehčené tvarohem. Jen místo cukru dáme trochu diabetického sladidla (sorbit, nebo podobnou Claru, která se prodává nyní).Možná by pudink "vysušil" také borůvky.

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    11. 7. 2005 18:48

    Tak mě teď napadají ty borůvky :-). Já ho dělávám jen z těch jablek. Nedavno se mi recept dostal do ruky a nechtěla jsem čekat až do podzimu. Je to tvarohové těsto, tak by to v kombinaci s borůvkama mohlo být dobré, že? Chtělo by je to vysušit podobně jako jablka strouhankou - asi nejlépe nadrolenými perníčky. Vyzkoušejte to, samotnou by mě to zajímalo.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    11. 7. 2005 17:20

    Paní Jano, je možné dělat tento koláč i s jiným ovocem? Momentálně zrovna není čas jablek...

  • Andrea Pastirčáková
    Andrea Pastirčáková |

    10. 7. 2005 20:45

    Tohle těsto znám, je opravdu vynikající- perfektní, že je opravdu bez cukru a chuťově velmi lahodné. Já dělávám závin. Píšu za jedna a podtrhávám.

Poslední navštívené:

Abecední seznam: