• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Alpský Kaiserschmarrn
Napište svůj komentář k receptu

Alpský Kaiserschmarrn

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 116
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Alpský Kaiserschmarrn
Alpský Kaiserschmarrn
Alpský Kaiserschmarrn
2fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 250
      ml mléko
    • 3
      ks vejce
    • sůl trochu
    • 160
      g hladká mouka
    • 1
      lžíce smetana ke šlehání
    • hnědý rum trochu
    • 30
      g rozinky
    • 60
      g máslo
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

1
Nejprve dáme rozinky namočit do trochy rumu. V míse dobře promíchame mléko, veškeré žloutky, trochu soli, cukr a mouku. Z bíku (se špetkou soli) vyšleháme sníh, který spolu se šlehačkou opatrně vmícháme. Přidáme rozinky (již bez rumu), ještě jednou opatrně promícháme. Ve velké těžké pánvi (nejlépe s nepřilnávým povrchem) rozpustíme 30 g másla a přidáme polovinu těsta. Z obou stran opečeme dozlatova, poté ještě na pánvi dvěma vidličkami roztrháme na malé kousky, chvilku dopekáme rozdělíme na dva talíře. Stejně postupujeme s druhou půlkou těsta (a másla). Nakonec všechny 4 porce posypeme vanilkovým a moučkovým cukrem. Lze podávat s brusinkami či s jiným kompotem.
2
Povídá se, že rakouský Kaiserschmarrn vznikl, když císař František Jozef I. na jednom ze svých výletů za lovem přespal v oblasti Salzkammergut a obdržel jako pokrm typicky dřevorubecký pokrm "Holzfällerschmarren", který byl ale na jeho počest zjemněn dobrými ingrediencemi jako mlékem, rozinkami a vejci. Jiná legenda říká, že císař byl nadšenec palačinek a když je kuchař omylem udělal moc tlusté, tak je obdržel personál, jelikož by byl nesmysl, to naservírovat císaři (hovorově: "A Schmarrn des dem Kaiser zu servieren").
3
V dnešní době se Kaiserschmarrn hodí jako desert či příloha, avšak může být i hlavním pokrmem.
Podělte se s přáteli o recept
newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • HonzkaJanie | 17. 10. 2013 18:06

    Vyzkoušela jsem to v Německu a vynikajicí. Škoda, že se nedá známkovat jedničkou s hvězdičkou.

  • SKSandy
    SKSandy | 28. 3. 2013 21:39

    přidávám další foto, zkoušela jsem už sama bez autora :-D a jsem šikulka, taky to umím :-D

  • Marta | 15. 1. 2011 16:39

    Může se podávat buď s jablkovým pyré, nebo s vanilkovou omáčkou. Je to výborný dezert, nebo spíš hlavní jídlo.

  • tonca | 20. 12. 2010 17:36

    http://www.youtube.com/watch?v=MLH8-ewTvdU

  • Sylva Karešová | 26. 10. 2008 22:17

    Paní Ivo, já to ochutnala prvně právě od Patricka a hned jsem to nazvala česky prostě Trhanec :-) Vidím, že nejsem jediná :-) A je to opravdu výborné, ať už samotné nebo k něčemu :-)

  • Patrick Schmitt | 26. 10. 2008 10:57

    Mnohokrát děkuji za chválu. Doufám, že Vás zatím žádný recept nezklamal. ;-) Mimochodem se sbírka mých receptů, které jsou opatřeny fotkou, doufám brzy rozšíří, teď nedávno jsem totiž zaslal nové fotky (tři ze čtyř nejnovějších receptů tak budou vylepšeny a také ještě můj nejstarší) :-)

  • Iva- Ma | 26. 10. 2008 10:55

    Tak je svět opravdu malý:-).Znám recept trošku upravený/bez rozinek/ z dětství.Říkali jsme tomu trhanec,taky se předával na pokolení. A úplně skvělý dělával náš tatínek.Jak se říká,když dva dělají totéž...Patriku jste jistě labužník /to jsem již tady zjistila/,máte prima recepty,taky vyzkouším co nejdřív ten Váš.

  • Veronika Lindner | 26. 10. 2008 07:16

    Pane Patriku,ctu si vase recepty casto a musim potvrdit,ze se mi vsechny libi.Kaiserschmarrn delam casto,manzel by ho mohl jist porad.Neznala jsem ho a naucila jsem se ho delat,az kdyz jsem se pristehovala do rakouska a muzu ho vrele doporucit.

  • Patrick Schmitt | 22. 10. 2008 20:55

    @ Lada: Prosím o opravu překlepu. Má to vypadat tak, jak napsala správně paní Polzin. Měl jsem klávesnici přepnutou zrovna na češtinu a tam kde je na něm. klávesnici "ä" se nachází na české "§". Takže tak vznikla ta chyba, za kterou se omlouvám. ;-)

  • Zuzana Polzin | 22. 10. 2008 14:44

    Ma se to jmenovat Holzfällerschmarren. Holzfäller je v Nemcine drevorubec.

  • Bohuslav Kameník | 22. 10. 2008 14:37

    V názvu "Holzf§llerschmarren" je zřejmě překlep. Nejsem němčinář a tak nevím co tam patří.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sladká jídla
Pokrmy Sladké Oběd Svačina Večeře Smažení Rychlovka Rakousko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Hnědý rum Máslo Mléko Moučkový cukr Rozinky Smetana ke šlehání Sůl Vanilkový cukr Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tvarohový biskupský chlebíček

Tvarohový biskupský chlebíček

Jablečná přesnídávka z papiňáku

Jablečná přesnídávka z papiňáku

Avokádová pomazánka II.

Avokádová pomazánka II.

Karbanátky z filé

Karbanátky z filé

Kompotová buchta na plech

Kompotová buchta na plech

Friulské frico

Friulské frico

Kakaovo-kávový moučník

Kakaovo-kávový moučník

Malý korpus

Malý korpus

"Zelník" - brambory (nejen) se zelím zapečené

"Zelník" - brambory (nejen) se zelím…

Doporučujeme

120 minut
Zapečené brambory s masem a smetanou

Zapečené brambory s masem a smetanou

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

30 minut
Krupicový dezert se švestkovým rozvarem

Krupicový dezert se švestkovým…

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

76
Česnekové kotlety na špeku
Česnekové kotlety na…
66
Kachna s rozinkovým zelím
Kachna s rozinkovým zelím
42
Ztracená vejce se šunkou
Ztracená vejce se šunkou
38
Uzená krkovice s lepenicí s kysaným zelím
Uzená krkovice s…
37
Mrkvové řezy s ořechy (nejen) z remosky
Mrkvové řezy s ořechy …

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních večeří z brambor
Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních…
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné, pochutnáte si na nich a někdy dokáží i zázraky
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné,…
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti, které potěší nejen vášnivé houbaře
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti,…
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4 recepty, jak je chutně využít
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4…
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin: Krása a kreativita v jednom
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin:…
AHA.cz Smutný konec Všechnopárty Karla Šípa: Končí mu smlouva!

Smutný konec Všechnopárty Karla Šípa: Končí mu smlouva!

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Která znamení by spolu neměla chodit, a už vůbec ne žít? Těmto to nebude fungovat!

Blesk pro ženy Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ženy.cz Na slovíčko s teniskami: Dokonalá synergie stylu a pohodlí

Na slovíčko s teniskami: Dokonalá synergie stylu a pohodlí

Blesk.cz Reakce slavných na odvážný krok Něrgešové: Jsi kočka! A záplava srdíček...

Reakce slavných na odvážný krok Něrgešové: Jsi kočka! A záplava srdíček...

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

Maminka.cz Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Blesk Horoskopy Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

Další doporučené recepty:

Alláhova směs
Alláhova směs
Almnüsse (smažené koblížky)
Almnüsse (smažené koblížky)
Aloo gobi
Aloo gobi
Alsaské zelí
Alsaské zelí
Alsasko-lotrinsko-německý cibulový koláč
Alsasko-lotrinsko-německý cibulový koláč
Alsaský jablečný koláč
Alsaský jablečný koláč
  • Recepty.cz
  • Alpský Kaiserschmarrn
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact