• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Příležitosti
    • Recepty.cz
    • Adrijská Ciabatta
    Napište svůj komentář k receptu

    Adrijská Ciabatta

    autor: Smith-P.
    0.0
    moje hodnoceni
    4.3
    hodnotilo: 9
    doba přípravy: neuvedeno
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Adrijská Ciabatta
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
    • Na omládek
      • 7
        g droždí
      • 175
        ml voda vlažná
      • 350
        g polohrubá mouka pšeničná typu T405
    • Na hlavní těsto
      • 15
        g droždí
      • 400
        ml voda vlažná
      • 60
        ml mléko vlažné
      • 500
        g polohrubá mouka pšeniční typu T550
      • 2
        lžička sůl
      • 4
        lžíce olivový olej 3 až 3.5 - za studena lisovaný

    Postup přípravy receptu

    1
    Omládek: droždí smíchame s vodou, necháme chvilku odstát. Mouku nasypeme přes síto do velké mísy, přidáme rozpuštěné droždí, ze začátku smícháme vařečkou, poté na mírně pomoučeném vále řádně ručně (!) hnětáme, až než je vzniklé těsto hladké a poměrně elastické. Vrátíme do mísy a přikryjeme olivovým olejem potřenou fólií na potraviny. Omládek necháme kynout 12-15 hodin (!) na teplém místě.
    2
    Na hlavní těsto opět smícháme droždí s vodou a necháme chvilku odstát. Do jiné mísy přidáme zbývající ingredience a pak i rozpuštěné droždí, řádně smícháme vařečkou, přidáme k omládku a ručně či lépe vařečkou vpracováváme; s vypracováváním těsta pokračujeme i po dokonalém spojení omládku s hlavním těstem. Těsto vypracováváme ne klasickým hnětením, spíše "vymlácením", přičemž vařečku prudkým rychlým pohybem zapíchneme do těsta, přitáhneme vařečku k sobě, vytáhneme a vždy zapíchneme za místem, kde jsme těsto napíchli předtím, aby těsto, které lepí na vařečce přykrylo vzniklý důlek v těstě. Tímto a jen tímto způsobem dostaneme do těsta tolik vzduchu, že po upečení nebude Ciabatta kompaktní, ale bude mít velké otvory uvnitř a bude tedy krásně nadýchaná. Toto vypracování těsta by mělo trvat až půl hodiny. To už by se pak měly na povrchu sem tam tvořit i nějaké bubliny. Těsto je relativně řídké, mouku nepřidáváme, pouze povrch vypracovaného těsta mírně posypeme trochou mouky, kterou jsme použili i na hlavní těsto, mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 2 hodiny.
    3
    Připravíme si 2 plechy které vyložíme pečícím papírem, který ještě posypeme přiměřeným množstvím mouky. Pomocí stěrky necháme extrémně opatrně sklouznout 1/4 těsta na plech poblíž kraje, na těsto se nesmí vyvíjet tlak, aby nepoškodily vzduchove bubliny uvnitř těsta. Povrch pomoučíme a rovněž pomoučenýma rukama velmi opatrně vytvarujeme víceméně do požadovaného tvaru (klasicky do delšího kvádru), na tvaru avšak příliš nezáleží, hlavně příliš netlačit! Další čtvrtinu těsta necháme sklouznout poblíž druhého kraje plechu a poslední dvě čtvrtiny na druhý plech. Pro jistotu ještě jednou pomoučíme povrch. Necháme přikryté kynout na teplém místě ještě jednou minimálně 30 minut. Troubu si předehřejeme na 250 °C (spodní a horní ohřev). Na nejnižší úroveň dáme rošt, na který postavíme dva hrnky horké vody. Uprostřed trouby pečeme Ciabatty (plechy pečeme jednotlivě). Prvních 10 minut teplotu nesnižujeme, poté stáhneme na 200 °C až 220 °C a dopékáme 20-25 minut. Ciabatty by pak při zaklepání na spodní stranu měli znít dutě. Výjmeme z trouby a necháme vychladnout na roštu.
    4
    Poznámky: recept zní poněkud složitě, ale není to až tak těžké, nejpracnější je ruční zpracování těsta, ale stojí to za to. Kuchyňský robot nedostane do těsta tolik potřebného vzduchu a kupovaná ciabatta se této domácí též nevyrovná. Dbejte na použití uvedených typů mouky. Každá mouka má jiné pečící vlastnosti a polohrubá mouka není rovná se polohrubá mouka. Třídění na tři základní typy mouky je pro dobrý výsledek při pečení (zejména pečiva) zcela nedostačující.
    5
    Recepty na Ciabatty tu sice už nějaké jsou, tento recept se od nich ale hlavně liší středomořskou originalitou skvělého výsledku, který je při dodržení pokynů garantovaný.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Plněná ciabatta

    Plněná ciabatta

    Ananasová čína

    Ananasová čína

    Čína s ananasem

    Čína s ananasem

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Pankrác
      Pankrác | 9. 1. 2015 12:15

      A kde mám koupit všechny ty mouky T....??!?!?

    • Radek
      Radek | 4. 2. 2014 11:18

      Konecne jsem nasel znova tento recept. Zkousel jsem ciabatu uz nekolikrat ,ale nikdy se mi nedarilo vytvorit tu nadychanost- posledni pokus s timto receptem se povedl na 1 .Ale po nekolika tydnech jsemzapomnel kde jsem se to docetl . Tak tady jses! Dnes se do toho pustim znova. Jen jsem mel po nakynuti konecneho testa problem to vyndat na plech-nalepilo se mi to na steny misy .Ted to zkusim namazat olejem jestli to pomuze.

    • Pavel
      Pavel | 8. 11. 2013 20:57

      omládak má kynout 30 minut při teplotě 30-32 stupňů c a záleží jaká je teplá mouka a teplota ovzduší a nato je vzoreček na výpočet třeba v místnosti bude 25 stupňů teplota mouky 20 stupňů a chceme aby měl ten omládek 30 stupňů vzorec se počítá 30 krát 3-25-20 =45 stupňů a když vyjde až tak moc tak se smíchá s moukou aby se to ohřálo výtěžnost 200% 100% je vždy mouka a poliš má výtěžnost 240-300% a kyne 1-2 hodiny a má taky 30-32 stupňů takhle se dělá v pekárnách omládek a i kvásek

    • Jarka O. | 1. 11. 2010 22:54

      Úžasná dobrota :-p 1***

    • Apina Hrbek
      Apina Hrbek | 29. 6. 2008 22:31

      Ad: Sylva a Patrick, Jsem rada, ze se toto male nedorozumeni vysvetlilo. :)

    • Sylva Karešová
      Sylva Karešová | 29. 6. 2008 14:34

      ad: Hrbek Apina: nic se přece neděje :-) Ano, to je správné, že je na konci receptu uvedeno jméno Patrick Schmitt, neboť právě ten je autorem! :-) A já jsem jeho přítelkyně.

    • Patrick Schmitt
      Patrick Schmitt | 29. 6. 2008 14:14

      Ad paní Apina: Nemusíte se omlouvat. Není mnoho mužů, kteří sem vkládají recepty, takže se třeba ani nedivím, když někdo přehlédne jméno autora a myslí si, že recept je od ženy, přestože je od muže. Stane se no. :-) Recept je ode mne, ale já přece nejsem malicherný. ;-)

    • Patrick Schmitt
      Patrick Schmitt | 29. 6. 2008 14:08

      ad pan Oldřich: S tou hladkou moukou u paní Hrbek Apina je to taková věc...Kde žije, tam by požadované mouky asi jen těžko sháněla, jelikož se tam prakticky neprodávají, alespoň dle mého vědomí. Navíc tam mají mouky jiné pečící vlastnosti jak naše české mouky, proto je možné, že s tamní hladkou moukou mohla dosáhnout výborného výsledku. Nevím, jak by to vypadalo s naší českou hladkou moukou (a i tady jsou různé typy). Jinak u nás mouky často nejsou oznaženy typovým číslem. V takovém případě musíte jít podle názvu, který jsem uvedl do závorky. Co se týče mouky a hypermarketů, tak mívá velký výber Globus, někdy dostanu, co sháním, také v Hypernově. I do maloobchodní sítě Hruška se dodává spousta druhů mouky.

    • Hrbek Apina
      Hrbek Apina | 27. 6. 2008 16:55

      Pani Karesova, prosim prijmete moji omluvu. Ja kdyz kliknu na recept Adrijska Ciabatta vase jmeno tam neni uvedeno a jedine jmeno na konci receptu je “uzivatel Patrick Schmitt”. Tim vznikl omyl.

    • Oldřich Gargulák
      Oldřich Gargulák | 27. 6. 2008 16:44

      To s tou moukou je zajímavé, já myslel, že když nebude T405 a T550, tak si ani neškrtnu! Zatím je marně sháním (kg balení není už takto značeno!?). Ale, přece není možné aby byl stejný výsledek z mouky polohrubé i hladké. Pokud je produkt "báječný", tak podle receptu by měl být báječnější, nebo dokonce nej.......... I když čert ví, jak to je. Ciabatta pravděpodobně pochází z Itálie a tam pečou všechno z hladké mouky. Vyzkoušíme-uvidíme.

    • Sylva Karešová
      Sylva Karešová | 27. 6. 2008 15:50

      ad: Hrbek Apina - "autorka" je autor :-) Já totiž žiji s mužem, nikoliv se ženou :-D Ale pobavilo mne to. Chybička se vloudí.. jinak i za Páťu jsem ráda, že jeho recept má úspěch. :-)

    • Hrbek Apina
      Hrbek Apina | 27. 6. 2008 14:49

      Tento recept je bajecny. Pecu mnoho ruznych druhu chleba, ale dobry recept na Ciabattu jsem nemela. Testo jsem udelala z hladke mouky s vyssim obsahem glutenu. Pouzila jsem suche kvasnice a mouku jsem odmerovala od “oka”, vahy nemam. Chleba vysel krasne, velike bubliny, krasne nadychany, bajecna kurka, neobycejne chutny. Na vetsinu chlebu ktere pecu pouzivam hladkou mouku s vyssim obsahem glutenu (lepku). V pripade tohoto receptu je opravdu dulezite propracovat testo tak, jak je popsano v receptu a zapracovat do nej hodne vzduchu. Stejne tak je nutne testo “nesrazit” kdyz se dava na plech a nechat ho jeste tech 30 minut znovu kynout jak autorka napsala. Vsem kdo nemaji k disposici jinou mouku nez hladkou, mohu tento recept doporucit a ujistit vas, ze vysledek bude fantasticky.

    • Patrick Schmitt
      Patrick Schmitt | 22. 6. 2008 16:30

      Všem děkuji za chválu mého receptu. Jak je myslím zřejmé i z mých jiných, starších receptů, tak chci, aby podle nich mohl vařit či péct naprosto každý, koho vaření zajímá či baví, jedno jaké má zkušenosti. Zastávám totiž názor, že právě od toho tu takové stránky jsou. Kdo totiž všechno zná a umí, se ani nemá čemu přiučit, sem ale podle mého chodí často lidé, kteří chtěji poznat něco, co ještě neznají či neumějí a je nutné na to brát ohled. Ohledně mouky a typů vždy doporučuji následující stránky: http://domacipekarny.dama.cz/suroviny.php?d=5 respektive http://www.pekarny.unas.cz/typy_mouky1.html Mouka typu 400 a 405 mají velmi podobné vlastnosti a jsou tedy vzájemně nahraditelné, to jen jako dodatek k uvedeným článkům. :-)

    • ladislava staffenová
      ladislava staffenová | 22. 6. 2008 13:38

      Ještě k té mouce,včera jsem koupila nové číslo časopisu Apetit a v něm je zajímavý článek o mouce,(nebojte se,nedělám manažera časopisu :-))),ale dovolím si ocitovat závěr článku: Nejvíce podrobností o mouce prozradí typové číslo.Stačí si zapamatovat - čím nižší je typové číslo,tím méně vláknin mouka obsahuje a tím je také světlejší.Čím vyšší je typové číslo mouky,tím je menší obsah lepku a tím pomaleji bude těsto kynout.. (nejvíc lepku obsahuje mouka typu 550) Autorka pí Sieglová tu uvádí popis druhů mouky a k čemu se nejlépe používá.Docela se to zrovna sem hodí.:-))Laďka

    • ladislava staffenová
      ladislava staffenová | 22. 6. 2008 13:09

      Moc díky za tento perfektní recept - a i skvělý postup přípravy,včera večer jsem začala a dnes dopoledně dopekla,voní to nádherně,vypadá nádherně,chutná tak,jak vypadá.Souhlasím s vámi,že záleží na typu mouky a i na firmě,která ji vyrábí.Těším se na vaše dalšíi recepty.Laďka

    • Helena
      Helena | 20. 6. 2008 20:10

      Patricku, perfektně napsaný recept !Myslím, že postup pochopí i naprostý diletant v pečení.Dávám 1, protože výsledek bude jistě tak skvělý jako recept.Díky

    • Otakar Novák
      Otakar Novák | 19. 6. 2008 20:44

      Dávám 1 za zpracování předpisu! Určitě vyzkouším,jen co nakoupím mouky.Nikdy jsem nad moukou do takových detailů neuvažoval.

    • Sylva Karešová
      Sylva Karešová | 19. 6. 2008 19:14

      Byla velmi chutná, barva jako v obchodech, přesto ale křehčí, nadýchanější a veliká :-)

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Slané pečení
    Pokrmy Pečivo Pečení Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Droždí Mléko Olivový olej Polohrubá mouka Sůl Voda
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Jogurtový koláč

    Jogurtový koláč

    Bramborová polévka zimní

    Bramborová polévka zimní

    Rajská polévka se zakysanou smetanou

    Rajská polévka se zakysanou smetanou

    Tvarohový želatinový dort

    Tvarohový želatinový dort

    Africké kari

    Africké kari

    Slunečnicový chléb domácí

    Slunečnicový chléb domácí

    Brambory s tvarohem našich babiček

    Brambory s tvarohem našich babiček

    Kroupový oběd (večeře)

    Kroupový oběd (večeře)

    Cibulová polévka podle Marušky

    Cibulová polévka podle Marušky

    Doporučujeme

    60 minut
    Květáková pizza

    Květáková pizza

    50 minut
    Kotlety plněné kysaným zelím

    Kotlety plněné kysaným zelím

    20 minut
    Salát se sázenými vejci

    Salát se sázenými vejci

    45 minut
    Buchtičky s krémem

    Buchtičky s krémem

    40 minut
    Langoše s avokádem a lososem

    Langoše s avokádem a lososem

    15 minut
    Fazolový salát s rajčaty

    Fazolový salát s rajčaty

    90 minut
    Hrnečková pomerančová bábovka

    Hrnečková pomerančová bábovka

    30 minut
    Jarní šakšuka

    Jarní šakšuka

    150 minut
    Hovězí po burgunsku

    Hovězí po burgunsku

    Poslední sledované recepty

    42
    Míša řezy
    Míša řezy
    36
    Palačinky
    Palačinky
    35
    "Orgasmus"
    "Orgasmus"
    30
    Rychlá bábovka
    Rychlá bábovka
    28
    Plněné papriky s rajskou omáčkou
    Plněné papriky s rajskou…

    Zajímavé články

    Papriky plněné masem: Uvařte si jídlo vašeho dětství. Takové jste ještě nejedli!
    Papriky plněné masem: Uvařte si jídlo vašeho…
    Vločkové kaše: 5 nejlepších k snídani i svačině
    Vločkové kaše: 5 nejlepších k snídani i svačině
    French toast neboli pavézky: Vznešenou snídani připravíte i ze zbytků!
    French toast neboli pavézky: Vznešenou snídani…
    Porchetta: Za masovou roládu po italsku vám rodina udělí řád zlaté vařečky!
    Porchetta: Za masovou roládu po italsku vám…
    Mini Pavlova: Recept a galerie nejkrásnějších dortíků, které miluje celý svět!
    Mini Pavlova: Recept a galerie nejkrásnějších…

    Sledujte nás

    AHA.cz Hvězda Slunečné Eva Burešová: Vybírá si, kdo nahradí Lamboru!

    Hvězda Slunečné Eva Burešová: Vybírá si, kdo nahradí Lamboru!

    AHA.cz Světlana Nálepková (60) v ohrožení života: OTOK MOZKU!

    Světlana Nálepková (60) v ohrožení života: OTOK MOZKU!

    AHA.cz Deník Aha! 1.3.2021

    Deník Aha! 1.3.2021

    Dáma.cz Seriál Ulice: Blance jde o život a Lumír s Ingrid čelí pomluvám

    Seriál Ulice: Blance jde o život a Lumír s Ingrid čelí pomluvám

    Dáma.cz Rebelové slaví 20 let: Oholená podpaží, Norisová málem přišla o zuby a další věci z natáčení

    Rebelové slaví 20 let: Oholená podpaží, Norisová málem přišla o zuby a další věci z natáčení

    Ženy.cz Zlaté glóby 2021: Šaty z červeného koberce i obýváků slavných!

    Zlaté glóby 2021: Šaty z červeného koberce i obýváků slavných!

    Maminka.cz 9krát o bolestech břicha v těhotenství. Víte, co která bolest znamená?

    9krát o bolestech břicha v těhotenství. Víte, co která bolest znamená?

    Reflex.cz Vladimír Mertlík: Nacismus s bolševismem na věčné časy a nikdy jinak!

    Vladimír Mertlík: Nacismus s bolševismem na věčné časy a nikdy jinak!

    E15.cz Místo břízolitu dřevo. Chata z „osmdesátek“ po rekonstrukci připomíná ptačí budku

    Místo břízolitu dřevo. Chata z „osmdesátek“ po rekonstrukci připomíná ptačí budku

    Abecedazahrady Kávovary, překapávače, vakuum pot: Přístroje na kávu, které připraví pořádné kafe

    Kávovary, překapávače, vakuum pot: Přístroje na kávu, které připraví pořádné kafe

    Další doporučené recepty:

    Adamovy kuličky (sekaná)
    Adamovy kuličky (sekaná)
    Adonisova řecká kotopoulo
    Adonisova řecká kotopoulo
    Ádovy koule
    Ádovy koule
    Adžika - zeleninová pasta
    Adžika - zeleninová pasta
    Adžika masovo-zeleninová směs
    Adžika masovo-zeleninová směs
    Adžika masovo-zeleninové ragú
    Adžika masovo-zeleninové ragú
    • Recepty.cz
    • Adrijská Ciabatta
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí