Autor:

Bílý roládový dort

Střední
Těsto na roládu
Vejce 5 ks
Cukr krupice 160 g
Vanilkový cukr 1 ks
Olej 2 lžíce
Vařící voda 5 lžíce
Polohrubá mouka 130 g
Prášek do pečiva 1 lžička
Kakao
dle barvy, 4 -
5 lžička
Pečící papír
na plech
 
Těsto na korpus:
Vejce 4 ks
Cukr krupice 140 g
Vanilkový cukr 1 ks
Olej 2 lžíce
Vařící voda 3 lžíce
Polohrubá mouka 140 g
Prášek do pečiva
necelá
1 lžička
Tuk
- kulatá 20 cm
 
Krém na potření:
Měkký tvaroh 500 g
Šlehačka 500 ml
Pomazánkové máslo
přírodní
1 kelímek
Vanilkový cukr 2 ks
Moučkový cukr
dle chuti, cca
3 lžíce
Ztužovač šlehačky
pokud máme tučnou méně jak 33 %
2 ks
Dohotovení:
Šlehačka
cca
250 ml
Ztužovač šlehačky
- pokud máme šlehačku s méně jak 33 % tuku
1 ks
Vanilkový cukr 1 ks
Čerstvé ovoce  
Čokoládové ozdoby
, hoblinky....
 
Bílý roládový dort

Postup přípravy:

Nejprve si upečeme kulatý korpus v předehřáté troubě na 180 °C. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře prošleháme. Pak vmícháme tuhý sníh z bílků, těstem naplníme formu, pečeme dorůžova, vyzkoušíme špejlí. Vychladlý korpus prokrojíme.
Poté si upečeme piškotový plát v předehřáté troubě na 180 °C. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem, kakao, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plechu s pečícím papírem a pečeme. Vyzkoušíme špejlí nebo prstem - těsto se nelepí a pruží - nevysušit! Po upečení necháme vychladnout a na délku plechu si pokrájíme 4 stejně široké pruhy. Podkrojíme je nožem, pokud nám nejdou sundat.

Krém: Šlehačky s cukry částečně vyšleháme, pak přidáme pomazánkové máslo a došleháme do krémové konzistence. Pokud máme šlehačku s nízkým obsahem tuku, šleháme rovnou se ztužovačem, aby se krém neroztékal. Do připraveného krému vmícháme měkký tvaroh. Dáme chladit. Spodní díl světlého korpusu použijeme jako podložku pro skládání roládového korpusu. Pruhy si potřeme krémem a jako šneka od středu světlého korpusu namotáváme pomazané pruhy (viz foto). Nebojte se případných prasklin nebo rozmazání krému, vše se ještě překryje a nikdo si ničeho nevšimne. Až máme namotané všechny pruhy, potřeme je zvrchu krémem a položíme na něj vrchní díl světlého korpusu. Pokud nám nevyjde velikostí, jednoduše ji upravíme odříznutím krajů. Zbylým krémem pak potřeme celý dort po jeho obvodu a vršek. Dort dáme před dalším zdobením vychladit.

Vychladlý dort dozdobíme ušlehanou šlehačkou dle vlastní fantazie a tím zakryjeme i případné „nedostatky“. Uchováváme v chladu.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)
Cizrnová polévka s citronovou kůrou a ricottou Sváteční menu pro přátele po italsku Články z

Komentáře k receptu: Bílý roládový dort

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web