Dvoubarevný roládový pařížský dort

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto na dvě rolády
    • 10
      ks vejce 5 + 5 =
    • 240
      g cukr krupice 120 + 120 =
    • 280
      g polohrubá mouka 140 + 140 =
    • 2
      lžička prášek do pečiva 1 + 1 =
    • 6
      lžíce olej 3 + 3 =
    • 4
      lžíce teplá voda 2 + 2 =
    • 50
      g kakao 25 + 25 =
    • sůl
    • pečící papír na dva plechy
  • Pařížská šlehačka
    • 1
      l smetana ke šlehání alespoň 33%
    • 100
      g cukr krupice
    • 40
      g kakao
  • Dále
    • 600
      ml smetana ke šlehání 33%
    • 1,5
      ks vanilkový cukr
    • 1
      ks ztužovač šlehačky
    • čokoláda dle chuti (není třeba)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do které přidáme cukr, olej, vodu, opět prošleháme, přidáme mouku s kypřidlem a kakaem, dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a špetky soli.
2
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C na cca 13 minut. Ještě horkou překlopíme na utěrku, sundáme opatrně papír a zarolujeme. Rolovat můžeme jak na délku, tak i na šířku, záleží zda chceme mít dort vyšší nebo širší. Necháme vychladnout, pak nařežeme na čtyři pruhy, které potřeme pařížskou šlehačkou.
3
Na připravený tác pak rolujeme jeden natřený pruh za druhým do jednoho velkého šneka. Ten pak dáme vychladit a proležet, aby se nám později lépe dozdobil.
4
Pařížská šlehačka:
5
Svaříme litr smetany s cukrem a kakaem, smetanu dáme zchladnout a dáme do lednice, nejlépe přes noc. Pak smetanu našleháme. Nešleháme najednou, je lepší si smetanu rozdělit na polovinu a šlehat dvakrát. Pařížské šlehačky si část odebereme na dozdobení (necelou čtvrtinu), ponecháme ji v chladnu. Pokud máme smetanu s nízkým obsahem tuku, můžeme přidat ztužovač šlehačky, aby se nám šlehačka dobře našlehala.
6
Vychladlý roládový korpus celý potřeme bílou šlehačkou (vyšleháme smetanu, vanilkový cukr a ztužovač). Potřít můžeme pochopitelně i pařížskou, kterou připravíme stejně jako na rolády, ale aby vznikl kontrast, zvolil jsem bílou. Pak si dáme do zdobícího sáčku zbylou pařížskou šlehačku (do které můžeme vmíchat strouhanou čokoládu) a dle potřeby a fantazie dozdobíme do konečné podoby. Použít můžeme i čokoládové dortové zdobení.
7
Servírovat můžeme prakticky ihned, jelikož korpus máme již proleželý.

Komentáře k receptu

  • Zuzana Šerá
    Zuzana Šerá |

    7. 10. 2016 17:38

    Byl parádní a oslavenec byl spokojený. Děkuji.

  • Martina
    Martina |

    29. 7. 2016 21:32

    Byl úžasný <3 a měli jste vidět ty překvapené pohledy,když jsem ho nakrojila.To nikdo nečekal O:-) :-))