Autor:

Dvoubarevný roládový pařížský dort

Střední
Těsto na dvě rolády
Vejce
5 + 5 =
10 ks
Cukr krupice
120 + 120 =
240 g
Polohrubá mouka
140 + 140 =
280 g
Prášek do pečiva
1 + 1 =
2 lžička
Olej
3 + 3 =
6 lžíce
Teplá voda
2 + 2 =
4 lžíce
Kakao
25 + 25 =
50 g
Sůl  
Pečící papír
na dva plechy
 
Pařížská šlehačka
Smetana ke šlehání
alespoň 33%
1 l
Cukr krupice 100 g
Kakao 40 g
Dále
Smetana ke šlehání
33%
600 ml
Vanilkový cukr 1,5 ks
Ztužovač šlehačky 1 ks
Čokoláda
dle chuti (není třeba)
 
Dvoubarevný roládový pařížský dort

Postup přípravy:

Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do které přidáme cukr, olej, vodu, opět prošleháme, přidáme mouku s kypřidlem a kakaem, dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a špetky soli.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C na cca 13 minut. Ještě horkou překlopíme na utěrku, sundáme opatrně papír a zarolujeme. Rolovat můžeme jak na délku, tak i na šířku, záleží zda chceme mít dort vyšší nebo širší. Necháme vychladnout, pak nařežeme na čtyři pruhy, které potřeme pařížskou šlehačkou.
Na připravený tác pak rolujeme jeden natřený pruh za druhým do jednoho velkého šneka. Ten pak dáme vychladit a proležet, aby se nám později lépe dozdobil.

Pařížská šlehačka:
Svaříme litr smetany s cukrem a kakaem, smetanu dáme zchladnout a dáme do lednice, nejlépe přes noc. Pak smetanu našleháme. Nešleháme najednou, je lepší si smetanu rozdělit na polovinu a šlehat dvakrát. Pařížské šlehačky si část odebereme na dozdobení (necelou čtvrtinu), ponecháme ji v chladnu. Pokud máme smetanu s nízkým obsahem tuku, můžeme přidat ztužovač šlehačky, aby se nám šlehačka dobře našlehala.

Vychladlý roládový korpus celý potřeme bílou šlehačkou (vyšleháme smetanu, vanilkový cukr a ztužovač). Potřít můžeme pochopitelně i pařížskou, kterou připravíme stejně jako na rolády, ale aby vznikl kontrast, zvolil jsem bílou. Pak si dáme do zdobícího sáčku zbylou pařížskou šlehačku (do které můžeme vmíchat strouhanou čokoládu) a dle potřeby a fantazie dozdobíme do konečné podoby. Použít můžeme i čokoládové dortové zdobení.

Servírovat můžeme prakticky ihned, jelikož korpus máme již proleželý.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 9 x
1-
4.75 9 5 1
Recept na víkend: Pravé italské Tiramisu Články z

Komentáře k receptu: Dvoubarevný roládový pařížský dort

Komentáře

  1. Zuzana Šerá   07.10.2016 | 17:38 | reagovat |

    Byl parádní a oslavenec byl spokojený. Děkuji.

  2. Martina   29.07.2016 | 21:32 | reagovat |

    Byl úžasný <3 a měli jste vidět ty překvapené pohledy,když jsem ho nakrojila.To nikdo nečekal O:-) :-))

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje? Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje?
Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky! Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky!
Nezbytné železo – co je dobré o něm vědět? Nezbytné železo – co je dobré o něm vědět?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web