Základní těsto na palačinky

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 15
doba přípravy: 35 minut
počet porcí: 2 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na palačinky sníh nešleháme. Studeným mlékem zalijeme mouku, přidáme vejce, cukr, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr (můžeme přidat rum, brandy). Šleháme tak dlouho, až se přestanou dělat hrudky. Těsto má mít hustotu sladké smetany, necháme 20 minut odpočinout. Je-li po odstátí příliš husté, přidáme mléko. Naběračkou těsto vyléváme na tukem vymazanou rozpálenou pánev. Palačinky musí být tenké a dorůžova upečené.
2
Plníme každý dle vlastní chuti. Některé posypu jen cukrem se skořicí.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • kaliiine
    kaliiine |

    28. 11. 2016 18:10

    Recept formou receptu zde: https://www.youtube.com/watch?v=APR5VNtE1pU

  • pepa
    pepa |

    22. 2. 2016 20:52

    takže jsi vlastně uvařil něco úplně jiného, no dobře :-D

  • matej
    matej |

    20. 7. 2015 19:18

    palacinky byly vyborny :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-*

  • sup v kuchyni
    sup v kuchyni |

    18. 1. 2015 17:27

    ......ses zbláznil??? 3 vejce na 150 g mouky????? :-D

  • karibic
    karibic |

    10. 1. 2015 15:33

    vyborne palacinky a vajicka davam jen dve 8-)

  • Macík
    Macík |

    29. 6. 2014 19:24

    Paráda, jen poradím a sice totální ZÁKLAD vaření a pečení - nejprve smícháváme všechny SYPKÉ položky... Je to jendodušší a nevznikají pak hrudky. :-)

  • palacinka
    palacinka |

    2. 3. 2014 12:03

    :-D

  • Radim Kuchaříňo
    Radim Kuchaříňo |

    17. 1. 2014 13:49

    Trochu jsem to upravil a výborné. Citronovou kůru ani vanilkový cukr jsem nedal. Místo hladké polohrubá mouka, trochu víc mléka pro řidší těsto. Doporučuji vmíchat i trochu skořice. Děkuji mějte se. <3 <:-)

  • anna
    anna |

    1. 9. 2013 12:09

    <3 <3 <3 :-X :-X O:-) :-!

  • pavel.labužník
    pavel.labužník |

    17. 7. 2013 13:10

    Opravdu moc dobré, palačinky výborný ! :-)

  • Mirek
    Mirek |

    28. 5. 2013 12:55

    ano to je pravda také jsem to zkoušel a opravdu jsou lepší s pol mouky, než-li hladké ...také mohu doporučit :-)

  • Blackty
    Blackty |

    31. 3. 2013 10:13

    Palacinkove testo je lepsi z polohrube mouky

  • Bára
    Bára |

    30. 3. 2013 19:49

    Těsto je dobré.Povedli se mi a všichni doma se olizovali.

  • Veverka.
    Veverka. |

    28. 3. 2013 13:58

    Jste asi taková jednodušší. :-D

  • Lucka
    Lucka |

    12. 1. 2013 20:08

    Těsto je skvělé. Dělala jsem palačinky dnes poprvé, právě podle vašeho receptu a povedli se báječně. :-)

  • Michal
    Michal |

    8. 1. 2013 19:33

    Výborné těsto. :-) dopadlo to tak , že než jsem jednu dodělal , tak ta předešlá byla už ve mne :-D

  • Jana
    Jana |

    8. 1. 2013 17:30

    Palačinky z tohoto těsta moc dobré, bez použití cukru i na slano. Doporučuji!

  • Martin
    Martin |

    4. 1. 2013 13:05

    Dobrý den,tento recept nedoporuuji!! tšsto se lepí a poalu ani nejde dostat z pánviky bohužel hrůza ale když se povede dostat z pánviky tak je dobré chutově :)

  • Milan
    Milan |

    23. 12. 2012 14:57

    jako nejluxusnější je, když všechny tyto základní suroviny máte doma, a když zrovna dostanete na něco podobného chuť :-) Těch očekávaných 35 minut je i s úklidem? já měl navařeno a nasmaženo za 20 :-) Bordelu celkem minimum, všechno jsem dávkoval dle oka ....

  • eM
    eM |

    17. 12. 2012 23:17

    Nevím, nevím při stejném poměru, pokud vejce působí obdobně jako mléko, tedy jako zvlhčovač směsi, by těsto mělo být hustší a nemělo by se trhat v důsledku množství mouky. :-| Musí se zachovat poměr pevných a tekutých složek, to je základ. 8-) Dle lidové moudrosti: více mouky znamená tužší a moučnější palačinky, více vajec naopak dělá palačinky křehčí. Málo mouky a těsto se trhá. Pro méně zkušené více mouky nevadí lépe drží pohromadě. Dá se dělat i od oka do mléka s vejcem, solí a cukrem přisypávat mouku a ve chvíli kdy těsto neztéká z metličky, ale spíš kape je hotovo. I při míchání těsto není tak řídké jako mléko, ale jde už vidět rozdíl hustoty. Vše odzkoušeno a potvrzeno praxí :-| , protože opakování je matka moudrosti a dělá mistry. 8-)

  • Raduš J.
    Raduš J. |

    20. 11. 2012 11:09

    Ja jsem student! :-$

  • Jarka
    Jarka |

    23. 10. 2012 08:39

    Skvělé těsto,dá se i se sěhem i bez. :-)

  • Jiří Andrysík
    Jiří Andrysík |

    7. 10. 2012 21:48

    Těsto je vynikající ! ;) Polovinu palačinek jsem udělal s nutellou, šlehačkou a malinovým pyrém. Druhou půlku palačinek jsem použil s domácí pomerančovou šťávou, vlaškými a pistáciovými oříšky. :-))

  • Monika Pokorna
    Monika Pokorna |

    22. 9. 2012 11:58

    Těsto je dobručké, taky plním nutellou a je to fakt moc dobré.

  • lucie
    lucie |

    11. 9. 2012 20:55

    zelenina v panvi

  • Irena Manová
    Irena Manová |

    20. 8. 2012 22:38

    Udělala jsem to těsto trošku hustší , jablíčka bez jadřinců nakrájela na kolečka, namočila v těstíčku a usmažila ( tak, jak nám to dělávala naše maminka ) posypala cukrem se skořicí Palačinky i jablíčka chutnaly moc. A když do těsta přidáte lžíci pšeničných otrub - největší zdroj vlákniny (15,- kč v samošce) - přidávám do těst, omáček tekutin - prostě kam chci Věřte, že už nebudete mít Vy a Vaše děti mít problémy s vyprazdňováním. A pokud je trochu nasucho opražíte - paráda

  • Monika Pokorná
    Monika Pokorná |

    16. 8. 2012 08:27

    MOc dobručké, naplnila jsem nutellou a děcka zdlábli všechno: )dávám za jedna.

  • Vilík
    Vilík |

    27. 5. 2012 12:32

    Také jsem vyšlehala sníh..mňam :-)

  • meddynka
    meddynka |

    24. 5. 2012 16:34

    Proč nešlehat sníh? Jsou daleko nadýchanější. Já šlehám

  • Lucie
    Lucie |

    29. 9. 2011 13:10

    Tak Vám pěkně děkuji za radu... těsto řídké, palačinky se trhali, tudíž z jedné strany do zlatova, druhou stranou do koše... zůstanu u původního receptu... kdo šetří má možná za tři, ale v tomto případě zůstane hladový... :-DDD

  • auspuff
    auspuff |

    17. 9. 2011 11:17

    autor/ka tohoto receptu je nejspíš vlastníkem mlékáren a drůbežáren ne? :-D :-$

  • luptice
    luptice |

    2. 2. 2011 12:34

    Těsto jsem vyzkoušela a je výborné....díky dávám 1 :-)

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    12. 4. 2009 00:28

    Mám trochu "méně vajíčkové" těsto (na 1/2 l. mléka 2 vejce a cca 250 - 300 mouky), ale úplně bez vajec si palačinky nedovedu představit. No možná to také někdy zkusím. Simča

  • Iva Bednarova
    Iva Bednarova |

    2. 4. 2008 13:58

    ne,vejce vubec nedavam,jednou jsem na nej neumyslne zapomnela ve spechu,a uvedomila jsem si to az kdyz jsem dosmazela posledni palacinku,jsou stejne chutne jako s vejcem,a netrhaji se.To ze je recept slozity jsem ustrelila,cetla jsem narychlo a misto snih neslehame jsem myslela ze uslehame,moje chyba,myslim ze ta veta by v receptu vubec nemusela byt. ;-).Jinak teda nenechavam testo odstat,podle me zdrzovani.

  • ALENA ROSENKRANZOVÁ
    ALENA ROSENKRANZOVÁ |

    1. 4. 2008 15:26

    Nevím jak Vy, paní Ivo, ale já si vystačím s jednou mísou a šlehačem...Palačinky bez vajec také neznám, co může být na nich tak dobrého?

  • Krista
    Krista |

    1. 4. 2008 05:38

    já mám recept z jedné staré kuchařky - na čtvrt l itru mléka 1 vejce, vše ostatní je stejné. Zdá se mi zbytečné dávat tolik vajec, dělám vždy asi litru a to bych měla dát 9 vajec? při dnešní drahotě?

  • Olga
    Olga |

    31. 3. 2008 19:08

    P.Ivo, vajcia vôbec nedávate? Cesto sa netrhá? Ešte som nerobila palacinkové cesto bez vajec.

  • Iva Bednarova
    Iva Bednarova |

    31. 3. 2008 13:23

    ja delam palacinky jen z mleka,mouky a spetky cukru a jsou vyborne.Tenhle recept je na me prilis slozity,nechtelo by se mi s testem na palacinky tak "patlat"

  • Anonym
    Anonym |

    29. 3. 2008 13:15

    ????