Vařené brambory

moje hodnocení:

4,3

hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg brambory
    • voda
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka kmín

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostičky. Dáme do studené vody, osolíme, okmínujeme a vaříme do měkka (asi 15 minut).

Komentáře k receptu

  • Honza
    Honza |

    14. 10. 2016 15:43

    Já jsem byl v tomhle receptu ztracen, protože nevím nic o základech vaření, po dlouhém hledání mi pomohlo až tohle: http://jak-to-udelat.cz/jak-uvarit-brambory/

  • Hany
    Hany |

    16. 4. 2016 11:20

    A zkusili jste MW ? Do mikrokreténu dám oškrabané a nakrájené brambory, lžíci vody, lžičku česnekové pasty, zaváži, protřepu, aby se pasta rozpustila a obalila brambory, pak udělám dvě dírky pro odchod páry, dám do MW na plný výkon, ... za 5 min. je hotovo. Záleží na velikosti.brambor. Když jsou větší, nedovařené, přidám ještě minutu.

  • mamba54
    mamba54 |

    2. 10. 2014 10:00

    Pokud chcete mít uvařené brambory rychle a úsporně, nalejte do tlakového hrnce pouze čtvrt litru vody a jednu štamprdli oleje. Přidejte brambory, osolte, promíchejte a uzavřete hrnec a dejte na oheň. Jak začne syčet pára z ventilu, počkejte 5 minut a brambory jsou hotové. Lze i s bramborami ve slupce. Úpora vody, energie i času je značná. :-) :-)

  • Beyk
    Beyk |

    8. 3. 2014 13:35

    Jestli chcete brambory jako prilohu, tak davame do vrouci vody- vic vitaminu. Kdyz date brambory do studene, vsechny vitaminy zustanou ve vode, kterou vetsina z vas vyleje... :-)

  • imperial
    imperial |

    28. 4. 2013 15:31

    vetšinou tam dávám máslo ale nemusí se dávat jen jakou maš chuť ;-)

  • I.B.
    I.B. |

    18. 11. 2012 16:44

    Nauc se psat cesky

  • ffs
    ffs |

    14. 9. 2012 11:43

    dfdsf

  • TomTom
    TomTom |

    20. 5. 2012 13:36

    Soli 20 ml odměrkou, jinak je to něco málo víc než dvě rovné polévkové lžíce Tak to musí bejt tak 5 kilo brambor, jinak musejí bejt přesolený na zblití... :-S :-S :-S

  • Ostravak
    Ostravak |

    3. 3. 2012 14:55

    Naopak! Dělá to správně. :-)

  • petra
    petra |

    2. 3. 2012 10:26

    lo, kisaoxrf ;-) ;-)

  • Karel
    Karel |

    9. 2. 2012 16:34

    Nejsem kuchař. Manželka vaří zemáky třicet roků neslané a nic jiného do nich nedává. Tak jsem si před lety našel kolik té soli tam dát a ještě jsem to korigoval zkoušením. Pro čtyři osoby používám třílitrový hrnec. Oškrábaných a nakrájených zemáků dám tolik co tam vejdou, aby to pak nekýpalo. Vařící vody z rychlovarné konvice tam vejde asi 1,2 litru. Soli 20 ml odměrkou, jinak je to něco málo víc než dvě rovné polévkové lžíce, ale lžíce normální hluboké, ne takové ty plytké špičaté. Přidám asi čtvrt malé kávové lžičky bílého pepře (raději méně ), to samé množství drceného nebo mletého kmínu, špetku libečku, špetku pažitky a jeden velký stroužek česneku. Tak uvařené zemáky jsou chutné i samé. Zdravím z Valašska

  • Standa
    Standa |

    8. 10. 2011 21:42

    Brambory vařím nad parou. Oloupané brambory vcelku (nenakrájené) vložím do velkého hrnce na pařák na knedlíky, pridám potřebné množství vody uzavřu poklicí a vařím asi 20-30min. Uvaření kontroluji vpichem, Chuť takto uvařených brambor je stejná jako brambor uvařených v šupce. Vše bez ztráty vitamínů a hlavně minerálů (draslíku). Takto uvařené brambory není nutné již solit. Podávame teplé s tenkým proužkem másla přímo na teplé brambory na talíři.

  • Petr
    Petr |

    8. 10. 2011 10:21

    Vitamíny kontroluju, nikdy mi nevyplavaly ani ze studené vody, jax na to přišla?

  • lenule
    lenule |

    12. 9. 2011 18:57

    A jak se to dělá,že jsou tak měkky ?? :-\ Dává se tam máslo nebo něco ?? Prosím odpovězte mi někdo. O:-)

  • Petr
    Petr |

    27. 8. 2011 15:30

    Chce to víc než špetku soli. Moje brambory byly pěkně sladké :-$

  • Lucka
    Lucka |

    12. 6. 2011 10:27

    Díky za to, jelikož s vařením začínám a vařím jen sporadicky, tak vždy zapomenu, co se kdy kam dává a jak dlouho se to dělá, proto jsem ráda i za tento návod, jinak bych musela otravovat mamču na výletě:-P

  • Steve
    Steve |

    8. 6. 2011 12:12

    Brambory jedině s česnekem :D

  • vlasta
    vlasta |

    27. 3. 2011 09:51

    brambory vkládáme vždy! do horké osolené vody! Nevymáčí se tolik vitamínů

  • Klára Keselyova
    Klára Keselyova |

    25. 6. 2008 09:36

    Cesnak pri varení zemiakov, sa môže dať, kto ho znáša, a má rád. Ja dávam cesnak večšinou v zimných mesiacoch, keď sú zemiaky trochu chytenéchladom /stačí im +5%C a sú cítiť nasládlosť/. Cesnak anuluje sladkosť od chladu.

  • Lena
    Lena |

    24. 6. 2008 23:09

    Skvělé jsou brambory uvařené s jedním nebo dvema stroužky česneku, tedy kdo má rád česnek.

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    24. 6. 2008 17:45

    hm tak to s tou mrkví nemusí být vubec špatné

  • Pavel Porubský
    Pavel Porubský |

    28. 3. 2008 06:25

    já přidávám ještě do brambor libeček, kousek a až jsou brambory uvařené, posypu je ještě jemně nakrájenou pažitkou.

  • Jan
    Jan |

    17. 3. 2008 11:38

    To je věda, uvařit brambory, že? Třeba tchyně si brambory naloupe několik hodin předem a máchá je ve vodě a pak je vaří doslova megavarem. Cokoliv vaří, tak jí to v hrnci po celou dobu vře. AŤ je to polévka, smetanová omáčka, prostě cokoliv. To musím jít z kuchyně pryč, nebo by mě taky trefil šlak, jak píše v příspěvku paní Pospíšilová. A těstoviny vaří pod pokličkou. Barbarství.

  • Iva P.
    Iva P. |

    22. 10. 2007 18:07

    D :) Jestli myslis na jakou teplotu, tak myslim, ze nejlepsi je, jakmile zacnou varit, tak teplotu stahnout a varit uz jen pozvolna. Kdyz varime naplno celou dobu, tak se brambory navrchu rozvari a uvnitr zustanou tvrde..aspon ja mam tuhle zkusenost :)

  • D
    D |

    28. 9. 2007 14:47

    otazka? na jak moc vaříme ?

  • Veri
    Veri |

    17. 7. 2007 13:06

    esta: :D:D když nevíte jak se dělá rýže, stačí otočit krabici a přečíst návod, :D:D poradim, že je to špaget, těstovin, krupice, atd.. snad vám to pomůže :D:D:D:D:D:D:D:D:D

  • iva,  londyn
    iva, londyn |

    24. 6. 2007 20:43

    Ja pouzivam hrnec s vrchem na naparovani a tak varim brambory a vsechnu ostatni zeleninu v pare. Rychle a udrzi chut.

  • Di
    Di |

    26. 11. 2006 11:18

    To záleží na době, kdy je vaříte. na jaře je rozhodně lepší je nechat vylouhovat.

  • Marie Pospíšilová
    Marie Pospíšilová |

    17. 10. 2006 06:17

    Brambory (i jiná zelenina) se dávají zásadně do vařící vody. Jinak ztratí všechny vitamíny. Kolegyně brambory louhuje přes noc, mě by z toho trefil šlak.

  • Marta Hajkova
    Marta Hajkova |

    25. 9. 2006 10:03

    Honzo, nic nezkazis, pokud das 1 lzicku soli a 1 lzicku kminu. Pokud varis napr. testoviny - ty se museji varit v hodne vody (2 litry), dej soli 2 lzicky a nic si z toho nedelej, kazdy z nas jednou zacinal a taky se ptal

  • Michal
    Michal |

    24. 3. 2006 11:50

    musim vam podekovat, prave mi tenhle recept usetril mensi ztrapneni:)

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    26. 2. 2006 18:10

    Viz. recepty "bramborová kaše".

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    26. 2. 2006 17:24

    Myslím, že by se uživil i návod na přípravu bramboové kaše. Kdy lít a jaké mléko, zda mixovat, šlehat, pasírovat....

  • rohlík
    rohlík |

    26. 2. 2006 14:52

    no jeste ze to tu je, zapomel bych je osolit a okminovat :)

  • Honza
    Honza |

    25. 2. 2006 10:42

    Kolik té soli se dává? Např pro 4 porce dle návodu.Jsem kuchař začátečník.

  • esta
    esta |

    16. 2. 2006 17:50

    Tohle je prvni a obavam se jedina stranka kde jsem nasla jak se vari brambory (co nejjednodusseji a popsano "cesky" aby tomu rozumel kazdy). snazim se na netu najit jak se vari brambory, ryze ...proste to nejzakladnejsi, co je pro vsechny kuchare jasne a banalni. Pro cloveka co nikdy nemusel varit a najednou si neco musi uvarit je to nepredstavitelny problem a melo by to tu byt.

  • hanka
    hanka |

    22. 12. 2005 20:23

    Paní Jarmilo, já např. marně v kuchařkách a na netu hledám, jak se mají správně vařit brambory - rohlíčky. A nenacházím. Nechtěla byste doplnit recept?

  • chemik
    chemik |

    7. 10. 2005 11:29

    lepší je kousek natě z libečku nebo lžička kurkumy

  • Alice Kovářová
    Alice Kovářová |

    15. 9. 2005 02:23

    Jestli můžu přispět také troškou do mlýna, brambory doporučuji vařit s celerovou naťí! Naučila mne to moje babička a je to opravdu moc dobrý - brambory pak mají výraznější chuť :-) A co se celkově vaření týče - každý nějak začíná ... Přeji všem hodně zdaru při kuchtění !!!

  • Milan
    Milan |

    13. 9. 2005 17:12

    Presne tak.Honyek ma pravdu,treba ja ted chtel uvarit bramborz a nejak sem nevedel jak na to:-)

  • Honzek
    Honzek |

    24. 7. 2005 14:32

    Nechtel bych nejak urazet pani Jarmilku, ale zadna ucena( ucenej) z nebe nespadl. A ona se urcite take ptala na tuhle banalitu. Chvalim i takovehle prispevky, ktere jsou urcite za potrebi

  • Janinka
    Janinka |

    27. 6. 2005 18:25

    Je pravda, že se na této stránce objevuje spousta nových receptů, ale stále se mezi nás dostávají nové a nové kuchařinky (a kuchaříci), kteří uvítají i recepty, které my - "staré ostřílené baby" děláme úplně automaticky. Takže není na škodu nějakou tu "klasiku" uvést a není to ani trošku zbytečné.

  • kralik
    kralik |

    27. 6. 2005 16:19

    Rozhodne tu recept na brambory neni navic, ale myslim, ze vsechno se ma varit tak dlouho, dokud to neni uvarene. a to se tyka i brambor

  • Michal
    Michal |

    22. 4. 2005 11:26

    Presne tak... ja co umim caj a michane vajicka, jsem se hned musel divat jak dlouho se brambory vari. Jeste ze jste to sem dali...

  • blb
    blb |

    9. 12. 2004 17:25

    pani jarmilo....neumi

  • Petr Kazik
    Petr Kazik |

    3. 11. 2004 20:15

    Opravdu bajecne, uz jsme je delali nekolikrat

  • Jarmila Fialová
    Jarmila Fialová |

    25. 2. 2004 10:05

    Skutečně "originální recept", snad uvařit brambory umí každý, je zbytečné dávat do receptářů.

  • Andrea Mayerová
    Andrea Mayerová |

    5. 2. 2004 09:52

    Zkuste někdy brambory povařit s pár kolečky mrkve. Zvýrazní se chuť brambor a natáhnou příjemnou vůni mrkve. ;o)