• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Tom Kha Gai
Napište svůj komentář k receptu

Tom Kha Gai

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 3
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tom Kha Gai
Tom Kha Gai
Tom Kha Gai
2fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 800
      ml kokosové mléko nejlépe krabicové od Aroy-D
    • 250
      ml drůbeží vývar
    • 5
      ks citronová tráva stébla
    • 3
      ks chilli papričky malé thajské
    • 4
      lžíce rybí omáčka
    • 8
      ks limetkové listy Kaffir
    • 400
      g kuřecí prsa
    • 150
      g čerstvé žampiony nebo hlíva ustřičná
    • 2
      ks limetková šťáva ze dvou
    • 1
      lžíce cukr Palmový nebo třtinový
    • galgán oloupaný, nakrájený na plátky (7 cm)

Postup přípravy receptu

1
Citronovou trávu několikrát naklepemé tupou stranou velkého nože a nakrájíme na 4 cm velké kusy, kuřecí prsa nakrájíme proti vlávnům na proužky, žampiony dle velikosti na čtvrtky až osminky.
2
Ve woku nebo v hrnci smícháme kuřecí vývar se 400 ml kokosového mléka a přivedeme k varu. Doporučuji krabicové, jelikož se chutí nejvíc přibližuje čerstvému a je také řídší než to z plechovky, což je pro naše účely lepší. Přidáme citronovou trávu, nakrájený oloupaný galgán, limetkové listy kaffir a celé chilli papričky. Ochutíme 3 lžícemi rybí omáčky a vaříme na mírném až středním plameni asi 10 minut.
3
Přidáme žampiony a vaříme dál asi 5 minut. Pak přidáme kuřecí prsa a promícháme. Jelikož v tuto chvíli máme na množství ingrediencí relativně málo tekutiny vaříme za občasného míchání (aby se provařily všechny kousky masa rovnoměrně) asi 4 až 5 minut. Maso má zůstat křehoučké a měkké. Přidáme zbytek kokosového mléka, limetkovou štávu, palmový cukr a poslední lžíci rybí omáčky. Dle chuti můžeme použít trochu méně limetkové šťávy a/nebo přidat trochu soli. Polévka by měla mít svěží, nakyslou a slanou chuť.
4
Ještě chvilku prohřejeme a podáváme. Můžeme ozdobit např. vypeckovanou chilli papričkou nakrájenou na tenké proužky, listy koriandru a/nebo kousky jarní cibulky. Polévku tradičně servírujeme v miskách se všemi ingrediencemi, galgán, citronovou trávu a chilli papričky avšak nejíme! Na to popřípadě upozorníme naše hosty.
5
Tipy a zajímavosti: Tom Kha Gai je asi nejznámější thajská polévka a narozdíl od mnohých jiných thajských pokrmů není pálívá ale velmi delikátní, polévka je v různých variacích známá i v Laosu. Tom Kha Gai v překladu znamená asi tolik co vařené galgánové kuře. Galgán je z rodiny zázvorů, má však zcela odlišnou chuť. Zbarvený je většinou do růžova. V běžných supermarketech není k sehnání, proto je třeba jej hledat ve specializovaných Asia shopech. Kdo si myslí, že takové u nás v ČR neexistují, ten je na omylu. Nacházejí se na některých vietnamských tržnicích. V Brně je takových obchodů hned několik a sice na obou tržnicích na ul. Olomoucká poblíž zastávky Olomoucká - U Školy. Problémy jsou bohužel často s domluvou, proto je nejlepší si před nákupem vyhledat obrázek dané ingredience a vytisknout si jej, popř. s vietnamským názvem. Galgán se tak podle dostupných informací vietnamsky jmenuje Cu Riềng, citronová tráva je Sả, limetkové listy kaffir (východoasijská limetková odruda s dvojlisty) je Lá chanh Thái Lan a chilli se nazívá Ớt (nemluvím vietnamsky, takže popř. mě můžete opravit).
6
Přeji všem dobrou chuť!
Podělte se s přáteli o recept
newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Luca | 12. 11. 2013 22:12

    Dobrý večer.myslím ,že tahle polevka je tom kha kai,gai je s bananem.a nejjjj je v Brně ve vankovce v bistru BOK......SUPER

  • Petr Š. | 6. 11. 2013 10:07

    Mám dojem, že ten speciální zázvor se nejmenuje "galgán", ale "galang", resp. "galangal"... jen aby při nákupu nevzniklo nedorozumnění...

  • Tomáš Hostinský | 22. 1. 2013 22:30

    Ha! Tak tohle je pro mě jako dar z nebes! Jsem z Brna a již dlouho si chci udělat nějaké thajské jídlo a vždy mám problémy s ingrediencemi. Na Olomouckou jsem se zkoušel vypravit, ale nikdy jsem tam nepochodil, právě proto, že mi tvrdili, že nic z toho nemají, což mi přišlo docela divné. Takže děkuji za tipy a za překlad těch klíčových surovin, hned zítra si jdu na to posvítit:D

  • Anonymous | 15. 11. 2012 17:05

    pbbubbbb bz ???)

  • Smith-P. | 28. 9. 2011 13:57

    Je přece samozřejmé, že bez čerstvých ingrediencí výsledek nemůže být nikdy takový, jak když si člověk sám všechno vybere, osahá a ovoní. Navíc tento recept je tak snadný, že skutečně je na tom nejsložitější cesta k Asia Shopu. ;-)

  • cuoco | 23. 9. 2011 07:05

    Uplne som sokovany, ze ziadna Vegeta ani kecup, ale tak ako to ma byt , neoklamane suroviny , klobuk dolu.Poznam robim naposledy ako " Tom Kha Talay " s krevetami .Vid fotku

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Ostatní Dietní Oběd Večeře Vaření Výjimečný den Oslava Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Čerstvé žampiony Chilli papričky Citronová tráva Cukr Drůbeží vývar Galgán Kokosové mléko Kuřecí prsa Limetková šťáva Limetkové listy Rybí omáčka
Podělte se s přáteli o recept

Mohlo by vám zachutnat

Salát z červeného zelí

Salát z červeného zelí

Linecký koláč s jablky a drobenkou

Linecký koláč s jablky a drobenkou

Berušky

Berušky

Salámová pomazánka III.

Salámová pomazánka III.

Gyros s tzatziky

Gyros s tzatziky

Fenyklová polévka

Fenyklová polévka

Kokosový dort - výborný a snadný

Kokosový dort - výborný a snadný

Papriky s rajčaty - sterilované

Papriky s rajčaty - sterilované

Rybí steak

Rybí steak

Doporučujeme

30 minut
Těstoviny s restovanou zeleninou

Těstoviny s restovanou zeleninou

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

40 minut
Cuketové muffiny

Cuketové muffiny

60 minut
Vídeňský řízek se smetanovou kaší

Vídeňský řízek se smetanovou kaší

20 minut
Těstoviny Carbonara s pečenými rajčaty

Těstoviny Carbonara s pečenými rajčaty

90 minut
Tvarohová zmrzlina s ostružinami

Tvarohová zmrzlina s ostružinami

30 minut
Losos v sezamu s nudlemi

Losos v sezamu s nudlemi

15 minut
Hummus z červené řepy

Hummus z červené řepy

Poslední sledované recepty

80
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
57
Klasické lečo
Klasické lečo
34
Jednoduchá koprová omáčka z mléka
Jednoduchá koprová…
25
Cuketa plněná mletým masem
Cuketa plněná mletým…
25
Šopský salát
Šopský salát

Zajímavé články

Madonna slaví narozeniny! Ochutnejte její oblíbenou rolku s avokádem
Madonna slaví narozeniny! Ochutnejte její…
Štěstí Romana Pauluse
Štěstí Romana Pauluse
Salát, to je zázrak! Zasytí, chutná a dodá vitaminy. Vychutnejte si ty nejlepší
Salát, to je zázrak! Zasytí, chutná a dodá…
Pavlova: Královna mezi dezerty, který připomíná baletní sukni. Pokochejte se galerií těch nejhezčích a upečte si ji doma
Pavlova: Královna mezi dezerty, který připomíná…
Víte, jak správně jíst pizzu? Většina z nás to dělá špatně!
Víte, jak správně jíst pizzu? Většina z nás to…
AHA.cz Natěšený taťka Bohuš Matuš: Nenarozený syn už má jméno!

Natěšený taťka Bohuš Matuš: Nenarozený syn už má jméno!

Mimibazar Příspěvek 5000 korun na každé dítě: Kde najít formulář a jak ho vyplnit? Žádat můžete od 15.8.

Příspěvek 5000 korun na každé dítě: Kde najít formulář a jak ho vyplnit? Žádat můžete od 15.8.

Dáma.cz Horoskop na tento týden: Kdo by teď neměl hledat lásku, kdo naopak ano

Horoskop na tento týden: Kdo by teď neměl hledat lásku, kdo naopak ano

Blesk pro ženy Tohle je 7 nejčastějších chyb, které při hygieně děláte i vy!

Tohle je 7 nejčastějších chyb, které při hygieně děláte i vy!

Ženy.cz Jsem tlustý, tedy jsem? Přestaňme nenávist k obézním schovávat za péči o jejich zdraví

Jsem tlustý, tedy jsem? Přestaňme nenávist k obézním schovávat za péči o jejich zdraví

Blesk.cz Herečka a zpěvačka Anna Julie Slováčková: Nenávidím opilé lidi!

Herečka a zpěvačka Anna Julie Slováčková: Nenávidím opilé lidi!

SportRevue.cz FOTO: 29 žen známých tenistů. Kdo má (nebo měl) největší kočku?

FOTO: 29 žen známých tenistů. Kdo má (nebo měl) největší kočku?

Maminka.cz Rychlé víkendové pečení: Připravte si nadýchaný borůvkový koláč s bohatou drobenkou

Rychlé víkendové pečení: Připravte si nadýchaný borůvkový koláč s bohatou drobenkou

Blesk Horoskopy Jste zimní nebo letní osoba?  Zjistěte, jaké roční období preferuje vaše znamení zvěrokruhu.

Jste zimní nebo letní osoba?  Zjistěte, jaké roční období preferuje vaše znamení zvěrokruhu.

Abecedazahrady Co na plevel v trávníku, jak ho vyhubit bez chemie a kdy sáhnout po postřiku?

Co na plevel v trávníku, jak ho vyhubit bez chemie a kdy sáhnout po postřiku?

Další doporučené recepty:

Tofu v arašídové omáčce s brokolicí a kokosovou rýží
Tofu v arašídové omáčce s brokolicí a…
Tofu závin se zeleninou
Tofu závin se zeleninou
Tokajský guláš
Tokajský guláš
Tomatová rybí pomazánka II.
Tomatová rybí pomazánka II.
Tomatové těstoviny s fazolkami
Tomatové těstoviny s fazolkami
Tondovo kuře
Tondovo kuře
  • Recepty.cz
  • Tom Kha Gai
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí