Kakaové dortíčky

moje hodnocení:

3,9

hodnotilo: 8
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: J.Tereza

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 200
      g hladká mouka
    • 70
      g moučkový cukr
    • 130
      g tuk
    • 30
      g mleté mandle lze i ořechy
    • 1
      lžíce kakao
    • 1
      žloutek
    • 1
      balení vanilkový cukr
  • Krém
    • 200
      g tuk
    • 130
      g moučkový cukr
    • 2
      žloutek
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 1
      lžíce kakao
    • čokoládová poleva
    • mandle - loupané nebo ořechy - na ozdobu

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Smícháme mouku, cukr, kakao, tuk, mleté mandle nebo ořechy, vanilkový cukr a žloutky. Necháme v chladnu odležet. Těsto vyválíme 1/2 cm silné a vykrajujeme kolečka o průměru asi 4 cm. Pečeme asi 8 minut.
2
Polovinu koleček potřeme polevou a ozdobíme polovinou loupaných mandlí. Odložíme a plníme asi 2 dny před podáváním.
3
Smícháme všechny přísady na krém. Krém můžeme i nechat světlý nebo vmíchat jinou příchuť. Slepujeme vždy jedno prázdné a jedno ozdobené kolečko.

Komentáře k receptu

  • Jarka Mastilová
    Jarka Mastilová |

    13. 12. 2008 19:55

    děvčata dnes bych se salmonelozy z vajec moc nebála,pokud jsou kupované.Dnes už se slepice preventivně očkují(alespoň by měly).Toto onemocnění se může objevit spíš po domácích vajíčkách,o kterých si myslíme že jsou lepší než ty kupované.Četla jsem o tom nějaký článek,ale přesto si musíme dát pozor,protože nikdy nevíme co jíme,že?

  • Hanka Šimmerová
    Hanka Šimmerová |

    13. 12. 2008 09:07

    Mimochodem pokud vím, salmonella se vyskytuje především na skořápkách vajec, popř. ve svrchní části bílku. Žloutky se považují za bezpečné. Větší riziko tedy pramení např. z neumytých rukou po manipulaci se skořápkou..

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    11. 5. 2008 13:10

    Zdenka, veď o tom to je:))) Kto chce dá, kto nechce nedá. Je to každého vec ako to urobí. A čo sa týka Di, áno, možno máte pravdu, ale zase je to o poznaní toho druhého. O to by nám malo ísť, nie všetko je také ako sa javí na prvý pohľad. Bohužiaľ, i ja som tomu podľahla. Poučila som sa, snáď :)))

  • Zdenka Korábová
    Zdenka Korábová |

    11. 5. 2008 12:22

    Syrová vejce do potravin ano nebo ne. vařím ráda a i vím něco o chemických pochodech v potravinách a tak myslím a řídím se tím. Syrová vejce z ověřeného zdroje jen do potravin k e krátkodobé spotřebě, čili volské oko na biftek - KLIDNĚ-, ale do máslového krému, do zákusku, který budu jíst i za několik dnů - NE. Nevidím zásadní rozdíl mezi krémem s a nebo bez žloutku . Snažím se trochu hlídat i cholesterol a kalorickou hodnoutu. Na druhou stranu salmonela a slintavka ,jsou jistě dobré redukční diety :-)))

  • Soňa
    Soňa |

    11. 5. 2008 12:06

    Naprostý souhlas s Dankou Snášelovou.Přečetla jsem si komentáře od roku 2005 a je to tak.Paní Di Vás tenkrát vytočila stejně,jako mnohé jiné.Tenkrát jste jí ostře oponovala,zatímco dnes se jí zastáváte.

  • Danka Snášelová
    Danka Snášelová |

    11. 5. 2008 10:38

    Nedalo mi a přečetla jsem si komentáře k tomuto receptu. A ejhle! Musela jsem se zasmát. Terezko, jenže opět "velký" křik již v roce 2005 rozpoutala Di. Přečtete si, co jste ji tehdy napsala. Teď se ji zastáváte (viz. diskuze - článek Lahůdkové tiramisu ze dne 22.4.2008). Jenomže na nové kuchařinky Di působí stejně, jak působila i na vás před několika lety. Vy máte teď na ni jiný názor, protože jste se s ní osobně setkala. Jenomže tohle téma nepatří do komentářů k receptům. Omlouvám se.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    10. 5. 2008 21:37

    Pani Zorka, ďakujem, s tých poznámok o salmonelóze si nerobím nič:))) Je to už trápne ako sa to opakuje , ale je zaujímavé, že sa o tom nedebatuje pri vaječných koňakoch. Salmonela sa už našla nie raz aj v čiernom korení a každý korení bez obáv. Tu ide len o zarýpanie, veď kto nechce, tak do krému surový žĺtok nedá, kto chce, tak ho dá. Je to predsa na každom z nás.

  • Zora Manasová
    Zora Manasová |

    10. 5. 2008 16:43

    Mám veľmi rada kakao a určite ich tento rok vyskúšam. Ale prekvapuje ma vždy diskusia o surových vajciach a salmonelóze. Kto nechce, nech surové vajcia nepoužíva, ale nech nevnucuje svoj názor iným. Tiež sa snažím vyhýbať receptom so surovými vajcami, ale niekedy to nejde. Ináč výborný je Vajahit, neživočíšna náhrada vajec. A čo sa týka tej salmonelózy, zaujímalo by ma, či všetci odporcovia surových vajec si kontrolujú dátumy spotreby pri nákupoch potravín, najmä mliečnych a najmä v lete (určite by som si napríklad v lete nedala majonézový šalát a podobné veci mimo domu). Terezka, ďakujem za recept a z rejpalov a majstrov sveta si nič nerobte.

  • Líba
    Líba |

    29. 11. 2007 17:43

    Jééé, co blbnete? Snad kdo tam syrovej žloutek nechce, tak ho tam nedá, ne? Já mám tohle cukroví nejradši ze všech, žloutek nedávám, je to i tak vynikající...

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    19. 12. 2005 09:31

    Tohle cukroví je vynikající! Krásně se rozleželo.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    16. 12. 2005 07:39

    Pri strednej teplote, aby sa upiekli a pritom nespálili. Kontrolujte si ich.

  • Vendula
    Vendula |

    15. 12. 2005 12:07

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, při jaké teplotě se mají kolečka péct. Děkuji.

  • Anonym
    Anonym |

    9. 10. 2005 19:11

    Kuchařko od line máte pravdu

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    9. 10. 2005 18:22

    Domnívám se, že každý dospělý člověk se dokáže sám rozhodnout, co bude jíst a co ne. Já osobně syrové žloutky nepoužívám a toleruji ty, kteří je používají. Je to jejich věc.

  • Doktorka
    Doktorka |

    7. 10. 2005 18:37

    Kuchařko on-line, je dobré, že už se přesunou tyhle debaty do diskuze a ne k receptům, ale jako autoři stránek, byste se měli také k uvedené problematice vyjádřit a recepty se syrovými vejci neuveřejňovat

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    5. 10. 2005 21:22

    Žádám vás o přesunutí s touto debatou do diskuze, s receptem již nemá nic společného. Děkuji.

  • Anonym
    Anonym |

    5. 10. 2005 20:00

    Di, líznutí nestačí, protože první příznaky jsou minimálně za 24 hodin, to byste musela podávat moučník až třeba za dva dny po tom líznutí. To je naprostý nesmysl, chutí nic nepoznáte to Vám garantuji, informujte se trochu o této problematice než napíšete takovou volovinu

  • Anonym
    Anonym |

    5. 10. 2005 19:58

    Jano z V.M. tady nejde o zdravé jídlo, ale o bakterie, které vyvolávají nemoc

  • Anonym
    Anonym |

    5. 10. 2005 19:56

    Terezo J. v majonézách zpracovaných ve výrobních závodech jsou již používána pasterovaná opracovaná vejce, takže z těch majonéz byste salmonelozu nedostala, pokud by se tam salmonely nedostaly nějakým jiným způsobem, třeba špatným skladováním již otevřených sklenic, bakterie z venku při podávání atd. Teď už se ty majonézy ve skleničkách dávno nedělají ze syrových žloutků, jako to bylo dřív

  • Di
    Di |

    5. 10. 2005 19:55

    Hlavně když jste se odreagovala Vy, paní Terezo! Můj názor je ten, že žloutek v máslovém krému je zbytečný, na tom přece není nic špatného. Vždyť tenhle web je od toho, abychom si sdělili své zkušenosti. Kdo chce mít syrové vejce v krému, ať si ho tam dá. To je přece jen jeho věc! A o moji domácnost starost mít opravdu nemusíte!Jen nechápu, proč musí být někteří pisatelé tak agresívní.Jak neschválíte jejich názor, hned zaútočí a z jedné věty Vám vyčtou celý charakter. Už se mi to stalo poněkolikáté. Tak si toleranci opravdu nepředstavuji. Ale ono je jí v naší společnosti opravdu dost málo!

  • Anonym
    Anonym |

    5. 10. 2005 19:53

    Jano z V.M. z tepelně zpracovaných vajec by nemohl mít Váš syn salmonelozu, salmonely hynou sice už při 70 stupních, ale to bylo spíš ze špatného zpracování v cukrárně nebo z přídavku jiných surovin v cukrárně (špatně uskladněná šlehačka atd atd) či z těch syrových vajec a výrobce zatloukl, že je tam dal

  • Jana Hamalová
    Jana Hamalová |

    5. 10. 2005 18:50

    Milá Terezo,musím se tak trochu zastat Di. Vloni, když jsem napsala jak nakládáme zelí, že ho šlapu ve vaně, tak jste taky napsala, že "bych to nikdy takto nesnědla. Zastala se mě jedna paní, že se to dříve jinak nedělalo. Di napsala prostě jen svůj názor.V sobotu ho nakládáme opět a opět budu šlapat ve vaně. Jinak na nohy si dám ponožky a na ně ještě vždy dva pytlíky.Ne papírové.

  • Jana Hamalová
    Jana Hamalová |

    5. 10. 2005 16:31

    Já jsem dělávala krémy nastavované, protože nejsou tolik tučné. Do mléka se dá polohrubá mouka nebo hladká a do to jsem dávala žloutek. Uvařila se kaše a ta se nechala vychladnout a pak se zašlehávala do másla s cukrem. Nám ten krém více chutnal, než jen z másla.Těmi žloutky byl pěkně žlutý. Přesný poměr bych musela najít. Dcera taky chytla salmonelu někde z obložených chlebíčků. Když jsem ji viděla, jak trpí a ty problémy pro celou rodinu (výtěry), tak nikdy více.

  • Ťereza Jarčušková
    Ťereza Jarčušková |

    5. 10. 2005 15:42

    Milá Di, prepáčte mi ten sarkazmus, ale slová "líznu si a čekám" ma dobre pobavili. Tak bojíte sa tej salmonelózy alebo nie ? Mimochodom, vyvárate nôž a ostatné kuchynské pomôcky používané pri porcovaní kurčiat a sliepok ? Pretože na dokonalé zničenie salmonel potrebujete aspoň 15 min var. Obyčajné umývanie ani saponát ich nezničí. Aj v ostatných veciach tak bazírujete na hygienických predpisoch ? A nemusia mať členovia vašej domácnosti zdravotné preukazy ? Inak je veľmi zaujímavé sledovať, čo všetko spôsobí jeden recept. Veď vás predsa nikto nenúti to pečivo piecť. Alebo sa len potrebujete odreagovať ? Získala som pocit ( ospravedlňujem sa, ak to nie je pravda ), že žiť vo vašej blízkosti nie je med lízať. Trocha tolerancie a nadhľadu nezaškodí. A čo tak podpísať sa pod svoje názory a neschovávať sa za voľajaké značky ? Keď som dôsledná, tak vo všetkom.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    5. 10. 2005 14:17

    Ale to snad ne ? Z jednoho líznutí toho moc nepoznáte, ne ? Ale - jsou prostě recepty - kde to tak je a hotovo, nikdy jsem o tom nepřemýšlela až tak.Ještě jedno - můj syn před pár lety měl pořádnou salmonelu právě z tepelně zpracovaných vajec, alespoň nás o tom ujišťovali v té cukrárně, kde jsme zákusky jedli.... Takže, je to všechno indivuduální a nemá cenu se o to dále dohadovat, ne?!

  • Marta
    Marta |

    5. 10. 2005 13:57

    Taky dělám krém z pudinkem a nekazí se. A možná to není tak úplně ono, ale dělám krém, kdy se rozmíchají žloutky v mléce, přidá se pudinkový prášek, uvaříme kaše a po vychladnutí se zašlehá máslo.

  • Di
    Di |

    5. 10. 2005 13:33

    Tady nejde o to, zda je jídlo zdravé nebo nezdravé, například tučné, ale o salmonelu a s tou nebývá žádná legrace. Kromě toho majonéza a tatarka se dnes průmyslově vyrábějí z tepelně zpracovaných vajíček. Já to syrové vejce občas použiju také, ale než to, co jsem z něj udělala předložím ostatním, líznu si a čekám. Alespoň do druhého dne. Co se týče pudinku, ještě se mi nestalo, že by mi krém zkysl - ani ten zbylý uschovaný v lednici.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    5. 10. 2005 12:38

    Ďakujem všetkým, ktorí pečeniu rozumejú. Tá esíčková roláda ma zaujala, určite ju urobím. A Janka, máte pravdu, u nás doma je kvôli vylizovaniu mís skoro bitka. Zato manžel chytil salmonelózu v reštaurácii, kde je tých predpisov a zákazov hygienikov do bludu. Surové žĺtky do krémov sú v mnohých receptoch, ktoré sú uverejňované v časopisoch. Väčšinou mám české, tam je to drobné pečivo pestrejšie. U nás sa pečú skôr koláče a zákusky. Ale ja si na drobné pečivo potrpím, pod 10 druhov som ešte nikdy nešla. A hlavne mám rada tú vianočnú atmosféru už od začiatku decembra pri pečení.

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    5. 10. 2005 11:00

    Terezko, teda za tu pětku vám slibuju, že si je zařadím do oblíbených a o Vánocích udělám !Přísahám.! Kdo budete dělat esíčkovou roládu, tam se do krému také přidává a říkám, že tam prostě MUSÍ BÝT. Paní Jana má pravdu. Vzpomeňte si, kdo jste jako děti nevylizovali mísy od syrového těsta na moučníky?!

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    5. 10. 2005 10:49

    Volovina vynechávat žloutky v náplni. My jsme s maminkou dělaly roky - teď dělám i já - výborný krém, kde jsou také vejce našlehaná v páře a níkdy se nic nestalo. To by se musela dobrá polovina takovýchto receptů vyhodit . Lidi, neblbněte s přehnaným "zdavým jídlem"!! Všeho moc škodí a tyhle debaty o syrových vajíčkách jsou už trapné. Když je nechci používat, tak nebudu a druhým nebudu pořád dokazovat, jak je to nezdravé. Takovýho jídla "nezdravýho" je !! To bychom si už vůbec nepochutnali....

  • Radka K.
    Radka K. |

    5. 10. 2005 10:42

    Žloutek dodá krému jemnější chuť. Pudink bych nedávala, aby krém nezkysl. Cukroví vydrží déle. Paní Terezo, dortíčky peču každoročně, jsou vynikající. Do krému přidávám trochu rybízového džemu.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    5. 10. 2005 09:50

    Ďakujem za 5. Aj keď ja najprv niečo urobím, až potom hodnotím. Ale každý sme iný, však ?

  • Di
    Di |

    5. 10. 2005 06:48

    Vajíčko v máslové náplni je stejně zbytečné, ne? Proč ho prostě nevynechat nebo nenahadit trochou hustého pudinku?

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    5. 10. 2005 06:47

    Áno, viem. A vy napriek tomu, že to viete tiež ,majonézu a tatarku používate ?

  • Alina
    Alina |

    4. 10. 2005 18:24

    Terezo, žloutky do náplně bych podle Vašeho receptu určitč nedávala, víte něco o salmoneloze??