Medové dortíčky

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 3
doba přípravy: 30 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hladká mouka
    • 180
      g med tekutý
    • 100
      g cukr mletý
    • 40
      g máslo
    • 1
      ks vejce
    • 10
      g uhličitan amonný
    • 3
      lžíce mléko

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Amonium (cukrářské droždí) necháme vzejít v teplém mléce a přidáme k ostatním surovinám na vále a zpracujeme těsto. Těsto je krásně hladké a nelepí se. Těsto necháme 2 hodiny odpočinout v chladu. Pak rozválíme asi na 4 mm a vykrajujeme kolečka. Doporučuji péci na pečícím papíře, na plech se lepí. Při pečení uniká čpavek, ale po upečení cukroví krásně voní po medu. Plníme máslovým krémem, povrch ozdobíme čokoládovou polevou. Po naplnění krémem dortíčky cca za 3 dny změknou.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • lenka novotná
    lenka novotná |

    23. 4. 2012 19:20

    co je to Uhličitan amonný :-!

  • majka
    majka |

    15. 12. 2011 13:55

    Amonium v drogerii, ale těžko se shání, v Německu před vánoci skoro v každém obchodu s potravinami.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    29. 12. 2008 08:07

    Výborné cukroví.Plnila jsem karamelovým krémem.Akorát bych dodala, že kolečka se při pečení roztečou,takže je potřeba dávat je na plechu dál od sebe.Dávám 1.

  • Mila Veselá
    Mila Veselá |

    22. 11. 2006 10:52

    Plním vanilkovým krémem. Máslový krém nastavený vanilkovým pudingem. Ale poslední dobou si práci výrazně ulehčuji krémy Oetker.

  • Andra
    Andra |

    22. 11. 2006 10:40

    Prosím uviesť bližšie akým krémom plniť..

  • Mila Veselá
    Mila Veselá |

    22. 11. 2006 10:14

    Recept jsme vložila já a dělám to jenom s amoniem. Je to rodinný recept, ale jako mladá a začínající ( a chytrá jak rádio) kuchařka jsem to udělala bez (do jiného cukroví se taky přece nic nedává, že ?). No ale nebylo to dobré. V těstě je totiž málo tuku a naplnění krémem to moc nespravilo. Jednou jsem to taky zkusila s práškem do perníku, ale nebyly to ani dortíčky ani perník. S amoniem je po upečení cukroví jako piškotky. Sice okamžitě ztvrdnou, ale po naplnění je měkounké. Bez Dortíčků bych neměla Vánoce - je to vůně dětství.

  • Monika
    Monika |

    22. 11. 2006 08:01

    Takže - zkoušel toto někdo jinak než s amoniem? Celkem se mi ten recept líbí, ale potřebovala bych více vašich zkušeností.

  • Mila Veselá
    Mila Veselá |

    15. 11. 2006 12:23

    Nedoporučuji amonium něčím nahrazovat. S amoniem těsto krásně naskočí a nezůstane pachuť. Zkoušela jsem to s práškem, ale nebylo to ono. Amonium (neboli salajka, cukrářské droždí, uhličitan amonný) se běžně dostane v drogerii.

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    15. 11. 2006 10:34

    Tak to jsem ráda.Chci tyto dortíčky vyzkoušet,takže dám sodu přímo do těsta-žádné mléko..o)

  • ELA
    ELA |

    15. 11. 2006 09:58

    souhlasím s paní Hanou, soda to jistí! klidně bych si v tomto případě troufla použít i prášek do pečiva - lépe možná rovnou "do perníku", výsledek bude voňavější...

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    15. 11. 2006 09:54

    Moje zkušenost říká, že do těsta, kde je med si klidně troufnu dát jedlou sodu, nikdy jsem nepoužila amonium, doma ho nemám. Takže bych to klidně zkusila.

  • Anonym
    Anonym |

    15. 11. 2006 08:58

    Nedá se použít soda nebo kypřící prášek?

  • Mila Veselá
    Mila Veselá |

    20. 9. 2005 17:02

    Amonium=cukrářské droždí=salajka (starší název)se sežene v drogerii.

  • Eva
    Eva |

    20. 9. 2005 15:12

    Kde seženu amonium?