Tatínkovy trepanky

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: J.Tereza

Suroviny

Vložit do nákupu
    • strapačky zbylé uvaření - připravené jako bryndzové halušky
    • sádlo
    • sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Strapačky, které zbyly, opékáme na rozpuštěném sádle za stálého míchání, dokud se dobře neprohřejí. Halušky chytnou o dno hrnce, ale právě to je potřeba. Osolíme trochu víc než běžně a horké jíme s okurkem nebo salátem.
2
Nejlepší je placka, která se vytvořila na dně, oškrabujeme ji a nikomu nedáme :-) Dá se použít i olej, ale nejlepší jsou se sádlem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    13. 11. 2006 07:02

    Jarmilka, tak tento názov som ešte nepočula. Zase som o niečo múdrejšia :)))

  • Jarmila Vaľová
    Jarmila Vaľová |

    12. 11. 2006 00:13

    Terezka a u nás sa tomu zasa hovorí ,hičkoše,

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    9. 11. 2006 11:33

    Jitka, u nás sú to halušky, ale len zo surových zemiakov.Ako keď robíte bryndzové halušky. U nás sa potom robia aj s hlávkovou, aj kyslou kapustou, s tvarohom, syrom a pod. Tieto Tatínkove trepanky si robil môj otec zo zvyšku halušiek, ktoré sa nespotrebovali pri ostatných haluškách. A u nás na východe sa haluškám hovorí trepanky. Preto ten názov :)))

  • Jitka Koukalová
    Jitka Koukalová |

    9. 11. 2006 08:56

    Při hledání receptu na Řepánky mi vylezly Třepánky. Jsou to normální "chlupaté knedlíky" našich prababiček. Já je dělám ze syrových brambor a půl vařených (zbylých), nastrouhám na jemno, přidám vejce a mouku, sůl. Lžící vykrajuji kousky - noky a házím do vroucí vody. Po uvaření vkládám do kysaného zelí a sypu smaženou cibulkou, někdy slaninou, párkem a podávám jako přílohu k uzenému či pečenému vepřovému. Lze i jako samostatný pokrm. Chutná všem, zdědila jsem po babičce a vařím to již přes 25 let!

  • Maruš
    Maruš |

    5. 8. 2006 20:36

    Taky mi zbylo trošku halušek,tak jsem na vyškvařenou slaninku dala nakrájenou klobásu,osmahla,přidala cibuli,halušky a vše trochu opekla,Nakonec vmíchala 4 vajíčka,sůl,pepř a sytá večeře byla na světě.

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    10. 2. 2006 06:56

    Áno, strapačky sú zo strúhaných surových zemiakov, múky, soli a vody, ale knedlíky to nie sú. Sú to malé noky, ktoré sa do vody zavárajú buď nožom z doštičky alebo cez strúhadlo s väčšími otvorami. Pozrite recept na bryndzové halušky. Haluška = strapačka = trepanka - všade sa to inak volá.

  • Marie Horáková
    Marie Horáková |

    9. 2. 2006 19:56

    Strapačky jsou chlupaté knedlíky.

  • Ivu
    Ivu |

    9. 2. 2006 19:06

    Pro mě jsou střapačky knedlíky ze syrových nastrouhaných brambor a mouky, vařené ve vodě.

  • Jarmila Butulová
    Jarmila Butulová |

    9. 2. 2006 16:53

    Bohužel nevim, co jsou to strapačky. Může mi to někdo vysvětlit?

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    8. 2. 2006 14:03

    Já jsem nedávno zbyteček strapaček objevila na dně mrazáku a vyhodila...No, tak snad příště:-))

  • Pavlína Svitáková
    Pavlína Svitáková |

    8. 2. 2006 13:45

    Ano,to miluju.Říkám tomu opečánky.A jsou jen moje !! :-))