• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Polévka rybí - štědrovečerní
    Napište svůj komentář k receptu

    Polévka rybí - štědrovečerní

    autor: Jana z Vysočiny
    0.0
    moje hodnoceni
    5.0
    hodnotilo: 7
    doba přípravy: 30 minut
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Polévka rybí - štědrovečerní
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    4 porce
      • 2
        hrst kořenová zelenina petržel, mrkev, celer
      • sůl
      • ryba vnitřnosti a hlava (nejraději mlíčí nebo podle obliby jikry)
      • hladká mouka
      • pažitka
      • muškátový květ
      • rohlík
      • 50
        g máslo + na opečení pečiva

    Postup přípravy receptu

    1
    Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky (používám mraženou - směs určenou pod svíčkovou) a osmažíme na másle. Přisypeme hladkou mouku a umícháme světlou jíšku. Rozředíme studenou vodou a přidáme nakrájené mlíčí nebo jikry a vnitřnosti, osolíme a vaříme.
    2
    Poté si připravíme hlavu zbavenou hořkých částí a v osolené vodě vaříme doměkka (je to za chvilku). Tu potom přecedíme (aby se nám do vývaru nedostaly malé kosti), případně z ní obereme maso do zeleninového vývaru a horkým vývarem zalijeme vařenou zeleninovou jíšku. Nakonec přidáme nakrájenou pažitku a dochutíme muškátovým květem.
    3
    Polévka se celkem vaří asi 20 minut a dává se na toto množství 1,5 litru vody. Těsně před podáváním usmažíme na másle kostičky rohlíků a nasypeme každému do talíře.
    4
    Recept je dost starý, z kuchařky poválečné a žádné Vánoce si bez ní nedovedeme představit.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Štědrovečerní rybí polévka

    Štědrovečerní rybí polévka

    Štědračka z Valašska - štědrovečerní polévka

    Štědračka z Valašska - štědrovečerní…

    Rybí polévka

    Rybí polévka

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Jiřina
      Jiřina | 22. 12. 2015 16:40

      Ano to je rybí polévka jak má být. Vařím ji už 60 let a maminka ji vařila stejně. Recept je jednoduchý ale výborný. Mušátový květ a petrželka rybí polévce sluší. Nemá to chybu . Dobrou chuť a krásné Vánoce všem. <3

    • jnovakova | 24. 10. 2015 14:05

      polévka byla výborná

    • týna chriss
      týna chriss | 20. 12. 2014 01:22

      žábry nejsou jedlé,fungují jako filtr a jsou plné nečistot z vody

    • týna chriss
      týna chriss | 20. 12. 2014 01:17

      žábry fungují jako síto či filtr ,zachytí se v nich i různé nečistoty z vody a absolutně nejsou jedlé--- :-$

    • týna chriss
      týna chriss | 20. 12. 2014 01:17

      žábry fungují jako síto či filtr ,zachytí se v nich i různé nečistoty z vody a absolutně nejsou jedlé--- :-$

    • týna chriss
      týna chriss | 20. 12. 2014 01:17

      žábry fungují jako síto či filtr ,zachytí se v nich i různé nečistoty z vody a absolutně nejsou jedlé--- :-$

    • matesh
      matesh | 24. 12. 2013 12:34

      Polévka výborná, ještě jsem ji dochutil citronem a trochou rozmarýnu namísto mušk. očíšku, který jsem bihužel nenašel, a stejně je supr! A dá se i chilli paprička :-)

    • Miloš
      Miloš | 24. 12. 2012 16:42

      Ano, oči se odstraňují, ale proč ty žábry?

    • tatiti | 23. 11. 2010 21:31

      Výborná,moc chutnala, jinou už vařit nebudu, dávám za jedna.

    • Ivánek Bimbo
      Ivánek Bimbo | 4. 11. 2006 10:44

      Co najdříve do vývaru přídejter ozmačkaný tav.sýr maratonec i 2-3 podle množství a chuti,můžou zůstat menší nerozvařené kousky vůbec to nevadí,naopak.Lze použít i do jiných polévek /kuřecí/.

    • Airan Novakova
      Airan Novakova | 7. 12. 2005 13:33

      Pani Ticha, moc rada vas tu opet vidim, honem vytaste z rukavu nejakou dalsi vanocni dobrutku:-))

    • Simča Sládková
      Simča Sládková | 7. 12. 2005 01:50

      Paní Tichá, asi máte tento recept z podobného zdroje, z jakého já, ale ke mně se dostal přes mou babičku. Ta měla ještě jedno vylepšení: nejprve udělala vývar z hovězích kostí (1,5 kg), přecedila a teprve do tohoto vývaru dávala vařit ty hlavy. Mimochodem my odstraňujeme jen skřele (žábry), s očima se nedloubema a polévka od nich nezhořkne. Dobrou chuť a šťastné a pohodové svátky....

    • Jana Tichá
      Jana Tichá | 6. 12. 2005 19:16

      Z hlavy se odstraňují žábry a také oči. Jako začátečnici bych vám doporučovala nechat si kapra zabít, vykuchat a naporcovat přímo v rybárně, jestli máte tu možnost. Já sama jsem tohle nikdy nedělala a asi bych na to ani nenašla odvahu. :-)

    • Daniela M.
      Daniela M. | 5. 12. 2005 12:46

      tuhle polévku bych chtěla také zkusit ,ale nevim co to jsou hořké části :-) sem začátečnice a tyhle vánoce budu dělat poprvé všechno sama tak bych potřebovala trošku poradit

    • Oldřiška Marvanová
      Oldřiška Marvanová | 30. 11. 2005 09:24

      recept na takto vařenou štědrovečerní polévku mám už od babičky a neumíme si bez ní Vánoce předstevit . Je výborná.

    • Jana Han
      Jana Han | 18. 9. 2005 20:25

      Syrove mlici nebo jikry jsem nikdy nemrazila, ale s hotovou, tedy uvarenou polevkou mam jen dobre zkusenosti. Byla vyborna i v cervenci.

    • Jana Tichá
      Jana Tichá | 18. 9. 2005 18:52

      Zajímalo by mě, jakou máte zkušenost s mraženým mlíčím a jikrami? Já bohužel jen tu nejhorší. Dnes jsem tuto polévku uvařila a šla okamžitě zvířectvu. Už jednou jsem použila zmražené rybí vnitřnosti a pokaždé to pak chutnalo jak umělá hmota.Proto bych chtěla připomenout - tuto polévku dělejte VŽDY jen z čerstvého kapra!

    • Marcela Vrabcová
      Marcela Vrabcová | 16. 9. 2005 10:13

      Kucharku od Milose Stepnicky mam jak rybi, tak i velkou ceskou. Je fakt, ze je to idealni cteni nejen pro zacatecniky, protoze se v dozvite, proc se nektere veci delaji tak jak se delaji a proste je to i takove pekne povidani o vareni. Schvalne jsem si tam ted tu rybi polevku nasla a musim rict, ze i pan Stepnicka se drzi zasady ze zelenina na masle je to, co v dobre polevce byt musi. Recept se v zasade od tohoto nelisi, jen navic vysvetluje, co jsou horke casti, jak odebirat tuk a dalsi veci, ktere ale urcite oceni kazdy, kdo nema s varenim velke zkusenosti. Takze muzeme byt radi, ze i tak znamy rybar a majitel rybarny ve Vodnanech vari rybi polevku jako my. A pokud se chce nekdo priprave a uprave ryb dozvedet vic, tak ta kucharka stoji za koupeni.

    • Kamil Krybus
      Kamil Krybus | 15. 9. 2005 21:56

      Děvčata, doporučuji Vám pročíst si knížku Rybí receptář od Miloše Štěpničky, zejména část o rybích polévkách. Je to třístránkové povídání, ale bude-li se držet jeho rad, bude výsledek fascinující. A pak teprve můžete říkat, jak by měla chutnat štědrovečerní rybí polévka.

    • Jana Tichá
      Jana Tichá | 15. 9. 2005 14:27

      Airan, určitě můžete. Já jsem sice od dětství zvyklá na máslovou chuť, takže bych už ze zásady neměnila, ale tak moc to polévku určitě nezmění :-))))

    • Radka K.
      Radka K. | 15. 9. 2005 14:02

      Polévku taky děláme. Je moc výborná. Jen s malou změnou: mlíčí a jikry podusím na másle a pak přidám do polévky, a místo pažitky přidávám petrželku.

    • Airan Novakova
      Airan Novakova | 15. 9. 2005 13:19

      Pani Jano, da se pouzit v te polivce rostlinne maslo? My totiz na Stedry vecer mame tradicne do pulnoci pravoslavni pust ale rybu muzeme:-)) Rada bych ji zkusila , stejne tam musim mit tech 7 chodu:-))

    • Jana Han
      Jana Han | 15. 9. 2005 10:44

      Polevka je vyborna, u nas tradicne uz po generace. Uz se na ni opet tesime.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Polévky
    Polévky Prosinec Večeře Smažení Vaření Vánoce Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Kořenová zelenina Máslo Muškátový květ Pažitka Rohlík Ryba Sůl
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Rychlý ovocný koláč

    Rychlý ovocný koláč

    Šafránová omáčka

    Šafránová omáčka

    Bramborová pomazánka

    Bramborová pomazánka

    Úžasná vajíčková pomazánka

    Úžasná vajíčková pomazánka

    Vepřové koleno na černém pivě

    Vepřové koleno na černém pivě

    Jablečná roláda s tvarohem

    Jablečná roláda s tvarohem

    Pohankové zeleninové placky

    Pohankové zeleninové placky

    Bramborové drbáky

    Bramborové drbáky

    Sádlová pomazánka

    Sádlová pomazánka

    Doporučujeme

    20 minut
    Špagety s pestem ze sušených rajčat

    Špagety s pestem ze sušených rajčat

    20 minut
    Rajčatová polévka s petrželovým pestem

    Rajčatová polévka s petrželovým pestem

    30 minut
    Grilovaný Rump steak

    Grilovaný Rump steak

    20 minut
    Pečená mrkev s mrkvovým pestem

    Pečená mrkev s mrkvovým pestem

    85 minut
    Gratinované brambory a batáty

    Gratinované brambory a batáty

    100 minut
    Kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou

    Kefírový koláč s jablky a čokoládovou…

    45 minut
    Ořechové řezy

    Ořechové řezy

    90 minut
    Croissanty: recept na francouzskou klasiku

    Croissanty: recept na francouzskou…

    40 minut
    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Poslední sledované recepty

    34
    Pečené brambory s cibulí
    Pečené brambory s cibulí
    27
    Rychlé punčové řezy
    Rychlé punčové řezy
    27
    Ovocný salát s jogurtem
    Ovocný salát s jogurtem
    26
    Polévka z červené čočky
    Polévka z červené čočky
    25
    Pečený tuňák s chřestem a holandskou omáčkou
    Pečený tuňák s chřestem…

    Zajímavé články

    Pizza calzone, květáková i boloňská: Nejlepší recepty na pizzu 5x jinak
    Pizza calzone, květáková i boloňská: Nejlepší…
    Sladké pečivo našeho dětství: Upečte si domácí loupáky, koblihy a koláčky
    Sladké pečivo našeho dětství: Upečte si domácí…
    Šmorn neboli „slepičí žrádlo“: Pod hanlivým názvem se skrývá výborná staročeská specialita!
    Šmorn neboli „slepičí žrádlo“: Pod hanlivým…
    Kuřecí Ondráš à la stripsy: Připravte si hříšně dobré kuře v těstíčku!
    Kuřecí Ondráš à la stripsy: Připravte si hříšně…
    Zelný salát Coleslaw: Vitaminová bomba a skvělá příloha v jednom!
    Zelný salát Coleslaw: Vitaminová bomba a skvělá…

    Sledujte nás

    AHA.cz Janda po infarktu: Nečekaně děsivý následek z narkózy?

    Janda po infarktu: Nečekaně děsivý následek z narkózy?

    AHA.cz Ladislav Štaidl (75) - Třetí týden ve vážném stavu: PRVNÍ SLOVA RODINY!

    Ladislav Štaidl (75) - Třetí týden ve vážném stavu: PRVNÍ SLOVA RODINY!

    AHA.cz Deník Aha! 27.1.2021

    Deník Aha! 27.1.2021

    Dáma.cz Horoskop na tento týden: Kdo by si měl užívat života?

    Horoskop na tento týden: Kdo by si měl užívat života?

    Dáma.cz Barva očí prozradí váš charakter. Co říká o vás?

    Barva očí prozradí váš charakter. Co říká o vás?

    Ženy.cz Sociální síť Clubhouse: O co jde a proč se o ní teď všude mluví?

    Sociální síť Clubhouse: O co jde a proč se o ní teď všude mluví?

    Maminka.cz Co všechno musí zvládnout lékařka v porodnici za jedinou směnu? Podívejte se!

    Co všechno musí zvládnout lékařka v porodnici za jedinou směnu? Podívejte se!

    Reflex.cz Vladimír Mertlík: Pražský hrad jako eldéenka

    Vladimír Mertlík: Pražský hrad jako eldéenka

    E15.cz OBRAZEM: Stromy či sauna. Co nabízejí nejzajímavější české kanceláře

    OBRAZEM: Stromy či sauna. Co nabízejí nejzajímavější české kanceláře

    Abecedazahrady Chlebovník neboli jackfruit: Jak si pochutnat na největším ovoci světa

    Chlebovník neboli jackfruit: Jak si pochutnat na největším ovoci světa

    • Recepty.cz
    • Polévka rybí - štědrovečerní
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí