Podblanický králík

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 8
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do pekáče rozložíme králíka, osolíme a posypeme směsí cibule a mrkve, pokmínujeme a poklademe plátky másla.
2
V rozehřáté troubě necháme zapéct a podlejeme vodou tak, aby byla směs téměř potopena. Zprvu dusíme přikryté a obracíme, pak odkryté dopečeme tak, aby se voda odpařila a zůstala vypečená směs.
3
Podáváme s bramborovým knedlíkem a kyselým zelím. A nebo vyjmeme maso a zeleninovou směs trochu moukou zaprášíme a povaříme, pak podáváme s vařeným bramborem.
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Dochucovací směs Králík Máslo Mrkev Sůl Vepřová plec

Komentáře k receptu

  • Josef Hůla
    Josef Hůla |

    11. 1. 2015 11:06

    A nechala jste před tím cca hodinu římský hrnec namočený ve vodě? Bez toho nefunguje jak má.

  • Zdenka Korábová
    Zdenka Korábová |

    17. 8. 2007 22:03

    No nevím, s kuřetem mně to nenapadao, to spíš s vepřovým- kuře by asi bylo chuti mdlé - ale pokus je pokus a pokud to zkusíte, dejte vědět

  • Jana Cz.
    Jana Cz. |

    11. 7. 2007 14:37

    Beba, nezkoušela jsem to, ale vůbec bych se toho nebála. Kuřetem v tomto receptu určitě nic nezkazíte.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    11. 7. 2007 13:55

    Beba, tak to s tím kuřetem vyzkoušejte. Určitě to bude taky dobrý, ikdyž možná trochu jiná chuť, ale dobrý, nebojte se !!

  • beba
    beba |

    11. 7. 2007 12:03

    Naozaj to nikto neskúšal s kuraťom miesto králika?

  • beba
    beba |

    9. 7. 2007 23:27

    Dalo by sa to urobiť aj s kuraťom. Rada by som to vyskúšala, dostaneme návštevu a oni králika nejedia.Poraďte mi, ak ste to niektorá kucharinka robila.

  • Zdenka Korábová
    Zdenka Korábová |

    25. 5. 2007 14:19

    jé, Blanko, nejsem žádná netýkavka. Ráda vařím, zkouším nabídnuté recepty, doplňuji je a samozřejmě o nich píšu i já svoje poznatky autorkám. Tak vás srdečně zdravím.

  • Blanka V.
    Blanka V. |

    25. 5. 2007 11:56

    Zdenko, určitě bych vám nechtěla zkazit náladu. Prostě nám to fakt "nejelo". Nicméně tolika lidem to chutnalo a psali nadšené komentáře, takže jste svým receptem potěšila spoustu lidiček.

  • Zdenka Korábová
    Zdenka Korábová |

    25. 5. 2007 10:46

    Blanko, nic proto chuti vaší rodiny, ta moje zase nepozře čínskou kuchyni a sojovou omáčku jakékoli formě. Jen připomínka - řekla bych, že svoje moha udělat ta VYKOŠTNÁ stehna, při pečení je dost důležitá i kost, šťávička je vždy lepší. A ještě k tolik diskutovanému máslu - jistě, každé jídlo si upraví rodiny podle zvykostí a potřeb. U nás se vaří takto ,řekla bych po dvěstoletí a díky za všechny připomínky

  • Blanka V.
    Blanka V. |

    15. 5. 2007 13:58

    Tak jsem se nechala nalákat na výborné komentáře a v sobotu jsem uvařila. Dokonce jsem použila vykostěná stehna a vůbec! nám nechutnalo. Striktně jsem se držela receptu, ale nasládlá chuť celkem dost velkého množství mrkve a cibule nám vůbec nechutnala. Takže u nás příště raději pěkně tradičně na zelenince-na divoko.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    4. 5. 2007 06:54

    Tento vynikající králík byl u nás opět k obědu, dělala jsem ze dvou králíků a dala celé máslo. Vůbec to nebylo mastné, protože té zeleniny bylo dost a dost a právě to máslo tomu dá tu vynikající chuť. Tentokrát opět s houskovým knedlíkem a byla to paráda ! Tak ráda bych znovu dala jedničku :o)

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    3. 5. 2007 11:58

    Ten anonym jsem byla já.Omlouvám se.

  • Šárka Tkáčová
    Šárka Tkáčová |

    3. 5. 2007 11:43

    Anonyme,moje řeč.Na jedné straně zdravý králík vychovaný na domácím seně,na druhé straně kostka másla.Nejsem žádný puritán,ale cholesterol počítám poslední dobou dost.Manžel má pořád trochu zvýšený.Ale ten tam mají všichni v manželově rodě,tak se mi moc nedaří to sklepat.

  • Anonym
    Anonym |

    3. 5. 2007 11:28

    Jestli Vám s tím máslem mohu poradit já,tak bohatě stačí 5 dkg másla.Myslíím si,že kdybych dala cca 20 dkg,tak že by to bylo až příliš mastné.A proč tak dietní a zdravé maso jako je králík utápět v tuku.A vůbec se nemusíte bát,že by se Vám to připeklo. Zelenina i maso pustí spoustu šťávy.

  • stana karásková
    stana karásková |

    2. 4. 2007 09:31

    Zkusila jsem a bylo to vynikající.Jedli to i ti,kteří nevezmou do úst nic co jenom prošlo kolem zeleniny.Prostě fantazie

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    19. 3. 2007 07:28

    V sobotu jsem opět uvařila tento vynikající recept na králíčka. Dělávám jej s vařenými bramborami, ale když udělám více té výborné omáčky - nakonec to pošťouchám - máme k tomu knedlíky a je to taky výborný. Ještě mně zbylo trochu do práce na oběd, už se těším....

  • Jana Nesvadbová
    Jana Nesvadbová |

    25. 1. 2007 12:35

    Dávám 1 a zkusila jsem se zelím a chutnalo moc

  • Ivana
    Ivana |

    17. 1. 2007 12:20

    Luxusní!!!!!!!!!

  • Zdeňka
    Zdeňka |

    16. 1. 2007 12:22

    Já jsem dala asi 3/4 z celého másla 250 g.

  • beba
    beba |

    15. 1. 2007 22:10

    To maslo sa myslí celé, 250g alebo 125g?

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    15. 1. 2007 08:00

    Opět jeden vynikající recept na králíka.Bez zelí jen s rozdušenou zeleninovou směsí a bramborovým knedlíkem,druhý den s rýží.Obojí velmi jedlé.Dávám 1.

  • Zdeňka
    Zdeňka |

    5. 1. 2007 14:35

    Dnes vyzkoušeno a úspěch byl veliký ,bez zelí jenom s bramborovými noky a tou vynikající zeleninovou směsí.Manžel moc chválil,dávám za 1*.

  • Blažena Halušková
    Blažena Halušková |

    5. 1. 2007 02:19

    Tak římský hrnec vřele nedoporučuji. Začala jsem péci v něm, NEDALA tam tolik vody a jakpak jsem to fofrem přendavala do normálního pekáče! Ale jinak dobré. Udělala jsem k tomu oblíbené knedle v hrnku, ale myslím, že brambory jsou vhodnější.

  • Jarda Vít
    Jarda Vít |

    31. 12. 2006 19:02

    Milé dámy, právě jsme dojedli silvestrovskou večeři a můžu říct, že lepšího králika jsem nejedl! Nejdřív jsem se zhrozil tolik vody, kterou jsem do pekáče nalil, ale ve finále byl výpek to nejlepší!!Skoro nestačil:-)!!Dík za tip!!

  • Blažena Halušková
    Blažena Halušková |

    27. 12. 2006 11:16

    A nezkoušela jste to některá v římském hrnci? To by to velké množství vody odpadlo, ne? Díky za odpověď

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    19. 12. 2006 07:05

    Iveto, mrkev jsme nakrájela na kostky. ona se nerozpadla, zůstala vcelku. Cibuli jsem nakrájela hodně nahrubo, ta se rozpadla a je v tom vynikající! Úplně polykám sliny, když si vzpomenu na tu dobrotu! Máslo jsem dala celé. Včera padl za oběť další králík, tak už se těším.....

  • Iveta Bílková
    Iveta Bílková |

    18. 12. 2006 18:27

    ta mrkev má být nahrubo nakrájená nebo nastrouhaná nahrubo na struhadle? Děkuji

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    18. 12. 2006 14:31

    VYNIKAJÍCÍ !!!!!!!!!!! To množství mrkve s cibulí a máslem, lehce zadělané kapkou mouky, k tomu brambory (v sobotu) a knedlík dnes - to je prostě balada !! Výborné, jeden z nejlepších receptů z králíka, zapsal se písmem nesmazatelným ! A dnes byl ještě lepší !! Jenom příště nebudu dávat tolik vody, je to zbytečné, museli jsme čekat až se trochu vypeče. Vůně nádherná, pochoutka veliká !! Taky dávám mrkev na králíka, ale tolik a s cibulí, to jsem dělaal poprvé, ale určitě ne naposledy. S houskovým knedlíkem to bylo ještě lepší než s bramborama. Myslím, že to zelí je naprosto zbytečné, protože té mrkve s cibulí je tolik, že nahradí zelí úplně !!! Díky za vynikající pochoutku !!

  • Miroslava Severová
    Miroslava Severová |

    15. 12. 2006 14:18

    Když peču králíka, tak skoro vždycky dávám cibuli, mrkev a někdy nakrájím i pár stroužků česneku. Akorát toho másla dávám méně, ta¨k se příště polepším, nevěděla jsem že je to "Podblanický králík", my jsme z Hradce Králové.

  • Zdenka Korábová
    Zdenka Korábová |

    12. 12. 2006 13:28

    Díky paní Martino, recept se opravdu velmi starý, vařila ho už moje prababička pod Blaníkem a přes několik pokolení ho už vaří dcera a snachy, chutná i vnučkám a to po Ještědem. A ještě k tomu máslu, babička dávala domácí a to vyškvařené a to teprve byla bašta.Zdravím

  • Martina Hühneová
    Martina Hühneová |

    10. 12. 2006 21:26

    Dovětek: máslem jsem nešetřila a vyplatilo se!

  • Martina Hühneová
    Martina Hühneová |

    10. 12. 2006 21:24

    Moc nám chutnalo. Králík zase jinak a velmi chutně. dávám 1 a díky

  • Zdenka Korábová
    Zdenka Korábová |

    9. 12. 2006 15:45

    Másla se dá samozřejmě ubrat, ale při cca 8-10 porcích masa- podle velikosti králíka a my máme macky, společně s 100gramy zeleniny na osobu je cca 20 gramů přiměřené, aby byla zeleninová směs chutná.káličí maso je samo o sobě suché. Knedlík ,, zelí je už bez tubu a v případě brambor taktéž. Ale musím přiznat, že máslem nešetřím, bývá to u nás nedělní oběd. A jak se vyjádřil můj syn Pavel K. tak chutná Zdravím

  • Di
    Di |

    8. 12. 2006 06:41

    Nevypadá to špatně, ale proč takovéobrovské množství másla?

  • Pavel K Nova Ruda
    Pavel K Nova Ruda |

    7. 12. 2006 19:53

    Mě teda moc chutná, je to nejčastější úprava králíka, kterou jsem jedl...

  • Pavla
    Pavla |

    4. 12. 2006 11:02

    taky milujem králičí maso, jako obměnu cibulky a mrkve, což je určitě velmi dobré a co nejdříve vyzkouším, zkuste dát pórek nakrájený na půlkolečka a povařenou pokrájenou brokolici, sice už to nebude podblanický králík, ale chuť je také vynikající

  • englicka marketa
    englicka marketa |

    4. 12. 2006 10:26

    mňam,mňam

Abecední seznam: