Pivní závin

moje hodnocení:

4,4

hodnotilo: 16
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Vlastina

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 300
      g hladká mouka
    • 15
      lžíce pivo
    • 250
      g ztužený tuk
  • Náplň
    • jablka
    • cukr
    • skořice
    • ořechy
    • strouhanka
    • máslo

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Tuk nastrouháme spojíme s ostatními přísadami v těsto. Vyválíme, pokapeme rozehřátým máslem, posypeme strouhankou, poklademe nakrájenými jablky, posypeme cukrem, skořicí a podle chuti sekanými ořechy. Stočíme do závinu, povrch potřeme rozehřátým máslem a upečeme. Před pečením můžeme posypat krystalovým cukrem. Pečeme v hodně horké troubě. Z uvedené dávky jsou 2 menší záviny.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • hanaha
    hanaha |

    4. 11. 2011 17:16

    Mám sice už dost let, ale teprve nedávno jsem začala péci. Pivní štrůdl se mi povedl a moc nám chutnal. Děkuji

  • ILONNAA
    ILONNAA |

    20. 9. 2011 14:08

    je vinikajici delam ho uz dlouho

  • Zdena Praksinová
    Zdena Praksinová |

    10. 1. 2008 13:55

    Výborný! Nesrovnatelně lepší jak z lístového těsta.Dělala jsem jak radila pí.Oumarová.

  • Vepřeková
    Vepřeková |

    9. 1. 2007 21:40

    Na 30 dkg mouky a na celý tuk přidávám asi 1/2 hrnku mouky a dělá se mi to dobře

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    9. 1. 2007 20:32

    Já dělám pivní závin přesně jako autorka, tento recept kdysi v Receptáři prezentoval Jan Rosák. Podle jeho rady také přiklopím hroudu těsta nahřátým kastrůlkem a za půl hodiny, než si připravím jablka, můžu vyvalovat. Je to rychlé a dobře se s těstem pracuje:-))

  • Di
    Di |

    9. 1. 2007 19:26

    Já dávám na 500 g mouky, 1/4 l piva a jeden tuk. Tuk strouhám hodně chladný, aby se nepatlal. Suroviny promíchám šlehacími metlami ručního šlehače, aby se spojilo, pak na vále těsto trochu prohnětu, rozválím a složím jako listové. Dám do lednice a ještě několikrát (alespoň 1-2 x) rozválím.Závin dělám nejdříve druhý den - s těstem se pracuje naprosto skvěle - vyválí se z něj tenounká placka. V lednici vydrží i déle, klidně 5 dní. Lze ho dát také do mrazáku.

  • Lubor Hájek
    Lubor Hájek |

    9. 1. 2007 19:11

    Na 30 dkg mouky dávám jen půlku tuku tj. 12,5 dkg, takhle je to moc patlavé

  • Jana
    Jana |

    28. 7. 2006 19:05

    Pro Sabrinu-jestli ještě po roce nakoukne-mám rovnovážné těsto na závin.Dává se 1 kostka/tj.250g/tvarohu,250g hladké mouky,250g tuku.Já dávám Heru,s máslem mi to přijde moc tučné.Smíchat,udělat těsto,já krájím změklý tuk nožem na kousky.Těsto se dá použít i na šátečky.

  • silvie karešová
    silvie karešová |

    25. 3. 2006 19:41

    Tento recept je dobrý i pro slanou variantu - těsto tence vyválet, potřít kečupem, poklást salámem, sýrem - vším dle chuti, ale v tenké vrstvě, aby se dalo těsto několikrát zavinout. Zkoušela jsem dát do těsta poloviční množství tuku, ale těsto bylo napovrchu tvrdavé.

  • Jitka Malinová
    Jitka Malinová |

    15. 3. 2006 10:30

    Pro Olču - a zkoušela jste někdy dát sádlo ? Je to taky dobré.

  • olča
    olča |

    15. 3. 2006 10:17

    Pekla jsem už několikrát, včera jsem dostala na něho opět chuť, ale neměla jsem OMEGU. Tak jsem dala 250 g Hery, 500 g hl.mouky a 1/8 l sv.piva a špetku soli (rada paní Míši z 30.11.04)a byl výborný-takový jemnější. Od teď budu dělat tuto variantu s Herou.

  • Naďa
    Naďa |

    6. 8. 2005 11:18

    Vynecháním cukru v náplni lze použít i pro DIABETIKY !!! Podobné těsto dělám již spoustu let, nejen na štrůdl, i na pizzu.Složení: 1/4 kg mouky hladké, 1/8 kg tuku (Hera apod.), 1/8 l piva světlého, špetka soli.Tuk do mouky rozsekat nadrobno (nemám ráda zamaštěné struhadlo), pivem rychle zadělat, žádné dlouhé vypracování těsta, aby tuk moc nezvláčněl. Těsto nechat chvíli odležet, pak vyválet, složit jako listové těsto, rozválet a naplnit: strouhanka,jablka,skořice,rozinky,sekané ořechy,do středu vyrovnat řadu višní nebo švestek (i jiné ovoce),zabalit, na plechu potřít vajíčkem a dát péct do dobře vyhřáté trouby. Muž má rád "prdelky", tak dělám 4 malé šištičky jen na šířku plechu. Pizza: těsto rozprostřít do koláčové formy, náplň podle chuti.

  • Abies Alba
    Abies Alba |

    22. 4. 2005 09:00

    Pro Sabrinu: je tu recept na Františky, je to kynuté těsto a není tam vejce. Zkouším, dám vědět, jak chutnalo.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    13. 4. 2005 13:50

    Člověka móóc potěší, když někoho jiného potěší ...Hlavně, aby to vyšlo a všechno vyzkoušené chutnalo !! Nashle:)))))))))))))

  • Sabrina
    Sabrina |

    13. 4. 2005 12:45

    Jani - diky moc za recept. Az budu mit cas tak ho hned vyzkousim. A neni tam cukr :-)) ja totiz nesladim. Vase recepty znam a uz jsem podle nich varila a pekla. Jsou super.Ivana a Nada - taky dekuji. uz jsem na to koulkla a taky vyzkousime. zni to moc dobre. az vyzkousim napisi jak to dopadlo a chutnalo. jeste jednou diky. Jste fajn. pa Sabrina

  • Naďa
    Naďa |

    13. 4. 2005 11:55

    PRO SABRINU: dala jsem do receptů Kefírové řezy a kefírovou buchtu.Obojí je bez vajec,zkuste,je vazká a chutná.

  • Ivana
    Ivana |

    13. 4. 2005 11:24

    Též pro paní Sabrinu: "Kefírová buchta III" je taky bez vajec a naprosto dokolanalá. Z poloviční dávky peču bábovku nebo srnčí hřbet, místo kokosu přidávám drcené ořechy a kandované ovoce.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    13. 4. 2005 10:07

    Sabrino, zapátrám i ve svýcdh receptech, zda nemám nějakou bábovku bez vajec, ale asi těžko. Sama žádnou takovou neznám. Mám však jeden recept na móc dobré rohlíčky - plní se tůznou náplní a jsou ještě lepší, když se uleží: 40 dkg hladké mouky, špetku soli, 1 hera (máslo, resp. jiný tuk) a 1 tekutá šlehačka - večer těsto zpracuju, zabalím do alobalu, dám do chladna a druhý den po kouskách vyvaluju natenko, opravdu tenko, podle talíře vykrojím kolo, rozdělim na 8 dílků, na kraj dílku dám náplň, stočím rohlíček (okraje dovnitř), dám na vymazaný plech, potřu máslem a upeču. Zkuste je taky někdy:))

  • Sabrina
    Sabrina |

    13. 4. 2005 08:13

    Aleno, jo o Vajahitu uz jsem slysela ale problem je v tom ze ja bydlim v Nemecku a tady ho ani neznaji. Zatim jsem tady zadny vyrobek, ktery by vejce nahrazoval neobjevila. Presto dekuji. pa Sabrina

  • Mila Veselá
    Mila Veselá |

    12. 4. 2005 18:50

    Pro Sabrinu. Vajahit -náhrada vajec. Vajahit je k sehnání v každém supermarketu, nejenom ve zdravé výřivě. Dcera má dietu, takže jsem dostala tip od lékařky. Lze tím nahradit vejce v kynutém i tzv. práškovém těstě, jen je třeba přidat trošku víc mléka nebo vody. Mám s tím výborné zkušenosti, na chuti těsta se to vůbec neprojeví.

  • Alena
    Alena |

    12. 4. 2005 14:59

    Prodávají také Vajahit v prodejnách zdravé výživy. Cena asi 40 kč Je to náhražka vajec ale bez cholesteloru, mají také pro bezlepkovou dietu ale to nevím jak se jmenuje. Tak jedině navštívit krámek zdravé výživy a zeptat se. Vajahit prý používají na chalupách, aby nemuseli vozit vejce. Krabička obsahuje asi 20 ks vajec. Doporučuji zeptat se víc zatím nevím

  • Sabrina
    Sabrina |

    12. 4. 2005 11:45

    Dekuji Vam za tyto rady. sojova mouka, tak o ni jsem jeste nevedela, ale zkusim si ji nekde sehnat. Kucharce dekuji za tento tip. To bych teda vazne necekala. ja vim, Jani, ale nekdy bych chtela treba i babovku anebo kolac vyzkouset a vzdy je tam vejce. ale hledam dale, vsak jenom podle techto stranek varim. A ze tady jsou skvele recepty :-)) Sabrina

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    12. 4. 2005 09:45

    Sabrino, na těchto stránkách najdete i jiné záviny, resp. štrúdly, které nemají vejce !!

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    12. 4. 2005 09:03

    Sabrino, vejce se dá také nahradit smícháním 1,5 lžíce bramborového škrobu a 100 ml vody.

  • Abies Alba
    Abies Alba |

    12. 4. 2005 08:55

    Kdesi jsem četla, že vejce je možné nahradit sójovou moukou. Ale když zvážíte, že sója je silný alergen, tak nevím, co si vybrat.

  • Sabrina
    Sabrina |

    12. 4. 2005 08:44

    Pani Vlasto. dekuji za skvely recept. konecne jeden recept na zavin kde se nemusi pridavat vajicko. jsem totiz alergik a bohuzel techto receptu neni mnoho k sehnani. zkusila sem to testo i z celozrne psenicne mouky udelat a taky se povedl. i kdyz se trosku trhal dalo se s nim pracovat. chtela jsem se Vas proto zeptat jako zkusene kucharky. co nahradi vejce v teste? dekuji Sabrina

  • Abies Alba
    Abies Alba |

    23. 3. 2005 09:20

    Taky jsem přidávala mouku, ale stejně nám to nechutnalo ani uležené. Každý má prostě jiné chutě. :-)

  • Pája
    Pája |

    23. 3. 2005 08:23

    Karlo, ale mě se těsto nelepilo, naopak vůbec nešlo zpracovat, bylo tuhé, i když jsem přidala více piva a tuk jsem nechala při pokojové teplotě trochu povolit.

  • Karla
    Karla |

    22. 3. 2005 18:33

    Dělal se mi dobře, přidala jsem trošku mouky navíc a dělám ho pravidelně. Vůbec se mi netrhal, plním jablky, nechám proležet po upečení nejlépe do druhého dne a je výborný. Pájo, když se Vám těsto lepilo již při zpracování, tak jste měla přidat trochu mouky a hned nevyhazovat do koše. To snad každá zkušenější kuchařka zvládne. Ona je mouka někdy sušší někdy vlhčí a proto se každý moučník dělá pokaždé jinak. Když se maže může se také odebrat trochu tuku.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    21. 3. 2005 15:59

    Musím se přidat, bohužel, k těm, kteří nejsou tímto receptem zrovna nadšeni. Ne, že by se mi těsto zrovna úplně potrhalo, ale nebylo to nic tak extra. Znám opravdu lepší těsta na štrúdl...

  • Abies Alba
    Abies Alba |

    21. 3. 2005 09:36

    Pájo, taky se mi nepovedl. Nechápu proč, postupovala jsem podle receptu a nejsem ani nezkušená kuchařka a pekařka. :-) Takže tento recept u nás nezabodoval. Po upečení potrhaného závinu manžel pronesl, že tohle mu opravdu nechutná.

  • Pája
    Pája |

    21. 3. 2005 09:06

    Tak nevím, co jsem udělala špatně, protože tu všichni recept chválíte, ale celé těsto letělo do koše ! Postupovala jsem podle receptu a už od začátku se špatně zpracovávalo, vůbec nešlo vyválet a když jsem ho chtěla zavinout do štrůdlu, celé se potrhalo. Zkrátka vůbec nešlo použít.

  • apos tila
    apos tila |

    14. 3. 2005 14:46

    To těsto je skutečně skvělé. 15 lžíc piva je asi 1.5 Dcl. Souhlaím s paní Bauerovou, že těsto je dobré trochu přisolit. Jenom se mi zdá, že ten tuk OMEGA je dost těžce stravitelný a na 30 Dg mouky je ho tam hodně.Nahradila jsem polovinu tuku máslem, které jsem nejdříve vložili chvíli do mrazničky,aby se dobře strouhalo. Dala jsem i více mouky(asi 50Dg) a koláč neměl chybu. Podlé mého názoru e je lépe těsto kolem náplně jenom přehnout t a případně sepnout párátky nežli rulovat jako u klasického strúdlu Tímto postupem vzniknou tři krásné záviny.

  • Pilence
    Pilence |

    14. 3. 2005 09:03

    Je opravdu rychly a jednoduchy. A hlavne moc chutny. Pro pany jsem vsak do testa musela pridat trochu cukru, protoze kdyz sladke, tak sladke... ,-) Pile

  • Zdena Loskotová
    Zdena Loskotová |

    8. 3. 2005 18:23

    Závin je prostě mňam, mňam.Už jsem ho pekla je prostě skvělý.Jenom s těsta udělám bochánky a nachám je asi půl hodiny přikrýté kastrůlky odpočinout je to lepší na válení.

  • Zdena Loskotová
    Zdena Loskotová |

    8. 3. 2005 18:09

    Je prostě mňam,mňam,mňam.

  • Dana Bauerová
    Dana Bauerová |

    30. 12. 2004 12:18

    Do těsta doporučuju přidat špetku soli - není potom tolik "jalové". Tento vynikající recept znám a používám už spoustu let. Těsto lístkuje podstatně lépe než listové těsto.

  • Marcela Vrabcová
    Marcela Vrabcová |

    28. 12. 2004 22:29

    Tak jsem to dnes zkusila a musim rict, ze s testem se pracuje opravdu znamenite. Nestvalo me ani pri osme nohavici. :-) (dala jsem 500g tuku, 900g mouky a skoro cele pivo). Prvni dve jsem delala klasicky s jablkama a pekla v horkovzdusne troube na 170°C asi 35 minut. Dalsi jsem naplnila smesi sunky, klobasy, rajcat, cibule, papriky a syra. Prave jsme je ochutnali a jsou vytecne. Priste tu smesi ale musim "vyzdimat" aby mi kolem strudlu nelezela na plechu voda.

  • Milan Joska
    Milan Joska |

    26. 12. 2004 18:30

    Milé ženy, neboť je před oslavou Nového roku, zkuste místo jablky naplnit jak píše paní Míša těsto nastrouhaným salámem, rajským jablíčkem na kolečka a drobně nakrájenou slovenskou paprikou. Toto vše posypte nastouhaným tvrdým sýrem. Sýrem nešetřte, drží hmotu při krájení pohromadě. Pokud toto nakrájíte teplé na stůl, určitě to nestačí ani vychladnout. Hezký rok 2005 .

  • martina
    martina |

    17. 12. 2004 13:27

    No na to, že nejsem žádná Magdalena Dobromila, tak musím říct, že se mně taky povedl. Je opravdu jednoduchý a moc dobrý!!

  • Míša Dvořáková
    Míša Dvořáková |

    16. 12. 2004 11:37

    No, já jsem nečetla všechny vaše komentáře, tak doufám, že se nebudu opakovat.Hl. mouky dávám 500g, 1/2 piva a 1 ztužený tuk.Těsto je super, ale už jste ho zkoušeli (nebo spíš zkoušely) s makovou nebo ořechovou náplní? Já totiž jablka nerada. A taky jsem to vyzkoušela se sýrem a trvanlivým salámem - je dobré dovnitř nasypat nějaké koření, např. grilovací, sladkou papriku apod. Mějte se!

  • Anna
    Anna |

    6. 12. 2004 12:35

    Evi nemáš vůbec zač:-) hlavní, že chutná ... hezký den

  • Eva
    Eva |

    4. 12. 2004 21:33

    Opravkaaaaaaaaaaaa!!!Dneska se mi napodruhé povedl báječně! Dala jsem mouky dle receptu + asi 5 dkg navíc, ale hlavně vyválela výrazně tenčí těsto = měla jsem dva velké záviny na dva plechy a je to baštaaaaaaaaaaa :-))))

  • Míla Kořínková
    Míla Kořínková |

    4. 12. 2004 18:39

    Pekla jsem včera, přesně podle receptu a ze dvou šišek je tam už jen patka. S těstem se moc dobře pracuje, jen trošičku jsem ho při vyvalování podsypala,a naplněný dala na pečící papír, v horkovzdušné troubě na prostř. roštu pekla při 175°C asi 25 minut. Pravda je, že víc nám chutnal dnes, kdy těsto jakoby natáhlo vlhkost z jablek... Práci se strouháním jablek si ulehčuji dobrou fintou : rozkrojené jablko zbavené jádřince přiložím řeznou plochou k hrubému struhadlu a strouhám tak dlouho, až mi v dlani zůstane jen čistá slupka, stejně strouhám i do omáček rajčata, odpadne tak spařování, loupání a krájení..,ale to jen na okraj, pivní závin nám chutnal a doporučujeme !!!!

  • Eva
    Eva |

    3. 12. 2004 17:29

    Aha, takže možná tím, že jsem z toho těsta "s víc moukou" udělala záviny jen dva, to bylo "sušší" kvůli silnějšímu těstu..... Počkám, jestli ještě přibudou nějaké další tipy, co jsem zkazila.. :-)Díky Anno za popis :-)E.

  • Anna
    Anna |

    3. 12. 2004 16:45

    Já tento štrúdl dělám z 500g hladké mouky, 2 dcl piva a 250g tuku (omega). Udělám těsto a vyjdou mi vždy tři "šišky". Každé těsto rozválím a posypu ho strouhankou dám jablka nastrouhaná anebo pokrájená na plátky a buď skořicový cukr, vanilkový cukr i obyčejný (můžete dát všechny kdo má rád sladší) dávám i rozinky a namleté ořechy.Potom zabalím a dám na vymazaný plech a peču v předem vyhřáté troubě a když začne maličko hnědnout tak ho vyndám (ne aby zčernal, to už je pozdě:-)).Je to rychlý... dobrou chuť

  • Eva
    Eva |

    3. 12. 2004 16:10

    Tak jsem štrůdl udělala a manžel na to, že je nějaký suchý oproti jinému, co dělávám.. Může za to asi nedodržení množství mouky.. Když jsem dala 300g, tak se mi to moc lepilo, tak jsem mouku přidala... Zkusím jej o víkendu ještě jednou, s přesným množstvím mouky a těsto dám do lednice na delší dobu vychladit, třeba se pak nebude lepit a díky tomu bude těsto vláčnější... Nebo že bych jej v troubě sušila moc dlouho?? Dělala jsem jej na 175 stupnů, nevím jak dlouho v horkovzdušné troubě na prostřední mřížce... Jak jste ho pekly vy, dámy? Někde jsem prostě udělala chybu.. :-)

  • Alice
    Alice |

    30. 11. 2004 19:57

    Pro paní Dostálovou: dávám jako náplň hrušky smíchané s ořechy a sekanými fíky. Plát těsta posypu strouhaným perníkem a pokapu máslem. Moc nám to chutná. Hrušky mohou být i kompotované.

  • Míša
    Míša |

    30. 11. 2004 10:20

    Tento recept používám již léta, ale dávám 500 g hladké mouky, 250 g ztuženého tuku méněprocentního /Hera apod./ a 1/8 l světlého piva. K jablkům přidávám i tvaroh rozmíchaný se žloutkem, popř. tvaroh smíchaný s pudinkovým práškem (různé příchutě) jako samostatnou nápln. Opravdu je to jednoduchá mňamka!

  • Anonym
    Anonym |

    22. 11. 2004 19:36

    Dávám tvarohovou náplň se zakysanou smetanou nebo náplň ze sušeného ovoce s fíky, moc dobré

  • Dana
    Dana |

    18. 11. 2004 08:02

    Zkuste udělat závin s odpeckovanými višněmi. Vyválené těsto potřu rozpuštěným máslem, posypu nasucho dozlatova opraženou strouhankou, na to višně, trochu skořice, hrubě mleté vlašské ořechy, cukr a vanilkový cukr. Zabalím, potřu máslem a upeču. Je to moc dobré.

  • Dostálová
    Dostálová |

    16. 11. 2004 19:08

    Vynikající!! Nejlepší těsto na štrudl, je jako tažený, ale méně pracný. Výborný studený i teplý. Všem doporučuji. Nezkoušel někdo s jinou náplní než s jablky? Jestli má někdo zkušenosti s jinou náplní, podělte se.

  • Hana Janů
    Hana Janů |

    28. 10. 2004 19:30

    Moc dovrý a rychlý

  • Alice
    Alice |

    28. 10. 2004 19:04

    Vynikající, rychlý

  • d.
    d. |

    27. 10. 2004 17:12

    no bajecny, pro zacinajici kucharku co se nerada vymichava s testem tohle byl uplnej balzam a chutnalo, diky

  • Anonym
    Anonym |

    10. 10. 2004 19:15

    Také ho dělám pravidelně, někdy však přidávám více mouky, asi podle toho jak je mouka suchá. Někdy se mi zdá, že z 30 dkg je těsto lepivé tak přidám a je to v pořádku, na chuti to neubere

  • Šárina
    Šárina |

    7. 10. 2004 19:37

    Podle téhle kuchařky ho dělám už asi rok, je výborný, letos mám hodně padaných jablek, tak jsem je oloupala, naplátkovala a dala do pytlíků do mrazáku a budu ho dělat celý rok. Loni se mi to osvědčilo. Dělám ho i na Vánoce a do jablek přidám nasekané fíky, datle a ořechy nebo kokos!! Pochoutka.

  • Yvona Daňková
    Yvona Daňková |

    6. 10. 2004 20:36

    moc nám to chutnalo,příště musím pro rodinu udělat z dvojnásobku,jen se po tom zaprášilo.

  • Alis
    Alis |

    30. 9. 2004 19:02

    Rychlý, nejvíce podobný taženému štrůdlu ze všech štrůdlů co znám a podstatně jednodušší a rychlejší než tažený štrudl

  • Anonym
    Anonym |

    25. 8. 2004 23:32

    Výborný!!!!!!!

  • Anonym
    Anonym |

    7. 8. 2004 09:37

    S letními jablky moc dobré. Jelikož jsou letní jablka hodně šťavnatá, přidávám do nich trochu pudinkového prášku, pak ořechy a rozinky

  • Luba
    Luba |

    4. 8. 2004 19:13

    Souhlasím s Jančou, výborně se dělá, dávám někdy dovnitř i tvarohovou náplň s ovocem např. malinami

  • Janča
    Janča |

    2. 8. 2004 19:28

    První štrudl, který se mi povedl a měl chuť jako pravý tažený, ale jeho příprava je o moc lehčí. Nemáte paní Vlasto takových jednoduchých receptů více????? Vaší bábovku z vaječného koňaku a bílkový chlebíček jsem již také s velkým úspěchem vyzkoušela

  • Anonym
    Anonym |

    24. 6. 2004 21:18

    Výborné, jen se po něm zaprášilo

  • Aťa
    Aťa |

    12. 6. 2004 16:12

    Nejlepší štrůdl, který jsem kdy dělala, na jablka nasypu ještě čtvrtkilové balení mražených malin, je to prostě mňamka