Pečené brambory se sýrovou omáčkou

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 38
doba přípravy: 30 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Brambory
    • 1
      kg brambory vařené ve slupce
  • Omáčka
    • 1
      ks cibule
    • 3
      g tuk
    • 3
      lžíce hladká mouka
    • 0,5
      l mléko
    • 150
      g sýr
    • 4
      lžíce kyselá smetana
    • 2
      ks rajčata spařená a oloupaná (není nutné)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Oloupané, pokrájené brambory dáme zapéct do trouby, na pomaštěný plech, aby se vytvořila nahnědlá kůrčička. Před dopečením osolíme a kdo má rád, může přidat koření, nebo místo soli použít třeba podravku, dobrý je i česnek utřený se solí...
2
Omáčka: cibuli na drobno pokrájenou podusíme na tuku. Přidáme mouku, kterou krátce opražíme (jíška). Přilijeme mléko, promícháme a necháme přijít k varu. Po krátkém povaření přidáme nastrouhaný sýr, který necháme rozehřát a ke konci rozmícháme v omáčce už jen zakysanou smetanu a rajčata pokrájená na kousky. Dle potřeby můžeme dochutit, ale až ke konci - jelikož sýr je již slaný. S takto připravenou omáčkou přeléváme brambory nandané na talíř.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Savkova
    Savkova |

    22. 6. 2016 17:04

    Vyborne a levne.Dekuji. :-)

  • Katka
    Katka |

    3. 9. 2013 15:19

    Rychlé a výborné!

  • terka
    terka |

    7. 10. 2012 13:46

    vyborna je i s varenou brokolici:-]

  • maja
    maja |

    7. 3. 2012 07:26

    super :)

  • Veronika
    Veronika |

    24. 10. 2011 18:12

    Brambory jsem osmažila na pánvičce. Omáčka byla výborná a rychlá, jen jsem měla jen 100g tvrdého sýra a tak jsem přidala dva trojúhelníky taveňáku Tany bio. Bylo to výborné, děkuji za recept.

  • Kájina
    Kájina |

    24. 7. 2011 10:22

    Omáčka je moc dobrá, místo pečených brambor sem dala 1-2-3 hranolky do trouby. Kdyby to šlo udělala bych je hned dneska zase, ale manžílek chce kus masa :-D .

  • prťavec
    prťavec |

    21. 7. 2011 16:08

    skutecne vynikajici! Sice jsem zkousela s testovinami, protoze jsem dma nemela brambory, ale i tak to bylo vynikajici! :-)

  • Camelka
    Camelka |

    1. 7. 2011 17:52

    Výborná je i s bramborem na loupačku, teď když už jsou ranný, není co řešit, dobrota <:-)

  • Hrochová
    Hrochová |

    27. 5. 2011 12:37

    Byl to moc dobrý a rychlý oběd. Dala jsem loupaná rajčata v plechu a zakysanku celou. Než se brambory zapekly omáčka už byla hotová.

  • recepty73
    recepty73 |

    24. 11. 2010 20:28

    a další dobrá víla s foťákem ;-)

  • recepty73
    recepty73 |

    7. 11. 2010 15:10

    :-* URČITĚ!!!

  • Ladia
    Ladia |

    7. 11. 2010 14:52

    Nejedná se spíš o zakysanou smetanu?

  • JANA ŠKORNIKOVÁ
    JANA ŠKORNIKOVÁ |

    21. 8. 2010 13:12

    bylo to vynikajicí i bez rajčat.dávám jedničku.

  • JANA ŠKORNIKOVÁ
    JANA ŠKORNIKOVÁ |

    21. 8. 2010 13:07

    bylo to vynikajicí i bez rajčat.dávám jedničku.

  • JANA ŠKORNIKOVÁ
    JANA ŠKORNIKOVÁ |

    9. 8. 2010 16:44

    děkuji za radu.určitě to vyzkouším.myslím že i s hranolkama to nemusí být špatné.

  • Zora Manasová
    Zora Manasová |

    9. 8. 2010 01:45

    Kyselá je určite kysaná, aj to znie podobne.

  • JANA ŠKORNIKOVÁ
    JANA ŠKORNIKOVÁ |

    8. 8. 2010 11:20

    zdravím,mám dotaz jestli kyselá smetana má být kysaná smetana a nebo ta klasická smetana.kyselá mi nic neříká.děkuji za odpověď.

  • Valentinka I.
    Valentinka I. |

    7. 5. 2009 14:14

    Výborné, jen jsem k tomu musela přihodit plátek kuřecího masa :-DD Dávám za 1 a do oblíbených.

  • recepty 73
    recepty 73 |

    20. 4. 2009 08:43

    Věro,vy jste čiperka!Poslala jste s komentářem i foto!Díky.Jiří

  • Věra Štroblová
    Věra Štroblová |

    16. 3. 2009 10:08

    Tak mohu poslat veeelikou pochvalu, o víkendu jsem vyzkoušela a nemá to chybu.... akorát jsem brambory povařila ve slupce, oloupala a osmahla na pávi přidala lisovaný česnek, sůl a nakonec zasypala porkem jemně krájeným na kolečka... omáčka vynikající !!! Jiří je to BOMBA !!!

  • recepty 73
    recepty 73 |

    13. 3. 2009 07:58

    Jano a Věro-musím,,frčet,, služebně...ale doufám,že vám bude chutnat.Stačil jsem včera ještě nechtěně podráždit Niobe(to mi také moc na náladě nepřidalo).Tak dejte vařit brambory a já se kouknu v neděli jak vám chutnalo(pokud již nemáte jiné plány).Jiří

  • Věra Štroblová
    Věra Štroblová |

    13. 3. 2009 07:10

    :-))) pane Jiří nečervenejte se, když kliknu bez kontroly a odešlu stává se mi to také a po přečtení někdy i fialovím :-)))) a recept je za 1*

  • Jana Pátková
    Jana Pátková |

    12. 3. 2009 19:37

    Já si osobně myslím, že se Jiří nemusíte omlouvat, chyba se "vloudí" každému z nás ! Ale recept je dobrý a to je důležité ! Takže - pac a pusu !

  • recepty 73
    recepty 73 |

    12. 3. 2009 16:22

    No fuj!Kdyby bylo vidět jak se červenám...Věro dík za taktní upozornění a omlouvám se za tu hrůzu.Jiří

  • Jana Pátková
    Jana Pátková |

    12. 3. 2009 15:20

    Paní Věro - zásah !

  • Jana Pátková
    Jana Pátková |

    12. 3. 2009 15:18

    Já to zkusím s "bylinkama", měkký- tvrdý " myslím bylinky. Ale pokud mohu dodat "kecání" ne k tomuto receptu, jen tak, aby"nějakoví" lidé pochopili, že se "vykládá a mluví atd.vedle" - tak šup tam - je to dobré - hodně příspěvků , ale musíme se naučit to používat, že ?

  • Věra Štroblová
    Věra Štroblová |

    12. 3. 2009 14:54

    Jojo chystám se vyzkoušet také, ale bez "bilinek"

  • Jana Pátková
    Jana Pátková |

    12. 3. 2009 13:21

    Dobrý, zatím nevyzkoušený recept,dávám 1.

  • Věra Štroblová
    Věra Štroblová |

    12. 3. 2009 09:56

    Tož je to moc pěkný recept toto, hned jsem si ho uschovala, ale asi ho budu dělat bez bilinek a dám něco tvrdšího... :-)))

  • recepty 73
    recepty 73 |

    12. 3. 2009 08:40

    Tento recept se dá dělat v mnoha podobách.Například místo tvrdého sýra-nivu...Nebo místo rajčat můžeme přidat bilinky-bazalku,libeček,petrželku,česnek...Fantazii se meze nekladou-toto je originál omáčka z Kolumbie,která se u nás doma velmi osvědčila a doporučuji i všem začátečníkům pro její jednoduchost a rychlost.Jiří