Olejové koláčky naší babičky

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 1
      kostka droždí
    • 12
      kostka cukr
    • 0,3
      l mléko 1/4 l
    • 2
      ks žloutek
    • 0,5
      kg polohrubá mouka 1/2 kg
    • 2
      dl olej
    • 1
      špetka sůl
  • Náplň
    • povidla
    • mák
    • marmeláda
    • tvaroh

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mléko zahřejeme, přidáme cukr, olej, sůl, kvasnice, žloutky a mouku. Vše mícháme tak dlouho, dokud těsto nezhoustne a nedělá vzduchové bubliny. Dáme kynout. Vykynuté těsto rozválíme a krájíme čtverečky, které plníme. Děláme malé koláčky, které mažeme žloutkem a pečeme při 170 °C na máslovém papíře.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Šárka
    Šárka |

    28. 1. 2015 12:17

    :-P vynikající koláčky, zkoušela jsem napoprvé přesně podle receptu, napodruhé jsem dala mouku napůl s hladkou, jeden žloutek a jedno vajíčko i s bílkem a oleje jen 1,5 dcl. Druhá verze mi vyhovuje víc, není tak mastné těsto a jsou o něco jemnější. Každopádně ani s jednou verzí neuděláte ostudu. Doporučuju a děkuju autorce :-*

  • Romi
    Romi |

    30. 6. 2013 11:40

    Mocmocmoc dobre kolacky!!!!!!

  • Lucka
    Lucka |

    8. 2. 2013 17:55

    Koláčky podle tohoto receptu jsem dělala už několikrát a pokaždé se povedly. Těsto je krásně tvárné, jen trochu mastnější, což nevadí, aspon se nemusí vymazávat plech :-)

  • Petra
    Petra |

    3. 8. 2012 13:55

    Hrůza, po dvou hodinách místo kynutí těsto plavalo v oleji , hrozně tuhé, horší těsto sem neviděla...přihodila sem hodně mouky, pořád hrlza, to sem teda zvědavá, jak z tohodle udělám koláčky... pěknej patlanec.. už nikdy víc...

  • recepty73
    recepty73 |

    5. 11. 2010 13:37

    ...nedělal jsem čtverečky,ale vykrajoval jsem kolečka skleničkou.V troubě tak ,,povyskočily,, ,že jsem je pomalu nemohl od sebe dostat :-).Stejně ty babči byly šikovné... :-)

  • Ivana Rakovanová
    Ivana Rakovanová |

    28. 1. 2007 18:47

    Dančo to je jedno.Já osobně místo kostkového cukru dávám krystal.Jedna vrchovatá lžička=1 kostka.Protože kostkový cukr je dost drahý.Zkuste to a uvidíte.Když se Vám budou zdát málo sladké můžete pečené posypat moučkovým.Ale přeslazené nebudou určitě-nebojte.

  • Danča
    Danča |

    25. 1. 2007 13:36

    Mám jen otázku na kostkový cukr. Kdysi se skutečně dělali kostky a nyní jsou to obdélníkové tvary. Mám recept na lák, kde byly také kostky cukru a když jsem dala tento nový cukr, lák nebyl už takový. Jsou určitě menší. Proto se chci zeptat, zda se v tomto receptu jedná skutečně o kostky a pak bych si upravila recept dle svého. Přidala bych nějaký ten obdélníček navíc. Děkuji za odpověď.

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    25. 1. 2007 11:54

    Lenko, já myslím, že je jedno, jestli se připraví kvásek a nebo se udělá postup, který je uveden v receptu. Vyjde to nastejno.

  • Lenka
    Lenka |

    25. 1. 2007 11:22

    Recept vypadá skvěle, ale zajímalo by mě, jestli se ty kvasnice nenechají vzejít. Nebo se to dělá rovnou bez vykynutí kvásku jak píšete! Děkuji za odpověď.

  • inka machackova
    inka machackova |

    24. 1. 2007 12:01

    Tak tenhle recept mám a koláče jsou perfektní.