Celá vejce ušleháme do pěny s cukrem. Potom přidáme hladkou mouku, nastrouhanou cuketu, olej, jedlou sodu, prášek do pečiva a naposledy kakao.... více o Cuketová buchta III.
Flíčky uvaříme v mírně osolené vodě, necháme odkapat a promícháme s polovinou másla. Oloupaná a na silnější plátky nakrájená jablka podusíme s cukrem,... více o Zapékané flíčky s jablky
Šípky na den namočíme do vody, druhý den je ve stejné vodě vaříme přibližně 30 minut. Šípky prolisujeme, přilejeme mléko s moukou, osolíme a krátce... více o Šípková polévka
Brambory očistíme, nakrájíme na kolečka, přidáme sůl, česnek, kmín, klobásu vcelku, dáme vařit. Když jsou uvařené, uděláme jíšku (polévka má být... více o Medzevská bramborová polévka
Z kuřete nebo kuřecích prsou nakrájíme malé kousky. Smícháme smetanu a šlehačku do misky, přidáme cca dvě lžíce medu, koření (každý dle své chuti, já... více o Kuře na smetaně a medu
Kuřecí prsa nakrájíme na kostky, podle chuti okořeníme a prudce osmažíme v hrnci na rozpáleném oleji. Přidáme sklenici leča, chvíli podusíme, přidáme... více o Kuřecí maso na špagety
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji. Přidáme na hrubo nastrouhané mrkve, pórek, nakrájená rajčata.Trošku podusíme, přidáme hrozny,... více o Kuřecí maso s hroznovým vínem
Houby oloupeme, nohy odkrojíme (nemusíme jen u velmi mladinkých malých hub) a hlavičky nakrájíme na velmi tenké plátky. Olej, ocet, citronovou šťávu,... více o Carpaccio ze žampionů
Očistíme kořenovou zeleninu nastrouháme na jemném struhadle, cibuli drobně nakrájíme, přidáme citronovou šťávu, špetku pepře, majonézu a vše... více o Zeleninová pomazánka IV.
Zpracujeme těsto (tvaroh, mouka, hera), vyválíme plát, rozdělíme na čtverečky a plníme náplní. Zabalíme šátečky a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi... více o Rychlé šátečky
Na oleji orestujeme cibulku, přidáme oloupaný, semínek zbavený a na kostičky nakrájený patizon, nastrouhaný česnek, sůl, kmín, pepř, lehce orestujeme,... více o Patizonová polévka alá hrachovka
Patizon pokud je čerstvý můžeme ponechat i se slupkou, je měkkoučká, pokud už je starší, raději oloupeme, zbavíme jádřinců. Nakrájíme na kostičky.... více o Patizonová polévka ala květáková
Sušené houby namočíme. Do cca 2 l vody dáme vařit obrané a nakrájené kuřecí maso (já ho zbavuji i kůže), přidáme houby i s vodou, ve které se... více o Kuřecí polévka s houbami II.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem a dobře promícháme s tukem. Do středu směsi uděláme jamku, vklepneme do ní vejce, přidáme mléko a vymísíme... více o Jablkový koláč od babičky
Dáme plátek šunky na to anglickou slaninu a doprostřed hranolek sýra. Zabalíme, zajistíme párátkem nebo nití a obalíme jako řízek. Podáváme nejlépe s... více o Šunkový závitek
Připravujeme den předem, lilky musí být vysušené. Okrájíme kůru a konce lilků, krájíme podélně na tenké plátky (cca 3-4 mm silné). Posolené z obou... více o Syrský lilek
Předehřejte troubu. Prsa osolte a okořeňte chilli. Maso z obou stran krátce opečte na pánvi vytřené olejem. Zalijte sojovou omáčkou. Maso zabalte do... více o Tortily s kuřecím masem a burskou salsou
Uvaříme vejce na tvrdo. Do litru vroucí vody nasypeme zeleninu a přidáme nudle. Nezapomeneme osolit. Směs dvě minuty povaříme, poté odstavíme, přidáme... více o Ramen
Maso nakrájíme na nudličky, spojíme s bílkem, vodou a solamylem. Rozehřejeme olej a do horkého oleje dáme maso, které mícháme a oddělujeme od sebe.... více o Česnekové výhonky s masem
Zeleninu rozkrájíme - nejlépe na robotu a vše promícháme, přidáme nálev a necháme 24 hodin odležet. Poté plníme do sklenic.... více o Čalamáda od maminky
Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte na drobno rozsekaný česnek a cibuli a osmahněte. Poté přidejte rajčata a pepř a nechte cca 10 minut na mírném... více o Ryba s dušenými rajčaty
Na dno polévkové misky, říkávalo se jí bujonšálek a šel by jistě i normální hluboký talíř, položíme syreček a zalijeme hodně horkou povévkou. Toto... více o Olomoucká česnečka
Jedl jsem v Loštické syrečkové restauraci tuto, slušně řečeno, děsivou kombinaci. Na lívanec, asi 10 cm v průměru položíme syreček, pokryjeme... více o Olomoucký lívanec
Do frapovače dejte 2 lžičky rozpustné kávy a zalejte to trochou vřelé vody. (Káva se skvěle rozpustí a chuť je daleko lepší než když se zalévá... více o Frapé de Gréce
Vypracujeme sýrové těsto, tvarujeme placičky, obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Rychle smažíme v rozehřátém oleji.... více o Smažený česnekový sýr
Romadúr nastrouháme a utřeme s taveným sýrem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a koření, dobře promícháme. Vložíme do sklenice, zalijeme pivem a... více o Nakládaný Romadúr
Tyčinky nakrájíme na kolečka, cibuli a okurky na drobné kostičky. Spojíme s majonézou, ochutíme octem, pepřem, podle potřeby osolíme.... více o Salát z olomouckých tyčinek
Zeleninu i se salámem nastrouháme na těsto jako na placky. Přidáme mouku a strouhanku podle toho jak je těsto řídké a zamícháme. Dále tam vmícháme... více o Zeleninový koláč II.
Žloutky se utřou v mixéru s polovinou cukru, postupně se přidává vařicí voda, pak sníh z bílků do kterého se přidá druhá polovina cukru. Smíchá se to... více o Švédský dort
Těsto: zpracujeme těsto, vytvaruje dvě placky podle tvaru plechu, pečeme na 180 °C na pečícím papíru. Náplň I.: z mléka, pudinku a hladké mouky... více o Vanilkovo-šlehačkový moučník
Na olej dáme orestovat cibulku na drobno. Poté přidáme kmín a necháme orestovat. Na cibulku dáme vepřovou konzervu na kostky - chvíli orestujeme,... více o Levná omáčka na špagety
Vše nakrájíme na nudličky nebo nahrubo nastrouháme, přidáme ostatní přísady, ochutnáme a dochutíme. Necháme odležet v chladu. Podáváme třeba s tmavým... více o Pikantní salát z trvanlivého salámu
Uzené maso nakrájíme na plátky. Na tuku (lepší je sádlo) osmahneme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, promícháme, opečeme na tom plátky masa,... více o Uzené maso zapečené v pivním těstíčku
Maso pokrájíme na nudličky, osmahneme na oleji, přidáme celou šlehačku - povaříme. Přidáme kari, sůl a pepř, plechovku žampionů a plechovku hrášku.... více o Kuřecí nudličky na kari II.
Žloutky umícháme s cukrem do pěny, přidáme kakao, olej, mléko, mouku s práškem do pečiva, umícháme a nakonec zlenka přidáme sníh z bílků. Těsto... více o Trojí mls
Strouhanku jemně opražíme. Játra umeleme, přidáme všechny ingredience, dobře promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Dáme do dobře vymazané a... více o Labužnická játrová sekaná
Houby povařím asi 45 minut ve vodě (vody takové množství, aby byly ponořené, ovšem aby se nedusily), přidám špetku drceného kmínu. Po uplynutí doby... více o Houbové kyselo
Na troše olivového oleje osmahnu předem naložené maso (houbové koření, 3 stroužky česneku, trocha Podravky pikant), přidám předem asi 20 minut... více o Houbové rizoto s kuřecím masem
Pečivo nakrájíme, přidáme pokrájená játra, na kostičky pokrájený salám a hlívu. Vmícháme vejce, máslo, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku,... více o Játrový knedlík
V míse ušleháme cukr s másle. Přidáme rozmačkané banány s vodou. Prošleháme a postupně vsypeme mouku smíchanou se sodou, solí a práškem do pečiva.... více o Banánová buchta s brusinkami
Nakrájím na kostičky uzený bok, lehce vyškvařím na sádle, přidám cca 3 stroužky česneku, nakrájeného na plátky, potom cibuli, nakrájenou na půkolečka,... více o Česneková cibulačka
V hrnci podusíme cibuli a houby do měkka, mírně osolíme. Mezitím na zapékací plech nakrájíme na tenčí plátky syrové brambory, osolíme, opepříme a... více o Houby se smetanou a bazalkou zapečené
Nakrájené houby podusíme na oleji s pepřem, kmínem. Odstavíme, přidáme nakrájenou cibuli, petrželku a játrovku, osolíme, přilijeme koňak a důkladně... více o Játrová pomazánka s houbami
Vše, kromě horčice, vařit 30 minut. Před dovařením přidat horčici a pak rozmixovat. Zavařujeme 30 minut při 80 °C. Vynikající příloha k grilovanému... více o Zeleninová hořčice
Cuketu oloupeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na malé kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na oleji do sklovata, zaprášíme sladkou a pálivou... více o Cuketový guláš na pivu
Papriky vykucháme, snažíme se, aby nám zůstaly zahnuté kraje, aby sýry moc nevytékaly. Jednu papriku naplníme taveným sýrem, stačí menší čtvereček,... více o Plněné papriky třemi sýry
Z vody, soli, cukru a octu svaříme nálev a necháme vychladit. Patizony oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na dno 0,7 l skleničky dáme, jeden bobkový... více o Patizony jako okurky
Uděláme si těsto na košíčky, můžete použít jakýkoliv recept, na který jste jinak zvyklí, ale měly by být kakaové. Do tvarohu přidáme cukr, ušleháme.... více o Kakaové košíčky s tvarohem a ovocem
Zaděláme kvásek, přidáme zbylé suroviny a zpracujeme v těsto, dáme kynout. Těsto na koláč rozválíme do dobře vymazané kulaté formy nebo na plech,... více o Švestkový koláč s tvarohem
Kedlubnu a mrkev naloupeme škrabkou na brambory na tenké plátky (nebo nastrouháme na struhadle na plátky, ale škrabkou dostaneme velmi jemné plátky a... více o Zeleninový salát III.