Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne

moje hodnocení:

4,3

hodnotilo: 113
doba přípravy: 50 minut
počet porcí: 8 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: SabinkaB

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      ks cibule menší
    • sůl
    • 4
      stroužek česnek
    • 2
      ks vejce
    • mléko
    • majoránka
    • 2
      ks rohlík
    • pepř mletý
    • kmín
    • 1
      kg mleté maso - míchané

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme mléko vsáknout. Do mísy vložíme maso, rohlíkové kostičky i s mlékem a promícháme. Dále přidáme všechny ingredience, vejce, česnek, majoránku, kmín - toto je individuální podle chuti, ale určitě může být více, tím se nedá nic zkazit. Osolíme, opepříme, promícháme a zaprášíme hladkou moukou.

RADA: Jak vybrat kvalitní mleté maso bez přidané vody

2
Je-li směs řidší, přidáme strouhanku. Opět vše promícháme tak, aby se ingredience krásně spojily. Vařečku či lžíci odložíme a hněteme za pomocí rukou, protože v tom spočívá celé tajemství úspěchu. Chce to určitě alespoň 5 minut hnětení, již kompaktní hmotu je dobré rukou nabrat a párkrát s ní "praštit" na dno misky či na vál. Vše se tím dokonale spojí.

RADA: Jak udělat k sekané skvělou bramborovou kaši

3
Nakonec utvoříme šišku, kterou dáme do pekáčku potřeného olejem. Do hrnečku si připravíme studenou vodu a povrch sekané kompletně potřeme vodou. Troubu předehřejeme na 200 °C a sekanou asi 10 minut zapékáme, aby se zatáhl povrch. Snížíme teplotu na 150 °C a asi 45 min. za občasného podlévání pečeme do křupava.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Viktorie
    Viktorie |

    28. 4. 2017 11:57

    Sekaná nepraská, když ji zabalíte do "košilky". Koupíte u řezníka, který má vlastní porážku. /Někde říkají košilce bránice, ale není to správný název. / Košilka bývá dostatečně velká na 2 - 3 sekané. Když se protrhne, stačí na ní dát kousek jako záplatu. kupuji si jí do zásoby, naporcuji, zabalím každou porci zvlášť do mikrotenu a uchovávám v mrazáku. Před použitím vložím do vlažné vody. Snad se někomu z Vás bude tato rada hodit.

  • Markéta
    Markéta |

    24. 4. 2017 13:21

    cibuli :-) .Také jí smažím a sekaná je bezkonkurenční ;-)

  • lucie
    lucie |

    16. 4. 2017 13:37

    děkuju za tip, sekaná je opravdu skvělá

  • Kája
    Kája |

    2. 4. 2017 12:22

    No vidíte ..Celý život jste měli o kolečko méně a ani vám to nevadilo.

  • Pepi
    Pepi |

    7. 3. 2017 16:28

    Co osmahnout do zlatova?

  • Karel
    Karel |

    5. 3. 2017 16:41

    všem rejpalům z dobou pečení strčte si do trouby teploměr a pak řešte vaši nastavenou (co je vreceptu napsáno stačí) oněco déle je to černá rakev

  • Zdenda č.2
    Zdenda č.2 |

    4. 3. 2017 09:32

    ty seš to hlava vylízaná

  • Jana
    Jana |

    14. 2. 2017 11:28

    Zkuste před přidáním do směsi osmahnout na pánvi na oleji dozlatova. Chutná líp. Mnohokrát vyzkoušeno :-)

  • ALLA
    ALLA |

    10. 2. 2017 06:17

    Diki za to co povedli.Urcite pripravim a vyskousim tu sekanu.Jesce nikdy niceho podobneho nejedla.A budu pozorna na kolecko od mlinka.

  • Karel N.
    Karel N. |

    21. 1. 2017 11:12

    Po upečení rozhodně nezkysne. Nastudujte vlastnosti mléka po přejití varem.

  • Babáček
    Babáček |

    6. 1. 2017 15:01

    Napadlo mne, že jste to kolečko z mlýnku asi snědli při ochutnávání těsta před pečením. To víte, hlad je hlad. :-)

  • voňavý Albert
    voňavý Albert |

    19. 11. 2016 22:05

    čoveče co to tady píšeš vole, jaká pak samo chvála co ty jsi vymyslel jakej pak recept neřkuly. Tohle je sekačka jako nikde jiná pokud máš 9 tříd tak si sáhni na nos. Ty šiško. A nepiš musí být dobrá, takže jsi ji ani neskusil viď? :-D

  • Milada
    Milada |

    18. 11. 2016 10:50

    Moje známá - výborná kuchařka - mi doporučila dát do "těsta(masa) jemně nastrouhaný brambor(ne moc velký) a lžičku sladké papriky. Vřele doporučuji, opravdu to stojí zato. :-)

  • Jirka
    Jirka |

    17. 11. 2016 17:45

    Sekaná bylo naše první "větší" jídlo, co jsme dělali v novém bytě, který jsme získali po svadbě. Jednak jsme špatně odhadli množství, takže po pomletí a smíchání všeho byla veliká šiška na pekáčku a ještě kopec karbanátků, takže bylo co jíst celý týden a ještě občas i večeře. Nám to nevadilo, protože jsme byli mladí a báječně se povedla, horší bylo, že jsme odpoledne při mytí nádobí nenašli děrované kolečko z mlýnku na maso. Prohledali jsme kuchyň, odpadkový koš, pak i celý byt a nic. Děti jsme ještě neměli, takže - haha - kolečko je zapečené v sekané. Opatrně jsme vždy krájeli plátky no a nebylo. Už jsme ho nenašli. Po letech jsme se stěhovali a vzpoměli si na něj při vyklízení bytu a kuchyně. A nic. Prázdná kuchyň bez nábytku, ostatní pokoje holé a kolečko nikde. Holt jsou věci mezi nebem a zemí ...

  • Aja
    Aja |

    17. 11. 2016 12:56

    Já také dávám kmín a všem chutná

  • kamilio
    kamilio |

    10. 11. 2016 19:38

    Klasický dobrý recept. Proti praskání je také dobré nejdříve do masa dobře zapracovat asi 1,5 dcl studené vody. :-)

  • Tomas
    Tomas |

    3. 11. 2016 10:48

    ...samochvála smrdí - název. Aby nepraskla tak se po zatažení párkrát (podle délky šišky) propíchne hluboko masovou vidličkou. Šťáva tak může snadno vytékat. 8-) Jinak dle ingrediencí - musí být dobrá. Dělám ji stejně.

  • Yvetta
    Yvetta |

    7. 10. 2016 19:16

    je naozaj vyborna a ja do rolady este zrolujem 5 varenych vajec, vsetkym velmi chuti, dik za recept :-)

  • Jana
    Jana |

    25. 9. 2016 22:37

    Kmín nepatří do této sekané.

  • Marie
    Marie |

    25. 9. 2016 22:34

    Tuto sekanou děláme stále, takto vařili i naše babičky. Staročeská jídla jsou nejlepší. :-)

  • Maky
    Maky |

    7. 9. 2016 19:41

    Děkuji vynálezci, dělala jsem sekačku poprvé a je luxusní. Vůbec nepraskla. Akorát vůbec nesedí doba pečení..pekla se přes hodinu a půl, přestože jsem dodržela udanou teplotu.

  • Ota
    Ota |

    29. 8. 2016 12:01

    Nikdy mi sekaná nepraskla až teď podle tohoto receptu a to jsem si dal záležet, ale na chuti se nic nezměnilo přitom jí dělám podobně .Teda co se týče ingrediencí ty teploty tak nedělám.

  • Anti
    Anti |

    28. 8. 2016 03:50

    Tato sekana zkysnout nestaci. Neni na to dostatek casu.

  • jiří
    jiří |

    1. 5. 2016 20:18

    když sekaná praskne, tak je lepší !

  • Jana
    Jana |

    9. 4. 2016 07:35

    To vypadá kvakvalitně ;-)

  • Filiospa
    Filiospa |

    8. 4. 2016 21:43

    Však jo

  • Filiospa
    Filiospa |

    8. 4. 2016 21:43

    Však jo

  • Ika
    Ika |

    6. 4. 2016 20:26

    ...moje první sekaná <3 a jinou už nedělám :-) Děkuji za skvělý recept!

  • FoLIK
    FoLIK |

    4. 3. 2016 08:30

    Je výborná...jednoduchá....dělal jsem jen z vepřového.Moc mi chutná :-P

  • terka
    terka |

    1. 3. 2016 12:15

    vynikající dělám ji poměrně často... všem moc chutná <3 <3 <3

  • terka
    terka |

    1. 3. 2016 12:14

    vynikající dělám ji poměrně často... všem moc chutná <3 <3 <3

  • kiki
    kiki |

    27. 2. 2016 18:49

    Dělala jsem z vepřového ale moc dobrá.Dokonce ani nepraskla :)

  • t
    t |

    20. 2. 2016 10:56

    to mléko je tam jen na nasáknutí pečiva

  • Andre Nowak
    Andre Nowak |

    12. 2. 2016 19:31

    neni tam kolik mleka do toho mam nalit .. omg ... kdyz davate recepty, prosim vsechny udaje ... :-(

  • adriannka
    adriannka |

    23. 1. 2016 20:17

    hmmmmm.....naprostá pravda nejlepší na světě <3 miluju ji :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-*

  • Zbyněk
    Zbyněk |

    19. 1. 2016 20:49

    Mléko nebo ne, ale každopádně je moooc dobrá.... :-)

  • Golet
    Golet |

    31. 10. 2015 14:34

    Dobrá sekaná, jenom doba pečení v receptu hrubě nesedí. Po 10 minutách na 200° a 45 minutách na 150° stále neměla kůrku. Reálněji bych to viděl spíš tak na 1,5 h a v závěru možná přepnout troubu na "gril".

  • markéta
    markéta |

    1. 10. 2015 17:51

    Dávám smetanu, asi deci na půl kila, nikdy mi nezkysla, promíchám, nechám 1/2 - 1 hod stát, a pak mám sekanou šťavnatou, nedávám ani rohlíky, jen vejce a koření, no a smetanu. Někdy zbytek sýru.

  • petr
    petr |

    18. 9. 2015 11:41

    Pohankou ? No fuj !

  • Petr
    Petr |

    18. 9. 2015 11:41

    Nesmysl, VŽDY se dává žemle, namočená v mléce. Po upečení vydrží tak do odpoledne, kdy by to asi tak zkyslo ?

  • Snilek
    Snilek |

    11. 9. 2015 08:13

    Zkysnout nestačí, jen se po ní zapráší :-)

  • honziiik
    honziiik |

    1. 9. 2015 13:19

    Nevím proč by ne mléko? Tepelnou úpravou se proces zkysnutí zničí...

  • Babička
    Babička |

    26. 8. 2015 14:24

    Do sekané se v žádném případě mléko nedává !! Pokud je tuhá, přilijeme trochu vody a to opravdu jenom trochu,neboť je důležité,aby konzistence byla taková,že bude držet tvar šišky! ( přidáním mléka se podporuje zkysnutí vyráběného produktu )

  • Kochl
    Kochl |

    25. 8. 2015 23:38

    maso ( hovězí 1/2 vepř.1/2),česnek, cibuli, majoránku,umelu na mlýnku 2x. 2 celá vejce a 1 žloutek rozešlehám se solí, trochou zázvoru a pepře. toto vše pak rukama promíchánm, přidám trochu mléka, pak 2-3 lžíce studené vody nebo mléka. Hnětu, je-li vše řídké přisypávám opatrně po lžících domácí strouhanku a cca 5 dkg uzeného špeku na drobné kostičky.a ZASE HNĚTU AŽ VŠE ZTUHNE. Pak utvořím mokrýma rukama šišku a nechám asi 10-20 min. odpočinout. Na dno pekáčku dám několik špejlí (4-6) podleji 4 lžicemi oleje a položím šišku. přidám 10 lžic vody, celou sekanou potřu zbylým bílkem rozšlehaným ve studené vodě.Pekáček přiklopím a dám do trouby, kterou předem asi 10 min rozpálím na 200 st.C. Nechám péci 30 min. bez otevírání. Pak kontrola, podlévání vodou, po 1 hod.odklopím a dopékám až se vytvoří po střídavé polévaní výpekem tmavě zlatavá kůrka.

  • Sekačkový specialista
    Sekačkový specialista |

    12. 8. 2015 19:21

    Tolik co rohlíky vypijí. Zbytek slej.

  • Victoria
    Victoria |

    24. 7. 2015 20:50

    Muze mi nekdo prosim poradit kolik mleka mam pouzit?

  • sampilot
    sampilot |

    19. 7. 2015 12:32

    Parádní sekačka, moje první a jak se povedla. Díky za recept. ;-)

  • bernadeta1
    bernadeta1 |

    4. 7. 2015 07:20

    Výborná sekaná. Zajímavé je přidat na jemno nakrájenou bílou papriku, někdy "nastavuji" i vařenou pohankou, je skvělá.

  • tomasjaksl
    tomasjaksl |

    27. 6. 2015 13:39

    Dělám přesně dle receptu, a vždy super.

  • Martina Němečková
    Martina Němečková |

    25. 6. 2015 12:12

    Opravdu vyborná i manžel ji pochválil a to zrovna mleté maso nemusi :-)

  • Martina 35
    Martina 35 |

    24. 6. 2015 11:34

    No tak po 10 min. v troubě popraskala a to jsem jí dělala přesně podle receptu :( Ale jsem zvědavá na chuť :)

  • Natty
    Natty |

    23. 6. 2015 13:38

    Už jí dělám po několikáté a vždycky se mě povedla. Je fakt mňamozní ;-) <3 Díky za recept.

  • IVANA
    IVANA |

    18. 6. 2015 11:51

    sekanou balím do blány koupenou u řeznika

  • FilipRecepty
    FilipRecepty |

    7. 6. 2015 14:25

    DŮLEŽITÉ PRO OSTATNÍ: 1) MLÉKA JEN SLZU. 2) V INSTRUKCÍCH RECEPTU CHYBÍ, CO S TOU CIBULÍ, NEJLÉPE NAKRÁJET NADROBNO A PŘIDAT. ;-)

  • kikusaaa
    kikusaaa |

    5. 6. 2015 13:21

    bomba <3

  • Vladimír
    Vladimír |

    22. 5. 2015 07:39

    Ve slově umlít se píše "i"

  • Standa
    Standa |

    24. 4. 2015 11:07

    dobrý recept, je vhodné přidat i několik lžic plnotučné hořčice

  • konrade
    konrade |

    15. 4. 2015 08:39

    Já dávám do sekané cibulku, kterou nechám zesklovatět na lžíci sádla. Pro vytvarování si na ruce kápnu trošku oleje a pořádně "upěchuji" :-) . Jinak je hrozně důležitá kvalita masa - od té doby, co jsem si v Albertu koupila mleté maso ála polotovar z polotovaru, který mi při vyndání z vaničky protekl mezi prsty, melu maso sama. Je to nesrovnatelná chuť pokrmu a víte co jíte ;-)

  • Janča
    Janča |

    11. 4. 2015 20:52

    Právě peču, zatím v poho.Jsem zvědavá na výsledek ;-)

  • honzik
    honzik |

    6. 4. 2015 11:22

    Vzdy namocit ruce do vlazne vody a sisku pomalu utahovat, dokud neni hladka....nahoze trosku zplostit , spise zlabecek , aby se tam drzela lepe voda...nikdy nepraskne.Vzdy zalezi na tom jak je utahla <3

  • Terezka
    Terezka |

    31. 3. 2015 13:11

    Výborná sekaná. Zkusila jsem povrch potřít jedním bílkem a nepraskla. :-)

  • Tereza
    Tereza |

    28. 3. 2015 10:40

    Jdu dělat svoji první sekanou, tak snad se povede podle tohoto receptu. Jsem zvedava a už se nemůžu dočkat az ji vyndám z trouby, doufám že bude nejlepší na světe :-) :-) :-) :-)

  • Tereza
    Tereza |

    28. 3. 2015 10:39

    Jdu dělat svoji první sekanou, tak snad se povede podle tohoto receptu. Jsem zvedava a už se nemůžu dočkat az ji vyndám z trouby, doufám že bude nejlepší na světe :-) :-) :-) :-)

  • Lenka
    Lenka |

    21. 3. 2015 20:43

    10 minut v troubě a rozpadla se.... někde jsem udělala chybu... :-(

  • MartinaP
    MartinaP |

    7. 3. 2015 12:31

    Dnes jsem tuto sekanou dělala a je vynikající. Všem moc chutnala a určitě ji budu dělat znovu. :-)

  • Eva
    Eva |

    1. 3. 2015 10:44

    Já už léta proti popraskání sekané používám recept mojí mámy a to je potřít sekanou bílkem (žloutek přidávám do sekané spolu s celým vejcem) a ta mi opravdu nikdy nepraskla

  • lada
    lada |

    21. 2. 2015 13:27

    Vynikající :) stále se člověk učí! Doporučuji <3

  • ÁJA
    ÁJA |

    8. 2. 2015 07:02

    Dost nadnesaný název ,,NEJLEPŠÍ NA SVĚTĚ"

  • verujir
    verujir |

    1. 2. 2015 20:07

    Již dělám podruhé - vynikající recept, vynikající sekaná! Stejnou dělá babička a maminka...a konečně se mi také povedla. Díky za recept! Dávám 1 :)

  • M.M.
    M.M. |

    19. 1. 2015 21:49

    Presne tak ...smich! 8-)

  • Hanca
    Hanca |

    13. 1. 2015 20:13

    Tak sekanou, kterou jsem doposud delala nebyla moc dobra. Dnes jsem ji udelala podle tohodle receptu a lepsi sekanou jsem v zivote nejedla <3 Nikdy jsem totiz nedavala rohliky s mlekem. Vyborna, luxusni, nejlepsi. Dekuju za recept. Uz nebudu delat jinou. <3

  • houmr74
    houmr74 |

    20. 12. 2014 12:38

    Nedá mi to a musím napsat ohledně času a teplotě pečení. Podle mě jsou značně podhodnocené. Až do dneška jsme pekli ve staré troubě, takže jsme to přičítali tomu. Dnes má ale preniéru :-) nová trouba, nastavil jsem teplotu a čas dle receptu, a musím konstatovat, že neí možné při 150 stupních sekanou upéct. Dle mé zkušenosti tak 200 stupňů a hodina.Jinak chuťově výborná :-)

  • Verča
    Verča |

    29. 11. 2014 12:34

    Je nutné sekanou přikrýt vrchním díle pekáčku? nebo stačí bez něj? :-) Mám jen spodní část :D Díky

  • M
    M |

    19. 11. 2014 11:18

    Dělám ji pokáždé podle toho receptu a pokaždé je výborná <3

  • Pitw
    Pitw |

    13. 11. 2014 13:51

    tento recept nemá opravdu chybu, sekaná je perfektní!! a to jsem jí léta moc nemusela, dokud jsem neobjevila tento recept :-P

  • Tom
    Tom |

    1. 11. 2014 10:28

    Kdyby jste si nekupovali mleté maso ze supermarketu, kam namelou bůček a kdejaký sajrajt, tak by jste teď neláteřili, vy umělci :)

  • allena89
    allena89 |

    31. 10. 2014 09:48

    Výborná, nepraskla.

  • Cecetka
    Cecetka |

    7. 10. 2014 13:22

    naozaj sa nerozpadla, plnila som ju mrkvou a vajcom, je super chutna ;-)

  • Bloody Marry
    Bloody Marry |

    13. 7. 2014 15:52

    Tak v ve 26 letech by snad uz mel umet varit kazdej, ne? :-D

  • Sasha
    Sasha |

    9. 7. 2014 18:25

    Ja delala jen ze 100% britskeho hoveziho, kapku oleje jsem dala, vysledek vyborny, krasne krupe, chutna skvele. Dekuji za recept

  • Miroslavas
    Miroslavas |

    19. 6. 2014 21:21

    Skvělý recept, chuťovka. Pekáček jsem nepotřela olejem, do pekáče jsem dala jenom vodu. :-) :-) :-)

  • Janka
    Janka |

    6. 6. 2014 23:19

    Lze jít do masny a říci si co chcete namlít aoni vám to namelou - tak to dělám já. Díky za recept. :-)

  • Markéta
    Markéta |

    30. 5. 2014 16:25

    "koupit" kvalitní mleté maso??? kvalitní mleté maso se opravdu koupit nedá, pokud chcete opravdu kvalitní mleté maso, tak si ho člověk musí umlýt sám !!

  • lenka
    lenka |

    10. 5. 2014 16:45

    Sekanou jsem prave vytahla z trouby a jestli bude chutnat jak vypada, tak je to super. 8-)

  • renata
    renata |

    7. 5. 2014 14:44

    Cože? Ty sekanou potíráš hořčicí? to musí být pěkně hnusný! :-!

  • renata
    renata |

    7. 5. 2014 14:39

    My už tu sekanou zrovna děláme v troubě takže jsem zvědavá jak to potom bude vypadat. Ale já doufám,že se nám sekaná povede. Vždytˇ taková práce s tím byla tak ještě,aby se to nepovedlo.

  • renata
    renata |

    7. 5. 2014 14:33

    :-) Mmm... Sekaná mi moc chutná

  • Kateřina
    Kateřina |

    30. 4. 2014 17:58

    Dle mé zkušenosti je nutné koupit kvalitní mleté maso, pak není třeba dodávat strouhanku, a mouku už vůbec. Drží tvar a nepraskne. Taky je dobré směs pořádně promíchat a potřít studenou vodou před vložením do trouby. Troubu minimálně 20 minut neotvírat... :-)

  • Marie
    Marie |

    16. 4. 2014 06:50

    :-D Mám podobnou zkušenost. Už jsem to vyndala z trouby a nevypadá to jako na obrázku teda :-D

  • Petr
    Petr |

    15. 4. 2014 15:49

    Tak nevím co jsem udělal špatně. Nakrájené rohlíky jsem zalil vlažným mlékem. Nasypal do toho snad kilo mouky a strouhanky, ale jaksi to pořád nechtělo držet tvar. Ztěží jsem to (namočenýma) rukama dostal z mísy a na pekáči mi to udělalo takový blob. Teď je to v troubě tak nevím co z toho bude.

  • Dany
    Dany |

    11. 4. 2014 13:54

    ja robím sekanku tak, že ide do nej na 1,5 kg mäsa 8-10 vajíčok. Najprv sa dá do rozšľahaných vajec na kocky nakrájané rožky, aby pekne nasiakli a potom sa to pridá k mäsu. Do mäsa dám na kocky nakrájanú domácu údenú slaninu, veľa roztlačeného cesnaku, majoránku, čierne korenie,trochu vegety (pozor je slaná), na drobno nakrájanú cibuľu (1-2). Potom sa to všetko poriadne prehnetie rukami a spoji do podlhovastého bochníka. Podlejem trošku vody a dám piecť. Je úplne suprová !!!!!!!!!!!!!

  • Lendicz
    Lendicz |

    25. 3. 2014 18:13

    "potom v ingrediencích je cibule ale už tam nikde potom dále v receptu neni co sní mám dělat " Taky si dovolím jeden rejpanec: co by asi mohlo být "dále přidáme všechny ingredience..."? :-\

  • marek
    marek |

    14. 3. 2014 22:55

    Dobrej recept ale je to napsaný blbě v ingrediencích chybí mouka ale v pokynech je zasypejte moukou :)) potom v ingrediencích je cibule ale už tam nikde potom dále v receptu neni co sní mám dělat :) :D to sem si jen tak chtěl rejpnout ale jinak super :DD

  • zdeňka s.
    zdeňka s. |

    18. 2. 2014 21:00

    Vůbec jsem nevěděla,že dělám 30 roků "nejlepší sekanou na světě" :-)

  • romculkaalaila
    romculkaalaila |

    16. 2. 2014 14:56

    Mňam, mňam, mňam. Povedla se a všem moc chutnala.

  • Kamila
    Kamila |

    10. 2. 2014 21:30

    Dnes jsem dělala sekanou poprvé v životě a podle tohoto receptu :-) byla vynikající!!! recept je jednoduchý,rychlý a chuťově vynikající :-)

  • Daniela
    Daniela |

    1. 2. 2014 14:52

    Léta dělám sekanou podle sebe a vždy chutnala. Nevím, co mě přimělo se podívat na zkušenosti jiných a světe div se, sekaná je víc než vynikající :-) Nepraskla, šťáva nevytekla i když šiška nebyla v alobalu a chuťově opravdu super. Doporučuji po čtyřicítce vyjet z kolejí a zkusit to i jinak :-)

  • moje jmenooo
    moje jmenooo |

    24. 1. 2014 17:18

    :'( :'( :'( spáli li jsi je tooo !! :-| :-| :-D :-\ =-O :-) :-( ;-) :-P :-D :-[ :-\ =-O :-* 8-) :-$ :-$ :-$ :-$ :-! O:-) :'( :-X :-)) :-| <3 <:-) :-S

  • LILI
    LILI |

    24. 1. 2014 17:16

    <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

  • Lucie
    Lucie |

    11. 1. 2014 14:27

    Dnes jsem ji udělala a je výborná děkuji za recept a ani mě nepraskla potrela jsem ji vajičkem. :-)

  • martiiiiiis
    martiiiiiis |

    10. 12. 2013 16:22

    Dekuji za recept :-)

  • Dallas
    Dallas |

    1. 12. 2013 11:10

    Nejspíš to bylo slabým "praštěním". Je třeba z masa dostat vzduch. :-)

  • Lucie
    Lucie |

    29. 11. 2013 11:25

    Já potírám hořčicí ..to by mělo zabránit prasknutí :) :-*

  • Iva
    Iva |

    25. 11. 2013 17:43

    Výborna sekana u nas doma velmi oblubena a recept doporučujem :-) :-) :-) :-)

  • Katka
    Katka |

    15. 11. 2013 13:46

    Ach jo. Kde je chyba! :'( Postup jsem dělala přesně podle receptu a stejně mi sekaná ve dvou místech praskla. Rýha široká snad 2 cm. Tak nevím, co dělám spatně. :-(

  • Den*
    Den* |

    2. 11. 2013 11:40

    Jojo, mě taky praskla :(

  • Tlusttoch
    Tlusttoch |

    26. 10. 2013 13:44

    Tak se peče, a jako vždy jsem na něco zapoměl :'( No stejně mám jíst zdravě a netučně, tak to to vejce snad sníží :-) . Jinak jsme doma dělali s náplní sterilovaná okurka, vejce na tvrdo a kousek nějakého párku. Můžete vyzkoušet, je to ňamka. :-)

  • Marika..
    Marika.. |

    17. 10. 2013 14:11

    Místo vody doporučuji to potřít vajíčkem než to dáte do trouby a ne vodou.Pak už nepotírat:)Je to krásně upečené do zlatava a má to lepší chut i barvičku :) :-) :-) :-) 8-)

  • Blanďa
    Blanďa |

    14. 10. 2013 09:51

    Podlévá se vodou nebo vývarem. Ale málokdo má po ruce hotový vývar, takže vesměs všichni podléváme vodou - pokud není uvedeno jinak. Držím palce a neboj se, určitě se to povede. pa

  • Harička
    Harička |

    25. 9. 2013 22:49

    Ááááa___ už se peče, snad nepraskne potvůrka 8-) Už se těším !! ;-)

  • Nyckez
    Nyckez |

    25. 9. 2013 12:12

    Nejsem zatim prilis zkusena kucharka,tak se mi prosim nesmejte,ale chtela bych se zeptat..podlevat to mam vodou, nebo..cim? :-[

  • dalylah
    dalylah |

    14. 9. 2013 13:25

    to je teda osklive, protoze ta moje je jak z obrazku...a to nejsem vuuuubec zadna kucharka :-[

  • Dana
    Dana |

    9. 8. 2013 08:53

    Tak jen oznamuju, že sekaná mi praskla a to dost ošklivě

  • Katka 18
    Katka 18 |

    1. 8. 2013 16:45

    Právě dělám sekanou k večeři mému přítelovi. Sekaná chutná opravdu skvěle. Cibulku jsem nakrájela na jemno a přidala jsem jí tam syrovou. JE mi teprve 18 let a vařím už od 15. Tuhle sekanou budu dělat častěji, je opravdu výborná. Děkuji za inspiraci. S pozdravem Katka. :-)

  • JA
    JA |

    1. 6. 2013 23:27

    cibili zakousnout k masu =-O

  • radek
    radek |

    27. 4. 2013 16:35

    tak je to pripravene a jsem na to sam zvedavej ja podelam i veprovej rizek ale tu horcici tam asi pridam to je fakt

  • Petra
    Petra |

    19. 3. 2013 19:07

    "Dále přidáme všechny ingredience" :) Sice tam cibule není vypsaná, ale tak přijde mi to celkem jasné. Já osobně cibulku chvíli zpěním na oleji a pak ji tam přidám :)

  • zuzka
    zuzka |

    2. 3. 2013 10:43

    Co s tou cibulí?:D

  • Petr
    Petr |

    26. 2. 2013 18:49

    Ještě pro ty, co se zajímají o zdravý styl. Je to jen jedna z mnoha stránek, ale stojí za kuk!!! :-DDD http://www.fitcoach.cz/?p=9997

  • Petr
    Petr |

    26. 2. 2013 18:38

    Proboha, tady se ale vyřádilo pitomců =-O , co zprzní i nezprznitelné. Takhle ji přesně dělám léta a je super 8-) . Bez alobalů a dalších - nic nepraská, nic se nepálí!!! Pořádně promnot pazourama a je to. Koření, cibule, česnek fakt každý dle svých chutí. Ten páreček a vejce na tvrdo do středu občas (!) dám - jen pro zpestření. Je fakt dobré pro super kůrku povrch potřít bílkem a celé to napatlat obyč. hořčicí a dát jí dost. K nevíře vše zmizí a kůrka má chuť jedna báseň - ale netřeba, každého zkouška. Jo a to pečení skoro OK zdravě - začít cca 10 min 200 °C - bílkoviny se srazí, maso zatáhne, dále 150 °C (opt. je ale 130 °C) a nic se nepálí na karcinogenní látky a konec zase přidat pro super kůrku!

  • Marek
    Marek |

    8. 2. 2013 13:48

    Vůbec jsem nevěděl co s tou cibilí, to víte nevařím každý den. Vlastně naposledy jsem vařit tk před 4 roky :D

  • zlatka
    zlatka |

    7. 2. 2013 19:36

    výborná, :-D :-Dnechala jsem se inspirovat obyčejnou hořčicí :-P a chutna výborně :-[

  • Terkyl
    Terkyl |

    23. 1. 2013 14:53

    Super sekaná, nic těžkého na tom není a chutná parádně. :-) ;-) já jsem si jen do ní přidala obyčejnou hořčici a nakrájela pórek... :-) a chutná vážně všem. :-)

  • Brigit
    Brigit |

    22. 1. 2013 21:46

    byla výborná, všichni si přidávali tak místo na víkend byla jen na sobotu. Děkuji za inspiraci! ;-)

  • Iva
    Iva |

    20. 1. 2013 03:36

    Pridala jsem horcici, podle chuti muzete i hodne, a je to mnamka, neni sucha a plna chuti, manzel si liboval, ze je to nejlepsi sekana, jakou kdy jedl. :-)

  • Janos
    Janos |

    11. 11. 2012 13:45

    To zní dobře ;-) určitě zkusím.

  • turtle
    turtle |

    11. 11. 2012 12:27

    Výborná! Místo mouky jsem přidala strouhanku, nějak se mi nechtěla spojit. Dala jsem i 4 lžíce hořčice a více česneku, to my rádi :-). Pekla jsem ji déle. Moje první sekaná (jakožto složitější jídlo) a neskutečná mňamka!

  • Kuchtik
    Kuchtik |

    4. 11. 2012 12:42

    Tak sekačka je v troubě a to mi je 26 let a vařímjak o život :) diky za recept :))) :-*

  • ny-na
    ny-na |

    3. 11. 2012 11:26

    práve sa pečie, som zvedavá ako bude rodinke chutiť, pečiem sekanú po prvýkrát O:-)

  • tartar
    tartar |

    17. 10. 2012 11:57

    misto mleka na rohliky pouzijte cerne pivo... 8-)

  • Petr
    Petr |

    30. 9. 2012 10:18

    Je perfekt, doplnil bych ještě o dvě- tři lžíce obyčejné hořčice. Dobrou chuť ;-)

  • wooden67
    wooden67 |

    1. 9. 2012 20:16

    Steak z v kauflandu koupeneho masa neudelas a Angus je drahej,takze recept na tu sekanou je super,delam ji zrovna tak.Maso si melu sam 0,5kg bucek+0,5kg klizka ,pak zalit do poloviny vysky sekane vlaznou prevarenou vodou, potiram bilkem z vajicka a nikdy nepraskne,pecu 45min na 180°C.

  • careynka
    careynka |

    24. 7. 2012 11:36

    a jakej je v tom rozdil, kdyz si necham namlit kvalitni maso a smicham to s dobrotama??

  • Careynka
    Careynka |

    24. 7. 2012 11:35

    a ja tam pridala jeste cerstvy bylinky :-) ted ji pecu, tak uvidim, co z ni bude :-D

  • Pita
    Pita |

    16. 7. 2012 18:31

    Je mi 25 jsem chlap a v zivote sem sekanou nedelal.Zkusil jsem to podle tohoto receptu a je to brnkacka...takze chlapi co skoro vubec nevarite nic na tom neni a stoji to za to je vyborna :)

  • Nercek
    Nercek |

    4. 7. 2012 21:40

    Už se těším až bude hotová!! O:-) :-)

  • correy
    correy |

    2. 7. 2012 18:21

    pan krostal je divný

  • Jan Krostal
    Jan Krostal |

    26. 6. 2012 06:49

    Ahoj lidi, nechapu, jak si muzete pochvalovat sekanou. Kdyz prece chcete kvalitni maso, tak si udelate steak z veprove pecene nebo hovezi svickove.

  • Ondra
    Ondra |

    21. 6. 2012 16:00

    Můžu potvrdit kvalitu receptu - jako chlap sem měl mírné obavy, ale vše je jednoduché a výsledek stojí za to. Díky :-*

  • Mirin
    Mirin |

    27. 5. 2012 14:40

    je fak výborná. Jen dvě rady. Koření se nebát a upravil bych teplotu a dobu pečení. 15min. na 200°C, pak 170°C 40min a ke konci dopéct na horní ohřev na 180°C-200°C, aby se ještě pekně zabarvila a udělal se křupavý povrch. :-)

  • Mirin
    Mirin |

    27. 5. 2012 14:12

    Tak už se pěkně peče. Zátím to vypadá dobře :-\

  • Paradie
    Paradie |

    8. 5. 2012 20:42

    Take zkouším sekačku.. Pravě jsem jí dala péct a jsem trošku znejistělá jak je to s tou dobou pečení .... Ale vyřeší to kompromis a budu jí péct na 170..na elektrice....uvidíme. Díky Diana

  • Monča
    Monča |

    5. 5. 2012 11:30

    :D

  • Eva
    Eva |

    30. 4. 2012 18:38

    A nechtelo by to zapnot troubu???? :-D

  • Katka
    Katka |

    26. 4. 2012 11:20

    Je výborná mohu jen doporučit. Od té doby co jsem udělala sekanou podle tohoto receptu už doma jinou nechcou :)

  • Kamila
    Kamila |

    17. 4. 2012 13:53

    Pecu tu sekanou uz dve hodiny a furt je syrova :(

  • kuki
    kuki |

    8. 3. 2012 21:12

    zřejmě děláte někde chybu nebo vám blbne trouba, každopádně když vidím, že se to nepeče tak dlouho, tak přitopím, to dá rozum :)

  • Martin
    Martin |

    15. 2. 2012 19:50

    No, tak už jí pečeme asi 2 hodiny a pořád ještě není hotová. Nechápu, proč v těch receptech tvrdí autor, že se má péct na 150 stupních 45 minut. To je nesmysl a máme hlad :-(

  • Jitka
    Jitka |

    4. 2. 2012 11:59

    Tak dneska zkouším sekanou... Už je v troubě tak uvidíme jak se povede.... :-)

  • Niki
    Niki |

    26. 11. 2011 20:13

    Sekaná VÝBORNÁ - všem doporučuji !!! :-)

  • :@
    :@ |

    1. 10. 2011 12:24

    :@ :-D

  • recepty73
    recepty73 |

    22. 9. 2011 22:38

    ...bez namočených rukou si to ani nedovedu představit, to už je takový zažitý manévr :-D ...

  • MartikK
    MartikK |

    21. 9. 2011 15:41

    Tak sekaná je v troubě a pěkně se peče. Já do sekané nedávám ani rohlíky, ani strouhanku, maximálně trošku mouky. Pak nikdy nemám problém s tím, že by praskala, protože maso pěkně drží pohromadě. Je pravda, že pak je sekaná více "masová", ale nám tak chutná. Na přání "hlavy rodiny" :) do ní ještě balím natvrdo uvařená vajíčka, aby prý byla "plnotučnější" :)). Zcela souhlasím s tím, že masovou směs je mnohem lepší propracovat přímo rukama než vařečkou, případně si ještě při tvarování šišky ruce máčet ve vodě.

  • Zuzka
    Zuzka |

    21. 9. 2011 08:43

    Děkuji za fajn recept, dělala jsem sekanou poprvé a hnedle měla úspěch ;-)

  • Mili
    Mili |

    25. 8. 2011 10:39

    Úžasná sekaná, poctivá, chutná, štavnatá. Hodně rychle zmizela :)

  • darysek69
    darysek69 |

    2. 8. 2011 13:15

    na to že jsem vyskoušela už tolik receptů na sekanou tak tahle je výborná :) nepraskla nic :) ja ráda dělam roládu (platkový sýr,salám,párek,na tvrdo vajíčko). za tenhle recept dávám 1*

  • Danka77
    Danka77 |

    25. 7. 2011 12:36

    Njelepší sekaná na světě :) první má sekaná a tak vynikající. Skoro zázrak :) Dokonce i manžel, který má na sekanou z dětství hororové vzpomínky, si seknaou dal a pochvaloval :) ještě jednou děkuji takže dávám 1*

  • ja
    ja |

    18. 6. 2011 13:27

    Presne tak.

  • knoma
    knoma |

    31. 3. 2011 11:43

    Dostala jsem za úkol upect s bratrem na cesty sekanou. Jako málo kdy jsem se držela poctivě tohoto receptu a výsledek byl takový, že mi maminka, která téměř nikdy nechválí, téměř slintala do telefonu a rozplývala se jaké je to dobré.

  • monak
    monak |

    27. 3. 2011 08:53

    **ano jednoduchý a moc dobrý, ještě k tomu přidávám do masa cibulku, kterou si nejprve osmažim na pánvi, a kečup a nechávám to přes noc odležet....

  • kater fischer
    kater fischer |

    26. 3. 2011 15:21

    Dělám ji již po několikáté, jen si občas dám dovnitř vejce natvrdo.... Je skvělá......prima recept....děkuji.... ;-)

  • Vladik
    Vladik |

    21. 3. 2011 16:43

    Tak mne se povedla :-)

  • fum
    fum |

    19. 3. 2011 10:42

    no nevím ale mouku jsem v receptu nenašla..takže je to trochu přehnaný..

  • oxit
    oxit |

    16. 3. 2011 15:19

    neni pak moc tuha:? beeeeeee

  • nikol
    nikol |

    10. 3. 2011 16:30

    do správný sekaný rohlíky máčený v mlíku patřej, od toho je to sekaná..bez nich by to byl jeden velkej karbanátek..dělá se to tak odjakživa

  • muf
    muf |

    3. 3. 2011 14:46

    v životě bych do sekaný nedala mouku, strouhanku nebo máčený rohlíky........... bléééééééé to je pak to je spíš než maso příloha ne? trošku prasárna všechno nastavovat moukou a strouhankou... :-(

  • zuzazbrtve
    zuzazbrtve |

    8. 2. 2011 10:14

    Moje první sekaná a fakt se povedla. Příště se ještě nebát a nešetřit s kořením. Díky za recept.

  • hanysek.
    hanysek. |

    21. 1. 2011 13:03

    A strouhanku už vůbec ne.....brrrr =-O

  • hanysek
    hanysek |

    21. 1. 2011 13:01

    Bez těch rohlíkú,mléka a mouky.Stačí jen přidet a smíchat syrová vejce,dát do trouby a pěkně olejem na ruce potřít,aby nebyly pukliny.Pak už jen pést a peroutkou potírat štávou z plechu a taky nepraskne,je štavnatá.Se strouhankou a moukou i těma rohlíkama je z toho hustá,neštavnatá hmota.Zkuste.

  • terush13
    terush13 |

    20. 1. 2011 07:24

    výborné a jednoduché

  • PETRAPETULE
    PETRAPETULE |

    19. 1. 2011 11:56

    pekla jsem prvně v životě sekanou - pomáhal mi malej a místo majoránky tam vysypal sladkou papriku - já pak dala teprva tu majoránku ,kmín jsme nedali - a byla super - ta paprika tam nebyla snad ani znát - prostě to dostalo jen lepší barvičku - takže příště jedine se sladkou paprikou <3 dávám jedničku!!!!!!! OPRAVDU NEPRASKLA ;-)

  • Míša
    Míša |

    16. 1. 2011 19:10

    opravdu výborné... s přítelem jsme se mohli utlouct. 1*

  • boruvka77
    boruvka77 |

    15. 1. 2011 15:08

    Opravdu výborný a rychlý recept. Ze základu mi ještě trochu zbylo, tak jsem z toho udělal fašírky a mohli jsme se utlouct.

  • Jarka
    Jarka |

    14. 1. 2011 23:22

    výborný, jen je moc dobrý cibulku osmažit na másle dozlatova a přidat ji k masu, je jěště chutnější

  • slávek
    slávek |

    11. 1. 2011 13:54

    bezva recept, jednoduché a dobré :-)

  • MilkaMar
    MilkaMar |

    10. 1. 2011 23:11

    výborná

  • raketak
    raketak |

    9. 1. 2011 01:03

    tež jsem měl, vynikající a nepraskla..:-)

  • chvajda
    chvajda |

    5. 1. 2011 09:43

    Posílám také 1*, tato sekaná nemá chybu!!!

  • pably
    pably |

    1. 12. 2010 01:10

    Maso jsem mixoval v pekárně a skutečně se nerozpadla

  • Jana
    Jana |

    12. 11. 2010 12:23

    Vyborna, dekujeme SabinkoB, take takto delame sekanou, jen doprostred obcas dame vajicko natvrdo a parek, to je taky moc dobre :-[ ;-) nejlepsi sekana to je a je spousta mladych, kteri se ji teprve uci a pani SabinkaB popisuje do detailu presny postup, tak si myslim :-\ , ze tento recept je zde na miste !!!!VSEM DOBROU CHUT, jdu ji udelat.

  • Evča
    Evča |

    18. 10. 2010 19:24

    Ten,kdo se tu podivuje,proč je tato sekaná nejlepší,když ji dělá každý...asi nechápe,že proto je ta sekaná nejlepší,protože ji právě každý dělá a o tom to je:) Je výborná,moc děkuju paní SabinceB za příspěvěk... MOC JSME SI POCHUTNALI:))) :-))

  • Jaroslav Kraml
    Jaroslav Kraml |

    8. 8. 2009 09:34

    Nevím co je na tom nejlepší sekaná na světě.Když je to obyčejná sekaná co se dělá ve velkovýrobě.Důvod proč nepraskne je jednoduchý a to ,že musíte opravdu hodně promíchat směs,aby se vám veškeré ingredience pořádně promíchali.Je to stejné jak u knedlíků,tak u různých těst.Je to průměrná sekaná !!!!

  • Blažena Halušková
    Blažena Halušková |

    27. 6. 2009 00:16

    Od té doby, co mám římský hrnec mi sekaná nikdy nepraskla a je to jenom mleté maso, koření, strouhanka a vejce

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    21. 6. 2009 12:14

    Tak přesně takto děláme sekanou my, jen na chuť dávám ještě česnek - na kilo masa tak 5 stroužků. Aby sekaná nepopraskala si myslím, že jsou důležité tři věci: pořádně propracovat hmotu, aby v ní nezůstaly vzduchové bubliny, potřít šišku povrchu vodou a zpočátku péci přikryté (nebo i zabalené v alobalu). A také trocha solamylu nebo hl. mouky pomůže hmotu dokonale "spojit"

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    19. 6. 2009 21:28

    Tak přesně takto děláme sekanou my, jen na chuť dávám ještě česnek - na kilo masa tak 5 stroužků. Aby sekaná nepopraskala si myslím, že jsou důležité tři věci: pořádně propracovat hmotu, aby v ní nezůstaly vzduchové bubliny, potřít šišku povrchu vodou a zpočátku péci přikryté (nebo i zabalené v alobalu). A také trocha solamylu nebo hl. mouky pomůže hmotu dokonale "spojit".

  • Zuzana Šindlerová
    Zuzana Šindlerová |

    7. 9. 2007 09:21

    Tak to já zase ty rohlíky s mlékem ZÁSADNĚ dávám už 20 let a protože nemám ráda celer a petržel, tak bych si nepochutnala. A o tom to je, ne?

  • Anonym
    Anonym |

    6. 9. 2007 22:45

    Rohlíky máčené v mléce do sekané ZÁSADNĚ nedávám. Jen čisté libové maso: kousek vepřového, kousek hovězího, kousek moravského uzeného nebo debrecínky (pomelu společně s kouskem celeru, petržele, cibulí, česnekem), vejce, strouhanka + bylinky + koření+ 1 lžíce vody (právě proto, aby nepraskla). Když tohle zkusíte, může se jít vaše ¨"báječná" sekaná jít schovat.

  • Zuzana Šindlerová
    Zuzana Šindlerová |

    6. 9. 2007 10:05

    Podle Maruš jsem přidala Solamyl, opravdu sekanou krásně zjemnil, podle Ivanky jsem potírala hořčicí, nepraskla a byla vynikající. Dávám 1.

  • Anna
    Anna |

    28. 5. 2007 21:49

    moje sekaná: do mísy 1/2 kg mletého masa, 1 vajíčko, na lžíci sádla zesklovatět cibulku, možno i nakrájenou slaninu, přisypat do mísy, trochu majoránky, stroužek rozmačkaného česneku, sůl a trochu pepře, místo rohlíků přidávám na správnou hustotu jenom strouhanku, rukou pořádně rozmíchám. Alobal odpovídající velikosti potřu celý sádlem, doprostřed dám šišku sekané a zabalím, na koncích alobal ohnu nahoru. Dám do pekáče, hned podliji vodou asi na 2 cm výšky, přikryji druhým pekáčem a dám do trouby. Kontroluji, aby se nevypekla voda. Nakonec opatrně alobal nahoře rozevřu, aby maso zčervenalo. Sekaná obsahuje všechnu šťávu, nemá tvrdou vyschlou kůrku, je moc dobrá.

  • Libuše Šubrtová
    Libuše Šubrtová |

    25. 5. 2007 12:51

    doporučuji, taky tak dělám a moc chutná

  • Irena Vernerová
    Irena Vernerová |

    25. 5. 2007 07:45

    Mně sekaná nepraskne nikdy,protože ji peču zabalenou v alobalu a teprve když už je upečená ji rozbalím a nechám ji dojít,aby měla kůrčičku.Jinak do ní přidávám na malé kostičky nakrájený špek-asi 10 deka-a děti říkají,naše maminka peče nejlepší sekanou na světě :-) Jinak,Sabinko,pokud granulát,tak povařit s Podravkou a pak ještě přemlít na jemno na masovém strojku.

  • Hana vac.
    Hana vac. |

    24. 5. 2007 22:10

    Delam podobny recept,muze se pridat najemno nasekana petrzelka(nat),sojovka,kecup a take je dobre potrit sekanou bilkem a hlavne podlevat.Nakonec po upeceni,sekanou vyndam, zaprasim vypek hladkou moukou a jeste kratce povarim a mate sosik

  • Maruška *
    Maruška * |

    24. 5. 2007 19:20

    Anonyme, na 1 kg masa přidávám 1 sáček (150 g)sojového granulátu. Stejně jako maruš přidávám na toto množství 2 polévk. lžíce solamylu a ještě asi 5 polévkových lžic piva. Dělala to tak moje babička, maminka tak to dělám podle nich, ale nikoho k tomu nenabádám. Dělaly to tak proto, aby se prý sekaná dobře spojila.:-))

  • maruš
    maruš |

    24. 5. 2007 13:08

    Když přidáte do sekané lžíci solamylu, tak je na 100% vcelku bez prasklinek, a to do ní můžete na ozdobu přidat vařenou mrkev, vařené vajíčko, páreček a pod.

  • jana
    jana |

    24. 5. 2007 11:59

    Na množsatví sojového granulátu vůbec nezáleží - dejte kolik máte nebo kolik potřebujete mít sekané (karbanátků). Já soju nepřidávám pokaždé, ale pokud ano, dávám zpravidla jeden sáček (to je asi 10 dkg?). Jinak k praskání: mám vyzkoušeno léty, že moc záleží na řezníkovi, kde masou koupíte. Pokud u "poctivého" nebo si melete maso sami doma, je dobré přidat do těsta během hnětení cca 0,5 dcl vody na 1 kg masa, klidně i víc. No a pokud máte řezníka šejdíře, tak už tu vodu přidávat nemusíte, je tam od něj a sekaná prostě nepraskne. Věřte/nevěřte.

  • Majka Rončáková
    Majka Rončáková |

    24. 5. 2007 10:42

    Tak ja dělám několik šišek sekané najednou a psypu je kmínem, sezamem, nebo nahrubo mletým pepřem 4 barev, nebo grilovacím kořením. Vždy si odložím nějakou dok mrazáku na rychlovku.

  • Ivana Kašparovská
    Ivana Kašparovská |

    24. 5. 2007 09:20

    Recept schvaluju, dělám sekanou přesně tak a opravdu nepraskne. Během pečení ještě potřu hořčicí.

  • Anonym
    Anonym |

    24. 5. 2007 08:29

    Kolik toho granulátu na 1 kg masa přidáváte?

  • Di
    Di |

    24. 5. 2007 08:20

    Hníst lze také šlehacími metlami ručního elektrického šlehače.

  • monika
    monika |

    24. 5. 2007 00:57

    sekanou dělám již léta,tak že ji tvaruji mokrýma rukama a nikdy mi nepraskla.

  • Sabinka
    Sabinka |

    23. 5. 2007 20:47

    Ve svých nedávných kuchařských začátcích jsem zkoušela sekanou upéct jen ze sojového granulátu + ostatních ingrediencí a závěr z toho mám takový, že už nikdy víc:-) Nechtěl to ani pejsek:-)) Ale co se týče granulátu přidaného do masa, určitě vyzkouším, díky za tip:-)

  • Kamil Krybus
    Kamil Krybus |

    23. 5. 2007 19:01

    Maruško, k tomu sojovému granulátu si dovolím připomenout, že po odkapání by měl být pořádně vymačkaný, aby v něm zbylo minimum nálevu. Jinak v případě nutnosti je vhodné zahustit sekanou kukuřičnou křupavou strouhankou.

  • Maruška *
    Maruška * |

    23. 5. 2007 16:53

    Dělám sekanou obdobným způsobem. Na 1 kg mletého masa dávám místo rohlíků sojový granulát, který předem asi 10 minut povařím s masoxem nebo vegetou, přecedím přes cedník a lehce promačkám. Vlažné přidám k masu a zpracovávám obdobným způsobem. Někdy přidávám také nahrubo kus strouhaného sýra, jak píše Barča. Je to bezvadné, sekaná pěkně drží tvar. Po upečení necháme 10 - 15 min v stát, pak teprve krájíme. Zůstane šťavnatá.:-)) To je běžný postup u jakéhokoli pečeného masa, aby bylo šťavnaté.

  • Dáša
    Dáša |

    23. 5. 2007 14:52

    Sekanou dělám stejně jako Sabina a opravdu je nejlepší a nepraskne.

  • barča
    barča |

    23. 5. 2007 14:40

    Také chvíli peču zabalenou celou do alobalu. po zatáhnutí svlíknu, aby se vykřupala. Zkuste do sakané nastrouhat nahrubo tvrdý sýr. Já sýr přidávám i do karbanátků.

  • Majka Rončáková
    Majka Rončáková |

    23. 5. 2007 13:29

    Dělám to taky tak, ale dám 1 rohlík a strouhanku. Pekáč na chvíli, než se sekaná zatáhne, zakrývám alobalem.