Mrkvový dort / řez s karamelovou polevou

moje hodnocení: 0

5.0

hodnotilo: 9
doba přípravy: 80 minut
počet porcí: 8 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto:
    • 200
      g mrkev jemně nastrouhaná
    • 100
      g cukr krupice
    • 1
      lžička skořice - mletá rovná
    • 50
      ml olej
    • 2
      ks vejce
    • 250
      g polohrubá mouka
    • prášek do pečiva necelý
  • Krém:
    • 250
      g měkký tvaroh
    • 250
      ml smetana ke šlehání
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 2
      lžíce cukr krupice dle chuti, cca
  • Poleva:
    • 20
      g máslo
    • 100
      g cukr krupice
    • 100
      ml smetana ke šlehání cca

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Jemně nastrouhanou mrkev v míse smícháme s cukrem, vejci, skořicí a olejem. Přisypeme cca 250 gramů mouky (záleží na šťavnatosti mrkve) a necelý prášek do pečiva. Opět řádně promícháme a těsto přendáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy (22 cm) nebo malého pekáčku.

RADA: VIDEO, jak udělat piškot na dort

2
Pečeme v předehřáté troubě (nebo remosce) cca 25 - 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, těsto se nesmí lepit. Korpus necháme zchladnout. Pak prokrojíme a naplníme tvarohovým krémem.
3
Tvarohový krém: smetanu vyšleháme na šlehačku s vanilkovým cukrem. Tvaroh vyšleháme s krupicovým cukrem dle chuti. Pak obojí dobře promícháme.

RADA: VIDEO, jak vyšlehat veganský sníh!

4
Po naplnění zaklopíme vrchním dílem korpusu a přelijeme karamelovou polevou, kterou nalijeme do středu vrchního korpusu a necháme pomalu roztékat do stran za naší asistence a dohledu.
5
Hotový dort / řez necháme v chladnu proležet a zpevnit (ztuhnout). Poté krájíme na výseče a podáváme.
6
Na krájení téhle dobroty si tentokrát nechystejte úzký delší nůž! Nejlepší rozdělování na porce je v tomto případě delší nit na šití. Karamel sice po odležení zatuhne a neroztéká se, ale na nůž se lepí a korpus poté na sebe drolí. Proto chceme-li čistý řez a úhledný zákusek, použijeme nit. Věřte, že je to i velmi rychlé :-) : nit vsuneme pod korpus, nastavíme si konce do požadované velikosti výseče a pak už jen nit nad dortem / řezem překřížíme až k samému dnu dortu. Stejně tak mě kdysi učila babička krájet knedlíky :-) .
7
Karamelová poleva: v kastrůlku si na rozpuštěném másle necháme pomalu zkaramelizovat cukr do zlatohnědé barvy. Pak do něj přiléváme opatrně smetanu a mícháme lžičkou. Smetana nesmí být studená, jinak nám karamel příliš prská a bublá a někdy má chuť až explodovat přes vzniklou krustu z tepelného šoku. Takže pozor! Pokud se nám vytvoří v karamelu hrudky, nezoufáme. Za pomalého zahřívání se nám ve smetaně opět rozpustí. Je-li třeba, můžeme trochu smetany přidat, konzistenci si odhadne každý jednoduchým testem, kdy nechá pár kapek ztuhnout na stole nebo talířku. Karamel nesmí být tvrdý, ale tužší, aby držel na korpusu.

RADA: VIDEO, jak na čokoládovou polevu

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.