Moravské zelí zahušťené bramborem

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 8
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks bílé zelí menší hlávka
    • 100
      g špek uzený
    • 3
      lžíce hladká mouka
    • 1
      ks brambory střední
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka kmín

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Hlávku zelí jemně nakrájíme (já strouhám na skvělém V-struhadle), zalijeme vodou tak, aby bylo sotva zakryté, osolíme cca 2 lžičkami soli, přidáme lžičku kmínu a vaříme asi 10 minut odkryté. Pak přidám asi 2 lžičky cukru a 2 lžíce octa a dovaříme do měkka. Po uvaření slejeme přebytečnou vodu, ale do hrníčku, budeme ji ještě potřebovat.Na zásmažku nakrájíme slaninu na kostičky, krátce vyškvaříme,ale ne do křupava, jen aby se vyškvařil tuk. Zasypeme hladkou moukou a trochu posmažíme dorůžova. Zalejeme studenou vodou,osolíme a přidáme jemně ustrouhanou syrovou bramboru. Mícháme,až zhoustne. Zásmažka by měla být trochu řidší, takže ještě rozředíme vodou ze zelí, kterou jsme slili. Na mírném plameni vaříme 20 minut. Vlejeme do zelí,smícháme, ochutnáme, dochutíme.
2
Má být sladkokyselé. Stejně vařím kyselé zelí. Zásmažka s bramborem dává zelí skvělou chuť, všechny kamarádky z Čech už vaří moravské zelí.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Dana
    Dana |

    16. 8. 2014 10:40

    Kdo nevyskouší tak prohloupí.

  • Jana Č.
    Jana Č. |

    12. 11. 2010 23:55

    Dobrý den, děkuji za skvělý recept, výborné, jsem nadšená a nad míru spokojená.

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    24. 2. 2010 12:09

    Evo, myslíte jestli červené nebo bílé? Ano, to je určitě jedno ;-) Jde jen o barvu.

  • Eva Kopalová
    Eva Kopalová |

    24. 2. 2010 10:36

    Mám dotaz, je jedno, jaké zelí použiji?

  • Jitřenka Němcová
    Jitřenka Němcová |

    13. 1. 2008 18:52

    Smaženou cibulku dávám podle toho, k čemu to zelí dávám. Třeba k uzenému ano, ale z pečeného masa mám šťávu s cibulkou a česnekem a tou zelí poleju.

  • Vladimír Novák
    Vladimír Novák |

    13. 1. 2008 07:18

    Jen Vám tam chybí smažená cibulka....

  • Vladimír Novák
    Vladimír Novák |

    13. 1. 2008 07:15

    Dávám jedničku. Téměř tak dokonalé jako můj Tučňák na divoko.

  • Jitřenka Němcová
    Jitřenka Němcová |

    14. 12. 2007 11:01

    Děkuji za chválu, moc mě těší. Teď se bude hodit, k vánoční krůtě, huse nebo kachně. Přeji krásné vánoce.

  • Adéla Macíčková
    Adéla Macíčková |

    10. 11. 2007 20:37

    Opravdu úžasné!

  • Katka Hrušková
    Katka Hrušková |

    23. 10. 2007 09:31

    Děkuji za recept, už se na zelíčko těšíme.

  • OLI ŠIPKOVA
    OLI ŠIPKOVA |

    9. 10. 2007 09:56

    OPRAVDU JE VÝBORNÉ.OLI

  • Eva Přecechtělová
    Eva Přecechtělová |

    8. 10. 2007 22:39

    Moje babička do toho moravského někdy, podle toho k čemu to bylo přidávala místo brambory nastrouhané jablko. Je to výborné zejména ke kačeně a k tomu bramborové knedlíky :-))