Masarykovo cukroví

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 27
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 300
      g hladká mouka
    • 100
      g moučkový cukr
    • 200
      g rostlinný tuk
    • 1
      ks žloutek
    • 150
      g lískové oříšky
    • 3
      lžíce kakao 2-3

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Celé oloupané lískové ořechy nejlépe na noc namočíme do studené vody. Z uvedených surovin vypracujeme těsto, zapracujeme celé lískové ořechy a těsto rozdělíme na tři díly.
2
Z každého vyválíme váleček o průměru cca 4-5 cm. Zabalíme do folie a dáme nejlépe přes noc do chladu ztuhnout. Ostrým nožem nakrájíme kolečka asi 5 mm a na vymazaném plechu upečeme. Vlahé obalujeme v moučkovém cukru.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • PaD
    PaD |

    16. 12. 2016 20:25

    Neni nejhorsi, ale spatne se krajelo a cukr nam na nich spatne drzel, tak jsme zdobili radsi jen cokoladou. Pridavame fotku.

  • poter
    poter |

    13. 12. 2014 14:58

    Tohle je jedno z mých nejoblíbenějších cukroví-akorát nedávám kakao-vloni jsme ho snědli ke kafíčku už před vánoci,letos jsem zkusila oříšky namočit v rumu-tak uvidím:-)) nechápu jak někdo může mít tvrdé jak beton???já ho mám krásně křehoučké-ty ořechy jsou lepší namáčet déle-ale ze začátku jsem máčela jen asi hodinu a taky to šlo nakrájet,vzhledově nic moc,ale chutově-mnamka <:-)

  • Jitka
    Jitka |

    20. 12. 2013 09:47

    Vy !umělkyně", prostě to neumíte upéct. Já ho zkoušela a je křehké a výborné. Jen je lepší oříšky nahrubo pokrájet. Takže se to nejdříve naučte pořádně a pak hodnoťte. :-D

  • Věra
    Věra |

    30. 11. 2013 13:20

    Já ho dělám už snad 20 let,osvědčený od babičky: 300 g hl. mouky,170 g lískových oříšků,200 g másla,100 g moučk. cukru,1 lžíce kakaa,1 vanilk. cukr. Oříšky namočit nejméně hodinu předem,pak vysušit. Smícháme ingredience v těsto,do kterého vmícháme oříšky. Utvoříme válečky( 3-4 cm), které zabalíme do alobalu a dáme do druhého dne odležet do lednice. Pak krájíme kolečka. Péct na 150 st. Vlažné obalit v moučk. cukru. Peču tak 3 týdny před Vánocemi. :-)

  • majda
    majda |

    22. 11. 2013 12:47

    jednou jsem ho dělala a už nikdy více,tvrdý jako beton škoda oříšku a atd..... O:-) :-\

  • zuzana
    zuzana |

    24. 4. 2013 18:08

    .... a místo lískových ořechů nějaké jiné a místo kakaa skořici a místo ...... atp. :-X Prostě a jednoduše upečte si jiné cukroví ......... S přáním dobré chuti Zuzana

  • zuzana
    zuzana |

    24. 4. 2013 18:04

    fuj

  • Karlos
    Karlos |

    14. 12. 2012 17:25

    Možná zkus dát místo rostlinného tuku klasické máslo, je to veliký rozdíl... :-)

  • Šary
    Šary |

    16. 12. 2011 20:29

    Dobrý den, já jsem tento recept obdržela od kamarádky, tak jsem ho též letos zkusila. Musím říst, že nic moc :-( . Krásně voní, když se peče, ale chuť skoro žádná, hrozně nevýrazná.. takže- znám daleko lepší cukroví ! Nevím, co na to rodina, ale už vím, že ho péct nebudu.

  • spejsek
    spejsek |

    13. 12. 2011 17:42

    Děkuju :-)

  • mmajjkka
    mmajjkka |

    8. 12. 2011 18:09

    Já bych v tom neviděla problém. Já si těsto taky zadělala, pak jsem ochořela a než jsem se vzpamatovala, tak byl týden pryč. A jsou výborné.

  • spejsek
    spejsek |

    8. 12. 2011 14:27

    Mám na Vás dotaz- jak dlouho vydrží těsto v lednici. Zadělala jsem si těsto na linecké, vynilkové nebe a na toto cukroví v neděli a dnes je čtvrtek myslíte, že tomu těstu může něco být? Masarykovo se mi moc nezdá. Co myyslíte? Děkuji za odpovědi.

  • caddi
    caddi |

    17. 12. 2010 08:06

    delam to podobnym zpusobem , zjistila jsem , ze to usetri more casu ..... zvlast letos kdy jsem pekla 30 druhu cukrovi , jeste me zbiva naplnit kremove , to delam vzdy az tesne pred vanoci , mam obavu , ze by se to zkazilo :-\

  • Olga .
    Olga . |

    16. 12. 2008 11:32

    Stačí si uvědomit, že se jedná o základní linecké těsto (z tohoto pohledu je Johančin poznatek zajímavý) Takže, na vánoční pečení vyrobit na jeden zátah více těsta (já dělám z HERY 1500g=6čtvrtek:-)) Potom už jenom podle potřeby odebírám kolik potřebuji a případné prořezy vrátím a použiji příště. A když jako poslední uděláte PEČENÉ LÍSKOVÉ OŘÍŠKY, nezbyde vám z těsta ani ň :-)

  • Zuzana
    Zuzana |

    6. 12. 2007 16:18

    Moc dobré a jednoduché cukroví, peču již několik roků a jedna dávka nikdy nestačí.

  • Marketka
    Marketka |

    14. 11. 2007 11:48

    Tento recept znam s tim že se válečky dají do mrazáku a pak to jde opravdu velmi dobře krájet.A ořechy sem nikdy neloupala, dostalo to díky šlupce zajímavější barevnou kombinaci.Jedno z mého nejoblíbenějšího cukroví.

  • Petra Seibertová
    Petra Seibertová |

    19. 1. 2007 09:37

    Tohle cukroví jsem letos pekla poprvé a bylo jedno ze dvou,které skončilo v odpadkovém koši. Fajn se s těstem pracovalo,i ořechy ve vodě změkly,vypadalo to dobře,ale chuť naprosto nezajímavá,nikdo to nejedl,takže po vánocích letělo.

  • silva
    silva |

    11. 1. 2007 02:00

    Velmi dobrý recept,dělámjiž 3 rokem,uspěl před vanilk.rohlíčky,které již nedělám..

  • Johanka
    Johanka |

    10. 1. 2007 12:51

    tento rok jsem stihla péct pouze linecké a POPRVÉ MASARYKOVO CUKROVÍ / to jsem udělala z vlaš.ořechů z toho jednu várku s kakaem a druhou bez/....co dodat linecké mi zbylo ..takže úspěch na všech frontách..děkuji za výtečný recept

  • Petra
    Petra |

    4. 1. 2007 12:12

    Omlouvám se anonymu. Zapomněla jsem dodat, že jsem to dělala z mandlí. Zkoušela jsem tak loupat i lístkové ořechy, ale je to pracné.Myslím, že rada od p.Jany Malé bude rozhodně lepší.

  • Zuzana
    Zuzana |

    29. 12. 2006 10:50

    Mojí maminkce to strašně chutná..já bych to ohodnotila jako dobré-je to chutné ale zase tolik mě to nenadchlo..každý maáme jiné chutě!

  • Anonym
    Anonym |

    19. 12. 2006 16:02

    Petro, lískové ořechy spařujete horkou vodou jako mandle?

  • Petra
    Petra |

    19. 12. 2006 13:57

    Výborné. Chutná nám to i bez obalování v cukru. Já ořechy loupu tak, že je spařím horkou vodou. Pak jdou pěkně oloupat.

  • Janvas
    Janvas |

    16. 12. 2006 23:13

    Použila jsem Lukanu, ale těsto šlo špatně krájet a drolilo se. Vyřešila jsem to tak, že další válečky jsem krájela přes tu folii, aby se mi to celé nerozpadlo. Tak nevím, jestli to bylo tím tukem, nebo tak moc mrazí chladnička. Stalo se to taky někomu?

  • ELA
    ELA |

    13. 12. 2006 08:47

    Honzo, již léta děláme z vlašských ořechů, takže ano, mohou (v našem receptu je jich 170g, ale to je už detail).

  • lenča
    lenča |

    12. 12. 2006 17:53

    Souhlasím s paní Cvekovou.Použila jsem lukanu,ořechy namočila.Těsto šlo skvěle spojit,vyválet taktéž.Po upečení chutnalo.Jenom nechápu,proč se některé hospodyńky neustále ptají,jak se dají ořechy loupat.Ve všech komentářích se píše NELOUPAT,NEPRAŹIT.J DOU SKVĚLÉ KRÁJET!

  • ES
    ES |

    12. 12. 2006 13:39

    Souhlasím s Janinkou, ale když už to máme upečené, tak to teď třeba ještě nějak vylepšíme?Myslím něčím dobrým slepit dvě k sobě, nebo něco přilepit nahoru?

  • Janinka
    Janinka |

    11. 12. 2006 19:40

    ... tak teda nevím ... po přečtení vší té chvály jsem se do toho taky dala a výsledek? Takové normální, žádný výkřik ... jsem z toho docela zklamaná, ale třeba se to rozleží a bude to super - zatím jsem z tohoto cukroví spíše v rozpacích ...

  • Jana Malá
    Jana Malá |

    11. 12. 2006 17:25

    Lístkové ořechy se nasucho opraží trošku na pánvy,pak se přesypou na čistou utěrku a promnou se.Vutěrce zůstanou šlupičky.Je to celkem rychlé.

  • petra šmejkalová
    petra šmejkalová |

    11. 12. 2006 16:35

    chtěla bych se zeptat ,jak se loupou listkové ořechy?děkuji petra

  • ivča Stankovičová
    ivča Stankovičová |

    11. 12. 2006 15:40

    Píšete ,že ty ořecy mají být oloupane!Jakým způsobem to udělat?!

  • Tereza Martínková
    Tereza Martínková |

    11. 12. 2006 15:19

    Tak jsem to také včera upekla..je to vynikající!!!Ořechy jsem namočila přes noc a šly krájet krásně, tuk jsem použila Heru.Vřele doporučuji, je to prudce žravé...jen pozor, aby vydrželo až do vánoc:-))))))

  • honza
    honza |

    9. 12. 2006 20:09

    můžou být i vlašské ořechy?

  • Miroslava Cveková
    Miroslava Cveková |

    9. 12. 2006 15:19

    Právě jsem dopekla, použila jsem také cukrářskou lukanu, oříšky máčela 24 hodin a šly krásně krájet. Cukroví je výborné.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    8. 12. 2006 14:17

    Hanko, není to zdlouhavé. Naopak, proti vyvalovanému a vykrajovanému cukroví je to vyloženě rychlovka:-))

  • Hana Tylová
    Hana Tylová |

    8. 12. 2006 13:20

    Je to hodně zdlouhavé,ale určitě to upeču.Vypadá to lákavě.

  • lenča
    lenča |

    8. 12. 2006 13:01

    Üplně jsem to popletla.V zadání jsou skutečně ořechy celé.Protože denně se dívám na nové recepty,tak jsem dotaz ohledně ořechů poslala na jiný recept.Děkuji Hance,je vidět,že čte pozorně.

  • Ňuška
    Ňuška |

    8. 12. 2006 12:50

    Již několik let dělám s madlemi, kdo rád experimentuje, vyzkoušejte. Také moc dobré.

  • Hanka Jandová
    Hanka Jandová |

    7. 12. 2006 23:49

    Lenčo, v tomto receptu jsou ořechy celé!Jinak díky za tip na Lukanu. Já už to upekla s Herou a je to opravdu super!!

  • Eva Skálová
    Eva Skálová |

    7. 12. 2006 19:32

    Aby to byl top recept, tak bychom to měli ještě nějak vyšperkovat, ne? Co třeba doprostřed kolečka pomocí čokolády něco nalepit?

  • Anonym
    Anonym |

    7. 12. 2006 16:23

    Jako nejlepší je pro mě jednoznačně cukrářská lukana,skvělá i na výrobu listového těsta,doporučuji,stojí kolem 9 korun.

  • lenča
    lenča |

    7. 12. 2006 13:59

    Nechci vypadat hloupě,ale...V receptu je napsáno "strouhané" ořechy.Myslíte tím pomleté§.Pokud ano,tak jak hrubo pomleté.

  • Kristina
    Kristina |

    6. 12. 2006 05:29

    Pekla jsem je na 1. adv. neděli a snědeny ihned. Použila jsem vlašáky a máčení ve vodě mi přišlo trochu nezvyklé. Je to moc dobré, ořechy změknou a mají báječnou, jakoby praženou chuť. Dcery to nazvaly americké cookies - mám dojem že toto cukroví k nám přišlo s panem Masarykem právě z Ameriky, to je ovšem jen moje dedukce.

  • Hanka Jandová
    Hanka Jandová |

    6. 12. 2006 01:29

    tak právě jsem dopekla - je 1,5hod po půlnoci. Fakt super!!! dělala jsem podle receptu a rovnou z 1,5 dávky(mohly být rovnou 2..)Lískáče jsem máčela 24 hod a válečky (o menším průměru - 2-2,5cm) jsem měla v alobalu v lednici taky 24hod.Krájela jsem to normálním kuchyňským nožem a absolutně bez problémů.Manžel(nestojí o sladké) teď ochutnal a řekl, že bude mít suoer snídani....(už je to schované:-)Doporučuji.

  • alena
    alena |

    5. 12. 2006 21:31

    nemá chybu, dělala jsem z vlašáků bez kakaa, v lednici chladlo těsto 24 hodin. S krájením nebyl problém, chce to opravdu odtrý nůž.Nevím, kam je schovat, určitě do Vánoc nevydrží.Rodina je najde.Jdu loupat další vlašáky

  • Jituš
    Jituš |

    5. 12. 2006 19:40

    Včera jsem poprvé upekla tohle cukroví - z vlašáků a bez kakaa. Manžel mi půjčil zalamovací nůž a nemělo to chybu, ořechy se krájely jak máslo. Ale je to tak žravé, že do Vánoc tu krabičku prostě neuchráním a jsem smířená s tím, že zadělám ještě několikrát.

  • Olča
    Olča |

    4. 12. 2006 14:29

    Také doma děláme a když to necháš hodně ztuhnout v ledničce, tak ostrým nožem nemám problém nakrájet i oříšky, krom toho, my oříšky namáčíme místo do vody do rumu a necháváme je tam aspoň 2-3 dny, oni trochu změknou a je to chuťově ještě lepší!

  • Ludmila Chromá
    Ludmila Chromá |

    4. 12. 2006 14:18

    Jednou jsem je pekla, jsou to spíš takové keksy, než vánoční cukroví v pravém slova smyslu. Dotvářela jsem je rukou.

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    4. 12. 2006 09:08

    S krájením problém nemám. Ale jak říkám, dávám vlašáky a můj recept je trochu jiný - přidala jsem ho sem.

  • Eva
    Eva |

    2. 12. 2006 19:33

    Upekla jsem je včera a dost špatně se krájí ta kolečka (oříšky se v syrovém těstě pohybují) a dalo mi dost práce oříšky rozkrojit, aby cukroví vypadalo na řezu pěkně. Výsledný dojem mám rozpačitý, chuťově průměrně dobré a navíc patlačka ...

  • Hanka Jandová
    Hanka Jandová |

    2. 12. 2006 00:37

    má někdo vyzkoušenou nejlepší zančku rostlinného tuku? Poraďte..

  • Marie z Ostravy
    Marie z Ostravy |

    1. 12. 2006 19:58

    Mam dotaz: kdy pect, aby bylo na Vanoce mekke?

  • Alis
    Alis |

    1. 12. 2006 17:21

    Lenčo celé

  • lenča
    lenča |

    1. 12. 2006 15:54

    Ještě jsem se chtěla zeptat,zda ty vlašské ořechy je třeba pokrájet,anebo je tam dát celé.

  • Alena Tarabová
    Alena Tarabová |

    1. 12. 2006 14:14

    Nevypadávají ty lískáče při zapracování do těsta druhou stranou z těsta ven? Přeci jen jsou to větší částice, navíc kulaté.

  • Anonym
    Anonym |

    1. 12. 2006 12:46

    Oravdu se zapracují celé ořechy?I já bych ráda věděla,zda někdo nemá zlepšovák na loupání oříšků. Já dopadnu obyčejně tak,že mám připálené oříšky se slupkou:-)))

  • Radka K.
    Radka K. |

    1. 12. 2006 10:29

    Toto cukroví dělám každý rok z dvojité dávky, ale bez kakaa. Oříšky předem neopražím ani neloupu. Oříšky se v troubě upečou víc než těsto. Válečky mají průměr 2,5 - 3 cm.

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    1. 12. 2006 09:55

    Jano, doplnila jsem druhý recept na Masarykovo cukroví z Krkonoš- je s vlašáky - slupička tam problém nedělá, navíc vypadají na řežu velmi efektně. Snad Vám to pomůže.

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    1. 12. 2006 09:37

    No,to ano,ale mám menší tác na cukroví,tak jsem jen chtěla vědět,jak moc se kolečka zvětší.Nebo řešením by bylo koupit větší tác.:o)Mám taky problém zbavit slupky lískáče.Dalo by se to namixovat i napůl s vlašáky?:o)

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    1. 12. 2006 09:28

    Jano, tak byste ta "cédéčka" pověsila dětem na stromeček, alespoň naši hoši by řekli - konečně pořádná výzdoba !!

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    1. 12. 2006 09:02

    Anko, oloupané=zbavené slupky, vyloupané= zbavené skořápky. Tak takhle je to myslím logické...

  • Anka
    Anka |

    1. 12. 2006 08:08

    Olopané ořechy...prosím o upřesnění,co je tím míněno. Vyloupané ze skořápky,nebo zbavené i jemné slupky,kterouo já nikdy nemůžu ani po upražení z oříšků sloupnout.Děkuji

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    1. 12. 2006 07:33

    Zvětší tato kolečka svůj objem?Někdo tady psal,že z toho měl velká kola,tak se ptám,ať neupeču nakonec cédéčka.:o)

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    30. 11. 2006 18:22

    Lenko, recept jsem našla, mám vyzkoušené, je vynikající a zvládne i totálně nešikovná kuchařka. Já třeba nejsem schopná tvarovat rohlíčky - každý mám jiný :-). Přidávám pod názvem Masarykovo cukroví z Krkonoš.

  • lenča
    lenča |

    30. 11. 2006 16:59

    Přečetla jsem si všechny ohlasy.Opravdu zajímavé.Takže,je to cukroví s dobou konzumace až na vánoce,nebo se to může sníst ihned§A to kakao tam patří,nebo ne§Prosím o alespoń přibližnou dobu pečení.

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    30. 11. 2006 13:19

    Tak až teď koukám jak spadlá z ořechu (vlašského), že v receptu je skutečně kakao. Tak já doma vyhrabu ten svůj a doplním ho sem rychle, skutečně to je strašně dobrá záležitost. Kakao...to jsou teda věci....

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    30. 11. 2006 13:16

    Emilo, tam se kakao ale vůbec nikam nedává. A dát tam zázvor, to si už neumím představit vůbec. Jinak vlašské ořechy jsem taky namočila, pak dala do těsta a bylo to báječné, nezhořkly. Ale faktem je, že já vyloupané ořechu skladuju v mrazáku, takže nehrozí, že by žlukly ebo se do nich daly moli. Jinak zkusím někde vyhrabat svůj recept (od kolegyně taky z Krkonoš) a porovnám to.

  • Emila
    Emila |

    29. 11. 2006 17:23

    Tohle cukroví dělám každoročně, místo kakaa dávám zázvor (1/2 lžičky). Oříšky dávám vždy lískové, ne vlašské, jak píše paní Kábrtová. S vlašskými jsem to také zkoušela, protože jsem našla v nějakém časopise, že se můžou lískové nahradit vlašskými, ale není to ono, při opečení dost zhořknou, nebo prostě mají takovou divnou chuť. Paní Lidko, dělala jste je někdy s vlašskými? Bylo to lepší než s lískovými? Poraďte nám!

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    29. 11. 2006 13:36

    Tohle cukroví je strašně dobré, jen ty ořechy mají být vlašské, dávám za 1.

  • Věra
    Věra |

    29. 11. 2006 13:13

    No myslím, již podle názvu, že prezident nic špatného nejedl... také se na to chystám:-))

  • Alena Hanusová
    Alena Hanusová |

    29. 11. 2006 13:05

    Včera jsem na zkoušku upekla a je to výborné!!! Určitě budu muset ještě upéct jednu dávku.

  • gabriela zapletalová
    gabriela zapletalová |

    16. 11. 2006 14:50

    oříšky určitě opražit,dělám toto cukroví již leta a všem chutná!!

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    9. 2. 2006 07:45

    Moc dobré a jednoduché cukroví. Mám na ně stejný recept, jen se v něm používají vlašské ořechy.

  • Anonym
    Anonym |

    7. 1. 2006 20:43

    delala jsem podobny a to bez kakaa ale ita k je to vyborné

  • biba
    biba |

    18. 12. 2005 20:51

    Urcite oriesky neprazte!!! Ja som ich oprazila, ale kedze som to spravila pred pecenim velka chyba uplne mi zhnedli by som povedala, ze az pripiekli kedze boli predprazene.Cesto nebolo upecene a orisky uz pripecene!!

  • Marie Svobodová
    Marie Svobodová |

    14. 12. 2005 12:18

    Nejsem autor receptu, ale jak už jsem jednou psala není ani v orig. receptu, který jsem dostala, oříšky třeba loupat ani pražit Při pečení projdou takovou teplotou, že dostanou chuť jako pražené. Ale je to na Vás.

  • Anonym
    Anonym |

    14. 12. 2005 12:07

    Myslím si,že je lepší je opražit pokud pražené už nejsou,protože vždycky lépe vynikne chuť opražených lískáčů v těstě.(rohlíčky)Ale záleží na chuti každého.A také kolik času tomu lze věnovat.Není to nezbytné.Více by mohl poradit autor receptu.A co takhle část oříšků opražit a část nechat tak,pak porovnat.Ale tak nebo tak,zkazit se to nedá.Je to fajn receptík.

  • Jana Han
    Jana Han |

    13. 12. 2005 04:25

    Orisky se daji dobre promnout i ve starsi hoube na koupani. Takove ze nylonove sitky. V tom to jde jedna-dve.

  • Kajka
    Kajka |

    12. 12. 2005 23:49

    prosím o radu, dnes jsem si koupila lískové oříšky již olloupané. Je lepší je opražit před zapracováním do těsta? Nebo je mám dát jen ty namočené přes noc bez opražení?

  • Anonym
    Anonym |

    12. 12. 2005 12:20

    lískové oříšky nasucho opražit na pánvi -nejlépe teflonka (dokud nejdou slupky dolů)a pak nasypat do utěrky a promnout,pak vyfoukat nebo vybrat.

  • Marcela Vrabcová
    Marcela Vrabcová |

    12. 12. 2005 11:33

    Orisky jsem chvilku povarila a pak loupala. Jelikoz jsem delala na trojitou davku, mam dnes namozene rameno. Nejde to vybec tak lehko jako mandle. Takze priste loupani rada vynecham. Jinak jsem delala valecek o prumeru asi 3 cm a pekla jsem asi 12 minut. Doporucuji namocene orechy radne osusit, nez je date do testa. Ale kazdopadne je to dobrota :-)

  • Marie Svobodová
    Marie Svobodová |

    11. 12. 2005 23:36

    Lískové oříšky neloupu, jen je namočím přes noc do misky z vodou. Příště ještě zkusím do rumu jak je v jednom z komentářů uvedeno, ale oříšky určitě nemusíte loupat, je to již mnohokrát vyzkoušeno.

  • Karolina Kostkova
    Karolina Kostkova |

    11. 12. 2005 22:11

    Tak jsem to zkusila. Přesně podle návodu, jen jsem ty namočené oříšky chvilku nasucho opražila v troubě na grilu (neloupala jsem). Myslím, že se povedly, je nevypadají moc jako vánoční cukroví, spíš jako americké cookies. Jsou to docela veliká kolečka.....

  • kajka
    kajka |

    11. 12. 2005 19:57

    prosím Vás, jak loupete ty lískové ořechy? poradí mi někdo? Jak by to chutnalo s vlašskýma neloupanýma?jinak recept vypadá moc dobře.

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    11. 12. 2005 16:49

    Já dělám tohle cukroví s vlaš. ořechy, neloupu je, na dvě hodiny naložím do vody a je to mňam...

  • Renata
    Renata |

    11. 12. 2005 16:36

    Prosím o radu, lískové ořechy mohou být se slupkou, nebo se mají jako mandle spařit apod.?Lískové ořechy se asi nedají nahradit nebo namíchat s mandlemi nebo vlašskými ořechy? Mandle by asi byly tvrdé?

  • Lenka
    Lenka |

    10. 12. 2005 21:13

    Může mi, prosím, někdo poradit, jak snadno oloupat lískové oříšky? Dá mi to vždycky hroznou práci. Dekuji

  • Marie Svobodová
    Marie Svobodová |

    7. 12. 2005 17:12

    Já už jsem včera upekla, aby vydrželo do vánoc dělala jsem ze dvou dávek a ještě se chystám alespon jednou tolik.

  • Karolína Kostková
    Karolína Kostková |

    7. 12. 2005 14:00

    Prosím o radu, jak dlouho potřebují kolečka na uležení, resp. jak dlouho vydrží. Nevím, jestli si jejich pečení mám nechat těsně před vánoce nebo je upéct dřív. díky!!

  • Fleur
    Fleur |

    5. 12. 2005 22:16

    Někdy oříšky nenakládám do vody a také je to dobré a dá se krájet

  • Martina
    Martina |

    5. 12. 2005 20:44

    někde jsem četla,že oříšky se mají na noc naložit do rumu,ale vidím,že je namáčíte jen do vody.vyzkouším oboje.

  • Marie Svobodová
    Marie Svobodová |

    19. 11. 2005 14:32

    Pavko, troubu mám horkouvzdušnou, předehřívám asi na 170-180 st. Délku pečení nestopuji, peču od oka, ale poznáte, že cukroví začne vonět a růžoví. Až budu péct musím si čas změřit. Přeji hodně úspěchů. Svobodová

  • Pavka
    Pavka |

    18. 11. 2005 17:19

    Mam jen dotaz,na kolik stupnu predehrivate troubu a jak dlouho pecete?Diky!

  • Marie Svobodová
    Marie Svobodová |

    10. 10. 2005 19:22

    Paní Jano jsem velice ráda, že pečení dopadlo dobře a že Vám chutná. Já sama, když mám na talíři několik druhů cukroví, vždy neomylně sáhnu po tomto. Hrozně mně v tom chutnají ty celé upečené oříšky

  • jana
    jana |

    10. 10. 2005 07:04

    Paní Svobodová, cukroví na zkoušku dopadlo výborně, dělala jsem jen z poloviční dávky a dnes budu dělat z celé znovu - vezmu ho sebou na víkendové setkání s bývalými spolužáky.

  • Květa Dostálová
    Květa Dostálová |

    7. 10. 2005 18:50

    Dělám pravidelně jako vánoční cukroví, je pěkně chroupavé, ale nedávám také kakao, ale špetku zázvoru nebo skořice

  • Anonym
    Anonym |

    6. 10. 2005 18:58

    Pani Ticha, podle mne by se mela omluvit Jana, nevim proc je tady najednou tak husta atmosfera bez kapky tolerance!

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    6. 10. 2005 15:47

    Jestli jsem Vás svoji dobře míněnou radou obtěžovala, tak se omluvám!!!

  • Jana
    Jana |

    6. 10. 2005 15:02

    Paní Svobodová, díky moc, dnes jdu na to a těším se, po neděli dám vědět jestli něco zbylo anebo jestli to doma zblajzli hned. Já jsem si také myslela že to asi nebude kurpice, ale zmátlo mě přímo pojmenování "moučkový cukr" v samém závěru. Děkuju za odpověď.A paní Tiché: že tlučený cukr ve starých kuchařkách je moučka nebo-li práškový cukr je jasné - v hmoždíři totiž z homole krupicový nebo krystalový cukr neutlučete kdybyste se zbláznila, vždycky vám bude vycházet pudr. Dík za "RADU".

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    6. 10. 2005 10:33

    V hodně starých kuchařkách se dokonce vyskytuje pojem " tlučený cukr" - v tom případě rovněž používám práškový cukr.

  • Marie Svobodová
    Marie Svobodová |

    6. 10. 2005 10:26

    Paní Jano omlouvám se Vám, ale myslím si, že pod pojmem mletý cukr většina kuchařek ví ,že je to cukr moučka. Ve starých kuchařkách ani název moučka nenajdete. Ale určitě vyzkoušejte, od té doby co jsem tento recept získala peču pravidelně, na vánoce alespoň ze tří dávek.

  • Jana
    Jana |

    5. 10. 2005 13:56

    Dobrý den, co myslíte pod pojmem "mletý cukr"? Že tam nikdo nebude cpát kostkový cukr nebo dokonce homoli je vcelku jasné, ale jak kurpicový tak moučkový cukr je mletý, jen jeden jemněji. Asi nejsem z vašeho kraje že nerozumím přesně. Díky za upřesnění, chci to zkudit upéct jako sušenky ještě před vánocema, mám spoustu loňských oříšků a nějaké ty "sušenky " se hodí vždycky. Díky!

  • Anonym
    Anonym |

    4. 10. 2005 18:16

    Dělám pravidelně, ale místo s kakaem se zázvorem, je to vynikající

  • Jarmila Němcová
    Jarmila Němcová |

    4. 10. 2005 16:36

    Všem doporučuji - vynikající!!! Peču je už 3. vánoce a všem moc chutnají, pro sebe je musím vždy zachraňovat, aby něco zbylo! Dobře se dělají a ještě líp konzumují!

Poslední navštívené:

Abecední seznam: