Makový koláč (makovník) se švestkami

moje hodnocení: 0

5.0

hodnotilo: 2
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 8 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 100
      g mák mletý
    • 200
      g polohrubá mouka
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • sůl - špetka
    • 140
      g cukr krupice
    • 1
      ks prášek do pečiva - necelý
    • citronová kůra dle chuti
    • skořice - mletá - není nutná
    • 1
      ks jablko o váze cca 150 gramů
    • 1
      ks vejce
    • 150
      ml mléko
    • 70
      ml olej
  • Dále
    • švestky čerstvé nebo kompotované
    • 1
      hrnek drobenka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Dortovou formu o průměru cca 25 cm nebo menší pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Švestky přepůlíme a vypeckujeme.

RADA: Vychytávky, které využijete při pečení

2
Do mísy nastrouháme oloupané jablko na hrubé slzy (ohryzek vyhodíme), přistrouháme trošku čerstvé citronové kůry, dochutíme skořicí (není nutné), přidáme vejce, cukry a vše promícháme. Přilijeme mléko a olej, opět promícháme a přidáme mák s moukou, solí a kypřidlem.

RADA: Jak skladovat vejce

3
Vše ještě jednou řádně promícháme, těsto nalijeme do připravené formy a rovnoměrně rozetřeme, poklademe švestkami (řezem nahoru) a posypeme drobenkou.

RADA: VIDEO, jak udělat piškot na dort

4
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut, vyzkoušíme špejlí, zda těsto již nelepí.

RADA: Zkuste další letní ovocné koláče

5
Po vychladnutí pokrájíme, dle chuti můžeme pocukrovat moučkovým cukrem a podáváme.

RADA: Jak na dokonalý dort

6
Na koláč můžeme použít i blumy, slívy, mirabelky, jablka, hrušky... Vše dle chuti a sezóny.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
 
 

Další doporučené recepty: