Květák (brokolice) nejen v sýrovém bešamelu

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks květák větší nebo dvě brokolice
    • 200
      g parmská šunka nebo schwarzwaldská, cca
    • máslo
  • Bešamel
    • 80
      g máslo
    • 1
      lžíce olej
    • 70
      g hladká mouka
    • 800
      ml mléko cca
    • sůl dle chuti
    • 200
      g ementál nebo jiný sýr ementálského typu
    • muškátový květ dle chuti nebo rozmarýn či tymián

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Květák či brokolici rozebereme na růžičky, které obalíme v plátcích šunky a klademe do máslem vymazaného pekáče. Dáme péct na 10-15 minut do předehřáté trouby na 190 stupňů. Pak předpečené šunkové růžičky zalijeme bešamelem, posypeme zbylým sýrem a zapečeme dozlatova. Po vyndání z trouby necháme cca 5 minut odpočinout a poté podáváme.
2
Bešamel:
3
Na rozpuštěném másle s olejem necháme lehce zrůžovět a zpěnit hladkou mouku, kterou zalijeme mlékem a dobře promícháme. Osolíme, ochutíme muškátovým květem nebo bylinkami a krátce povaříme. Pak odstavíme, přisypeme 150 gramů nastrouhaného sýru, který necháme v bešamelu rozpustit.
4
Podáváme s bramborem, gnocchi, těstovinami.
5
Pokud nebudeme obalovat květák (brokolici) v šunce, můžeme pokrm podávat i vegetariánům.

Komentáře k receptu

  • Simona
    Simona |

    25. 7. 2016 11:47

    Tenhle výborný květák ve výrazné sýrové omáčce jsem dělala čtrnáct dní nazpátek a byla to delikatesa. Nám k tomu vyhovovaly těstoviny, hodily se suprově k tomu sýru <3

  • Andrea Šašková
    Andrea Šašková |

    29. 9. 2015 09:52

    Bylo to moc dobré a hlavně zase něco nového co ještě neznáme :-)

  • Tereza
    Tereza |

    14. 1. 2015 18:53

    Výborná večeře,děkujeme.