Kukuřičné lívance a hrušky v karamelu

moje hodnocení:

3,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: 70 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 0,5
      ks vanilkový lusk
    • 1
      ks citron
    • 2
      ks hrušky (velké)
    • 140
      g cukr krupice
    • 1
      ks skořice (svitek)
    • 250
      ml mléko
    • 100
      g kukuřičná krupice (instantní na polentu)
    • 3
      ks vejce
    • 3
      lžíce máslo (přepuštěné)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z vanilky vyškrábněte špičkou ostrého nože semínka. Z citronu škrabkou odloupněte asi 5cm kousek kůry, zbylou kůru ostrouhejte a šťávu vymačkejte. Hrušky oloupejte, rozkrojte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na silnější klínky. Zakapejte 2 lžícemi citronové šťávy, aby nehnědly. V silnostěnném kastrolu nechte pozvolna zkaramelizovat 90 g cukru. Opatrně vmíchejte 200 ml vody a rozvařte na hustší karamel.
2
Přidejte do něj hrušky, semínka vanilky i lusk, skořici a proužek citronové kůry. Na středním plameni povařte 5 až 10 minut, aby hrušky zůstaly pevné. Vyjměte a karamelovou šťávu ještě 5 minut povařte, pak do ní vraťte hrušky. Mléko svařte se špetkou soli, strouhanou kůrou a 150 ml vody. Pramínkem vsypávejte kukuřičkou krupici a za promíchávání povařte 10 minut na kaši – polentu.Nechte vychladnout.
3
Vejce oddělte, žloutek se zbylým cukrem vyšlehejte do pěny a pak k ní vmíchejte polentu. Bílky vyšlehejte dotuha a vetřete ke směsi. Na rozehřátém přepuštěném másle z ní pak osmažte osm lívanečků. Lívance ihned podávejte s karamelizovanými hruškami, zakápnuté trochou karamelové šťávy.

Komentáře k receptu

  • Milada
    Milada |

    4. 12. 2015 14:43

    Lívance jsou výborné, zkaramelizované hrušky jsou super! Ta sestava tady dole pod receptem - to je opět banda blbek ... Neumí česky (otpor!!!) a nechápe základní recept. Špetka soli se přeci běžně dává do různých druhů těsta. Nejedná se o kombinaci sladké a slané, ale výhradně o sladký pokrm, čti a mysli!

  • Ladunaa
    Ladunaa |

    1. 11. 2013 20:34

    v lívancích je 50 g cukru, nejsou slané, špetka soli je normální ;)

  • jana
    jana |

    1. 11. 2013 12:02

    Sladké a slané dohromady? Nerozumím.

  • biggi-smajlik
    biggi-smajlik |

    29. 11. 2011 17:54

    Nic proti já jen nemám ráda slané a sladké dohromady. Já pak něco plácnu a bude to vypadat jako že mám naprostý otpor k jídlu. :-(

  • biggi-smajlik
    biggi-smajlik |

    29. 11. 2011 17:52

    :-$ Nebudu komentovat. :-$