• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Krkonošské kyselo
Napište svůj komentář k receptu

Krkonošské kyselo

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 20
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krkonošské kyselo
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • kmín
    • sůl
    • máslo
    • kvásek 1 porce - těsto na chleba, měla by prodávat každá slušná pekárna
    • sušené houby množství podle obliby
    • brambory dle obliby zahuštění
    • vejce dle obliby zahuštění

Postup přípravy receptu

1
Do studené vody dát na 20-30 minut namočit houby a kmín. Mezitím nakrájet brambory, pak to dát k houbám, osolit a začít vařit. Až jsou brambory měkké, dát kvásek rozmíchaný (nejlépe rozšlehaný) ve studené vodě. Přidat míchaná vajíčka a povařít 3-4 minuty a míchat (!!!) - musí to zesklovatět. Když je to na talíři, poleje se přeškvařeným máslem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Krkonošské knedlíky

Krkonošské knedlíky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • mogy | 1. 12. 2020 18:46

    No nevím kdo Tě učil Krkonošské kyselo, ale raději si zajeť někam do Krkonoš a nauč se ho vařit. X3

  • Dana | 11. 12. 2015 22:19

    Tradiční kyselo se správně dělá tak, že houby se povaří, brambory se vaří ve slupce zvlášť v hrnci, a do hrnce k houbám se přidá rozmíchaný kvásek. Kmín se nepřidává - ten je již v kvásku - lidi dřív neměli moc inkrediencí co by měli na přidání do jídla a navíc kvásek byl základ......V talíři pak rozklohníte oloupanou bramboru, přidáte malinký kousek másla a zalijete houbami s kváskem, trochu se posolí a je to..... Jako sváteční verzi kysela je možné přidat míchaná vajíčka....

  • Danča | 11. 12. 2015 22:18

    Tradiční kyselo se správně dělá tak, že houby se povaří, brambory se vaří ve slupce zvlášť v hrnci, a do hrnce k houbám se přidá rozmíchaný kvásek. Kmín se nepřidává - ten je již v kvásku - lidi dřív neměli moc inkrediencí co by měli na přidání do jídla a navíc kvásek byl základ......V talíři pak rozklohníte oloupanou bramboru, přidáte malinký kousek másla a zalijete houbami s kváskem, trochu se posolí a je to..... Jako sváteční verzi kysela je možné přidat míchaná vajíčka.... Dobrou chuť...

  • kahronova | 26. 11. 2014 18:19

    skvělé, dělala jsem ho už 3x během 14dní (s houbami i bez) a kdo ochutnal pěl chválu ;-)

  • Betty | 15. 6. 2013 12:55

    Tady najdete darce kvasku: http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html Je uzasne, jak se lidi radi podeli :-) A dobrou chut pri vareni kysela!

  • Tonek | 11. 3. 2013 23:17

    Drazí spolukuchtíci a spolukuchtice! Tož sem neska vařel kyselo, povedlo se, neměl sem sice sušeny hřibe, tož sem to udělal bez nich (pravil sem si, že dež nebele tak jich tam take nedávali) a dal nakonec do polivke enom to vaječino (míchaná vejce) a na taliř herteple (brambory) vařeny v šupce. Prvni co mně napadlo belo: "To kyselo je moc kyselý!" http://www.youtube.com/watch?v=m_OqxiijZiU jak pravil Trautenberk a hned mně napadlo aji to co pravila Anča: "Když je to kyselo, tak to musí bejt kyselý." No co vám budo povidat, belo to vyborny, jak Trautenberk sem to nevelil zpátke :o) Mám rád kesely polivke, ať už je to kulajda (do ty si eště předávám ocet, abe to belo dost kesely) a zjedl bech ji bečko nebo kyselica (neco jak zelňačka). No, ale jak sem to polivko vařel, přišel sem na to, že jo tade známe, me ji řikáme chlebová nebo žebráčková polivka. Je to v podstatě to samy, ve jo akorát vařite ze začátko chleba a me z konca. Do kastróla z vodó se dá natrhané chleba, hlavně kurke, přidá se k tomo kmin, muže aji nejaká ta zelenina, hovaři se to, dosoli a nakonec se tam ešče vidličkó rozkvedlá jedno nebo dvě véce a je to hotovy, akorát do ni nedáváme te herteple a vaječino. Já jo mám moc rád, takže kyselo, kery je chuťově skoro stény, mám vlastně take rád. P.S. Nekdo tade psal, že na jižni Moravě se nedá zehnat kvásek. Měl sem štěsti, v sósedni dědině sem dostal od pekařa kilo za 30 korun. Enomže s tém je to ošemetny, mělobe tam bét uvedeny kolik be ho mělo bét, protože každé pekař vám to prodá jinak, já sem čekal, že mi ho prodá tak, že be se to vešlo do hrsti a on rovno cely kilo. Ale dá se udělat aji doma: http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:zalozeni_kvasku http://www.cuketka.cz/?p=11261 http://conovehonakopci.cz/?p=105 tade akorát pozor maji tam u prvniho dňa chybu u móke patři tam 100gr. ne ml.!!! A dež be se vám s tém nechcelo patlat a chceli be ste si kvásek sehnat tak tade je kvásková mapa, třeba maji kvásek u sósedu a ani o tym nevite ;-)

  • 1982Petula
    1982Petula | 24. 2. 2012 20:19

    recept na chlebový kvásek http://www.naturlife.cz/obchod/vse-pro-kvaskovy-chleb

  • ROP | 14. 2. 2012 17:46

    Největší problém - jak na jižní moravě sehnat dobrý kvásek. Pekaři se s ním loučí velmi neochotně - asi si myslí, že bychom si dělali chleby doma a stali se tak nežádoucími samospotřebiteli. Argument, že je to na polívku nezabírá. Ale když se sežene - polívečka je ham ham !!

  • luboš | 19. 1. 2012 12:14

    To vaše kyselo z pod Krkonoš je teda bašta.Z NovéPaky je tá moja.Kvások si odtial vozíme keď ideme na dušičky.To je dobrota.

  • Ladia
    Ladia | 29. 7. 2011 13:28

    Polévky

  • jakoubekarlos@seznam.cz | 15. 10. 2010 12:06

    Dobrý den , já si dělám kvásek sám doma , a to tak, že si vezmu trochu mouky z připravené směsi na domácí chléb , přidám obyčejné droždí trochu cukru a nechám v teple vykvasit. Není to sice jako pravý chlebový kvásek ale účel to splnuje.Přeji dobrou chutˇ.

  • vlasta mmmmmmmmmmm | 2. 11. 2007 21:42

    Bramory na loupacku a čerstvě usušené houby,to je ta správná chut.Źijeme trvale v zahraničí a správný kvásek jsem ještě nenašla,ale i tak patří toto kyselo mezi naše nej jídla.Vařím ho přesně jako Martina H.a rovnou plný 4litr.hrnec.Mńam a taky je to naše vzpomínka na mládí a Ćesko.

  • vlasta mmmmmmmmmmm | 2. 11. 2007 21:31

    žijeme trvale v zahraničí a správný kvásek jsem ještě nenašla,ale i tak patří toto kyselo mezi naše nej jídla.Vařím ho přesně jako Martina H.a rovnou plný 4litr.hrnec.Mńam a taky je to naše vzpomínka na mládí a Ćesko.

  • Anonym | 13. 10. 2007 20:40

    Kyselo je moje oblíbené jídlo, bohužel od doby, kdy jsem se přestěhovala od Krkonoš do Brna, nemůžu ho dělat, neb se v Brně kvásek nedá sehnat...nebo alespoň mně se to zatím nepovedlo. Nemáte někdo dobrý tip? Díky Bára

  • Miroslav Balatka | 22. 4. 2006 08:48

    Na horách bývalo zvykem mít kvásek ponořený ve vodě v kameninovém hrnci blízko kamen. Odebrané množství se doplnilo žitnou moukou. Proto kupovaný kvásek, kde převažuje pšeničná mouka , vylepšíme stejným množstvím žitné mouky.Zalejeme vodou a necháme na teplém místě asi 3 dny(používáme zavařovací sklenici s umělohmotným víčkem. Kyselo je tmavší a chutnější. Mirek

  • Anonym | 14. 8. 2005 13:42

    Pro správné kyselé kyselo je nutné nechat kvásek 3-4 dny kvasit ve sklenici ponořený ve vodě a na tmavém místě.

  • Martina Hühneová | 29. 7. 2005 11:47

    V naší "krkonošské" rodině vaříme vše zvlášť a solíme až nakonec. V hnci vařím vodu s kmínem a celou cibulí, když je cibule vařená, vliji kvásek. Mezitím uvařím brambory ve slupce,houby, usmažím hodně cibulky a na tuku od cibule pak míchaná vejce. Pokrájené brambory, cibuli a vejce vkládám do provařeného kvásku a osolím. A máslo? Toho měli horalé vždycky pomálu.

  • Abies Alba | 6. 5. 2005 19:53

    Pile: Zmrazený kvásek dám večer do vysoké misky a zaleju vodou, aby byl ponořený. Do rána spolehlivě rozmrzne. :-)

  • Pilence | 5. 5. 2005 11:47

    Kvasek se da objednat a koupit napr. v prodejnach Michelskych pekaren. Jde o zitny kvas vyzraly, vaha cca 250 g, zhruba za 16,50 Kc. Dotaz pro Abies Albu: jak potom kvasek rozmrazujes? Diky, Pile

  • Abies Alba | 26. 3. 2005 11:04

    Kvásek na kyselo kupujeme v pekárně, pak ho rozdělím na části a vložím do mrazáku. Vydrží tam tak dlouho, dokud ho nespotřebujeme :-))Jenže každá pekárna chlebové těsto neprodává. Je potřeba se stále ptát až narazíte na tu pravou.

  • Anonym | 12. 3. 2005 21:54

    Krkonošský kyselo musí mít rozškvařený máslo! S tím je to to pravé.Brambory taky vařím na loupačku.Zde je ale trochu problém s kváskem,takže si ho vždycky dovezu a udržuju.Ještě by bylo záhodno upozornit,že když se dá zavařit ten kvásek,musí se míchat,má to tendenci hodně rychle "utíkat".

  • helena vejnarová | 12. 3. 2005 15:12

    to přeškvařené máslo bych nedávala kazí se tím chutdávám jen plátek čerstvého másla a nechám jej rozpustit zjemní se chuť.

  • Veronika | 19. 2. 2005 11:25

    Tu cibulku dáváme taky tak. Navíc: brambory vaříme tzv. "na loupačku", tedy ve šlupce a každý ho oloupaný dostane na talíř před podáním polévky, kde si ho rozkrájí.

  • Kateřina | 29. 1. 2005 11:27

    Kyselo máme moc rádi a vkládáme do něj před podáváním hromadu zlaté cibulky osmažené na másle.

  • Jana | 23. 8. 2004 12:36

    Znám a dělám a chutná :-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Chuťovky Oběd Večeře Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Kmín Kvásek Máslo Sůl Sušené houby Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Prdelky

Prdelky

Vepřové maso v alobalu

Vepřové maso v alobalu

Gratinovaný lilek a cuketa

Gratinovaný lilek a cuketa

Jablečný koláč (buchta)

Jablečný koláč (buchta)

Masová bábovka aneb sekaná trochu jinak

Masová bábovka aneb sekaná trochu…

Boloňské fazole pro vegany

Boloňské fazole pro vegany

Kávovo-ořechové řezy

Kávovo-ořechové řezy

Dršťková polévka I.

Dršťková polévka I.

Těstoviny (nejen) s krevetami a cuketou

Těstoviny (nejen) s krevetami a…

Doporučujeme

50 minut
Salát z rýžových nudlí s kuřetem

Salát z rýžových nudlí s kuřetem

30 minut
Třešňový kompot

Třešňový kompot

40 minut
Citronové orzo se špenátem

Citronové orzo se špenátem

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Mexická kuřecí polévka

Mexická kuřecí polévka

30 minut
Těstovinový salát Caprese

Těstovinový salát Caprese

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Poslední sledované recepty

218
Chřestový salát s vejcem
Chřestový salát s vejcem
71
Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)
Vegetariánské karbanátky…
65
Černá čočka s mrkví
Černá čočka s mrkví
48
Jednoduchá škvarková pomazánka
Jednoduchá škvarková…
48
Bábovka Margotka s čokoládou
Bábovka Margotka s…

Zajímavé články

Šest úžasných receptů na čínu, které nikdy nezklamou a jsou hotové za pár minut
Šest úžasných receptů na čínu, které nikdy…
Expresní dieta před dovolenou: Zhubněte a buďte hvězdou pláže
Expresní dieta před dovolenou: Zhubněte a buďte…
10 nejlepších tipů na jedlé dárky, které ocení každý pan učitel i paní učitelka
10 nejlepších tipů na jedlé dárky, které ocení…
Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka vyrábí roztomilé sladké dvojníky pejsků a kočiček
Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka…
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze dvou surovin!
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze…
AHA.cz Helena a Lucie Vondráčkovy opět spolu: Dal je dohromady Troška!

Helena a Lucie Vondráčkovy opět spolu: Dal je dohromady Troška!

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Miss 2004 Jana Doleželová vytáhla ze skříně poklady: 20 let staré kalhoty ze státnic stále oblékne

Miss 2004 Jana Doleželová vytáhla ze skříně poklady: 20 let staré kalhoty ze státnic stále oblékne

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Dcera Michala Suchánka Berenika se vdala: Zahodila tátovo slavné jméno! Ale manželovo si nevzala…

Dcera Michala Suchánka Berenika se vdala: Zahodila tátovo slavné jméno! Ale manželovo si nevzala…

SportRevue.cz FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

Maminka.cz Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Blesk Horoskopy 10 jmen, která předurčují vysoké ambice a ctižádost: Kdo dokáže jít přes mrtvoly?

10 jmen, která předurčují vysoké ambice a ctižádost: Kdo dokáže jít přes mrtvoly?

  • Recepty.cz
  • Krkonošské kyselo
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact