Křehké ořechové řezy

moje hodnocení: 0

4.6

hodnotilo: 10
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: 8 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto:
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • citronová kůra dle chuti
    • prášek do pečiva půl balíčku
    • 125
      g máslo změklé
    • mléko , je-li třeba
    • 100
      g moučkový cukr
  • Náplň:
    • 120
      ml mléko
    • vanilkový cukr
    • 180
      g mleté ořechy vlašské
    • 60
      g cukr krupice dle chuti, cca
    • skořice - mletá nebo mletá káva dle chuti
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 30
      g dětské piškoty mleté, dle potřeby, cca
    • 2
      ks vejce
  • Dále:
    • pikantní marmeláda
    • moučkový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku nasypeme do mísy s cukry, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Promícháme, přidáme změklé máslo a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto, které nám půjde dobře válet. Je-li třeba, přidáme po lžičkách trošku mléka, to záleží na kvalitě mouky. Vejce není třeba, ale kdo chce, může dát jen žloutek.

RADA: VIDEO, jak na domácí Míša řezy

2
Těsto necháme alespoň půl hodiny odležet a připravíme si náplň. Mléko přivedeme k varu, přidáme cukry, mleté ořechy a buď dle chuti skořici (půl lžičky) nebo kávu (plnější lžička). Vše krátce na mírném ohni povaříme, poté odstavíme a necháme částečně zchladnout. Vmícháme rum a žloutky a zhruba hrstku piškotové drti. Směs by měla být krémové konzistence, do které nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.

RADA: VIDEO, jak na veganský sníh

3
Dvě třetiny těsta rozválíme na pomoučněném stole nebo přímo na pečícím papíru do plátu, kterým vyložíme dno a částečně i boky dortové formy nebo malého pekáčku o průměru cca 22 cm.
4
Dno těsta potřeme pikantní zavařeninou dle chuti (rybízová, višňová...), já použil darovanou brusinkovou. Na zavařeninu nandáme ořechovou náplň, kterou zakryjeme plátem zbylého těsta.
5
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut, dorůžova. Krájíme po úplném zchladnutí, nejlépe druhý den po odležení. Před podáváním můžeme pocukrovat.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.