Jemný jablečný páj

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: airan

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 270
      g hladká mouka
    • 120
      g cukr
    • 120
      g máslo
    • 7
      ks vejce
    • 1
      kg jablka
    • 4
      lžíce citronová šťáva 3-4
    • 5
      pomerančový likér 4-5, lze nahradit griotkou
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      lžička prášek do pečiva

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Smícháme 200 g mouky, 50 g cukru, 1/2 lžičky prášku do pečiva, soli. Přidáme nakrájené chladné máslo, 1 vejce a rychle zpracujeme. Zabalíme do fólie a necháme odležet půl hodiny v ledničce. Mezi dvě fólie vyválíme placku a dáme do vymazané koláčové formy, vytáhneme okraje a šupneme znovu do chladu. Oloupeme jablka, nakrájíme na půlměsíčky a zakapeme citronovou šťávou a polovinu likéru. 6 žloutků rozšleháme se 2 lžícemi horké vody, zbylou moukou, 1/2 lžičky prášku do pečiva a 2 lžícemi likéru. Z bílků ušleháme sníh a postupně zašleháme zbylý cukr. Hustý sníh zlehka vmícháme do žloutkové směsi. Polovinu směsi nalejeme na těsto, rozložíme na něj jablka a přelijeme zbytek směsi.

Komentáře k receptu

  • Vera Dvorská
    Vera Dvorská |

    3. 9. 2007 11:16

    Moc děkuji za recept. Páj je výborný manžel který koláče a buchty nejí snědl skoro celý musela jsem o jeden kousek zabojovat :-). Jinak jsem neměla likér tak jsem ho nedala ale posypala jsem jablíčka skořicí a bylo to výborný. Ještě jednou moc děkuji za recept a o víkendu prý musím udělat páj znovu.

  • airan
    airan |

    22. 11. 2005 19:01

    Helenko, dekuji za pripomenuti, vas recept uz mam v oblibenich, ja se bohuzel k tomu jeste nedostala ale delala uz to dcera a byli nadsene:-)) Zdravim do Dubaje. Airan

  • Helena
    Helena |

    22. 11. 2005 16:57

    Tak tohle bude urcite dobrota.urcite vyzkousim,musim pockataz budeme mit navstevu,sami 2 bychom paj ze 7 vajec nezvladli.Pani Airan,jestli vam to chutnalo,vyzkousejte muj australsky ovocny dortkolac s broskvemi,chutove to musi byt podobne,vypada slozite,ale take jen zdanlive.Tady v Dubaji to byl recept c.1 a je skoda ho neochutnat.

  • Alia
    Alia |

    22. 11. 2005 07:30

    Vyzkousela jsem. Mela jsem doma asi 2 kg jablek a nevedela co uz s nima. Nejdriv se mi do toho receptu moc nechtelo, pripadalo mi to dost pracne. Nastesti jsem jeste nic podobneho nezkousela a tak pokuseni bylo velke. Stalo to za to, diky. Pracne to vypada, ale neni!

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    21. 11. 2005 10:33

    Priznam se bez boje , ze jsem to jeste nedelala ale vsera jsem to ochutnala u kamaradky (recept udajne z Kanady) a je to velka skoda to tady nemit:-)) Paj byl strasne jemny, snad vam bude taky chutnat. Doufam, ze uz tady neni a pokud ano, nezlobte se, nenarazila jsem na ne.