Jahodový dort s myškami

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 6
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Ladia

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 3
      ks vejce
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 100
      g moučkový cukr
    • 120
      g hladká mouka
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • 40
      g máslo rozpuštěné
  • Jahodová náplň
    • 200
      g jahody
    • 2
      ks broskve
    • 2
      lžíce citronová šťáva
    • 2
      lžíce moučkový cukr
    • 2
      balíček želé dortové čiré
    • jahodová marmeláda troška na potření
  • Tvarohová náplň
    • 1
      balíček želatina plátková
    • 250
      g tvaroh
    • 50
      g moučkový cukr
    • 2
      balíček vanilkový cukr
    • 2
      lžíce citronová šťáva
    • 500
      ml smetana ke šlehání
  • Na myšky
    • jahody
    • bílá čokoládová poleva
    • tmavá čokoládová poleva

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Korpus: vejce, vanilkový a moučkový cukr ušleháme do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vše elektrickým šlehačem krátce zašleháme. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem nebo vymazané a vysypané), uhladíme a pečeme při 180 °C cca 20-25 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout, nožem oddělíme od kraje formy a necháme vychladnout úplně. Korpus podélně překrojíme, spodní díl dáme na podnos a upevníme okraj formy.
2
Jahodová náplň: nakrájené ovoce, citronovou šťávu, cukr a dortové želé smícháme a necháme asi 20 minut stát. Přidáme 250 ml vody a za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile začne náplň tuhnout, trochu ji rozetřeme na spodní díl korpusu až ke stěně formy. Po zatuhnutí natřeme zbylou část náplně. Přiložíme druhý díl korpusu a přimáčkneme. Dáme na 1 hodinu do chladničky.
3
Tvarohová náplň: želatinu namočíme dle návodu na balíčku. Vymícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Želatinu vymačkáme a při mírně teplotě ji necháme rozpustit. 2-3 lžíce tvarohové náplně vmícháme do želatiny a vše vmícháme zpět do zbylého tvarohu. Nakonec do náplně zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku.
4
Korpus lehce potřeme jahodovou marmeládou (tento krok já úplně vynechávám), poté natřeme tvarohovou náplní a pečlivě uhladíme.
5
Zdobení: jahody vespodu seřízneme. Z několika malých jahod nakrájíme kolečka na ouška (jahody musí být tvrdé, jinak při zasunování oušek zešedivíte :-)) - pokud máte větší jahody, kolečka ještě rozpůlte). Do seřízlých jahod myšek uděláme zářez (já vykrajuji malý klínek), do kterého opatrně vsuneme nakrájená kolečka - ouška. Pomocí špejle nebo párátka naznačíme očka a čumáček. Nejprve použijeme bílou a po zaschnutí tmavou polevu.
6
Již třetím rokem je u nás hitem na dětské oslavě, o myšky se děti perou :-))
7
Zdroj: kalendář Dr. Oetker.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Templář2
    Templář2 |

    18. 9. 2016 15:13

    Dort měl doma velký úspěch a všem moc chutnal. Jen jsem udělal menší změnu - udělal jsem korpus 2x místo toho abych ho rozkrajoval (přišlo mi, že je korpusu velmi málo vůči zbytku). Moc díky za skvělý recept. :-)

  • Templář2
    Templář2 |

    18. 9. 2016 15:11

    Dort měl doma velký úspěch a všem moc chutnal. Jen jsem udělal menší změnu - udělal jsem korpus 2x místo toho abych ho rozkrajoval (přišlo mi, že je korpusu velmi málo vůči zbytku). Moc díky za skvělý recept.

  • Templář2
    Templář2 |

    18. 9. 2016 15:11

    Dort měl doma velký úspěch a všem moc chutnal. Jen jsem udělal menší změnu - udělal jsem korpus 2x místo toho abych ho rozkrajoval (přišlo mi, že je korpusu velmi málo vůči zbytku). Moc díky za skvělý recept.

  • Templář2
    Templář2 |

    18. 9. 2016 15:11

    Dort měl doma velký úspěch a všem moc chutnal. Jen jsem udělal menší změnu - udělal jsem korpus 2x místo toho abych ho rozkrajoval (přišlo mi, že je korpusu velmi málo vůči zbytku). Moc díky za skvělý recept.

  • Templář2
    Templář2 |

    18. 9. 2016 15:11

    Dort měl doma velký úspěch a všem moc chutnal. Jen jsem udělal menší změnu - udělal jsem korpus 2x místo toho abych ho rozkrajoval (přišlo mi, že je korpusu velmi málo vůči zbytku). Moc díky za skvělý recept.

  • Templář2
    Templář2 |

    18. 9. 2016 15:11

    Dort měl doma velký úspěch a všem moc chutnal. Jen jsem udělal menší změnu - udělal jsem korpus 2x místo toho abych ho rozkrajoval (přišlo mi, že je korpusu velmi málo vůči zbytku). Moc díky za skvělý recept.

  • Ladia
    Ladia |

    19. 10. 2010 09:06

    Favorit všech oslav

  • Ladia -
    Ladia - |

    25. 5. 2010 17:03

    Poprosím editora o opravu drobných chybek: "(nebo vymazané a vysypané)", "výkrajuji" a smazání odkazu na další foto, neb tam není. Děkuji.

  • Ladia -
    Ladia - |

    25. 5. 2010 16:58

    Už se chladí v lednici. Tentokát v náplni nejsou broskve, ale jen jahody a větší množství jahodové marmelády. Broskve jsem totiž zapomněla koupit ;-)))

  • Zuzana Šindlerová
    Zuzana Šindlerová |

    23. 5. 2008 10:51

    Lado, taky ráda zkouším recepty od Dr. Oetkera, u nás je hitem zase jeho Medovník, je vynikající. Dort zkusím upéct vnučce k narozeninám.

  • Věra z DC
    Věra z DC |

    23. 5. 2008 08:47

    Tak zase jeden recept dle mého gusta. Těším se na foto :-))

  • Lada Kovářová
    Lada Kovářová |

    22. 5. 2008 17:01

    Foto dodám v úterý.

Poslední navštívené:

Abecední seznam: