Husí prsa na calvadosu

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 170 minut
počet porcí: 6 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 3
      ks husí prsa ( každé o váze asi 1 kg, s kůží)
    • 0,5
      svazek tymián
    • 400
      g kořenová zelenina
    • 1
      ks cibule
    • 1
      lžíce jalovcové bobule
    • 1
      l drůbeží vývar (z husích kostí a odřezků)
    • 250
      ml jablečná šťáva
    • 5
      lžíce calvados
    • jíška (na zahuštění)
    • sůl
    • pepř mletý
  • K podávání
    • červené zelí
    • knedlík

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Troubu předehřejte na 200 °C. Maso opláchněte a osušte. Z jedné strany trochu uvolněte kůži a vsuňte pod ni část nasekaných lístků tymiánu. Maso důkladně osolte a opepřete. Kůži několikrát propíchněte párátkem, aby se mohl vypékat tuk. Položte kůží nahoru do pekáče a pečte na druhé příčce odspoda asi 30 minut.
2
Kořenovou zeleninu dobře očistěte a nakrájejte na kousky, oloupanou cibuli na kostičky a obojí dejte do pekáče. Vsypte jalovčinky a pečte ještě hodinu, často podlévejte asi 3/4 litru vývaru. Maso vyjměte z pekáče a nechte přikryté stranou odpočívat. Výpek přeceďte přes síto do hrnce, nechte ustát a lžící seberte vrstvu sádla (to uchovejte na jiné použití, například na jíšku do polévky). Před podáváním ho pokrájejte na plátky. Do výpeku vmíchejte zbylý vývar, jablečnou šťávu a calvados. Povařte asi 5 minut, dochuťte solí, pepřem, zbylým tymiánem a případně zahustěte trochou jíšky.
3
----
4
=====Know-how=====
5
Nejste-li si příliš jisti s přípravou knedlíků, které ovšem ke klasickým pečením patří,
6
nebojte se použít starého triku našich babiček a připravenou hmotu uvařte v ubrousku. Těsto na knedlíky udělejte řidší, ubrousek (nebo bílou utěrku) napřed namočte do studené vody a vyždímejte. Vůbec nezáleží na tom, jak nedbale těsto přesunete na ubrousek, protože jakmile ho zabalíte, těsto i vytvarujete.
7
Na obou koncích ponechte trochu vůle a ubrousek dobře zavažte. Vložte do velkého kastrolu s vroucí mírně osolenou vodou a povařte 25 až 30 minut. Ještě horké opatrně rozvažte a knedlík propíchejte vidličkou, aby z něj vyšla pára. Místo ubrousku či utěrky můžete knedlík zabalit i do fólie na potraviny – nebojte se, nerozvaří se ani nepřilepí.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.