Hrníčkové rohlíčky a pletýnky

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 90 minut
počet porcí: 8 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Simča S.

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na těsto
    • 5
      hrnek hladká mouka
    • 1,5
      hrnek mléko vlažné
    • 1
      kostka droždí 42g
    • 200
      g rostlinný tuk
    • 1
      ks vejce
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      špetka cukr
  • Na náplň: 1)
    • 1
      ks pórek střední
    • 100
      g tvrdý sýr 80 - 100
    • 150
      g uzeniny anglická slanina, šunkový salám, libový párek apod.
    • 1
      ks vejce
  • 2)
    • 250
      g tvrdý sýr
    • 1
      ks vejce
    • 3
      stroužek česnek 2 - 3
  • Na dokončení zbylého:
    • 1
      ks vejce na potření
    • sůl hrubá
    • česnek sušený
    • kmín
    • oregáno apod

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
**Těsto:**
2
Do mísy prosijeme mouku. V prostředku uděláme důlek, nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrobíne droždí. Takto připravený kvásek necháme vzejít, pak smícháme s moukou, rozpuštěným tukem (nejvíce se mi osvědčilo dělat z másla a sádla půl na půl, ale lze použít i Heru), vejcem, zbylým mlékem, solí a vypracujeme tužší těsto, které necháme 45 minut kynout.
3
**Příprava náplní: **
4
1) pórek rozřízneme podélce, umyjeme a příčně nakrájíme na co nejjemnější půlkolečka. Uzeninu nakrájíme na malé kostičky a sýr nastrouháme na středním struhadle. Pokud chcete, můžete okořenit oregánem. Vlijeme půlku rozšlehaného vajíčka (spolu se sýrem funguje jako pojidlo, aby se vám náplň při jezení nesypala ven).
5
2) sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme syrové vejce a rozetřený česnek. Většinou není třeba solit - sýr bývá dost slaný.
6
Těsto rozdělíme na šest až osm částí (záleží, jak velké rohlíčky chceme dělat) a z poloviny těchto částí děláme pórkovo - uzeninové rohlíčky: Každou část postupně na pomoučeném vále vyválíme do kruhu s tloušťkou asi 4 mm. Překrojíme napříč na osm dílků ve tvaru trojúhelníku. Naplníme mírně náplní a srolujeme od širšího konce do tvaru rohlíčku. Konec (špička) těsta by měla být pod rohlíkčm dole, aby se při kynutí a pečení nerozmotal. Rohlíčky necháme ještě 10 minut kynout a poté potřeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme posypat hrubou solí, oreganem nebo i kmínem a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 15 minut.
7
Z druhé poloviny těsta (tedy zbylých 3 - 4 částí) děláme sýrovo-česnekové pletýnky: Každou část rozdělíme na 8 dílků, každý rozválíme do dlouhého pruhu, který podélně potřeme ve středu hmotou ze strouhaného sýra, vajíčka a česneku. Pak pruh smotáme jako roládku, aby náplň byla uvnitř a z této plněné "nudle" uvážeme preclík. Opět necháme ještě 10 minut kynout, potřeme vejcem a můžeme posypat hrubou solí, granulovaným česnekem a pod.
8
Pečeme také ve střední troubě 15 minut.
9
**Poznámka:** Vím, že tu slaných rohlíčků je asi 10, recept přidávám proto, že na něho není třeba váhy (200 g tuku odhadnu - z kostky Hery, másla nebo sádla - celkem snadno) a lze je tedy péci i tam, kde není váha. Samozřejmě je možné rohlíčky i pletýnky plnit i jinými náplněmi. Pro různé druhy náplní volím i odlišné tvary, aby každý věděl, co do pusy dostane :-). Z celého množství dělám 48 větších nebo 64 kousků (na fotu jsou ty menší).

Komentáře k receptu

  • Gábina
    Gábina |

    3. 3. 2016 22:23

    Děkuju moc za tenhle recept! Nikdy předtím se mi žádné domácí pečivo nepovedlo... Je to skutečně snadné a neskutečně chutné! Ještě jednou moc díky! O:-) O:-)

  • sarka
    sarka |

    18. 3. 2013 11:15

    Jsou jednoduché, ale skvělé! Jen jsem je naplnila slaninou:-)

Další doporučené recepty: