Gratinované brambory (nejen) s fenyklem

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 2 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 800
      g brambory oloupané
    • 1
      ks zeleninový fenykl menší plod
    • 100
      g anglická slanina nebo váhalova, lze použít i šunku
    • rozmarýn dle chuti, nasekaný
    • koření dle chuti nebo kořenící směs
    • sůl
    • 250
      ml smetana ke šlehání
    • mléko na případné podlití
    • tvrdý sýr dle chuti na posypání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory pokrájíme na plátky. Polovinou plátků zaplníme dno máslem nebo olejem vymazaného pekáčku, na které nasypeme trochu čerstvě nasekaného rozmaránu (lze i tymián), na slabé plátky pokrájený očištěný fenykl, na nudličky pokrájenou slaninu, osolíme, okořeníme a zakryjeme zbylou polovinou brambor. Pak vše zalijeme smetanou, osolíme, přidáme ještě trochu rozmarýnu, zaklopíme a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 15-20 minut. Pak odklopíme a dopečeme doměkka. Ke konci pečení můžeme posypat sýrem, který na bramborách necháme rozpustit. Pokud je třeba, po odkrytí podlijeme mlékem, aby se nám brambory nepřipalovaly. Po vyndání z trouby necháme krátce odstát, pak nandaváme.
2
Podáváme se zeleninovým salátem.
3
Pokud chceme mít pokrm bezmasý, uzeninu vynecháme nebo použijeme místo uzeniny například uzené tofu.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.