Dort perníková kniha

moje hodnocení:

1,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Di

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks vejce
    • 200
      g moučkový cukr Nebo pískový
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 1
      lžíce kakao
    • 2
      lžíce zavařenina (Třeba starší cukernaté)
    • 400
      g hladká mouka
    • 0,3
      l mléko (I více)
    • 6
      lžíce máslo Rozpuštěné
    • 0,5
      balíček prášek do pečiva
    • 1
      lžička voda Stolní
  • Krém
    • krém Jako u obyčejného piškotového dortu
  • Na polevu:
    • 1
      balíček čokoláda na vaření
    • 1
      balíček tyčinky ledové kaštany
    • ceres soft Trochu nebo máslo
    • pikantní marmeláda

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Utřeme nebo ušleháme vajíčko, cukry a kakao. Postupně přidáme ostatní ingredience. Upečeme na vymazaném a vysypaném plechu (vymažeme a vysypeme i papír na pečení). Poté rozkrojíme korpus na výšku i šířku na 4 kusy, (pokapeme rumem), pomažeme krémem a složíme jako obdélníkový dort (knihu) nebo pouze do původního tvaru jako řezy (to je pak lepší dělat těsto z 1 a 1/2 dávky). Dort zatížíme a necháme "srovnat" (řezy není třeba).
2
Zařízneme okraje a celý korpus polijeme čokoládovou polevou. Vrch dortu - neměla by ho tvořit řezná plocha - pod polevou lze slabounce namazat zavařeninou, aby se nevpíjela. Vršek můžeme ozdobit krémem, pro malé děti barevnými lentilkami, které nalepíme do ještě neztuhlé polevy, případně barevnými narozeninovými svíčkami.
3
Toto je starý recept mé babičky. Dort je v podstatě velmi jednoduchý, těsto nenáročné finančně i na přípravu.

Komentáře k receptu

  • Di
    Di |

    24. 4. 2005 09:20

    V rodiných receptech se píše perník. Korpus jako perník vypadá a chutná, i když tam koření není. Obdélníkový dort lze nazdobit jako zavřenou (!) knihu. Není to složité: Těsto upečte na plechu s okraji. Pak rozřízněte napůl na dva obdélníky. Ty prořízněte jako dort napříč. Zíkáte čtyři obdélníky, které promažete poskládáte na sebe jako dort (jak Vám to tvarově nejlépe půjde). Je jedno, jak je obrátíte, jen dolů a nahoru by neměla přijít řezná plocha. Zatížením se dort srovná. Okraje odkrojíte a namažete a vše nevzhledné schováte pod polevu. Zkuste nejdříve pouze řezy - ale i pro ty je lepší si korpus nejprve rozkrojit napříč.

  • Jana Wernischova
    Jana Wernischova |

    23. 4. 2005 13:45

    Dva dotazy: proč "perníková" kniha, když v předpise není nikde uvedeno koření které se do perníku dává a které dělá těsto perníkem (nebo kupovaný prášek do perníku) a jak se skládá "kniha"? Neumím si to představit. Mám nějak ještě teplé podložit aby to bylo od "hřbetu" dokopečka a pak zas dolů nebo jak? Nezlobte se, moje babička pocházela od Domažlic a pekla fantastické chodské koláče, ale knihu jsem doma nikdy nepekli, maximálně tak občas s maminkou perníkovou chaloupku.