Čokoládový dort z jablek

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 16
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 120
      g čokoláda na vaření
    • 120
      g máslo
    • 160
      g cukr krupice
    • 40
      g moučkový cukr
    • 6
      ks vejce
    • 120
      g polohrubá mouka
  • Náplň
    • 5
      ks jablka velká
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 100
      g cukr krupice
    • 0,5
      balení vanilkový pudink
    • 100
      g meruňkový kompot
  • Poleva
    • 1
      ks tyčinky ledové kaštany nebo čokopolevu-polotovar
    • 1
      plátek tuk necelý centimetrový

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s máslem a cukrem. Přidáme žloutky a vše vyšleháme v hustou pěnu. Z bílků a cukru krupice (160 g) vyšleháme tuhý sníh.
2
Obě hmoty spojíme a vmícháme zlehka mouku. Formu o průměru 22 cm vymažeme a vysypeme, vlijeme do ní těsto a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 180-ti stupních cca 55minut. Zkusíme špejlí, jestli těsto nelepí. Pak necháme korpus zchladnout.
3
**Náplň z jablek:**
4
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky. Cukr (100 g) dáme do kastrůlku a roztavíme ho na světlý karamel. Přidáme jablka, vanilkový cukr, 100 ml vody a podusíme (karamel se rozpustí). Pudink rozmícháme ve 100 ml studené vody a vmícháme do jablečné směsi, krátce povaříme.
5
Vychladlý korpus vodorovně prokrojíme na dva stejné díly. Spodní díl potřeme polovinou marmelády a polovinou ještě teplé jablečné náplně. Přiklopíme druhou půlkou korpusu, namažeme ho zbylou marmeládou a zbylou jablečnou náplní.
6
Dort dáme do chladna ztuhnout a vychladit.
7
**Poleva:**
8
Mezitím si připravíme polevu. Ve vodní lázni (mikrovlnce) si rozpustíme ledové kaštany se 100% tukem a vymícháme lžičkou na hladkou polevu. Vychladlý dort polijeme čokoládou, dáme vychladit.
9
Dort je jedlý hned po vychlazení, ale i rozleželý a provlhlý. Vypadá to složitě,ale žádná hrůza to není...
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Hana Kočová
    Hana Kočová |

    9. 2. 2017 15:37

    Náš favorit mezi moučníky. Pekla jsem již po třetí a další mě určitě v nejbližší době čeká. Děkuji a doporučuji :))

  • Linda
    Linda |

    24. 8. 2015 17:12

    Dort je vynikající a zařazuji si ho do své kuchařky s našimi oblíbenými recepty.

  • Martina
    Martina |

    26. 1. 2014 13:30

    Zdravím , jedním slovem výborný . :-) Díky za recept určitě zopakujeme.

  • Lacime
    Lacime |

    4. 11. 2013 17:37

    Taktéž jsem dala místo polevy šlehačku a posypala skořicovým cukrem. Všem to strašně moc chutnalo :) I manželovi, kterému jen tak něco nejede a kvůli kterému vždy musím pečlivě koláče vybírat, aby to jedl :)

  • Martina
    Martina |

    31. 8. 2013 09:33

    Moooc výborný dort, já jsem ho dělala z poloviční dávky protože mám malou formu ale byl dost nízký a proto jsem tu jablkovou náplň dala na vrh :-[ až budu dělat příště udělám ho normální. Moc Děkuji za výborný recept a ten karemel v tom je opravdu nezaměnitelný, prostě Bomba dortík. :-)

  • Lol.ly
    Lol.ly |

    4. 5. 2013 13:06

    jde to i na plech jako buchta a i tak je to výborné :-) doma to mělo úspěch <:-)

  • RauM
    RauM |

    24. 2. 2013 12:02

    těsto je naprosto vynikající, já si trochu poupravila náplň, ale jinak dort nemá chybu

  • Alice
    Alice |

    1. 12. 2012 17:02

    výborný, taky jsem dala šlehačku :-*

  • Inka
    Inka |

    16. 3. 2012 10:00

    Mockrát děkuji za skvělý recept :) .

  • Fidlerová
    Fidlerová |

    17. 11. 2011 16:54

    Je to velká dobrota :-) . Taky jsem místo polevy dala šlehačku, je to jednodužší ;-) .

  • Špačková
    Špačková |

    12. 9. 2011 18:31

    Výborný a svěží, místo polevy jsem dala šlehačku a je na 1*.

  • Marta G.
    Marta G. |

    15. 5. 2011 20:15

    Nedělala jsem dort, nemám na něj zatím formu, pekla jsem v pekáčku a byla to velká mňamina, džem tomu dal šmrnc.

  • Saša
    Saša |

    13. 4. 2011 18:08

    výborný a žádná velká práce, jabka už nicmoc, tak si pochutnáme takhle