Čokoládový dort podle italského receptu (poctivá porce čokolády)

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 40
doba přípravy: 90 minut
počet porcí: 12 porce
počet kalorií: neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g máslo
    • 3
      ks vejce
    • 100
      ml mléko 3,5 %
    • 8
      g prášek do pečiva
    • 200
      g čokoláda tmavá, alespoň 60 %
    • 30
      g kakao
    • 1
      lžička vanilka extrakt = aroma
    • 1
      lžička instantní káva
    • 220
      g bílá mouka hladká
    • 250
      g cukr krupice
  • poleva či čokoládový přeliv
    • 250
      g čokoláda nejlépe na vaření
    • 250
      ml trvanlivá šlehačka v krabičce

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ve vodní lázni rozehřejeme na kousky nakrájenou čokoládu, poté přidáme na kousky pokrájené máslo, které necháme v čokoládě rozpustit, aby vznikla jednolitá hmota. Poté přidáme instantní kávu a aroma.

RADA: Fantastické palačinkyna víkend: Naučte se je 8x jinak

2
Vzniklou hmotu nalijeme do mísy a necháme chvíli chladnout. Poté přidáme cukr, vidličkou našlehaná vajíčka a mléko, přičemž každé zvlášť šlehačem do těsta zašleháme.
3
Dále přidáme mouku, kakao a na závěr kypřící prášek. Vše prosejeme pomocí sítka a promícháme. Vzniklé těsto nyní můžeme vlít do předem vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 160 °C na 60 minut.

RADA: Je lepší kypřící prášek nebo jedlá soda?

4
Přelivu či polevy docílíme tak, že do hrnce nalijeme šlehačku. Když téměř dosáhne varu, vypneme plotýnku a poté přidáme nasekanou čokoládu, kterou necháme rozpustit. Polevou lze dort polít (předtím je třeba nechat polevu trochu zchladnout, aby nebyla tak tekutá) a dát do lednice ztuhnout úplně, či podávat jako přeliv (nejlépe teplý) přímo na ukrojený kousek dortu.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Adel.swan
    Adel.swan |

    22. 11. 2017 13:59

    Luxusní výborný dort! Pekla jsem ho hned 3x jak je dobrý! Mňam :3 pekla jsem ho i na akci kde šel výtěžek pro Šance zvířatům Liberec a hned se po něm zaprášilo ❤️

  • caddi
    caddi |

    17. 5. 2017 23:12

    :3

  • Peťula95
    Peťula95 |

    8. 5. 2017 18:37

    Dort se vůbec nepovedl. Na vrchu tvrdý, uvnitř suchý a tuhý. Při rozříznutí se drolil.

  • Pavel
    Pavel |

    13. 4. 2017 14:06

    Tím, že nechám polevu zchladnout, pak mohu udělat to čokoládové zdobení, jako je na fotce?

  • kris_pajerova
    kris_pajerova |

    9. 3. 2017 19:56

    Výborný dort. Určitě jsem ho nepekla naposledy! Pořádná a nejlepší dávka čokolády! <3

  • Anonymous
    Anonymous |

    26. 2. 2017 19:16

    Nejlepší dort který jsem kdy jedla!!!

  • vjofa
    vjofa |

    8. 10. 2016 14:45

    Nejlepší čokoládový dort co jsem jedla, pekla jsem jej už asi 5x. Kdo bude horizontálně rozkrajovat doporučuji opatrně a slepit to tou polevou a také natřít kolem dokola. Nechte uležet min 24h, vše se propojí a změkne, já nechávám 36h :-) a je pak ooopravdu famózní, ale to si každá kuchařinka už dopiluje :-)

  • jerry2004
    jerry2004 |

    30. 9. 2016 19:02

    Super

  • Lenka
    Lenka |

    15. 9. 2016 22:26

    Tento dort již úspěšně peču několik let, nicméně tato receptura je ještě vylepšená! :-P Má jedinou vadu - je to opravdu kalorická bomba! Pekla jsem ho v Egyptě a měl velký úspěch, v Egyptě se totiž na nějaké to kilo navíc nehledí. ;-)

  • Kristýna Horáková
    Kristýna Horáková |

    15. 5. 2016 11:43

    Výborný dort :) moc chutnal, a ta poleva skvělá!!

  • prcek
    prcek |

    12. 4. 2016 11:33

    Děkuji za recept. Já použila hořkou 75% čokoládu. Upekl se nádherně,jen se mi taky rozpadl,ale zachránila jsem to domácím karamelem a jahodami. Pekla jsem ve formě průměr 24 cm. Děkuji určitě nebyl poslední a sladcí budeme i za ušima. =-O :-)

  • Renata
    Renata |

    26. 2. 2016 21:01

    Celkem dobré ale na můj vkus moc hutné. Těsto bylo velmi husté i přesto že jsem dala o 100 g mín cukru. Ale ve výsledku se povedl. Napoprvé mi krásně vystoupla ale scvrkla se protože ta hodina byla moc. Na podruhé už jsem si to vic kontrolovala a ok. Takže doporučuji to nenechavat tak dlouho a opíchat špejlí. ;-) :-[

  • Zuzka
    Zuzka |

    17. 2. 2016 10:38

    Jeee omlouvám se za stupidní dotaz, špatně jsem si recept přečetla. :-|

  • Zuzka
    Zuzka |

    17. 2. 2016 10:37

    Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jakou šlehačku mám zvolit do čokoládového přelivu? Mockrát děkuji :-)

  • chacha
    chacha |

    14. 2. 2016 14:51

    chuťově je boží, jenom při rozkrojení se mi rozpadl a po té jsem ho slepovala čokoládou. Ale je to opravdu kalorická bomba bomba :D

  • chacha
    chacha |

    14. 2. 2016 14:51

    chuťově je boží, jenom při rozkrojení se mi rozpadl a po té jsem ho slepovala čokoládou. Ale je to opravdu kalorická bomba bomba :D

  • Tereza
    Tereza |

    24. 1. 2016 19:43

    Dort jsem dnes pekla bratrovi k narozeninám. Jen jsem ho polila rozpuštěnou čokoládou bez té šlehačky a klasickou ušlehanou šlehačku jsem pak přidávala na dort při podávání. Všichni ho chválili! Chutí trochu připomíná brownies. :)

  • Tereza
    Tereza |

    24. 1. 2016 19:43

    Dort jsem dnes pekla bratrovi k narozeninám. Jen jsem ho polila rozpuštěnou čokoládou bez té šlehačky a klasickou ušlehanou šlehačku jsem pak přidávala na dort při podávání. Všichni ho chválili! Chutí trochu připomíná brownies. :)

  • Lucka
    Lucka |

    24. 1. 2016 15:25

    Opravdu povedený dort plný čokolády! Jen jsem ubrala trošku cukru, jinak úžasné! <3 <3 <3

  • Hana
    Hana |

    3. 1. 2016 17:05

    Dobrý den, jám mám taky intoleranci laktozy a řeším vše bezlaktozovým mlékem, tvarohem a šlehačkou, dostání v tescu. Rozdíl ve výsledku žádný

  • Naďa
    Naďa |

    23. 12. 2015 21:32

    Dnes jsem dort pekla, povedl se, vypadá nádherně a zítra bude určitě skvěle chutnat

  • Naďa
    Naďa |

    23. 12. 2015 21:32

    Dnes jsem dort pekla, povedl se, vypadá nádherně a zítra bude určitě skvěle chutnat

  • Martina
    Martina |

    1. 10. 2015 11:01

    Prodava se i bezlaktozove mleko v krabici (i slehacka)- napr. Kaufland, Albert, tak bych mozna radeji pouzila to:-)

  • Martina
    Martina |

    1. 10. 2015 11:01

    Prodava se i bezlaktozove mleko v krabici (i slehacka)- napr. Kaufland, Albert, tak bych mozna radeji pouzila to:-)

  • Ilonka
    Ilonka |

    30. 9. 2015 14:50

    Dortik už se peče v troubě,tak jsem zvědavá,část mouky jsem nahradila špaldovou a bílý cukr nahradila bio třtinovým,čokolády použila kvalitní,75pr.,tak jsem zvědavá na výsledek. :-D

  • david a eva
    david a eva |

    25. 9. 2015 20:45

    co tu sedite jako bozi muceni stejne nam to bude chutnat sssr prilis bubla moc dobra <:-) :-P :-$ <3 <3

  • Eva
    Eva |

    16. 9. 2015 20:36

    Zdravím všechny :). Dnes jsem dort upekla podle receptu a musím říct, že chutná výborně. Jediné mínus je, že se při rozříznutí drolí (někdo tu i psal, že se mu i rozpadl).. ale v originálu se o žádném promazávání nepíše, tak to budu brát jako vlastní hloupost.. ;) :'(

  • Pajushka
    Pajushka |

    8. 9. 2015 15:19

    Dobrý den, chystám se zítra na tento dortík, ale mám intoleranci laktózy a receptík si budu muset lehce upravit. Hlavní dotaz však směřuji na mléko. V receptu se píše 3.5 %, já mohu použít pouze bezlaktózové práškové mléko udělané z vody. Prosím, nebude problém s konzistencí těsta?? Moc děkuji za rady...:)

  • Anna Zelenková
    Anna Zelenková |

    12. 8. 2015 13:30

    Jde to i na bílo s bílou čokoládou? Jinak je dortík skvělej, dělám ho léta, ale teď bych ráda udělala pokus... Co myslíte? ;-)

  • venda
    venda |

    25. 6. 2015 18:50

    Dort byl chuťově opravdu moc dobrý, dělala jsem ho pro 24 lidí z dvojité dávky, mňamózní!! Všichni si chrochtali. Krém jsem nechala přes noc v lednici (dala jsem po 40 dkg od obou ingrediencí) a poté vyšlehala, natřela kde jsem potřebovala dort a nechala uležet, musím říci, že tak po 36h byl dort ještě stokrát fantastičtější. Dortíček je pro čokoládové fajnšmekry!!! :-)

  • Terka
    Terka |

    15. 5. 2015 22:03

    Dort je vynikající, už ho peču podruhé :) :-P

  • Corrie
    Corrie |

    14. 5. 2015 17:16

    Nezlobte se, ale nedá mi nereagovat - ať se vám nějaký recept povede nebo nepovede, či je obecně povedený nebo nepovedený - na tom nezáleží - přeci když dělám narozeninové překvapení, tak použiju recept, který už mám vyzkoušený! Je to vaše hloupost, máte pravdu. Pohoršovat se tady v komentářích mi přijde zvláštní..

  • Veronika
    Veronika |

    3. 5. 2015 14:21

    naprosto úúžasný <3 , chutná jako "Monte". Akorát možna trochu víc kalorický

  • Helena
    Helena |

    2. 5. 2015 17:34

    Dort jsem vyzkoušela, povedl se skvěle, moc doporučuju. Pekla jsem ho v horkovzdušné troubě podle návodu a krásně naskočil.

  • Leoš
    Leoš |

    1. 5. 2015 13:04

    je dobrej normálně se upeče celej :-) stačí klasícká špejle :-) tim zjistíte jestli je hotovej ne :-D

  • Leoš
    Leoš |

    1. 5. 2015 13:04

    je dobrej normálně se upeče celej :-) stačí klasícká špejle :-) tim zjistíte jestli je hotovej ne :-D

  • Leoš
    Leoš |

    1. 5. 2015 13:04

    je dobrej normálně se upeče celej :-) stačí klasícká špejle :-) tim zjistíte jestli je hotovej ne :-D

  • Jana
    Jana |

    24. 4. 2015 16:52

    Jsem vážně hloupá, že jsem se před pečení nepodívala na komentáře pod receptem. Stalo se mi přesně to stejné, jako několika dalším lidem. Dort by uprostřed úplně syrový, musela jsem ho péct déle, po rozříznutí se vrchní část rozpadla. A to jsem dodržela přesný postup. Zkažené narozeninové překvapení, už nikdy, děkuji.

  • Jana
    Jana |

    24. 4. 2015 16:52

    Jsem vážně hloupá, že jsem se před pečení nepodívala na komentáře pod receptem. Stalo se mi přesně to stejné, jako několika dalším lidem. Dort by uprostřed úplně syrový, musela jsem ho péct déle, po rozříznutí se vrchní část rozpadla. A to jsem dodržela přesný postup. Zkažené narozeninové překvapení, už nikdy, děkuji.

  • Jana
    Jana |

    24. 4. 2015 16:52

    Jsem vážně hloupá, že jsem se před pečení nepodívala na komentáře pod receptem. Stalo se mi přesně to stejné, jako několika dalším lidem. Dort by uprostřed úplně syrový, musela jsem ho péct déle, po rozříznutí se vrchní část rozpadla. A to jsem dodržela přesný postup. Zkažené narozeninové překvapení, už nikdy, děkuji.

  • Alžběta
    Alžběta |

    9. 4. 2015 15:24

    Čokoládu na vaření nepoužívejte radši nikam. Má kakaa ještě míň, než kdejaká mléčná čokoláda. Jediná čokoláda na vaření, která za něco stojí je Lidl (52% kakaa tuším) a Tesco edice čokolád na vaření (mají tři druhy - bílá, mléčná, hořká). Každopádně se vám ale nejvíc vyplatí zajít si do Lidlu a koupit si normální 75% hořkou čokoládu - 125g za 34 korun. Je skvělá a v porovnání s ostatními velice levná.

  • Alžběta
    Alžběta |

    9. 4. 2015 15:24

    Čokoládu na vaření nepoužívejte radši nikam. Má kakaa ještě míň, než kdejaká mléčná čokoláda. Jediná čokoláda na vaření, která za něco stojí je Lidl (52% kakaa tuším) a Tesco edice čokolád na vaření (mají tři druhy - bílá, mléčná, hořká). Každopádně se vám ale nejvíc vyplatí zajít si do Lidlu a koupit si normální 75% hořkou čokoládu - 125g za 34 korun. Je skvělá a v porovnání s ostatními velice levná.

  • DBP
    DBP |

    4. 4. 2015 15:18

    Naprosto perfektní :) V dortové formě o průměru 22cm jsem pekla 77 minut. Udělal jsem ho s čokoládovou polevou a se šlehačkou, ale to je nepodstatné. Korpus je vláčný, voňavý, chutný.

  • Lucie
    Lucie |

    27. 2. 2015 18:42

    Dort se mi při pulení kompletně rozpadl. A to jsem ho chtěla dokonce řezat na 2x. Vršek jsemn musela poskladat ze 7 kousku, ktere se uplně rozpadly. Všechno dodrženo podle postupu. Příště zvolím jiný dort.

  • Miroslava
    Miroslava |

    23. 2. 2015 09:53

    Dobrý den Majky, Jestli budete dort péci ještě jednou, zkuste část mouky nahradit těma pudinkovýma práškama, nebo koupit samokypřící. Ta je vláčná a na takovéto pečení se hodí! Jeslti chcete mít dort vláčnější, nahradte 100ml mléka 50ml šlehačky a 50ml vlažné vody. Docílí se tím větší vlčnosti. Nakonec pečte na nižší teplotu delší dobu a až se Vám bude zdát vršek okoralý, možno trochu popraskaný píchněte špejlí. Možná to bude znít blbě, ale mě se povedl v tomhle modifikované úpravě dokonale :-)

  • Majky0147
    Majky0147 |

    20. 2. 2015 22:20

    Čokolády bylo moc, nejen v dortu, ale také po kuchyni. :D Těsto se dělá dobře, problém u mě nastal při pečení. Dort se ve středu nedopekl a já hloupá snad poprvé v životě zapomněla do pečeného moučníku píchnout špejlí, a také jsem na to doplatila. Když jem dort(téměř vychladnutý rozřízla) musel následovat zpětný export rozříznutého dortu do trouby a jeho následné dopečení, čímž bohužel tak nějak okoral. Nakonec jsem ale všechny stopy zahladila pořádnou vrstvou čokolády. :) Dort chutnal, ale mě osobně naštvalo, že po tom, co jsem ho dala do ledničky ZTUHL, a to dcela šíleným způsobem. Čokoláda se jednoduše navracela do své původní tvrdé podoby a dort se opravdu špatně jedl lžičkou a celkově nabral na sytosti. Z této zkušenosti tedy vyvozuji takový závěr, že dort je nejlepší sprásknout na posezení!! :)

  • Miroslava
    Miroslava |

    7. 2. 2015 08:25

    Dobrý den, dort jsem vyzkoušela. Je vážně dobrý, jen aby nebyl tak hutný, tak jsem místo mouky použila pudinkové čokoládové kudinky s trochou mouky. Je lehčí a po upečný více vlláčnější

  • Katka
    Katka |

    4. 2. 2015 11:57

    Tak z tohohle receptu jsem naprosto unešená.. Rozhodla jsem se upéct svůj první dort v životě a povedl se na jedničku!!! Těsto je jednoduché, vláčné a moc dobré... Navíc jsem dort rozřízla na tři pláty a mezi ně namazala malinovou a jahodovou marmeládu. Do těsta jsem ještě přidala nahrubo nasekané mandle a celý dort ozdobila domácím marcipánem.... Doufám, že bude mít můj muž, pro kterého jsem ho pekla k narozeninám, stejnou radost jako já z hotového díla... Moc děkuji za tenhle úžasný recept!!! <3

  • Bara
    Bara |

    1. 2. 2015 07:41

    Uprimne, zadny zazrak to nebyl. Vsichni ho tu vychvaluji a proto jsem byla trochu zklamana. Ale k dortu, priprava nebyla slozita. Dort jsem pekla 60 minut, ale pokud bych ho jeste delala, tak bych ho tam nechala mene. Poleva dobra, chutnala vsem.

  • Rametkam
    Rametkam |

    30. 1. 2015 08:41

    Je naprosto dokonalý! Vypadá jako čerstvý pařížský dort, ale chutná mnohem lépe!! <3 <3 Díky za tenhle recept :-*

  • Anunek
    Anunek |

    29. 1. 2015 19:50

    No testo uzasne, ale na 160 se mi zacalo pripalovat, ztlumila jsem na 140 pekla uvadenou hodinu, az se testo prestalo lepit na spejli. Nastesti byla spalena jen tenka krusticka nahore a na dne, ktera sla velmi snadno sundat. Jiz se moc tesim az vychladne, naplnim ho kremem ze zakysane smetany a ochutname ho :-)

  • dáša
    dáša |

    26. 1. 2015 19:35

    je senzační

  • anuška.007
    anuška.007 |

    22. 1. 2015 22:27

    je dobrý ale hodně hutný

  • Janie
    Janie |

    12. 12. 2014 22:05

    Nejluxusnější, relativně nenáročný dortík. Čokoláda všude :-) Polevy je opravdu hodně, budeme dělat dva menší, tak si myslím, že poleva vyjde na oba i dovnitř :-))

  • MargaretU
    MargaretU |

    8. 12. 2014 10:03

    Musím říct, že byl výborný! Všem moc chutnal a poslala sem recept hodněkrát dál :-) Je hodně sladký, takže stačí jen kousek, ale je to lahůdka <3 Moc děkuji :-*

  • Soňa K
    Soňa K |

    28. 11. 2014 18:52

    Tak už je to v troubě, pak dám vědět, jak jsem dopadla :) Doufám, že se to za tu hodinu nespálí ! :) :-P

  • franta
    franta |

    9. 11. 2014 11:47

    Dobrý den, mohu použít normální čokoládu na vaření? Děkuji za odpověď :-)

  • Andrea
    Andrea |

    3. 11. 2014 12:49

    Žiju v Londýně, kde se nedá sehnat trvanlivá šlehačka. Můžu použít klasickou šlehačku ke šlehání? Děkuji.

  • Martina
    Martina |

    12. 9. 2014 21:29

    je mi 13 let a zkoušela jsem tento dort upect mému synovci k 1. narozeninám a tento dort chutnal všem každý ho musí zkusit :)

  • Karolina
    Karolina |

    12. 8. 2014 11:00

    Ja prave dopekla ve forme 26 cm a uplne krasny!!

  • Katka
    Katka |

    11. 8. 2014 11:14

    Dobrý den, prosím Vás, jaké dortové formě odpovídá tento recept? Moc děkuji za odpověď :-)

  • Lenka
    Lenka |

    4. 8. 2014 04:28

    Dortik moc dobry I kdyz si myslim, ze je prechvaleny, hlavne ho stack kousek, je hrozne syty. A u me take vypadal jako na obrazku ;-)

  • zdenkator
    zdenkator |

    15. 7. 2014 11:50

    Dobry den,muzu se zeptat jak velka ma byt forma?Dekuju moc za odpoved O:-)

  • Sarah
    Sarah |

    8. 7. 2014 01:16

    Dort mam prave v troube a delam ho uz po treti. Je naprosto NEUVERITELNY. Je fakt, ze to testo je perfektni. Vlacne, ani trochu suche. Te polevy je v receptu vazne dost, a tak ji plnim i dort uprostred a je to jenom ku prospechu. Zdobim ho tak, ze na hrubem struhadle nastrouham navrch zbytek cokolady. Je to moje nejvetsi Eso v rukavu, diky za nej!

  • Lucka
    Lucka |

    11. 6. 2014 10:01

    Ten obrázek je pouze ilustrativní nebo to tak fakt vypadá. Protože pak by mě zajímalo jak se dělá ten krém nahoře na ozdobu?

  • Monika
    Monika |

    7. 6. 2014 18:04

    Dnes jsem ho dělala poprvé a vypadá úžasně! :-P I těsto chutnalo výborně a to syrová těsta nemám ráda, ale tohle se málem nedostalo do trouby :-[ V půlce jsem ho rozřízla nítí a dovnitř jsem dala banán na kolečka a polevu, přiklopila a zase banán a polevu, akorát čokošky mi zbylo hodně, udělala jsem dvojitou dávku, jedna mi přišla málo, když sem měla v plánu plnit i vnitřek a teď budu mít tak 3 dny fondue ;-) No je v lednici a čeká na přítele, moc se na něj těším (asi víc na dort) <3

  • Mája
    Mája |

    20. 5. 2014 13:38

    Výborný dortík,všichni se mohli utlouct :-)

  • Kaca
    Kaca |

    2. 4. 2014 11:35

    Ted mam v troube, testo uplně jako nutela :D. Az jsem myslela ze se do nej dam i do nepeceneho. Moc se tesim na vysledek a verim ze bude skvely :)

  • MS
    MS |

    27. 1. 2014 22:56

    Právě jsem dopekla. Je výborný, nadýchaný... Z čokolády jsem vždy pekla jen brownies, ale toto je výrazně rychlejší, jednodušší a méně sladké. Dala jsem tedy méně cukru, jak jsme doma zvyklí a část mouky celozrnné, ale myslím, že na kvalitě to neubralo. Za mě 1. Díky!

  • Kamyla
    Kamyla |

    23. 1. 2014 18:58

    Udělala jsem těsto a pekla ne jako dort, ale jako muffiny. Dávka dala přesně na dvě formy, t.j. 24 kousků. Naprosto luxusní záležitost! Pro zkrášlení jsem prořízla a naplnila pařížskou šlehačkou a banány a nikdo na oslavě nevěřil, že se jedná o domácí výrobek a ne od profíků z nějaké cukrárny! Zítra budu dělat zas, rozmazlila jsem si rodinku :-P

  • zu
    zu |

    16. 1. 2014 18:35

    Dort jsem dělala už dvakrát a je dokonalý. Je nadýchaný a vláčný. Jen ho dělám s krémem z mascarpone a šlehačky se ztužovačem. Dort je tvárný ale i pevný takže bez podpěr udrží i jedno patro. Dlouho jsem hledala takovýhle recept a konečně ho našla. Děkuju moc. :-)

  • hany
    hany |

    16. 12. 2013 19:43

    časově a finančně náročnější, hodně kalorické, ale luxusní!!! pekla jsem sice déle než hodinu, ale opravdu se čas i peníze vyplatí. místo čokoládové polevy jsem dávala jen šlehačku - aby to nebylo tolik sladké a bylo to výborné. všem doporučuji!

  • Kamila B.
    Kamila B. |

    18. 11. 2013 11:48

    Dobrý den, vaše hodnocení "4" bylo tedy smazáno, můžete recept ohodnotit znovu.

  • LuciP123
    LuciP123 |

    18. 11. 2013 11:41

    Dekuji za upozorneni. Znamka mela byt 1-2

  • Ja
    Ja |

    18. 11. 2013 11:05

    V tom pripade se vradte do skoly, velmi dobre neni za 4 :-| .

  • LuciP123
    LuciP123 |

    18. 11. 2013 10:46

    Velmi dobry. Doporucuji

Abecední seznam: