Bramborové kule

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 3
doba přípravy: 30 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: katalan

Suroviny

Vložit do nákupu
    • brambory syrové
    • vařené brambory
    • sůl
    • hladká mouka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Syrové brambory postrouháme na jemném struhadle a přes plátno důkladně vymačkáme veškerou vodu. Studené vařené brambory postrouháme rovněž na jemno. Obojí brambory - ve zhruba stejném množství (spíš více vařených) smícháme s trochou soli a prohněteme. V ruce vytvoříme z těsta koule o průměru asi 4 cm. Do misky nasypeme hladkou mouku a po částech v ní bramborové koule obalíme (krouživým pohybem mísy se koule v mouce dokonale obalí). Koule vkládáme do vařící vody a uvaříme.
2
Chutnají s vepřovým a kyselým zelím, se svíčkovou...

Komentáře k receptu

  • Olga
    Olga |

    21. 1. 2008 22:14

    Tieto knedlíky volajú Poliaci "kluzky", asi preto ,že sa naozaj do hrdla klžu.Mám známu z Polska ,ona ich robieva často a viem ,že do cesta dáva zemiakový škrob aj vajce a kúsok masla (veľkosť ako orech.Sú velmi chutné a podávajú ich k mäsam so šťavou alebo omáčkou.

  • Jana Rakusová
    Jana Rakusová |

    2. 11. 2007 11:17

    Kule se vaří tak, že se ve vařící vodě odmíchají ode dna a jak vyplavou na povrch, hned se sbírají. Po uvaření se dají do pekáčku s pečeným masem a oválí se ve vypečené šťávě. Proto se taky obalují v solamylu nebo mouce, aby byly po uvaření lepkavé.

  • karolina bohackova
    karolina bohackova |

    25. 10. 2007 22:45

    Helenko, pro 4 osoby bych použila asi 6 středně velkých nastrouhaných brambor (hodně vymačkaných) a 6 brambor vařench. Nevím, jak jste velcí jedlíci, ale bramorové kule kluožou do krku samy

  • Lusinda
    Lusinda |

    18. 10. 2007 11:52

    Pokud dělám bramborové knedlíky bez vejce tak dávám lžičku bramborového škrobu,tak pokud máte strach můžete to zkusit.

  • karolina bohackova
    karolina bohackova |

    17. 10. 2007 22:01

    Já se u vaření nikdy nedívám na hodiny - dobu vaření odhaduji - (asi 15 -20 minut?) Knedlíky se opravdu nerozvaří .Konsistence ještě neuvařených koulí je jednak tuhá a jednak jsou obaleny v hladké mouce. Karolina

  • karolina bohackova
    karolina bohackova |

    17. 10. 2007 22:01

    Já se u vaření nikdy nedívám na hodiny - dobu vaření odhaduji - (asi 15 -20 minut?) Knedlíky se opravdu nerozvaří .Konsistence ještě neuvařených koulí je jednak tuhá a jednak jsou obaleny v hladké mouce. Karolina

  • ivča
    ivča |

    17. 10. 2007 11:44

    jak dlouho vaříme???

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    17. 10. 2007 09:48

    Opravdu to drží pohromadě i bez mouky.Nerozpadne se to ve vodě?