Banánový džem

moje hodnocení:

4,1

hodnotilo: 7
doba přípravy: 40 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Oloupané banány nakrájíme, v litru vody a rozvaříme do husta. Přidáme cukr, citronovou šťávu, hřebíček, povaříme a přilijeme rum. Plníme do skleniček, nemusíme sterilovat.

Komentáře k receptu

  • Wendy
    Wendy |

    30. 6. 2008 21:36

    Láďo, džem samozřejmě chutnal! Odepisovala jsem Vám hned 21.6.. ale nějak se to neschválilo nebo co :-( Nevadí... Hodnocení: samozřejmě 1!

  • Gábina H
    Gábina H |

    23. 6. 2008 12:23

    Láďo, posílám velkou jedničku, džem je moc dobrý. Jen jsem jej měla déle vařit, mám ho také řídký (zřidl mi po přidání cukru), ale na chuti to nic nemění. Přidala jsem ho do bílého jogurtu a trochu skořice navrch. Bylo to výborné.

  • Wendy
    Wendy |

    22. 6. 2008 10:48

    Pane Ladislave: samozřejmě, že chutnalo! :-) Jedničku jsem dala již minule :-) Á propos kastrůlku: dělala jsem samozřejmě v kastrůlku, ale poté, co mi kaše "zvodnatěla" jsem vyštrachala ten úplně největší, co mám :-) a povedlo se... příště ho vytáhnu rovnou! :-)))) Ke své blbosti jsem se veřejně přiznala kvůli těm, kterým se to třeba nepovedlo a zádrhel byl možná právě v kastrole :-)))

  • Ladislav Dorazin
    Ladislav Dorazin |

    21. 6. 2008 17:39

    Laděnko,opět jste mne zachránila,děkuji!!!A Wendy,díky Bohu jste si poradila,škoda by bylo to vyhodit,ne?Pak ještě dejte vědět,jestli vám chutnal.Láďa

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    21. 6. 2008 12:35

    Skvělé,je to naprosto pravda,na co jste sama přišla,protože jsem dumala nad vším možným a na tato "samozřejmost" mě nenapadla.Ale jak vidíte - nejlepší jsou věci,na které vlastně přijdete sama.Fakt je,že na jakékoli dělání ovoce a zeleniny v hrnci - konzervaci teplem,je nejlepší tenká vrsva na širokém dně.To jsem chytrá a opakuju, na co jste přišla sama!!!Tak dobré pořízení u dalších specialitek a jak vidíte,nikdo učený ...atd. :-)))Laďka

  • Wendy
    Wendy |

    21. 6. 2008 09:51

    Děkuji za radu, mezitím jsem opravdu ještě asi hodinku pomalu vařila, voda se odpařila a zhoustlo to. Vyděsilo mě, že po přidání cukru mi kaše "zvodnatěla", což u jiného ovoce se mi nestává. Banány jsem měla krásné, žlouťoučké, takže v nich asi problém nebyl...hlavně, že na konec z toho opravdu vyšel džem :-) Přišla jsem na jednu fint: vařit ingredience v kastrůlku s co možná největším průměrem dna - odpařovací plocha se zvýší a není třeba tak dlouho vařit... :-)Jsem to ale chytré děvče..:-)))

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    20. 6. 2008 22:53

    Wendy,je dost možné,že jste dala moc tekutiny,voda se musí prakticky odpařit a hlavně ,opravdu pomalu vařit. Zkuste odvařit vodu za míchání,aby se to nepřismahlo,ale pomalu,aby to jen mírně perlilo.Ale určitě při dodržení ingrediencí a množství to je džem,neměla jste banány až skoro moc zralé,tam je pak i té vody dost.Tekutiny a to jakékoli je lepší spíš méně než víc.Přidat můžete vždycky.Nezoufejte,podaří se to.:-)) Laďka

  • Wendy
    Wendy |

    20. 6. 2008 20:56

    Pomooooc! Dělala jsem přesně podle receptu a mám z toho kompot :-( Myslíte si, že delším vařením mi zhoustne??? Děkuji za radu.

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    17. 6. 2008 13:38

    Taky jsem z té odpovědi pochopila,že banány bez šlupek,takže kilo banánů bez šlupek

  • Zora Manasová
    Zora Manasová |

    17. 6. 2008 12:51

    Andrea, autor odpovedal hneď 7. 6., citujem: "Banány samozřejmě bez šlupky, používám banány."

  • Andrea Rubešová
    Andrea Rubešová |

    17. 6. 2008 12:47

    Vážený autore, už jsem se tu na to jednou na začátku diskuse ptala, ale odpovědi se nedočkala: uvedená váha banánů je i se šlupkami nebo bez nich??? Už jsem tedy párkrát banán viděla, dokonce ho i jedla, vím tedy, že šlupka se nejí. Protože ostatní suroviny máte přesně odvážené a odměřené, ráda bych se dozvěděla jak to je s tou váhou banánů. Množství banánů může být jednou z příčin řídkého výsledku paní Lenky G. Nezlobte se na dotěrnou kuchařku. Děkuji.

  • Ladislav Dorazin
    Ladislav Dorazin |

    12. 6. 2008 20:06

    Lenko,to mi je moc líto,ale souhlasím s paní Ladislavou,že je třeba popsat ten postup,jak jste to dělala,jaký cukr použila,jak dlouho vařila a podobně.Nám všem se určitě vžycky všechno nepovedlo,já bych mohl povídat!!Vánoční cukroví za spoustu peněz jsem trhal z pečícího papíru a to,co se mi povedlo,jsem dal na okno a ono mi to přez noc uletělo!To se měli bezdomovci dobře.

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    12. 6. 2008 19:16

    Lenko,aby Vám mohl někdo poradit,kde jste udělala chybu,napište přesně jak jste to dělala.Při dodržení postupu se to nestane,ale mohla jste nevědomky něco udělat špatně,to se stane každému.Prostě sedněte a přesně popište postup,tady jsou všichni šikovní a určitě na to přijdem a navíc se i poučíme,protože nikdo nejsme dokonalý. L.Stf.

  • lenka galvasová
    lenka galvasová |

    12. 6. 2008 17:59

    Dnes jsem dělala tento džem a měla jsem ho docela řídký.Poradíte,kde jsem udělala chybu?Děkuji

  • Marie Fikarova
    Marie Fikarova |

    12. 6. 2008 12:06

    Laďko moc děkuji za doplnění dalších informací. Já to mám u nás do Penny dost daleko, ale okouknu příležitostně i Plus a Lidl. Minule jsem se hodně rozepsala a nevešlo se mi hodnocení receptíku. Prostě jednička, jinak nemohu. Ještě jednou dík a přeji hezký den.Marie

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    11. 6. 2008 12:07

    Maruško,ten přehled jste udělala skvěle. Já jen doplním,že teď jsem objevila cukr rakouské firmy Agrana, - Diabetiker Zucker, půl kilové balení ve žluté krabičce za 69,- (Penny) - obsahuje 70 % ovocného cukru a 30% sorbitu a je bez umělých látek. Hlavně při poižití není vůbec hořký!!Pak ještě používám tekuté sladidlo Fan,ale 220 ml za 69,- - takže tímto hodně šetříím. Hezký den.:-))Ladka

  • Ladislav Dorazin
    Ladislav Dorazin |

    11. 6. 2008 11:27

    Paní Maruško děkuji moc za pomoc neukázněnému diabetikovi,jste moc hodná.Jsem moc rád,že vám ten džem chutná.Já jsem byl ráno v Albertu a tam mají sladidlo,na které jsem slíbil se podívat,ale není to půl kila,jak jsem se domníval,ale 300g jmenuje se Fan a je 4x sladší,než běžný cukr,podle toho se taky používá.Cena 54,90.Bohužej jsem nějak přehlídnul ty želírováky pro diabetiky a vy jste byla tak hodná,že jste to i s podrobným vysvětlením udělala za mne.Moc děkuji a zase se budu těšit u nějakého zajímavého receptu.Láďa

  • Marie Fikarova
    Marie Fikarova |

    11. 6. 2008 09:38

    Pane Láďo, tak jsem včera banány koupila a hned vyzkoušela. Výsledek výborný!!!! Použila jsem 7 vetších banánů (u nás cena v Kaufu 16,90 Kč/kg) a 250 g Dietního želírovacího cukru Dr. Oetker s fruktózou a sladidly pro diabetiky (krabička 45,-- Kč Kaufland - na 700 g ovoce) . Toto množství stačilo, džem je hustý dostatečně. Já na pečení kupuji Sladidlo SWEET 2000 (NA PEČENÍ), sáček 100 g asi 20,-- Kč v Kaufu (je na něm odkaz na www.fansladisla.cz) a dále používám EQUAL - nízkokalorické práškové sladidlo na bázi Aspartanu - ten je v modré skleničce možná O,5 l a píšou na něm 40 g a stojí cca 50,-- Kč, taky Kaufland a viděla jsem ho i v Hypernově, cena přibližně stejná. V krabičce prodávají Krystalickou frukózu i pro diabetiky - 500g v Kauflandu nyní 60,-- Kč výrobce tuším Labela. Snad tyto informace někdo použije. Já sama měla velké problémy jako začínající diabetik vůbec něco zjistit. Tato jedna dávka džemu se mi vešla do 2 skleniček od přesnídávky a 4 skleniček od čalamády (360 g).

  • Gábina H
    Gábina H |

    11. 6. 2008 08:14

    Ladko, včera jsem v Albertu viděla sladidlo (název jsem bohužel zapomněla) v modré plastové dóze, hmotnost 300 g, cena 55,- Kč a sladí se v poměru 1:10 (na 100 g cukru 10 g sladidla). Je možné jej použít na zavařování i pečení.

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    10. 6. 2008 17:08

    Pane Ladislave, jsem zvědavá,protože jsem přišla z našeho Alberta,kde určitě nemají půllitrové lahvičky dia cukru,ale to neznamená,že neexistují.Já kupuju jejich 250g balení a totéž množství tekutého sladidla. Jinak ten diaželírovací cukr se fakt vyplatí,i když stojí víc.Toho neukázněného diabetika mám taky doma,nejste sám :-)),ulítává na sladkém,takže vymýšlím,kombinuju,aby mu zůstal po měření cukr na 7-8.píchá si 3 krát denně,ale je fakt,že dietou a hlídáním se to snad nechá zvládat.:-) a já si celkem snadno na dietu zvykla.Takže díky a STOP CUKRU :-))Ladka

  • Ladislav Dorazin
    Ladislav Dorazin |

    10. 6. 2008 16:38

    Paní Ladislavo,já to hned zítra zjistím,pokud vím,mají je v Albertu,ale to nejsou želírovací dia cukry,jsou do jen dia cukry a používali jsme je se ženou na vánoce na pečení cukroví.Ale hned si znamenám,že se mám zítra poptat i na želírovací dia cukry.Teď odpoledne mi moje kamarádka na chatu řekla,že ano,že jsou.Taky cukrovkářka,takže vydržte!!Poptám se.Já jsem neukázněný diabetik a občas hřeším a tyhle džemy nám stejně rozeberou děti pro vnoučata.

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    10. 6. 2008 13:02

    Dia želírovací cukry opravdu jsou,já je používám už dlouho kvůli manželovi a musím říci,že nemají (pro diabetiky) chybu. a pane Láďo,na hustotu to fakt vliv nemá :)),chce to dodržet dávkování a postup,který tam je uveden.Určitě na džemy nebo marmelády(tam,kde chcete zhoustnutí)nepoužívejte jiná diasladidla,to by opravdu nezhoustlo.Jen bych poprosila,pane Láďo,zkuste zjistit název/a i cenu) těch půlitrových lahviček dia cukru - docela by mě to zajímalo,ale asi to v Kaufu,Albrertu nebo Penny nebude?Tam mají menší balení různých dia cukrů.Jinak já ovoce zavařuju ve vlastní šťávě,jinak hodně využívám i fruktózu a kombinuju to,aby dietně i chuťově to bylo akorát.Ten banánový džem samotný jinak taky nemá chybu,zkuste i přidat jahody,teď jich je spousta.Ladka

  • Marie Fikarova
    Marie Fikarova |

    10. 6. 2008 10:34

    Pane Láďo moc děkuji za rady, zkusím jednu dávku s dia želírovacím cukrem a pak písnu. U nás mají teď v Kauflandu banány za 19,90 Kč (jestli ještě mají). Jdu do toho. Marie

  • Ladislav Dorazin
    Ladislav Dorazin |

    10. 6. 2008 09:46

    Paní Marie,já sám jsem diabetik,ale takový ten neposlušný,takže jsem to nezkoušel,problém vidím v tom,že si nejsem jist,jestli by to bylo husté s umělým sladidlem,jako s cukrem.Dají se koupit dia cukry ve skleničkách asi půl litrových,poměrně dost drahé.(název si bohužel nemůžu vybavit)Ale mám dojem,že existují dia želírovací cukry.S tím by to mělo jít.Nemám s tím však bohužel vlastní zkušenost,navíc banán sám o sobě obsahuje dost cukru.Snad se někdo připojí k tomuto problému a poradí vám víc,než já.Láďa

  • Marie Fikarova
    Marie Fikarova |

    10. 6. 2008 09:05

    Nemáte prosím někdo zkušenosti se sladislem pro diabetiky při výrobě džemů a marmelád? Dalo by se použít i u tohoto receptu a v jakém množství? Děkuji moc všem za radu a přeji mnoho kuchařských úspěchů.

  • Zora Manasová
    Zora Manasová |

    9. 6. 2008 10:57

    Ďakujem. Pekný deň.

  • Ladislav Dorazin
    Ladislav Dorazin |

    8. 6. 2008 09:59

    Zorko,my tento džem používáme na všechno.Samozřejmě není tak pikantní,jako třeba rybízový,nebo malinový,je skrátka banánový.Pokud máte rádi výraznější,přidejte citron,nebo ocet.Každý jsme jiný,každému chutná něco jiného,těžko říct.Na palačinky ho mají rády děti,já třeba mám raději džem s mirabelek,je kyselejší.Tento moc chutná třeba na vánočce.

  • Zora Manasová
    Zora Manasová |

    7. 6. 2008 12:46

    Recept ma zaujal, lebo banány milujem, ale na džemy veľmi nie som. Aké je použitie tohto, určite dobrého, džemu? Syn má rád palacinky s jahodovým a marhuľovým džemom, hodí sa do nich? Ďakujem.

  • Ladislav Dorazin
    Ladislav Dorazin |

    7. 6. 2008 11:04

    Banány samozřejmě bez šlupky,používám banány.

  • Andrea Rubešová
    Andrea Rubešová |

    6. 6. 2008 08:58

    kilo banánů bez nebo se šlupkou? To je docela rozdíl, když jsou malé banány, váží šlupka více než třetinu, u velkých jsou to dvě pětiny. používáte banány nebo chiquitu?

  • anonymka
    anonymka |

    6. 6. 2008 08:55

    banánová zavařenina v létě? Kdo to kdy viděl? Nejlepší banány jsou přece v zimě!!!

  • Vilma
    Vilma |

    6. 6. 2008 08:54

    komu se zdá sladký, ať přidá ocet:-)

  • Ladislav Dorazin
    Ladislav Dorazin |

    5. 6. 2008 15:12

    Pokud si vzpomínám,ještě jsem ho letos nedělal,ale asi 6-7 skleniček od přesnídávek.Trošku se odvaří právě ta voda.Taky jsem to plnil do 0,3 dcl skleniček a hned mi to děti rozebrali,takže mi toho nikdy moc nezbylo.Čekám na banány v akci,zatím jsou po 38 kč,to je zbytečně drahé.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    5. 6. 2008 15:06

    Lacko, díky za odpoveď, tak ja to vyskúšam aj s tou vodou :))) Chcem sa ešte opýtať, cca aké množstvo džemu z tejto dávky dostanem ?

  • Ladislav Dorazin
    Ladislav Dorazin |

    5. 6. 2008 12:34

    Terezko,ten džen dělám každý rok,je to recept,který jsem tady zadal já,jen jsem zapoměl zafajfkovat,aby tam bylo od uživatele....Je moc dobrý,té vody je tam potřeba.Já dělám s tím množstvím cukru,jak je uvedeno,jinak nevím,jestli by zhoustnul.Pokud se vám zdá,že by byl příliž sladký,přidejte citron,pokud vím,nikdo si nestěžoval,že ho mám moc sladký,asi to tak má být.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    5. 6. 2008 10:55

    Želírovací prostriedok netreba, banány majú pektín, len je tam potreba toľko vody ? Nejak mi to množstvo vody nesedí. A tiež sa mi zdá toho cukru veľa.

  • Jana Wernischova
    Jana Wernischova |

    5. 6. 2008 10:18

    Žádný želírovací prostředek? Možná to drží cukr, je ho tam hodně, ale není to potom moc sladké, když banány samy o sobě v sobě mají spoustu cukru? Jinak bych moc ráda udělala, banánový džem musí být k snídani bezvadný. Jen abychom nemuseli snídat nazí nebo v pláštěnkách :-)